Появи се апокрифно евангелие на 1500 години

В Анкара мистериозно се появи едно от най-древните апокрифни евангелия открити досега, съобщи БНР. Древният ръкопис датира отпреди 1500 години и е написан на арамейски език.

Обратно в новината

Коментари - Появи се апокрифно евангелие на 1500 години | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На 1500 години е апокрифното евангелие. А най-древните канонични ръкописи стигат до началото на 2 в.! Разликата е очевидна. Каталог на новозаветните документи: link

Ако сте чели Корана или поне първите Му страници,ще разберете,че тази "голяма" новина,това "изключително" откритие си е чиста проба мюсюлманска пропаганда,защото според Корана не Иисус,а точно Юда е разпнатият на кръста."Историческата" находка цели да принизи християнската вяра и да въздигне учението на Мохамед.Да не й обръщаме толкова внимание,защото комшиите край Босфора вече ни се смеят.

Браво! Най-сетне един умен и знаещ човек да се изкаже тук. Вече мислех че 100% от българите са станали жертва на турските сериали.

Мюсюлманите признават единствено текста на арабски но ето една подборка по твоя въпрос Превод на Свещения Коран на Български език 4. Сура Жените (Ан-Ниса) - мединска О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: Троица! Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник. и изричаха: Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах. -; но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те. Като това е текста на официалното тълкуване но да подчертая че това е само тълкуване а не част от текста на Корана : 18. Всевишният Аллах избавил Нух от потопа, Ибрахим -; от огъня, Муса -; от Фараона, Мухаммад -; от засадата на съдружаващите. Спасил и Иса от евреите - уподобил на него човека, който го предал и той бил убит вместо Иса.

Направих справка с турските медии и разбрах, че публикуваната тук новина е неточна и невярна. Всъщност, Ръкописът не е открит в Турция. И още - бил е "открит" не преди 9, а преди цели 12 години. Тогава е бил заловен в Севернокипърската турска република през 2000 г. по време на операция срещу контрабандни стоки на летището. По-късно заедно с други вещи е бил пренесен в Анкара и така е попаднал в Съдабната палата. И по-рано са се е появявали снимки на ръкописа в турските медии. Сега турския министър на туризма Ертугрул Гюнай пак го вкарва в новините. Според мен е най-вероятно кодексът да е бил открит в Египет и да е бил прехвълрян през канал за търговия с култ.ценности към Европа през Кипър, където са го заловили турците.

Жалко, че в Египет сега не им е до исторически ценности и няма да си го поискат обратно. Затова Турция си го присвоява и го обявява за "тяхно културно богатство". Да се запази такъв ръкапис цели 1500 години може само в сух и топъл климат като пустините на Египат и Израел, но не и в Турция

Антични градове, средновековни крепости, експонати, реликви, евангелиета-всичко съществува и е запазено край Босфора, защото не се разрушава от варвари, не се краде от мутри, не се изоставя от лентяи, не се унищожава от бедни, гладни, стареещи и умиращи от злоба същества. Ако владетелите унищожаваха, нямаше да пощядат и Св. София и още над 100 църкви и синагоги само в Истанбул.

Научи турски за да четеш от извора и да не пишеш неверни неща! Ръкописът е заловен в Кипър на летището. Не е от Турция, а от Египет най-вероятно. ЕТО ТОВА ПОСТИГНА ТУРСКАТА ПРОПАГАНДА ПО БТВ И НОВА ТВ: БЪЛГАРИЯ СЕ НАПЪЛНИ С ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ НА ТУРСКАТА ДЪРЖАВА

Отпуснете се и се опитайте да получите удоволствие!

Хората, които са невярващи и изпадат в глупост да знаят- "Господ поругаван не бива". Ересите не са Божий път.

Хайде сега обясни и какво е "Божий път" на невярващите.

Божидар Димитров да се изпрати спешно в Анкара.

Добре че са го намерили турците, та да го опазят. Ако го бяха намерили българи, щяха да го продадат някъде за жълти стотинки или да се изгуби!!! Хайде сега плюйте турците.

ЗА ВСИЧКИ НЕСВЕДУЩИ (вкл. Аврора и други) - Това не е еднственото новозаветно апокрифно писание. Запазени се повече от 100 евангелски апокрифи, макар че не са открити в Турция. Всички те противоречат на 4-те канонически текста. Не виждам нищо НОВО в случая, че да очакваме ТОТАЛНА ПРОМЯНА на възгледите за същността на христ.религия. Забавно ми е да чета тук коментари на манипулирани хора, които просто поради невежество стават жертва на чужда пропаганда

Готово, бе! Подложи си сурата!

Ръкописите не горят! (Бас дърга че малко от обсъждащите знаят кого цитирам.)

Аз пък ще ти цитирам правописния и правоговорен речник на българския език, защото бас дърЖа, че не знаеш какво пише в него. P.S. Ха сега се сети кого цитирам аз с тоя времен ник. Успех в гугленето, но помни: колкото и неща да пише в Гугъл, повечето от тях не са верни. А и дори и верните само са записани там, Гугъл НЕ ГИ ЗНАЕ.

Тъкмо там е описана с разтърсващо проникновение(сякаш е бил там) драмата на Иисусар който възкликва над записките на своя последовател Леви Матей:"Боже, но той нищо не е разбрал".Ръкописите не горят, но майстора беше неразбран, отритнати затворен в психиатрия. Защото искаше да каже Истината!

сега и сега става ясно, защо се провеждат затапяващи реформи в образованието.ето излезе-пускаш една самнителна информаця и савремення човек, които не знае всичко, но поради факта , че има всичко , вече се мисли и за бог се хваща за наи невярното, но което устроива сазнанието му.а ето и те лажaт и христос е бил измислица.

Пише се затЪпяваш, главна буква при ново изречение, сЪмнителна, сЪвременен, интервал само след запетаята, Бог задължително с главна буква, ТИРЕ след "най", устроЙва, сЪзнание, лЪжат и Христос пак с главна буква. Явно реформата в образованието добре ти се е отразила!!!

Много интересна новина. Може да обърне представите ни за автентичността на останалите - "каноничните" Евангелия, с които сме свикнали! Дали ще направят съвестно превод? Ще го оповестят ли? Как ли ще се отрази това на църквата с нейните канони, особено на католическата. Много интересна тема, дано да не я заметат под килима на догмите и традициите, които не се знае дали са имали много общо с истинското учение, най-малкото защото са създадени няколко века след историята на реалния Исус от Назарет ...

Какво означава "съвестно" мадам? За "дипломата" на калинка ли говориш? Не ще я дадат в преводаческо бюро и "заклет" преводач ще я преведе от арамейски на български:(

И да се върнем отново към "новината" - ръкопис на 1500 години. Само 500 години след събитията. Тъкмо да се избистрят спомените на очевидеца :-)

Това не е единственото новозаветно апокрифно писание. Запазени се повече от 100 апокрифа. Всички те противоречат на 4-те канонически текста. Не е лошо да пречетеш 5-6 и да видиш каква е разликата. Учените отдавна са "разбрали" същността на христ.религия - това е учение, които се е променило в определен период под диктата на Римската държава (имперска власт) и се е официализирало, като се е "прочистило" от ненужните и неудобни моменти...

Всички пишещи пропускат малката подробност, че находката е на ЦЕЛИ ДЕВЕТ (9) ГОДИНИ. Явно се вади сега като новина защото моментът е подходящ. Започват луди спорове за религия и т.н. и то точно в навечерието на една война в Близкия изток.

находката е на 9 години. Вече 9 години се дискутира от учените там. Често и в тв студиа. Защо днес е преведен материалът на български, не можем да виним турските учени нали?:)) А войната в Близкия изток не свършвала от 1949 г.:)) Съгласен?

А ти не си ли съгласен че в българските медии е пълно с турски агенти за влияние. Дори програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) е туркиня (Севда Шишманова). Турските медии наистина не са виновни - Виновни са турските тайни служби.

А войната в Бл.изнок се води от преди новата ера.... с известни прекъсвания. Не помниш ли египетското робство, Мойсей, изхода, вавилонското робство, кръстоносните походи, и прочие...

Е,какво толкова е станало на Никейския събор организиран от нуждаещия се от обща за цялата империя вяра император Константин са представени към 40 варианта за биография на Исус, политическа комисия дава положителна рецензия и одобрява произведенията на 4 от авторите като отговарящи най-пълно на императорската идея а също така на съборът са избрани и символите с които новото течение ще бъде онагледено за да е по-ясно на публиката. Всички останали са обявени за неверни или еретични. После Мохамед повлиян от лошия си живот и спомените за арианската ерес казва че Аврамовия бог е един и няма синове следователно е грешка обожествяването на пророк Христос което прави мохамеданството единствената правилна вяра в бога на всички юдеи,християни и мюсюлмани. Та в тоя ред на мисли какъвто и вариант от биографията на Христос да бъде публикуван е без никакво значение защото Християните вярват , мохамеданите не го считат за божество а на евреите им е все тая.

нещо което е лажа не остава 2000 години.а османската империя колко просаществува?колко империи изчезнаха , а комунизма , а фашизма.на лажaта краката са каси.

Неграмотник.

не бъди много сигурен. Лъжата може да просъществува и 2000000 години стига на силните на деня да им изнася.

Абе що ти требе лозе на баир или първообразът на комунизма, заформен от последователите на Христос и братовчед му Йоан Кръстител: БИБЛИЯ СИРЕЧ КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ ИЗДАДЕНА НА ХАРТИЯ ОТ СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА София 1992. ДЕЯНИЯ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ГЛАВА 4. 32. А множеството повярвали имаха едно сърце и една душа; и никой нищо от имота си не наричаше свое, но всичко им беше общо. 33. Апостолите пък свидетелствуваха с голяма сила за възкресението на Господа Иисуса Христа, и голяма благодат беше върху тях всички. 34. Помежду им нямаше ни един, който да се нуждае; защото, които притежаваха земи или къщи, продаваха ги и донасяха цената на продаденото 35. и слагаха пред нозете на апостолите; и се раздаваше всекиму според нуждата. 36. Така, Иосия, наречен от апостолите Варнава, което значи син на утеха, левит, родом от Кипър, 37. който си имаше нива, продаде я, донесе парите и ги сложи пред нозете на апостолите. ГЛАВА 5. 1. А един мъж, на име Анания, с жена си Сапфира, като продаде имот, 2. скри от стойността, със знанието и на жена си, а една част донесе и сложи пред нозете на апостолите. 3. Но Петър каза: Анание, защо сатаната изпълни сърцето ти да излъжеш Духа Светаго и да скриеш от стойността на нивата? 4. Докато беше непродадена, не беше ли твоя, и като я продаде, стойността не беше ли в твоя власт? Защо вложи в сърцето си това нещо? Ти излъга не човеци, а Бога. 5. Като чу тия думи, Анания падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това. 6. А младежите станаха, покриха го, и, като го изнесоха, погребаха го. 7. След като минаха около три часа, влезе и жена му, без да знае, какво се е случило. 8. А Петър я попита: кажи ми, за толкова ли продадохте нивата? Тя отговори: да, за толкова. 9. Но Петър й каза: защо сте се наговорили да изкусите Духа Господен? Ето, при вратата са нозете на ония, които погребаха мъжа ти; и тебе ще изнесат. 10. И тя веднага падна пред нозете му и издъхна. Като влязоха младежите, намериха я мъртва, изнесоха я и погребаха до мъжа й. ГЛАВА 6. 1. В тия дни, когато учениците се умножаваха, произлезе между елинистите * ропот против евреите, задето вдовиците им не били пригледвани при разпределяне всекидневните дажби. 2. Тогава дванайсетте апостола, като свикаха цялото множество ученици, казаха: не е добре ние да оставим словото Божие и да се грижим за трапезите. 3. Затова, братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Светий и с мъдрост, които ще поставим на тая служба; 4. а ние постоянно ще пребъдваме в молитва и в служба на словото. 5. Това предложение се понрави на цялото множество; и избраха Стефана, мъж изпълнен с вяра и Дух Светий, Филипа и Прохора, Никанора и Тимона, Пармена и Николая, прозелит от Антиохия, 6. които поставиха пред апостолите, а те, като се помолиха, възложиха ръце на тях.

мисля че това е партенка.

е историческа находка и трябва да се изследва. Учените ще кажат това като я изследват. Там няма "експерти" от категорията на БД, да коментира още утре при Бареков сензацията:)

Нищо не се разрушава и погубва, всичко в тази страна се съхранява и реставрира, църкви, джамии, крепости и даже цели антични градове. Не случайно векове назад тогавашната империя е съхранила през вековете малките разпокъсани от вътрешни интриги балкански народи. Тогавашните царе от благодарност се надпреварвали да даряват младите си, красиви и сексапилни дъщери-принцеси в харема на могъщите владетели.

Посмали малко, много са малко принцесите в двора на султаните, много. Броят се на пръстите на едната ръка ...

То за това всички български градове и крепости са унищожени, изгорени и разрушени. Църквите и манастирите също - поне на 90 процента. Книгите, на поне 99 %. Да не говорим колко народ е избит.

докажи тезата си. не говори като на маса в хоремага.

Нищо не е разрушено в България по него време, защото нищо не е било построено. То и днес археологическият музей и църквата св. седмочисленици в София са джамии превърнати в църкви.

Тим Тибоу в САЩ е поредния измислен герой. Както Христос. Ако се разбере, че няма Христос - цялта предшестваща гоистория според канона - т.е врейската история рухва.Ако има Христос ( или Мохамед - за другия комикс) - независимо от от качествата им - бял, черен, семеен или разведен, разпънат не разпънат - има и повод за разговор, при който никой не поставя на съмнение фона на случаващите се събития. Да мислиш, че добрият морал и човещината идват от религията е все да мислиш, че от плуване се става риба. В момента идеята на книжните религии е да се концентрира дебат около дадена теритрия - обявявана за по- свята земя от всички други. И поради това оспорвана. :-)

Добре разработвате сценарии, на база на холивудските заготовки.Не ви обиждам, защото има сръчност и логика в разсъжденията. Само да се отърсите от вбитите в главата ви заблуди(не сте виновен вие!). Знаете ли, че в Етиопска пустиня има семитски племена от домойсеевите евреи, т.е. те не са запознати с глава Изход от Библията. Шумерската, вавилонска и еврейската история няма да се сринат, ако се демистифицира образа на Христос и той да приеме още по-топли, човешки измерения. Да не говорим за будизма, една от двете религии, които не са налагани силом.Има още даоизъм, джайнизъм и т.н. източни философии.Все още северните народи са полухристияни и пазят нравите, имената на дивите келти, брити и другидоста жестоки племена. Ами я да помислим за "тричането", "нестинарството","кукерите" и т.н. благонравни традиции....Ако ви се прави сценарий, защо да не е планетарното отрезвяване и приемане на единна философска система на космическите цивилизации... Спилбърг отдавнанамекна чрез И Ти тази идея. Може би е посветен!!!!

ами, поне ще разберем наи сетне,че паисии холендарски, иван рилски, св.св. кирил и методии,патриарх евтимии,св.петка,наум, ангеларии, теодосии тарновски и милионите други свеци са били една грешка, а турция както винаги наша благодетелка.

Много ме кефи израза: "Евангелието ще бъде обявено за национално културно наследство на Турция. " Иначе, ако в него има нещо притеснително за съвременната Християнска религия, гарантирам ви, че никой от вас няма да го узнае. То ще бъде изтъргувано от турците и скрито от Ватикана. Както много други. Така че излишно си чешете езиците. :)))

Изказваш се неподготвен. Прочети моите постове от началото и ще разбереш какво пише в това евенгелие.

прочетох ги, и много се смях на предположенията ти. ти нито си го открил, нито си го видял, нито превел от арамейски. а ако има нещо в страни от догмата никога и няма да научиш. примири се и стъпи на земята.

Каква мислиш че ще бъде достоверността на нещо такова: "Има късен негов препис, написан на италиянски език, но от испански мавър (вероятно от Гренада през 16 век)." Да не говорим за връзката му с НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО, дето е евентуално намерено в Турция.

Докажи тезата си! Аз също се кефя на "681". Годината, в коята Аспарух продължи държавата си на територията на ... Източната римска империя.

Ама разбира се че ще ти дам примери, ей сега отивам да ги взема от хранилищата на Ватикана. Днес им е отворен ден :))) А за годината 681 не си спомням да съм казал нещо.... нито написал :))), нали ?

Моля, ако някой има запис на арамейския говор в тия сирийски градове - да го пусне в мрежата. Интересно ми е да чуя.

виж peshitta.org - music

Християнството и ислямът са с еднакъв произход- книжнически. Създадени да разчистват света в полза на 1 друга групировка. В БГ християнството не носи нищо добро, което дотогава старите б-гари да не са познавали.

Ти да не би да искаш да кажеш че трябва да се откажем от християнството! И да станем мюсюлмани ли? Това ли намекваш!?

мюсюлманство или християнство е все едно.От едни същи книжници са - тези, които според канона са безспорни да разполагат с другите, защото са ибрани от б-г. И да си подхранват изкуствени опозиции. Старите б-гари не са били комай нито мюслмани нито християни. Но пък са имали човешки добродетели останали в ясното Господ- ар- БО(л)г-ар . Хайде със здраве и се заслушай какво значат звуковете. Ако не си глух де ? ;-) Тогава пък се обърни към лингвисти да ти опишат правилата на фонетиката . Езичник= човек с форма на общуване през говор. Книжник- форма на общуване написаното. Ама колко е вярно написаното - ходи да питаш писателя му. Или му прати меилче, през машината на времето :)

Щот сигурно има само 2 религии на света нали ?

Аз пък мисля че разчистват света в наша полза: Последните думи на Христос на арамейски: Елел Елел маана са баща ни! Демек ЕНЛИЛ ЕНЛИЛ, баща ни го няма!

В голяма грешка си! Разчистват света от нас. Особено турците и всички мюсюлмани. Като започне войната ще ни избият като неверници и хич няма да им пука ти какво мислиш.

Боже, колко мъка има на този свят. Боже!... и колко лъжи и интриги....

Само не остявайте турските "учени" да го реставрират сами. Защото от сега е ясно какво ще прочетем в "реставрираното" Евангелие. Направо ще засенчат македонците!

да го дадат на ведущития учЕн "професор" Божидар Димитров -Ракинята. И ще излезе, че е еднонационално българско издание от 2в. пр.хр.

ще го даде на гърците. Както "История славноболгарская".

Материала е за турция, комплексарче така, че се придържай към темата. Ако много ти се плюе иди да наплюеш майка си и се успокой.

"Само не остявайте турските "учени" да го реставрират сами." Не - ще се получи както при ръкописите от Кумран....Ще забатачват "превода" поне 10тина години.

да беше го превел за 10 дни, какво ти попречи?

Обръщам се към Паисий, тъй като явно има познания по въпроса.Ако се опитаме да не сме емоционално враждебни , трябва да се сетим, че има много съхранени апокрифни евангелия, люто преследвани от всички християнски деноминации.На български излязоха книги на изследователи за светия Граал, старата(Името на розата) и новата книга на Умберто Еко(Пражките гробища)и още много други, с на пръв поглед тамплиерска тематика като популяризаторската поредица на Дан Браун. Опитват сне на час, по капчица да ни подадат вече установени факти, които наистина преобръщат из основи хр.митология. Не казвам вяра, защото вярата не се нуждае от доказателства и разобличение, тя е състояние на духа, а не на ума (Бердяев!). Запозналият се може и да се попита защо евреите толкова незаслужено и жестоко страдаха 2000 години, с какво се занимавахайезуитски и протестантски мисионери в Африка и Л.Америке и на каква цена и т.н. И може да излезе, че т.н илюминати знаят и съхраняват векове наред истината!Преглътва ли се такова нещо, сами решавайте!

Не разбрах какво искаш да ми кажеш! Че някъде има тайна "скрита истина", която илюминатите пазят и ни дават капка по капка ли? Не. Всички тези неща са лъжи и пропаганда с цел да се властва над хората. Ето един цитат от т.нар. новооткрито Евангелие: "Первосвященник спросил его: Придут ли другие пророки после него? Иисус ответил ему: После него не будет истинных пророков Божьих, но будет несколько лжепророков.... ... (виж следващия ми пост)

Тогда люди воскликнули: О, Боже, пришли нам своего посланника! О, Мухаммад, приди скорей в мир ради нашего спасения! --- КОЙ РАЗУМЕН ЧОВЕК ЩЕ ПОВЯРВА НА ТАКАВА НЕЛЕПА ПРОПАГАНДА НА ИСЛЯМА? ИМА ЛИ ТУК ТАКИВА ТЪПАЦИ? ... Всички като чуят тези думи на Исус и тутакси падат на колене и започват да славят пророка Мохамед, който ще дойде да вика: АЛЛАХ АКБАР!!! Я ми виж окото - плува ли корабче!???

Правилно си ме разбрал! Истината е преследвана, крехка, но странно устойчива.Аз лично не мога да кажа, че я познавам. Но не отричам тя да съществува. Още в евангелието е казано: "Но що е истина?". Не разбирам едно, комсомолският плам на отричането, пълното задръстване към промяната на установеното. И още нещо: пророк не е равно на месия.... Вероятно пророкът има времева мобилност и "вижда" събития, защото времето не е постъпателно а е винаги, ако разбираш какво казвам. А месията идва, за да промени пътя на всички живи същества, месията е вестител, съдия и спасител ( за някои).Така че, по-кротко с мразенето и заклеймяването!!!

Правилно си ме разбрал! Истината е преследвана, крехка, но странно устойчива.Аз лично не мога да кажа, че я познавам. Но не отричам тя да съществува. Още в евангелието е казано: "Но що е истина?". Не разбирам едно, комсомолският плам на отричането, пълното задръстване към промяната на установеното. И още нещо: пророк не е равно на месия.... Вероятно пророкът има времева мобилност и "вижда" събития, защото времето не е постъпателно а е винаги, ако разбираш какво казвам. А месията идва, за да промени пътя на всички живи същества, месията е вестител, съдия и спасител ( за някои).Така че, по-кротко с мразенето и заклеймяването!!!

Правилно си ме разбрал! Истината е преследвана, крехка, но странно устойчива.Аз лично не мога да кажа, че я познавам. Но не отричам тя да съществува. Още в евангелието е казано: "Но що е истина?". Не разбирам едно, комсомолският плам на отричането, пълното задръстване към промяната на установеното. И още нещо: пророк не е равно на месия.... Вероятно пророкът има времева мобилност и "вижда" събития, защото времето не е постъпателно а е винаги, ако разбираш какво казвам. А месията идва, за да промени пътя на всички живи същества, месията е вестител, съдия и спасител ( за някои).Така че, по-кротко с мразенето и заклеймяването!!!А, забравих, че преди година в бълг.издание на Нешънъл джиографик излезе материал за "Евангелието на Юда", също апокрифно.Ако това е на Варава(Бар Рабан), в официалните евангелия пише, че той е бил разбойник, а не книжник...Възможно е негов разказ да е записан и предаден от някои от последователите на есеите!

Первосвященник спросил: Как будут звать Мессию и через какое знамение будет известно о его приходе? Иисус ответил: Имя Мессии Хвалимый, так как Бог сам дал ему это имя, когда создал его душу и поместил в небесном сиянии. Он сказал: Подожди, Мухаммад, из любви к тебе Я хочу сотворить Рай, мир и великое множество тварей, которые будут присутствовать в твоей жизни. Также тот, кто благословит тебя, будет и сам благословлен, а кто проклянет тебя, сам будет проклят! Когда Я отправлю тебя в мир, Я отправлю тебя, как Моего посланника, спасителя. Слова твои будут истинными настолько, что, когда земля и небо исчезнут, вера твоя останется! Мухаммад его благословенное имя! Тогда люди воскликнули: О, Боже, пришли нам своего посланника! О, Мухаммад, приди скорей в мир ради нашего спасения!

Поредната измислица и опит за саботиране на християнството и то ... забележете в момент когато има нарастване на напрежението между мюсюлмански и християнски народи ... това по скоро е опит за гавра с християнството ... той като те турците здраво са се напънали да влизат в Европа пък нещо все и бият дуспата ... и те като едно циврещо дете сега се опитват да ти създават проблем и да доказват колко са ценни и като хора и като култура ...

За опита за дискредитиране на християнството си много прав!

Богата е там земята на исторически паметници и реликви, не случайно се радват на мощен икономически и културен подем на фона на угасващите наоколо страни и народи. Видните им литератори нобелисти са известни в цял свят, а майсторски създадените им сериали култивират и възпитават масите в много недоразвити страни на 5-те континента.

Ти тук слагаш ли и фалшификатите, или не?! Щото не ми стана ясно! Що се отнася до сериалите - същите боклуци ги бълва и Холивуд с САЩ и Боливуд в Индия - стотици филмчета годишно - дъвка за очите. Кракиви декори, красиви актьори и сладникави историйки без реален смисъл. Това всеки го може, стига да има пари за харчене и пропаганда. (Забравих песните и танците в индийските сапунки)

Освен това забрави да кажеш, че "исторически паметници и реликви" не са турски, а са останали от древните гърци, траки и византийци. Ислямските паметници не са интересни на никой от нас.

Отчети все пак факта, че ако и тези исторически и културни паметници да са християнски, съвременна Трурция полга достатъчно грижи за тяхното съхранение. Ако си бил в Истанбул и си ги посещавал, ще се съгласиш с мен. Там занемарен културен паметник не видях - комшиите са достатъчно умни, за да оценят материалната полза от доброто им поддържане.;о)

Това не е новина. Това евангелие е известно много отдавна. Има късен негов препис, написан на италиянски език, но от испански мавър (вероятно от Гренада през 16 век). Тази версия за живота на Исус е под силното влияние на исляма и в нея Христос е по-скоро пророк, а не син божи. Той дори предрича, че след него ще дойде друг пророк (Мохамед), който ще бъде последният. Мога да дам линк към текста от XVI век, но няма да излезе тук. Като върнете историята 1500 години назад и ще попаднете в зората на исляма. Тъкмо тогава се ражда учението на пророка Мохамед. Какво по-логично от това да се "припише" родство между историята на Исус и новата религия. Хем обезсилваш старата версия, хем си приписваш, че идването на новия пророк е предсказано от стария. Нали точно същата схема са ползвали християните, които се позовават на писанията в Стария завет. Повдигането на въпроса отново с това евангелие е поредния ход на Турция да предизвиква спорове в Европа точно сега в навечерието на войната в Близкия изток - да консолидира мюсюлманите срещу християните.

Войната ще е за ресурси и власт, а не верска. Американците и евреите не се влияят от разни кожени тефтери на по 1500г., а само от финикийски знаци. За тях минават през трупове, земи и природа...

Така е. Политиците и военните не се влияят от кожени тефтери, обаче тъпото стадо се влияе от тях и от сапунени сериали и така са им промили мозъците, че сега дори турската армия да навлезе у нас те пак ще ти говорят колко европейци били турците и какви красоти и разкош има в Станбул и колко били цивилизовани и прочие глупости. И не им иде на ум че ги поробват...

Принципно е възможно това, което казваш за вече известно частично евангелие Но трябва ли да ти напомням че и за еврейте Исус също е само един пророк, който ще бъде последван от други , точно какво и в исляма !?!?!