Това каза в студиото на телевизия "България он ер" агробиологът проф. Христо Мермерски. Той предупреди, че когато градусите на една високоалкохолна напитка намаляват под 40, намалява етиловия алкохол и се увеличава метиловия.

"Правилният алкохол в умерени количества може да действа като дезинфектант, който да убива някои зловредни бактерии в организма ни. Но нискоградусната ракия е опасна и отровна", допълни той.

Според него, анасон и други билки, добавени в ракията, подобряват качеството на питието.

"Българинът като седне да пие, си прави салата и това убива донякъде негативните последствия от алкохола", посочи професорът.

Той бе категоричен, че алкохол в малки количества действа възбуждащо, а и тогава действа като дезинфектант.

"Затова французите пият всеки ден по няколко чаши вино, при тях атеросклерозата и сърдечните проблеми са много по-малко," допълни Мермерски.

"Настъпват големите празници. За да се премахне последствията от прекомерна употреба на алкохола, трябва да се намери начин да се унищожат токсините. Бактериите в киселото мляко се хранят с тези вредни вещества", препоръча Мермерски.