Близо половината от българите искат да работят за себе си

Близо половината българи - 49 процента, предпочитат да работят за себе си, а не да бъдат служители, сочат данните от проучване, разпространено от Европейската комисия.

Обратно в новината

Коментари - Близо половината от българите искат да работят за себе си | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По-добре да не се захващат - държавата и олигарсите правят всичко възможно да задушат дребния бизнес, а целта им е шепа хора да живеят в охолство, а останалите да работят за тях!!!

Той българинът иска, но дали може? ... и въобще този същия българин въобще дава ли си сметка какво точно означава това или просто се рее в розовата си мъгла на полупиянските си блянове. Българино, стига си искал, почвай да работиш (да даваш)!:)))))

Защо,работата много хора я смятат за "даване",а не като размяна,просто даваш нещо за да вземеш нещо и ако сделката не е добра-sorry.

Защо,работата много хора я смятат за "даване",а не като размяна,просто даваш нещо за да вземеш нещо и ако сделката не е добра-sorry.

Да, работата е търговия, даваш едно, получаваш друго. Желанието на българина да работи за себе си ми се струва, че е продиктувано от заблудата, че така не даваш нищо, а само получаваш. Нека си припомним приказката "Ори, мели, яж".;))))

Много правилно е заглавието: ИСКАТ да работят за себе си. Но дотам, и обикновено като удари една ракия почва да говори как това, онова, бизнес, пари, коли, а на другата сутрин пак е на работа и мрънка че малко пари му давали. Като във вица: Ти колко пари взимаш? Ами 2000лева взимам, ама няма кой да ми ги даде. Трябват предприемачи, но никъде не те учат как да станеш предприемач.

Абе вярно, че имат навика да прекарват доста време в офиса. ( Не че им се плаща наднормено де. Просто - демо. ) .... А при събуждане в клетъчните хотели са просто трогателни. Наистина. ( Не биваше да ги застига прокобата на Труса !)

Явно в ЕС са напреднали с материала. Тук ние сме още много наивни. Нали за това се случи 1989 г. защото нещата не вървяха и хората решиха че трябва да направят фирми. Впървите години на прехода всеки се виждаше голям бизнесмен, всички говореха за бизнес. И някои наистина направиха бизнес, знаем ги кои са. Останалите започнаха да оценяват загубеното през соца. Сигурно работно място, нетежка работа, без нужда от постоянно повишаване на квалификацията. По-голяма част от населението иска да има осигурени основни нужди от храна, стоки за дома, почивки, ресторант. Социализмът го осигуряваше това, капитализмът даже и за вода не му осигурява. За разлика от страните в ЕС. Така че ние си мислим че е по-добре да работиш за себе си, защото шефът ти изкарва като в арабските страни, а на тебе и за вода не ти дава.

Работих няколко години като шоф в таксиметрова комп "АМЕРИКАН."Колата си беше моя и излизах на работа когато ми скимне. Прибирах се когато направех за себе си $150 или $200-/8-10 часа/-Компанията ми спираше малка сума за радиостанцията и 8.2% или 5.3% от плащанията през кредитните карти . На големи празници за 24 часа съм правил по $ 500 чисти. Единственият недостатък беше постоянната възможност да попадна в катастрофа и ежеминутната опасност да бъда убит за да бъда ограбен. И ако някой знаеше , че в миши дупки на елечето си нося постоянно между 1000 и 2000$ това непременно щеше да се случи. Колата бивш полис ФОРД Краун Викт =$5000+1000-боя и такс компют./// Жената участваше в дамска ескадрила в състав 3 жени -почистване на домове и стаи. Излизаше в 08.00 и се прибираше в 14-15.00 с $70. В събота от19 до 24.00 пазеше едни малки деца /сбирщайн/, докато родителите са на ресторант и се връщаше с $ 100.

Драги, дали "Работодел" е станал капиталист си знае той, а че е написал истини го знаят много. Не е писал "Минимум средства максимум печалба!" в което го упреквате, но и да бе - това е правило за всяко парично стопанство. Друго никой не помни. Не е писал, че всички българи са мързеливи - само Ваше предположение е, за него да е така. С какво тогава е заслужил упреците Ви? С Вашите предположения?!

"..свободата Санчо, свободата.." - за това си струва :/

О'Санна !

Господа, не е лошо хора да искат да работят за себе си, но има пречка. За да живот в условията на стоково стопанство е необходимо заплащане. Това означава работа не за себе си, а плащащ за работата. Заплащането не е необходимо за живот в отшелничество. Не е необходимо и за работа в комуни, но тогава се работи и за всички комунари, а не само за себе си. Може да се предполага, че тези хора искат да се наемат без посредник, или не само да работят за себе си, а и да наемат и други, които да работят за тях. И в тези два случая, те няма да работят само за себе си. Следва, че исканото от тях е възможно само в отшелничество. Утопично е.

Има си Мрежата, Колега. ... Отде-накъде Българ(к)и да превиват гръб под бича отвъдчерноморски ?!

Само аз ли забелязах връзката между това проучване и новината: Искаме твърде много от чуждите инвеститори?

Нека си прехапен езика (, както биха казали тези-същите )

Близо половината българи предпочитат да работят за себе си. И рано или късно го правят. Ако напуснат държавата, обаче!

Spot On,mate !!!

Много правилно мислят българите! Друг е въпросът, че у нас най-трудно е да се справиш с бюрокрацията като самонает или малка фирма. Сравнението с европейците (ако това е реалното число) идва да ни покаже, че започва медийно облъчване, че сме диви балкански субекти, след като не предпочитаме да работим за друг (особено за чужд инвеститор).

1chovek

Харесват ми резултатите от това проучване - то показва, че българина е предприемчив. И това е страхотно! Радвам се. И сме заедно в това с държави, които са в икономически възход - САЩ, Бразилия, Турция, Китай. Наистина браво, значи има надежда. Точно малкия бизнес, частното предприемачество - това е гърба на една държава. За съжаление у нас тежестта е в пъти повече за такова начинание, отколкото в Европа или Америка, по ред причини, но дано лека полека се промени това. От нас си зависи, трябва да си отстояваме правата.

Българинът е глупав и за това е опитвал да си надскочи сянката (вече него прави)! Какъв е резултатът от тази 'предприемчивост', се пита в задачата? Едни загубени ресурси и възможности, които позволиха на хор, с мозък, колкото на пиле, да заемат всички пазарни ниши! Но е влезнал в статистиката нашия глупак все пак! Да отидете сега със статистика да си напазарувате!

Ако наистина мозъкът им е колкото на пиле и работят толкова "много" ,колкото повечето българи работят за едната /макар и малка /заплата,то само след няколко месеца те вече няма да са на пазара . Впрочем не съм съвсем прав. Отново ще бъдат на пазара,но предлагайки работна ръка.

На никой не му се работи за жълти стотинки а след като държавата си вземе дялът от нашият труд остават някакви си 20% максимум от това което сме изработили(данъци, акцизи здравни, осигуровки, винетки застраховки, прегледи, ДДС екотакси ,мита).За когото и да работиш не крадеш и не лъжеш ли все си отдоло.А и законите са за коне все пак .Живи ,здрави и ДИЙЙ.

Сега е модерно да си сменяш гражданството! Отиди в Северна Корея, там няма работодатели "изедници", ще си чешеш оная работа в някоя държавна фабрика, след това ще трябва да отидеш на площада да попляскаш малко на вожда и отиваш да си легнеш ( за ядене не споменавам, защото не е ясно дали ще има) .

За съжаление тук всичко е опорочено още в зародиш.Покажеш ли,че знаеш и можеш системата те смачква и за да съществуваш трябва да се слееш с останалата маса.Нямаш ли гръб от високите етажи на властта никога няма да се реализираш ако ще да си новият Айнщайн.Щом ромите вече изнесоха спестяванията си в австрийски банки може да се сетите колко се увълчи живота понеже системата ни беше нон-стоп да се стрижат агнета,но никои не храни стадото а както знаем гладна мечка хоро не играе.

Интересно другата половина за кого иска да работи?

Другата половина иска въобще да не работи ,а да ползва труда на балъците дето работят. И успява ! :-(

В условията на тежка икономическа криза перфектния начин да работиш ПОЛУза себе си/фирма в фирмата/ е: -да работиш за някой на заплата, НО ...винаги има едно голямо НО.... ..,но да имаш отношение и влияние за избора на доставчици на матеряли/консумативи за фирмата в която работиш. И се почват едни проценти от оборота ...едни комисионни.... така де добавка към заплатата. Това е бизнес климата в България....когато търсиш нов клиент...за да прецакаш конкуренцията винаги търсиш някой вътрешен..... който като свой .... "го каниш отвреме на време на софрата ти" ........

Ами, да работят, де. Само, че преди това да почетат малко, как се прави това.

СЛЕД ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕНЕ ЗАТВОРИХ КАФЕНЕТО СИ СЛЕД 15 ГОДИНИ РАБОТА!!!! БЛАГОДАРЯ ТИ БОЙКО, ДА ТИ СЕ ВРЪЩА, АЗ ЛИЧНО ЩЕ ТИ ГО ВЪРНА!

То пък голямата работа, едно квартално кафене ...

А ич ?

По евродържавите никой не затвори,хората си пушат навън с чашите,даже и на сняг.Но ние сме си друг народ и не искаме да се променим дори и малко ...

и като работи много какво? След като никой не ти влиза в магазина, денонощен ли да стане? В България не можеш да правиш никакъв бизнес. То може да работиш много ама няма резултат!?

След като не влизат в магазина - значи няма защо. Ако няма защо - не си си свършил работата ;)

съм че кюташ на заплатка ама си седнал акъл да даваш

То това е проблема, че да работиш за себе си повечето разбират, да въртиш някаква търговийка, някаква далаверка, магазинче да отвориш... не да да се опиташ да направиш, да развиеш нещо, да произвеждаш.

всеки иска да работи за себе си ама циганин да му работи докато тои се налива от сутрин до вечер.

Къде ги тез цигани дето работят? Ти да не живееш в някаква друга държава? Защото в тази която ние живеем циганите получават помощи от нашите данъци .......

Българинаът не иска да работи за друг и не иска да работи за под 1000 евро. Все едно някой е опънал червения килим за него... Селски тарикати дето като изкарат 100 кинта от някаква тънка далаверка си мислят, че са изиграли света и са най-големите баровци...

Въпрос на избор пич. Допреди няколко месеца ми даваха 2300 лв заплата. Махнах се от там, сега изкарвам 1000, но се чувствам по щастлив. Поне знам, че аз съм си ги изкарал, а не да работя за някого, когото едва ли не си мисли, че ми подарява парите и трябва да му се чувтвам длъжен.

Сетете се защо искат да работят за себе си - защото работодателите винаги гледат как да прецакат подчинените си - много работа ,по-малко пари,неизплащане на заплати.От своя страна пък работника гледа като не му дават заплати ,как да открадне нещо.Акоо работиш и получаваш прилична средна заплата в рамките на 1500 -2000 лв дали ще е така.Едва ли .Направете си изводите сами

От опит знам, че кръшкането и краденето на работното място зависят от човека, а не от възнаграждението което получава ...... това, че ако получаваш много ,няма да крадеш е просто един мит ( за справка еврочиновниците и депутатите ! ) ...... а иначе доста хора получават парите за които ти говориш, но това не се обявява ...ако се интересуваш защо ? .... направи си една справка колко трябва да внесе работодателят на държавата ако те осигурява на 2000 лв. и сама ще си отговориш

Една много много малка част от тези които "искат да работят за себе си" са се опитвали да го правят или ще се опитат.Много са фалирали или ще фалират, разбирайки че е адски трудно да правиш какъвто и да е бизнес/производство без да си човек на някое от престъпните ни управляващи ( имам предвид всички до сега, не само сегашните). На опиталите и тези които ще опитат им свалям шапка! ...... но думата ми е за останалото огромно мнозинство, това че искат да работят за себе си е просто едно извинение, че не правят нищо . Те НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ , нито за някой друг, нито за себе си...искат да получават без да дават, ако може да се лепнат някъде да смучат нещо много дребничко месечно е ОК за тях. Познавам много здрави мъже без никакви здравословни проблеми, които седят по цял ден на компа и се оплакват, че няма работа, пари, нямат нищо за ядене.... ако им предложиш да свършат нещо дребно, колкото да не се чувстват неудобно, че ще им дадеш пари - отказват .... ама сигурно и те са заявили, че искат да работят за себе си

.......верно е ................... ......едно е да искаш........ друго е да можеш ....и трето и четвърто - да го направиш

Адски си прав.

Оффф, аман пък от всезнайковци като теб...

Трябва да има и такива. Иначе ще останем само мрънкачи.

Много точно казано! Мъжът ми е от тези, които опитваха и успяваха, но времената се промениха и сега нищо не е достойно за неговия изтънчен мозък! Аз давам работа и пари на други хора, но, когато му предложа той да я свърши и да вземе той парите - не можел да се занимава с такива елементарни неща, моля ви се! Защото е велик, нали?! А има златни ръце, които в момента е наврял в...(извинявам се за израза)! Нямам думи за това! Щом е така - всеки с отделна сметка и да си живее според чергата! Забелязвам, че и младите са големи тарикати и никак не им се работи! Предлагам съвсем прилични суми и няма кой да наема за не кой знае колко тежка работа! Много сте прав, че е по-лесно да не се прави нищо, отколкото да се работи за някой, а камо ли да се измисли нещо, което да работи за самия теб! Темата е безкрайна, както и склонността към удоволствия на българина...

Някои мъже са толкова мързеливи, че и да се разведат ги мързи! Аз не го правя не, защото ме мързи, а защото сега не е добра инвестиция, но в момента, в който стане добра - на 'полегнала Тодора' ще и се изпее песента на Графа 'Дим да ме няма'!

Феноменален сте ! -------- ...Възлов Експерт в Работната Група по Работни Въпроси и Заетост на Работната Ръка ? - Как Ви звучи ?

Тези които не искат да работят ЗА себе си, искат да го правят ВЪРХУ себе си (а не ЗА някой друг), което в превод означава "да не работят изобщо". Дотук с мита за трудолюбивия българин, в който някои все още вярват. Смешно, талко, трагично...

Това е само преди обяд! След обяд продължават! В Япония се работи, тук само имитираме дейност - мърдаме.

имитират в парламента в пар контрол

Другата половина-за филанкишията.

Никой не иска да е пролетарий,ами нали за това стана уж промяната 89г.Ами станете капиталисти и наемете другата половина да ви работят!!Защо ревете от безработицата???Открите си фирми и работете за себе си,ама след 1-ви май,до тогава е за държавата!!!

Трябва да има и такива. Иначе ще останем само мрънкачи.

Извинявай! Репликата не беше за теб.

НАПИСАНОТО НЕ Е ВЯРНО. ВИЖТЕ БРОЯ НА КОМЕНТАРИТЕ ЗА БУЛСАТКОМ ПОСЛЕ БРОЯ ПОД ТАЗИ СТАТИЯ.СТАТИИТЕ СА ПУСНАТИ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ.

Половината искат да работят за себе си, но не го правят. Другата половина иска някой друг да ги издържа без да работят, ама не им се получава. Драма!

Че няма кой да остане да го мачкат и изсмукват. Затова всичко живо и читаво бяга ли, бяга. След 10 г. пак ще стресираме света с бодигардове на по 80-90 г., лекари-хирурзи с треперещи от старост ръце и 8-11 диоптъра, фъфлещи учители, забравящи за кое училище са тръгнали, подмокрящи се ватманки и медсестри, спортисти-спринтьори с придружител.

Какво лошо да е така? Какво лошо да няма българи в България? Нека бягат хората, нека се раждат само цигани. Да видим тогава след години кой ще управлява и кого ще управлява... Аз лично се надявам да не го доживея, а деца нямам, така че не ми пука.

Стига сте мрънкали! Учете чужди езици като бат Бойко. Завършвайте престижни университети като бат Цецо. Бъдете инициативни като роднина на герберски депутат.

Когато Цецо и Боко са започвали, на Станишев баща му вече е имал 40 години стаж зад гърба си.

Като какъв? Като конспиратор.

Ами те определени хора в държавата са доказали, че е много изгодно да работиш за себе си - разни депутати, политици, чиновници всякакви.... най-добре е да си работещ за себе си служител ;)

А, другата половина искат да станат депутати!

За кого работи независимият депутат-гледах снощи Тагарински-за кого, ако не за себе си ? А и какво значи независим ? Какво прави там, освен да продава гласа си, на търг, за най-високата цена ? Това трябва да се промени !!!

...........само този който не се е пробвал да работи за себе си не знае колко е тежка "царската" корона. В периоди на криза когато няма работа не е най страшното че няма пари за теб а че няма откъде да ги извадиш за този които си наел на работа или да покриеш месечните разходи които си тик-такат така или иначе. Все пак ако питаш "минувачите" ..... те викат - Мани го тоя той е добре...работи за себе.

НЯКОЙ ДА ИМ ПРЕЧИ. ХАЙТОВ БЕШЕ КАЗАЛ НЕЩО ПО ВЪПРОСА.

Какво ще кажеш тиквоглавецо Боко??????? Българите били мързеливи и искали само да печелят от лихви, а??? Ако само имаше начин как да изхвърлим цялата ти прогнила пасмина заедно с всички паразити от последните 23 години на бунището, и да почнем начисто с работещи правораздаване, здравеопазване, с електронно правителство и 90% от администрацията на трудовата борсата... Бихме им скрили шапката на оялите се европейци... ама как да стане?

.. до сега?

Колко прав е бил бате ти Бойко ? Българина иска, но не може, защото червените тикви като теб, сте некадърни да работите за себе си. Вие сте свикнали да ви дават и да се грижат за вас , без да носите отговорност. И когато някое комунде се опита да си изкарва доходите сам, се среща с реанолността на можещите и смелите. Шапката на европейците, ще им я скриеш, само ако я откраднеш - виж, в това, червените партизани сте без конкуренция.

На некадърника, Боко му пречи.

Поредният неорентиран мераклия... Всеки втори иска, ама не му стиска. И после този, онзи, това или онова му е виновно... Ама някак си най-добре хем някъде на заплатка, хем с големи мераци и претенции. Ако вместо мрънкане енергията се влага в работа...

Свалям Ви шапка ! (Дълбая по Въпроса. С Добри Приятели. ... И те кат мойта-скромна-милост шапки току-така Не Свалят.)

Да започват. Така най-добре си личи кой за какво става.