Български студенти направиха голям пробив в генетиката

Български студенти са впечатлили света с пробив в генното инженерство, след като модифицирали ДНК на Лактобацилус Булгарикус.

Обратно в новината

Коментари - Български студенти направиха голям пробив в генетиката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като другите страни модифицирали Човекус Булгарикус, тя вече притежавала способността на бавноходките да издържа на вакум, радиация, резки температурни амплитуди и всякакви други екстремни условия

ГЕнно инженерство, генно модифицирани храни? Това ли е "великото откритие"? За сведение на неграмотниците, които се възхищават, това не е ново дори като подход. Така отдавна са модифицирали гени на домати с такива на риби, за да ги направят неразвалящи се и не гниещи при дългите условия на транспорт и съхранение.. Може да се направи на всичко. Посегнали са на нещо, което е природно и българско - едва ли за това заслужават добри думи

Значи и прочутото и здравословно българско кисело мляко става негодно и опасно за употреба!Голям успех,няма що.

Това устойчиво кисело мляко да не подкисели и хората?

Добре че са направили кръстоска с бавноходки, щото ако е с бързоходки не можем да ги хванем тия кисели млека , като се рабегат из къщата.

Бях си Една нормална крава, рекордйорка по маслеността и млеконадоя за цялата Швейцария, също и, Рекламна муцуна *, за меките и за много твърдите сирена. Добре бех, но като остарех, ма дадоха в оБора на Бистрица където рита Бокича, Три-мандаковия, но той не иска да сайдиса, щото не можа да са вреди, от една био-лошка, която по цял ден ми ровеше с ръка във вагената да сади там бързи футболисти като в Лудогореца!

"Южна пролет" няма да спечелиш, но опитвай!

РАЗСМЯ МЕ ! БЛАГОДАРЯ !!!

До вчера всички вкупом заклеймаваха генното инженерство. А че то не е читава работа, не е! Днес, какво се радвате и хвалите поредното ГМО? Мислите ли, че това бърникане по гените е съвсем безобидно?

Сега направете кръстоска на пуча въшка и светулка и БГ ще светне като Лас Вегас, еле пък ромските гета!

Голям пробив! Все едно да се хвалиш, че си пробил единствената лодка в която се люшкаш по океанските вълни. Не мога да дам степен на малоумие по-голяма от тази!

Пробива е голям,не бъди скептик!Пише че естествената бактерия лак.булгарикус, ако изобщо се слага естествена жива закваска,а не стандартизирана не оцелява в киселото мляко защото е подложена на неестествени химически въздействия при създаването на " дълготрайното " кисело мляко.А студентите са направили така ,че да не и пука от нищо,нито от химия нито от радиация,а това е велико!

Аз пък се двоумя - да похваля ли българските студенти, или да ги наритам?

Първо - браво на Българските студенти! Дано не си изгубим уникалността с тази генна модификация.

,което може да те изпепели, ако си достатъчно прост! Вече вместо масленост на кофичките ще е означен процента бавноходки в него.

Не може да се каже по-добре от тази сентенция!

Чакаме следващата статия от трилъра. Как българските студенти са затапили пробива в генетиката, който сами са направили по-рано.

Отваряш млякото и то бавно-бавно се надига и започва само да ти влиза в устата носено от бавноходки. Направо като в разказ на Шекли. Не всеки пие ВУУЗИ а ВУУЗИ пие всеки!

Със сигурност има билки или други полезни неща, които могат да направят киселото мляко по-издържливо. Например прополис и др. естествени консерванти. И това ще ни носи здраве. А откритието на тези зле възпитани младежи носи само смърт.

Стига да не си алергичен към прополис!Но не си разбрал смисъла на творението на студентите!Защото те правят така,че бактерията лактобацилис да запазин своята естесвена жизненост и да не бъде убита от химическста и радисционна интервенция в продукта наречен фабрично кисело мляко и изобщо!

Значи вече ще ни предлагат бавноходки с кисело мляко. Тия хора за чиста храна чували ли са? С каквото се храниш, такъв става.

Добре де! Все-пак мисля, че трябва да похвалим Стоян Гогов. Статията му поне има смисъл, не съвсем напълно, но е добре написана и даже предизвика конструктивен диалог, поне за мен.

На първо място е бил екипът, успял да направи мравка със слонски полов орган.

ужас, ужас тъпо това че могат, не означава че трябва да го правят дано тези бактерии не избягат на свобода

Да подариш безсмъртност на нещо, което природата е предопределила да загинат, е безотговорна намеса в естествените процеси на земята. Какво ще стане с нас, ако подарят тази 'безсмъртност' на някой вирус? И това значи ли, че вече като ядем кисело мляко, в телата ни ще се заселят и множат неубиваеми 'приятелски' бацили? Новите поколения ще бъдат изправени пред невъобразим ужас. Радвам се, че няма да го доживея!

Някои "учени" и университети трябва да бъдет незабавно разследвани от Комисията Калашников! Благодарение на тях светът го очаква фантастична уродливост!!!!!!!

Честно казано и аз вече съм се повлиял от страховете към ГМО у нас, а и по света. Но. Страхът от ГМО е нещо подобно на страха от божие наказание, провидение, поличба и т.н. Почти суеверие. Като страхът от числото 13, жена на борда на пиратски кораб, счупено огледало, да минеш под стълба, черна котка и т.н и т.н. Знаете ли защо природата е "изобретила" секса? Защото така създаденото потомство носи гените от двамата си родители. Получава се коктейл от техните гени и разнообразие в генетичния фонд на дадения биологичен вид. А това е добре за този вид и за природата като цяло. Природата именно към това се стреми. Забележете, че ако отидете например в друг голям град по далечко от вашия, изведнъж откривате, че там жените са по привлекателни. Това изобщо не е случайно. Природата си знае работата, кара ви да действате и да правите нови генни коктейли с носителки на гени, малко по различни от често срещащите се по родното ви място.

Всичко хубаво, но сексът не произвежда ГМО в смисъла, който влагаме в това съкращение, а напротив, произвежда естествено модифицирани гени, не съм сигурен даже дали са модифицирани. Та примерът ти е за естествен процес, а статията е за изкуствен такъв. Нали не са онождали бактерията, горката?

LeGrandTulup

Съгласен съм с тази забележка. Но по принцип природата може и сама да стигне до генната комбинация, до която учените в лабораторията са стигнали. Всъщност ако един ГМО продукт се окаже жизнен и устойчив - няма нищо лошо в това. Природата сама би стигнала до там след безброй комбинации от генни коктейли.

на един такъв учен - тип шоумен му дадоха 1 000 000$ в америка, след като заяви, че е намерил начин да обърне процеса на остаряване......ако някои си беше направил труда да му прочете по-внимателно смахната публикация, щеше да разбере, че тоя умник обещава младост чрез елиминиране на важни тумор-супресорни гени - ще сте млади ходещи тумори :))))

кои са тия магически гени, които обуславят устоичивост на радиация? Ами ако възникне туморна клетка в тялото на човек и тия клонирани гени, като подвижни елементи, прескочат и се наместят в туморната клетка, дали облъчванията и химиотерапиите ще помагнат на пациета с тумора???? да помислим защо броя на пациентите с рак расте в световен мащаб така главоломно???

Броят на новородените хомо сапиенс расте по-бързо от заминалите на "оня свят" и Земята иска да се отърси от "отровната си плесен".

Във връзка с една скорошна статия за СУ. Защо не пишете къде учат тези деца? Да знаем кои университети, са в действителност най-добрите.

да се прецени дали са направили нещо добро, дали е лошо, или просто е поредния медиен кьорфишек от серията: "невероятно, страхотно, изключително..." Тая простотия дойде от америката. Там пръст да им покажеш и почват да ахкат: "Ах, това е невероятно, страхотно е, много впечатляващо, изумително е....."

Значи вече и кисело мляко няма да ям. Поне това, от магазина.

какво откриха учените, които получават заплати да правят открития. Редно е младежите да се финансират от бюджета на БАН.

Ние,"обикновените" българи отдавна сме прихванали от гените на бързоходката,което се потвърждава от издръжливостта с която понасяме всички експерименти върху нас.

не знам, ама ми се струва, че ако вземат да изтърват навън една такава модифицирана бактерия и кат нищо могат да затрият целият свят. Ще опениме търнаците като инките, когато Кортес им донася шатката.

шарка грешката е моя

Български студенти направиха голям пробив в .... в масовата деблизация!!!

У нас пари за способните и работливите няма, напротив, взема се от тях, за да се хрантутят мързеливите и крадливите. Затова и бавно, но сигурно вървим към изчезването си.

Pesh0

В един от най-тежките ни моменти излязохме на улицата и буквално продавахме тениски на обикновените хора Вие с Мамунцки гени ли сте , че сте продавали тениски на обикновените хора ?????? Няма такова надмено изказване . А касов апарат имахте ли фирма , данък печалба платихте ли ? Я бързо да се сезира НАП МАП и другите изроди от държавата и да ви нашият глоби , като наобикновенните хора .

Типичен пример на ГМО. Сега да се радваме ли, да плачем ли? Значи ГМО от САЩ е го..но, а ГМО от България е ... какво е?

Ще измрем! Ма да мрем, кат сме прости! Шанса ни да оцелеем е да издържаме на радиация и вакуум. Откритието е стъпка към това. Браво на момчетата. Може и да се объркат нещата, но в крайна сметка не можем да избягаме от съдбата си.

Браво на момчетата, но бъдете внимателни .....все пак вмешателството в гените променя същтноста и това вече не е същата бактерия дори ... аз държа на старата бактерия гените на които се изменят с хилядолетия и на случаен принцип

БеГе шопара, 200 кг. пръжоли и, сланина, дава мляко, и вълна! Търси си калинка, за да родят Герберчета, с Европейска нагласа

Те първо да модифицират генно част от тиквите на сънародниците си, особено около избори, че ми писна от мутациите и нарушенията им във вестибуларния апарат.

И сега на кого ще се плаща патент за новата бактерия?

тия гладни комкопелдаци, за едно потупване по рамото и диарията са готови да направят резистентна

вече няма да е кисело мляко, а сладко...

Млякото ми мерише на прчовина! Точно тези "Учени" преди три години, ми качиха на гърба един дърт пръч, като генно подобрен кумонист а той бил мильоцйонер, от Военното крило на БКП- сега изродената партия ГРОБ

ха-ха-ха

Ах този Сорос, мамицата му, и лактобацила ни поруга и оскверни! Нашата национална гордост -лактобацила - е осквернен и омерзен! Долу соросоидите! Долу ръцете от българското кисело мляко - единствено и неповторимо във вселената!

Как е да работиш за жълти стотинки, да си на дъното, и да си принуден да пишеш по цял ден и цяла нощ коментари, които са лишени от всякакво полезно съдържание, и чиято цел е да разпалват тролски дискусии, за да вървят рекламите, обаче в същото време да си класически комплексар, който се изживява като голямата работа.

Колко злоба, колко простотия съдържа бългрската русифилистия.

Трудно е да се прецени кое е повече, злобата или простотията! Но и двете са в колосални количества! не съм сигурен, че има друго подобно явление сред човешката раса!

Фобията е... омраза и страх едновременно. Любовта е най-нормалното чувство. Вземай си хапчетата... и за сън, за да не пишеш глупости в три през нощта, и другите си хапчета вземай... Става дума за постигнат от български студенти успех, но ти изглежда имаш кошмари свързани с руснаци. Лекувай се.

Тия младежи спечелиха много за България, за това предлагам да им направим бенефис в зала Армеец и да ги пенсионираме с по 1, 000 лева пенсия. Заслужили са го.

моя сопол има уникална бактеря булгарикус сополакивус и издуря на студ и кисело зеле щото генетично е смесен сус булгаркус ракиокус и е неподедим по дулжина и устожичовост

някой спомня ли си едно от пророчествата на баба Ванга, че млякото ще остане отровно?

Не, но си спомням едно друго нейно пророчество...че олигофрените ще станат преобладаваща част от населението...ти ми напомни за това пророчество:)

Категорично против да се ГЕННОМОДИФИЦИРА " Лактобацилус Булгарикус"! Това е едно от нещата, които ни е опазило през времето...

Явно не много успешно ни е опазило щом има такива олигофрени като теб:)))

Олигофренът си ти, след като не знаеш каква е опасността от резистентни бактерии от кой да е тип. Честно си олигофренът. Не знам какво би те кефило да се базикаш с хората, които предупреждават какво са модифицирани към резистентност бактерии. Или си тъпак, или сбърканяк. Едно от двете или и двете заедно.

Гените на бавноходката са доста интересни, защото над 18% от тяхното ДНК е взето "назаем" от други организми - растения, гъби и археи. Eто това е добре да запомнят тъпаците тип АК-47

"От друга страна, генът на бавноходките се състои приблизително наполовина от уникални ДНК сегменти, които нямат аналог в генома на нито едно друго същество на Земята."

Признавам, тия всички смехотворни умозаключения в статията ме разсмяха! Звучи като "Преди да умре, то беше още живо..." Това журналята наистина от нищо не разбират, а всичко коментират!

Абе това е много похвално за нашите млади учени...Само че нещо много ми напомня за краварските производители на ГМО говна от Монсанто!! Същите тия боклуци дето искат да ни ги пробутват и на нс българите! не е добре, човек д а бърника и човърка природата....

На теб не виждам какво повече могат да ти разбърникат и разчовъркат! Яж си ГМО на воля , пич!

Хапвай си ти ГМО говна, щом имаш желание, и без това мозъка ти прилича на бульон.

После как ще се изчистим от тези боклуци в тялото си?

Браво на наште! Евала!

Това да не ти е футболен мач?

Учените, които са отговорни за създаването на атомната бомба, също са ликували, докато не са видяли стотиците хиляди жертви в Япония, които са умрели в първите минути. Тогава, но вече късно, са разбрали каква адска машина са създали. С бактериите е още по-лошо, защото когато осъзнаеш какво си направил, вече ще е твърде късно и няма да можеш нищо да направиш, за да го предотвратиш.