Реактор за АЕЦ ”Белене” може да се използва в ”Козлодуй”

България може да използва поръчания за АЕЦ "Белене" реактор на площадката в Козлодуй. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Обратно в новината

Коментари - Реактор за АЕЦ ”Белене” може да се използва в ”Козлодуй” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато беше приказката за затваряне на Козлодуй - се разхерметизира френска атомна централа! У нас се говореше единствено колко опасно можело да бъде! Във Франция се случи, и го потулиха, а у нас бяха спрени реактори! Всичко това е заради продажни политици. Ако и Белене се прецака, знайте, че е поради това, че редица политици са подготвили документи за фирми за внос на ток! .Относно Белене, тази площадка трябва да се срине до основи и евентуално, ако ще се работи по нея, да се започне от нулата! Повече от 20 г. построеното там си стои като паметник и никой май не се замисля, че всичко се е амортизирало и за нищо не става! Тръгнали да ни успокояват, че ще е безопасно. Защо не се налеят средства да се стегне Козлодуй?!

Звучи доста разумно. Да слагат реактора в Козлодуй и да закриват темата Белене!... Трайчо нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене! Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай Тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала! Така че всичко е политическо заблуждение на хората! Белене може да се сравни само с досиетата. Използува се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни.

bobsyn@

От това, което виждам и чувам останах с впечатлението, че проблема в Япония е следствие цунамито, което означава, че можем да строим достатъчно надежни сгради по отношение на земетресенията. Ако почнем да по-сериозно да икономисваме енергия мисля, че по-добрия вариянт би бил да затворим ТЕЦовете и да построим нови ядрени мощности било то в Белене или Козлодуй. Отделен е проблема кое е по-сигурно за енергийната политика повече малки електроцентрали или няколко но по-големи. Колкото до икономиката ако продаваме трансплантации, адвокатски и счетоводни услуги, инженерен труд, архитекти и т.н. на чужди държави мисля, че няма нужда да правим кой знае колко ток.

Трайчо нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни.

С какво ли сме ядосали толкова много дядо господ, че ни наказа с гадни и ненаситни политици! Когато беше приказката за затваряне на Козлодуй - се разхерметизира френска атомна централа! У нас се говореше единствено колко опасно можело да бъде! Във Франция се случи, и го потулиха, а у нас бяха спрени реактори! Всичко това е заради продажни политици. Ако и Белене се прецака, знайте, че е поради това, че редица политици са подготвили документи за фирми за внос на ток! Като не са кадърни да разработят производства - по-добре е за тях, да станат вносители на ток???

Некадърни , ама си ги избрахме ние, че ко бихме напрайли сега ? -НИЩООО !!!

можехме д изберем други?

Понятие си нямаш от проблемите на 1ви и 2ри блок на АЕЦ "Козлодуй". В случая Европа ни помогна, а не ни прецака, а и пари ни дадоха.

Звучи доста разумно. Да турят реактора в Козлодуй и да закриват темата Белене.

бе искам да питам трайчо - поръчах си бутала за мерцедес - но нямам пари да доплатя - може ли да си ги монтирам на трабанчето сега?!?

За малоумни за неграмотни или за дебилни ни вземате господин Трайков? И децата разбраха че в Япония проблема се оказа цунамито а не земетресението. Защо се правите на олигофрени? Щом преди повече от 30 години хората са можели да построят централи които да издържат на 8.9 по скалата на Рихтер земетресение защо сега неможете да го направите или просто демагогствате използвайки страховете на хората за да прекарвате своите и на вашето правителство интереси които изобщо не съвпадат с тези на населението на България. На всичко отгоре България изобщо не е в толкова сеизмична зона както е Япония това сме го учили навярно в 2-3 клас. Сега да чакаме да видим с колко ще се оскъпи проекта с измислените ви мерки за безопастност. Ако тези които истински и искрено се притесняват от това че Белене е в сеизмичен район след земетресението в Япония би следвало да се успокоят след като видят че една централа на над 30 години издържа успешно на такова бедствие което е безкрайно слабо вероятно в България поне не в същите размери то става точно обратното скимтенето набира сила ....

Ясна е работата, в Белене ГЕРБ не са на софрата, а в Козлодуй ще раздават порциите даже. И пак стигнахме до това което си написал, интереса на народа никой не го гледа.

High Power Channel Reactor, Boiling water reactor, CANDU reactor, Водо-водяной энергетический реактор

E трай ве Трайков. След това което дават по СNN едва ли вече ще има ядрена енергетика по света. А кой ви е казал че козлодуйските реактори са безопасни. Те са по технологични но работят при 160 атмосфери докато японските само при 50 атмосфери.

Дори в Япония ще има . Това, че е гръмнала една централа няма да ги спре. Ще отчетат грешката и ще модернизират тези централи,които е необходимо и ще ги спукат от експлоатация. Във САЩ е същата работа. Атмосферите не са от съществено значение,а това колко независими наична имаш за охлаждане на реактора и за потушаването на реакцията в него. Земетресението или цунамито само по себе си не са основния проблем. Проблема дойде от лошо проектиране и изпълнение. Ако дизелите бяха на друго ниво щяха да си свършат работата.

Ха, това вече е смислено.

тези демагози са спрат да тровят медииното пространство! Аварията в Фукушимаа е в резултат на цунамито, а не на самото земетресение. Японците да са мислили, когато са си строяли атомните боклуци!

Обидно е, да се четят възхвали за японските! Светът видя, че АЕЦ-овете им работят на "честна дума"! Т.е. реакторите са им от модели далеч по-стари от блокове 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ "Козлаодуй". Освен това защитата им е била камуфлажна, защото при такъв земен трус, една адекватна защита, кавато нашите спряни блокове вече имаха, трябва да изключва веднага реакторите, като автоматически се изтеглят горивните пръти от активната зона на реактора! На всичко отгоре, японците са насрани, ама сега в България ще си съсредоточат взорахиените от САЩ и ЕС, за да търсят под вола теле и да ни оставят във века на лоените свещи и газените лапи(за някои), спирайки със злоба изграждането на модерната АЕЦ Белене, която няма нищо общо с японските атомни боклуци, натресени им от САЩ! Току виж, като разкараме руснаците от Белене, от САЩ да ни натресат и на нас някакви залежали, несигурни, пълни с бъгове, пребоядисани реактори, а ние ще се се превъзнасяме, защото са американски!

Не са японски, а американски реакторите в Япония.

е да де,да се чете американски!

Нямаш ама ни най-малка представа за какво говориш. Всъщност Японските инженери за извършили чудо, но ти никога няма да го разбереш, защото си чувал за земетресения и защити само местния Еврофутбол. Реакторите се правят да издържат 8.1, земетресинието е било 8.9, това е СЕМЕМ пъти по-силно. Да не говорим че вторичните трусове стигат до 7. Старите български (руски) блокове бяха с външна парокамера (извън обшивката), това беше основната причина да бъдат спрени.

Правилно.Относно Белене,тази площадка трябва да се срине до основи и евентуално ако ще се работи по нея да се започне от нулата.Повече от 20 год. построеното там си стои като паметник и никой май не се замисля,че всичко се е амортизирало и за нищо не става.Тръгнали да ни успокояват,че ще е безопасно.Защо не се налеят средства да се стегне Козлодуй???