Общо 40 процента от участвалите в допитването българи са заявили, че желаят да работят за някого, предаде БТА.
На европейско равнище 37 процента от отговорилите желаят да бъдат самонаети. Изследването отчита, че самостоятелната работа е по-предпочитана в държавите извън ЕС, например в САЩ, Бразилия, Турция, Китай.

Сред европейците, желаещи да работят самостоятелно, преобладават младите мъже. Като най-голяма заплаха за самонаетите се отбелязва възможността от банкрут - 43 на сто изразяват подобно опасение.
Малко над една трета от отговорите сочат като опасност несигурните приходи. Над 70 процента от отговорите изразяват опасение от липсата на достатъчно финансиране за самостоятелна дейност, както и от прекалената административна тежест.
Над 80 процента от участниците намират оригиналната идея и финансирането за основни въпроси при откриването на нов, самостоятелен бизнес.

За нашата страна изследването отчита, че близо 60 процента от отговорилите определят като желано или силно желано преминаването им на работа като самонаети. Тези стойности са над средните за ЕС, където се отчитат 32 процента подобни отговори.

Основните опасности от откриването на собствен бизнес според българите са да останат без работа и да преживеят личен провал, като процентът на тези отговори е над средните стойности за ЕС.
Съотношението на българите, започвали някога собствен бизнес, превишава средното за европейците - 36 на сто от анкетираните наши сънародници са отговорили, че са предприемали подобна стъпка, срещу 23 на сто такива отговори средно в Общността.

В края на миналата година стана ясно, че 49% от работещите българи биха се захванали с втора работа.

Най-малко 52 милиона души в света работят като домашни помощници и не могат да разчитат на добра социална закрила, предаде АФП, позовавайки се на данни на Международната организация на труда, съобщи "Фокус".
Според организацията 83% от домашните помощници в световен мащаб са жени, като 7,5% от работещите жени работят именно в този сектор.
В периода 1995-2010 година броят на домашните прислужници в света е нараснал с 60%.
Данните са от официалната статистика на 117 страни.