Ракията може и да лекува! Но само в умерени количества

Има два вида алкохол-етилов и метилов. Първият е добър и той е в питиета като ракия и водка, но втория може да съсипе организма на човек.

Обратно в новината

Коментари - Ракията може и да лекува! Но само в умерени количества | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като получила бонус за коледа, Айшето пожелала на шефа най хубавото нещо. Какво е то бе Айше. Да та такова моя Асан след втората ракия.

Има много видове алкохол, но при домашно правената ракия основно се наблюдават етанола и по-малко метанола. А това, че професорът има обяснения на махленско ниво, не го спират да плещи глупости.

Ако беше написал, че ракията може да отпушва канали щях повече да му повярвам, защото мелиорациите са специалността му, но за другото ...Виждала съм лекуващи се с ракия и да ви кажа: дано Господ не дава никому подобни случаи у дома!

Този вампир измамник отдавна плаче за пандиза.Набутах му сума ти кинти за билки за простатата и файда няма.

Алкохола приеман перорално (концентриран или не) не е полезен с абсолютно нищо. В малки количества може да бъде само стимулант и при жабурене действа като слабо обезболяващо при зъбобол . Алкохола действа като антибиотик убивайки и вредни и полезни бактерии ( ако това е имал предвид под лечение). Казвам го като човек консумиращ редовно, който обаче не се самозалъгва за абсолютната вреда от това нещо.

В разумни количества алкохолът е полезен поне с две действия. Първото е психорелаксиращото, тоест намалява психическото напрежение и стресът, който пък е страшен убиец и поражда куп болести. Второто (основно при концентратите) е снижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечно-съдови и мозъчносъдови инциденти, които потенциално могат да са смъртоносни или инвалидизиращи. Също така добра профилактика на доста заболявания оказва великолепната комбинация от антиоксиданти в червеното вино. Под "разумни количества" се има предвид до 40 мл чист етанол дневно под каквато и да е форма - 100 мл концентрат 40%, две бири от 500 мл или 350 мл вино (две винени чаши). Впрочем, това се отнася за мъжете. Поради по-ниската ензимна активност на женския организъм там поносимостта към алкохол е два пъти по-ниска, съответно и "разумните количества". И няма такова нещо като "абсолютна вреда". В ниски дози голям брой "отрови" са лекарства, а даже и такова тривиално вещество като готварската сол, ако се приеме в количество примерно една шепа (колкото и неопределено да е това като грамове) е смъртоносна отрова, и даже в древен Китай се е използвало за изпълнение на присъди. Както е казал великият Парацелз, "Dosis facit venena", тоест "Дозата прави отровата".

d4

извод - без да съм професор. пийте много ракия и много айрян. ракията да е домашна гроздова - мин.55 градуса. айряна - от домашно кисело мляко, заквасено от прясно такова. и никаква вода от чешмата!

Изгубено телевизионно време за пропаганда и то за неща, които и децата знаят. Може би за деца. Колко жалко! Доста преди проф. Мермерски, акад. Валери Симеонов изнесе прочувствени и компетентни слова за българската домашна ракийца. Интересното е заклеймяването на "слабата" ракия. Явно не се оценява като лековита. Слаба- примерно 24-30 градуса за плодовата, защото тук не излезе ли на 50 не се брои. Е, има лидери, които я пием на 65 градуса, но това е само от колекционерски изпълнения от 1984 година, че и запазена... Дето се вика и мезето плаче от преклонение пред такъв майстор, на който ракията му е удържала толкова. Затуй тоз народ е несломим! Кажеш ли му стой затворен под домашен арест и си мъртъв- нема го видиш до пролетта за плодовата и до Атанасовден за след гроздовата и после малко за ракия "трето теглене"- "от компотити"..

d4

друго си е "винарките" да ти жужат около носа...

Този "професор" има много здраве от мен и от арменския поп. При алкохолна дестилация, на най-ниска темтература кипят ацетонът и етеричните масла, после върви метиловия алкохол, и на температура 78.8 кипи етиловия алкохол. Затова се изхвърля така нареченият "първак", който е смес от алдехиди, кетони и метилов алкохол. При температура от 98 кипят висшите алкохоли, пропилов, бутилов и т.н., които също са отровни в големи количества. Това е в общи линии, а вие си преценете каква ракия да пиете...

Малка доза- лекува, Средна доза - опиянява, Голяма доза - отравя. Но!Дозата е индивидуална!

Бе, тоя у ред ли е?!? Миналата година уж казаха, че ще го прибират и съдят за мошеничество. Тая пак нищо не стана - да гледаме поне през следващата да го озаптят, преди, по негово назначение, в България да се повтори случая с боярышника в Русия... Имало било два вида алкохол?!? Алкохоли (спиртове) са всички органични съединения, където има хидроксилна група (-OH), свъзана с наситен въглероден атом. Съответно CH3OH (менатол), C2H5OH (етанол), C3H7OH (пропанол), C4H9OH (бутанол) и т.н. Алкохолният градус е обемният процент на алкохола във водно-спиртна смес. Ако долееш повече вода, градусът, разбира се, пада, но това по никакъв начин не се отразява на КОЛИЧЕСТВОТО метилов спирт вътре. Т.е., ако някой, по "рецептата" на "професора" си разреди първака от 60 градуса на 38, с идеята, че ще елиминира метиловия алкохол, ще е директно кандидат за реанимацията... До редактора от dir.bg на тази статия! СПЕШНО я махнете, или поне сложете кавички, където трябва, за да не затриете някой невегжа с интернет!!!

Хвала брате, че има такива като теб да вдигат духа и да показват, че нищо ни мож ни сломи, хейле пък такива "артисти" като професор "Ейджмен". Можеше да поговори за мезето към ракията, но пък форума "Ракията. ком" има толкова изчерпателни теми, че е неуместно да се говори за алкохол пред българската публика. Можеше да спомене за крокмач с червени чушки, за рибена "саламура" или овчи курбан, за "нещу суху" подкрепено със зеленчук и т.н.

по целият хомоложен ред има алкохоли но само един става за пиене. Тоя професор ни взема за гугутки че са само два вида.

Значи колкото е по-силна ракията толкова по-лековита. Утре някой може да поръча статия колко е здравословно пушенето например.

И доктор радева така каза - да не се пие вода.

Затова нацията е толкова болна и с висока смъртност.

То и цианкалият е полезен в някакви количества за сърцето май. Има го по ядки като бадеми, кайсиени и може би тези на ябълките - има горчивина. Но онзи Слободан Праляк дето се отрови в Хага било май точно с цианкалий. Какви ли не отрови се ползват за лекуване. Това не значи, че трябва да ги взимаш иначе.

В малых дозах алькоголь безвреден в любых количествах.

Такива глупости,надрънкани по отношение на човешката биохимия и химията изобщо, отдавна не бях чел. Шарлатанин 100% е тоя "професор" /надявам се не по медицина/. Сигурно преуспява в новото време.

Не само че не е лекар ами и в часовете по химия не е внимавал. Не са му ясни нещата ама се изказва.

професоре, ние и досега не бяхме въздържатели, но друго е да имаш извинение - ние се лекуваме, не сме пияници!

Доктор Радева от кога ги говори тези неща, но само и се подиграваха... до сега.

Не се ли лекува с ракия, значи не се лекува.

Този тарикат не е никакъв агробиолог! Проф. Христо Мермерски има специалност по механизация на селското стопанство! Даже не и агроном. Изключително нагъл по природа, завършен лъжец. Говори глупости, защото нищо не разбира от медицина. Даже не си е прочел учебниците по биология от прогимназията! Лошото е, че някой хора се връзват и разсипват здравето си, слушайки този самозванец! Инак проф. Христо Мермерски е напълнил доста дебела гуша мошеническата си дейност.

;} ;} само не мога да разбера как е оцелявал света преди учените да започнат да обясняват

Едно е сигурно, че пиенето на ракия предпазва да станеш ислямски фанатик. А ако похапваш и свинско гаранцията е близо 100%.

Този не е никакъв агробиолог а агроном. Професорската му титла и хвалбите му че е преподавал в Америка и на другаде по света са повече от съмнителни. Не може да му се отрече че има търговски нюх, но познанията му по медицина едва ли са на по високо ниво от тези на средно статистическия българин.

Добър ден! Ся се сетиха, разбира се че лекува! И не само, на дедото крушовия първак е 62 градуса, като резнем 100грамка и всичкото бацил мре, след 200 и бъдещият базил мре, на 300 ми минава язвата, а на 500 заповам да излъчвам меко алфа лъчечение, след 700 минавам в друго амофрно състояние....женица малко дудне ама свикна,освен всичко на 200 от крушовицата няма свършване, знаете, малкпо амалогия е ама за жената требе се стараем

И аз мисля така. 50-100 грама ракия вечер с хубава сезонна салата..ммм отпуска всички сетива. Нито ми пречи да спя, нито някога съм удрял жена си и изглеждам добре над 41. Ама и пуша коноп. А сега де :)

Проф. Мермерски явно е назначил за асистент д-р Радева.

Не, аз съм го взела за говорител.

Спрете да пълните главите на хората с глупостите на този мошеник, наричащ себе си професор Мермерски. Та той не е лекар. Той е агроном, а как агроном може да лекува хора. Е , в България всичко е възможно.

прав е човекът. Какво по-хубаво от една ракийка!

Питието определя съзнанието !

Който пие и пее, зло не мисли.

айрян с мастика ... жулиииии

и гръцка музика

Тоя тъпанар не мога да го трая....на всяка манджа мирудия, уреди и сина си в сеансите по телевизиите, написа книга, благодарение на гледачите на неговите предавания... ходи в САЩ, когато никой никъде не можеше да ходи, върна се с глупавите си идеи и алабализми, беше вървежен в началото на демокрацията, после се писа професор... маса пари смъкна от телевизиите, говореше за някакви билкови отвари, една такава ме прати 10 дена в токсикологията Пирогов... тоя е менте отвсякъде ... а сигурно е и кадър на ДС!

Да лекува от дебилизъм? Едва ли.

Мермерски откри топлата вода,открай време ние си се лекуваме с ракийка,и даже си и прекаляваме с лечението,наздраве