МИЕ: АЕЦ ”Козлодуй” плати на ”Уестингхаус” за 5 и 6 блок

Министерството на икономиката и енергетиката съобщи, че АЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм”.

Обратно в новината

Коментари - МИЕ: АЕЦ ”Козлодуй” плати на ”Уестингхаус” за 5 и 6 блок | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тия почнахме да им плащаме милиони още преди да има договор... представи си само ако подпишат нещо.. а знаете ли за реактора дето weistингхаус им "построиха" на Еквадор? Е от къде ше знаете ... като нема такъв...просто земаха парите и бегаха..

Няма проблеми, ДКЕВР ще признае за разход тази явно корупцйонна сделка, ще вдигне цената на тока и ние дружно ще я платим. Не е луд който яде баницата!

Чета форума и не мога да схвана какво се коментира. Съвсем не съм фен на служебното правителство,но в съобщението е написано,че са преведени 7млн лева на база договор от ноември 2013г.Кой беше на власт тогава?.Явно е,че в САЩ министърът на икономиката тогава е подпсвал нещо и на тази база се превеждат и ще се превеждат маса пари на американската компания незнайно за какво.Но така и ще си остане всичко

От няколко месеца ми правиш впечатление че си технически неграмотен тъпанар. И много други има. Отечеството е едно и се нарича България. Тъпанари такива, дървени философи нещастни, продавате се на изток и запад поради липсата на образование и възпитание. Станете американци или руснаци, още по-добре англичани. Иси махни този ник, тъпак като главния прокурор. Нямаш понятие как работи електрическата лампа, която наричаш "крушка", но имаш самомнението че знаеш всичко, от Дискавъри ставате инженери и то с преписване и по милост. Не си единствен, болшинство сте, затова сте БОЛШЕВИКИ, видя се и на изборите

Няма ли кой да спре безобразията на това т.н. служебно правителство?! Тези жалки чиновници одавна минаха всякакви граници!!! Понеже не подлежат на контрол от никой, те ще вземат да продадат и държавата ни, докато се усетим! То военни визии ли не сътвориха, то американски изтребители трета употреба ли не решиха да купуват за милиарди, то сега превеждат милиони за нещо, което нито е ясно, нито е договорено!!! А задачата на служебното правителство е единствено да организира честни избори! Само,че последните данни са, че купените гласове този път са двойно повече от до сега!!! За безобразията на чиновниците на Близнашки да отговаря лично той и приятелчето му - прецедента Плевню! Импийчмънт за Плевнелиев!!! Ало, Главния прокурор на РБ, къде си?!!!

НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ. МЪЧАТ СЕДА ЗАМАЖАТ ГАФ ЗА 7 МЛН. ДАДЕНИ НА НЯКОГО. ЯВНО НЯКОИ "ОТГОВОРНИ" ВЛАСТИМАЩИ СА РЕШИЛИ ДА СЕ ОБЛАЖАТ С КОМИСИОННИТЕ ЗА ПРЕВОДА НА ТАЗИ СУМА. ЕСТЕСВЕННО Е НИКОЙ НИЩО ДА НЕ ЗНАЕ...ДЕМОКРАТИЧНА ДАЛАВЕРКА...

Нали има банкова тайна, от къде изтече информация, че са преведени пари от някъде за някъде..... 80% от коментиращите вижда ли лиса атомната централа от близо?

Ще има ли НЯКОЙ СПЕЦИАЛИСТ в България да обясни какви са тези МИЛИОНИ за "реконструкции" и да ги сравни с средната работна заплата,пенсия в България??? КОЙ и КАК определя този "ЦЕНОРАСПИС"? КОЙ и КАК става КОНТРОЛА? След като примерно г-н Стойнев в момента НИЩО не знае,а до вчера бе ТАМ? А,да ли е така КОЙ,КОЙ,КОЙ ще ни каже .....???

И след аварията естествено виновни ще са наще некадърници,въпреки че цялата вина ще е на американците ,умишлено предизвикана.Но те са майстори,и ще изкарат наше виновни за случката!

Голяма КОМИСИонна са гушнали БСП и ДПС при плащането --- без предварително уточнени параметри за модернизацията на 5 и 6 блок --- с американците??!! КАКТО И ЗА 45 ПЛЮС 26Г. ДО СЕГА!

Какво общо имат БСП и ДПС с плащане извършено от служебното правитлство, та да са взели комисионни?!!! То бива тъпанарщина ама твоята е прекалена простотия! Това служебно правителство е прогербаджийско, какви комисионни тогава може да има за БСП и ДПС???!

Aмериканците са най-големите измамници. Това че са подменили пултовете за управление е първата крачка към прелапване на реакторите (подобно на Мариците) . Сценария е следния - предизвикана авария, ремонт срещу собственост. Не пускайте дявола от бутилката ! Скоро ще се окажем без реактори !

абсолютно съгласен с теб ,но наще са абсолютни продажници и малоумници!

Вече става изключително опасно за нас, българите. Уестингхаус се намисиха в Унгария и в Украйна. И не свърхиха нищао. Действията им представляват директна ядрена заплаха от аварии. Това ще стане изключително удобно средство за шантаж на България. След неуспехите с вариант Косово, с търци и цигани, на ред е да ни изнудват с ядрена авария. Жизнено важно, за оцеляването на българския народ е, американци да не бъдат допускани в АЕЦ. Тези, които са допуснали това, трябва да бъдат съдени. Трябва да изкарат в затвора не по-малко от десетина години.

аабе ща изнудят и теб :))) кой му пука отдавна си изнуден изнурен в поза партер и прекаран от така любимите американци чифути и сволоч гнъсна скоро и българи няма да има в Бг ти българин се биеш у гърдите ...няма лошо няма лошо ...само де ми е тъжно че сценарият вече е написан а ти и аз сме с малки смешни роли

Бях на площадката, когато се строеше 5 блок и знам с каква педантичност се изпълняваше всяка една работа по блока и колко проверки се правеха след това.До сега нашата централа никога не е имала проблеми, защото се спазва технологията и инструкциите на създателите на това отговорно съоръжение.За какъв дявол трябва някакви си американци да се намесват в контролните вериги?Да не се стикова нещо както трябва,да има после проблеми,които ще се крият ,тъй като са дадени много пари и да се каже - ето руските технологии и реактори са лоши!А "глупавите" управници на Турция на която до сега продавахме електроенергия си избраха традиционните,утвърдени, производители и си строят две централи и вървят напред и нагоре, а ние българите-дървени философи и продажници загиваме от собствената си простотия!

бомбата требе да се заложи кой че ти чека некакви договори за нови реактори е стана я не - нема време

Не загиваме от собствената си простотия. Много от политиците са вече и явни агенти на други страни. От друга страна, след като лично се уверих как на един влиятелен и уважаван човек може животът му да бъде тотално съсипан преди изборите за народни представители, вече "изборът" на народа не е просто някаква си конспиративна теория, а факт. И магаре можем да изберем, пък после му обяснявай, че не взима правилните решения...

кучетата си лаят, керванът си върви, българите подухват, а политиците дебелеят...

Кой защо и как е възложил на хаусовците да модернизират? Така могат да ни измодернизират тия, че да се чудим след това откъде ни е дошло.

Как може да анализираш нещо, от което не разбираш нищо - чудя се на МИЕ

Добре де, а МИГ-29 и тях ли американци ще ги модернизират?

Вече е факт. Подмяна на комуникационното обордуване съобразено по Натовски стандарт и прочие. Какво са имали да инсталират по системите са го направили.

Наблюдава се едно стадно поведение на коментиращите. Един каже "беееее" и всички след него повтарят, без да знаят дори за какво става дума. Наистина се чувствам като черна овца ;)

beeeeeeeeeeeee

Дали бяла или черна, оставаш си овца! И не се сърди на друг - това си е твоя констатация!

Това с касетите се случи на АЕЦ "Темелин " в Чехия

Ей тоя корпус без пари ее. Свикнахме само за млрд-и да слушаме, а тук некви 7 милиона... нема драма за 7 милиона бе. Кво се пенявите?

Добре де ама кога ги избрахме пък тях да правят модернизация? За 7 милиона не трябва ли да има обществена поръчка?

И кой ще предложи нещо, което да е конкурентно?

Например тия дето са ги измислили 5 и 6ти блок - руснаците!

да питам само кой е приципал на АЕЦ ? май е министъра ? пак да питам. кой трябва да подпише платежното за 7млн ? бсеки случай не е леля Пенка от счетоводството ... май пак всдгаме пушилка за да се скрие нещо по голямо ? или просто не са казали на марионетките от служебното че изборите минаха ?

Всяко платежно се подписва първо от леля Пенка и след това от Главния счетоводител. Министрите не подписват платежни.

Ти, дървен философе, знаеш ли кой е Ото Скорцени, че използваш името на този Мъж като псевдоним ? Какви оценки имаше в училище ? По милост ли ти ги пишеха или защото баща ти беше партиен секретар ? Познаваш ли историята на България ? Българин ли си или циганин ? Знаеш ли кой е подп. Борис Дрангов ? Не искаш България да има ядрена централа ли ? Или да има, но да е построена според твоите разбирания на лаик ? Селяндур. Спрете да пишете глупости всички злобни и завистливи селяндури !

питайте поляците какво се слъчи в тяхната АЕЦ след като Уестингхаус я модернизира и достави гориво ... питайте ги дали са успели да извадят разтопените американски касети от реактора... само ги питайте друго не искам ...

В Полша няма построена АЕЦ. Само ТЕЦове на кюмур.

Значи България е много назад, щом разполага с цял АЕЦ, имащ цели 6 реактора. И това всичко подарено и построено от Америка.

Човека имаше предвид АЕЦ Темелин в Чехия...

грешка има човека, не Полша а Чехия

Хора, като не разбирате от ядрена енергетика защо пишете глупости!!! В Полша все още няма АЕЦ!!!!! Въпросните TBC-W сборки са работили в друга държава и не са се разтопили, са загубили херметичност!!! Чували ли си за КХО и Gas-Sipping Test?

Ами изплюй камъчето коя е държавата де! Случайно да е Украйна.

ако плащането беше към росмашнаш всички щяха да са щастливи

прав си сигурно нямаше да питаме... както нпкой по долу пишеше като имаш мерцедес не плащаш на БМВ да го модернизира, или ?

Pesh0

разгледай саита на росатом и после този на вестингхаус . И ще разбереш , защо нямаше да се пита .

Отдавна не ми пука какво правите у нас НПО проститутки и БГ тъпнари. Пиша само за да ви каже, че лайната, които сега ги серете ще ги ядата вашите деца. Майната ви и да живее империята на демокрацията!

Не е вярно, че не ти пука. Пука ти и още как, та беснееш от яд и срещу продажната власт, и срещу летаргията на народа. А империята си е империя, ако ще и на демокрацията да е. Нали?

Забравил ли си, че грубите приказки (простени да са ти!) "у нас" не помагат. Трябва яко да ни сръчкат с остена, та тогава белким се събудим.

Твърде възможно е ако не старите, поне на седми реактор да се инсталират такива екстри. Чернобил от дистанционно.

Казвах го и пак ще го повторя: руските атомни енергетици предупредиха, че американските чаркове не са съпоставими с руските централи! Подобно "модернизиране" може да доведе в бъдеще до трагедия, в пъти по- голяма от тази в Чернобил. да не говорим, че въобще не се знае как ще ги натъкмят чарковете към несъвместимите за тях системи.

Почти всичкото електрооборудване в АЕЦ Козлодуй е американско. Софтуера също е американски.

Всяка държава производител на атомни реактори си осигурява и оборудването и софтуера за реакторите защото това са специфични компоненти от оборудването на реактора. Може да си ги поръчаш в друга страна, но те са по твои специфични изисквания и са предназначени и съобразени само за твоите реактори!

Не зная какво касае този договор но щом е подписан от комунисти явно е, че става на въпрос за кражби, далавери и золуми.

Моля ви всички, не се изказвайте неподготвени за неща, които не познавате. Руското оборудване мнооого мнооого отдавна е премахнато от блоковете, за да станат надеждни и да няма причина да бъдат спрени (както старите). По принцип в тази област модернизациите са честа практика, за да има най-вече сигурност за всички вас и за да отговарят блоковете на изискванията на МАЕ. Все пак това не ви е бойлера вкъщи, за да му слагате каквито части там ви попаднат от битака. Така най-елементарно да се опитам да ви обясня. Четете, мислете и тогава се изказвайте, моля ви!

Защо не модернизираха и първите 4 блока тогава?

Защото може би сме бедни? Защото нямаше да има за крадене? Защото щяхме да сме назависими?

В България, най-бедната и корумпирана страна, се плащат най-скъпия ток и най-скъпите телефонни услуги спрямо доходите от целия ЕС!

Kalin

Като имаш Мерцедес не викаш тия от Фиат да ти го модернизират!Пак нещо ни мотат и лъжат!

Много си далеч от истината. Блоковете се управляват със системи на Westinghouse.

Значи България в крайна сметка не е зависима от Русия, а от САЩ.

Kalin

И от кога това според теб?Защото това е първо плащане към тия да не би да са ни подарили преди това такова оборудване?да не говориме че не са съвместими нещата.

В България се назначават само еничари предварително подготвени за установяване и служене на чужди цели. Безсмислено е да се гласува за партии, понеже избирателят не знае каква личност ще ги представлява, в случай че изобщо са готови да предадат и бъдещето си на някой представляващ ги политик. Разумният компромис е да се гласува за личности и подробни програми, а не за партии. Като няма разум има икономическа и морална разруха.

И как стигна до извода, че е по-скъп?

Не е извод, а факти.

И къде са ти фактите?

Най-големите обирджии и крадци са янките, ама никой не го оценява това!!!А ние баламурниците ще сме вечните им роби!!!!

Гледам, че комунистите са подписали договора... Не знам за янките. И на мен да ми дават пари, и аз ще ги взема всичките, че и работа ще свърша.

Какво означава думата "комунист", че гледам много се спекулира с нея напоследък?

"8 ноември 2013 г." Този договор е сключен от комунистите. Питайте пелтека за какво идва реч.

humfry

А, има ли некомунисти в България, понеже и бившите такива спадат в това число?

Незабавно да се анулира този договор. Кога беше обявен конкурса за изпълнител кога беше проведен и кога беше спечелен? Това по кой закон е подписан този договор? Като онзи за ТЕЦ-овете Марица ли? Война ли трябва да стане тези политици да престанат да наглеят?

Вече сключени договори не могат да се анулират току така.

Айде де, и договори и между правителствени споразумения могат да бъдат прекъсвани - справка АЕЦ Белене и петролопровода Бургас - Александруполис! На които единствения им проблем беше - че не бяха американски проекти, а руски!

Може пич, Има си начини и за ВЕИ-тата и за американските ТЕЦове да се прекратят договорите, ама никой не ще. Защото всъщност всдички партии са на проценти от тези договори.

ЕТО ТОВА Е Б-Я КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО! НЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА !НА ВИ БОИКО БОРИСОВ И ЗАЩО ТОКА СЕ УВИЛИЧАВА ПРИ НЕГО ! СКЪП ТОК СЛАБА ДЪРЖАВА ! ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ОБРАТНОТО МНОГО ЕВТИН ТОК И СИЛНА РАБОТЕЩА Б-Я С ЧИСТИ УЛИЦИ М АСФАЛТИРАНИ УЛИЦИ ! НУ КЪДЕ И КАКВО НАПРАВИХА АМЕРИКАНЦИТЕ ОСВЕН РАВЛЯНЕТО НА ВСИЧКО ДАВАЩО ПАРИ И РАБОТНИ МЕСТА

Догоорът е подписан от правителството на БСП и ДПС с подкрепата на Атака. Бойко Борисов не напразно не влизаше на заседания, защото това правителство правеше далавери, от които токът ви е скъп днес, но и дълговете са милиади. Договорите за ВЕИ са също подписано ото БСП и ДПС. Ако някой е изтрещял да не се спазват законите и да се анулират договир, да си тегли въжето. Или да сеп ремести да живее в циганската махала. Екзотиката там ще му напомня за циганиите на комунистите. Беззаконие = бедна държава. Комунизъм = беззаконие.

Браво на Бойко Борисов, това ли искаш да кажеш ? Ще ти поясня, тъпако гербаджийски : всеки мъж над 25 год. възраст в тази държава е дал клетва да защитава Родината си. Това значи да си вършиш работата както трябва не само в казармата, а до края на живота си. И да взимаш най-добрите решения за нея. Не да се криеш и оплакваш. Не да си селска клюкарка. Бъдете здрави и ме извинете, повече няма да се занимавам с дребните Ви души !

humfry

"То е във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата." Имаше ли проведен обществен търг за избор на изпълнител по проекта за модернизация на специалния корпус? Кои бяха кандидатите, кои бяха участниците, какви са офертите, какви са условията за участие? Доколко е разумно изцяло руски технологии да се модернизират от друг? Има ли риск? Все пак и българските специалисти от десетилетия са обучавани да работят основно с руски технологии.

Отделен въпрос че Рускааналогична технология би била в пъти по-евтина.

странно защо бесепарите са избрали уестингхаус

Модернизацията на 5-ти и 6-ти блок беше извършена по изричното настояване на ЕС (още докато България не беше член на организацията). Евро чиновниците казаха - затваряте 1-4 блокове, а 5-ти и 6-ти модернизирате със западна технология! После - имало уж демокрация, в ЕС всички държави били равни и прочие евроатлантически измишльотини!

humfry

Нищо де, сега още една модернизация, поне на документи! Трябва да се яде!

И ква стана тя?! "Модернизацията" на един "специален блок" от старата централа - на цената на половин нов блок, ако беше построен от руснаците, които при това си поемаха и финансирането - кредитирането по време на строителството, и цялото снабдяване с горивото, както и утилизацията му след това?! Ама нали сме адски модерни и евро-атлантически ориентирани - може да е три-четири пъти по-скъпо и много по-ненадеждно, важното е, че е хамериканско! Отврат отвсякъде!

humfry

Става въпрос за модернизация на 'специалния корпус' към блоковете, а цената е 16 милиона щатски долара. Не съм запознат с офертата на руснаците. Ако пишеш за изграждането на 7-ми блок, цената дадена от Уестингхаус е 5.5 млрд. щатски долара, а пък цялата компания преди няколко години е купена от Тошиба за 5 млрд. щатски долара.

Е какво общо имат американците с 5 и 6-ти блок?! Ей тези продажници нещастни съвсем ни взеха за малоумни! Този превел парите да е в затвора незабавно, ебаси тъптите политици мутренски!

Значи не "по врат, а по шия" ! А иначе няма пари за НЗОК ! Но има пари за американските фирми, така яростно закриляни от плевнелиев и мутрата ! Продажници жалки ...

Никой не казва цялата истина! Всеки мълчи и замазва, важното е че огромните комисионни /рушвети/ са раздадени и сега всеки лъже! За това държавата ни е така опоскана и в пълен колапс! Ние сме виновни, като няма пушки - да хващаме сопите и да решим проблемите веднаж за винаги!

Генов обясни за какво става въпрос. Питайте него. Защо ще чакате МИЕ

Кой го подписа този договор? Двутактовия?

Ти бе, ма не помниш. Тревичката, тревичкатаааа....