16 г. от кървавия атентат срещу българската база в Кербала

Петима български военни загубиха живота си при терористичната атака

Обратно в новината

Коментари - 16 г. от кървавия атентат срещу българската база в Кербала | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само се чудя генералът Златан Стойков спи ли спокойно и не изпитва ли угризения на съвестта. Ден-два преди атентата беше на инспекция в батальона. Явно е ходил на екскурзия с чалгара Слави Трифонов вместо да види и отстрани крещящите слабости в охраната на лагера.

Докато слугуваме на НАТО...тоест, Америка, така ще е. Жалко за хората

От американци съм чувал че има два типа хора които се записват в армията им - едните за пари и придобивки, а вторите са хора които обичат да убиват но да е легално. С платената армия и у нас ще е така, но понеже се плаща малко изглежда че голяма част от нашите войници са от втория тип.

До всичките "деца герои" с побелели коси и другие комунистичэскьие тролы, които списват тук за копейки или доброволно, прочетете Женевската конвенция. Когато се водят военни действия всичките бойци трябва да са в униформа. Ако не са е акт на военно престъпление и конвенцията не важи за тях. Та думата тероризъм е подходяща в този смисъл. Тези момчета са изпратени от Българската армия да се бият там. Дали мисията е оправдана или не е въпрос на политика, за това гласуваме. Имайте уважение към Българските институции включително българската армия и към загиналите наши войници. Уважението към институциите е първата стъпка към една силна и просперираща държава. Иначе изглеждте като това което сте - руски подметки чието достойнство струва ситни копейки.

Това беше посланието от козяк :) Абе американско говно ти ли си гласувал на референдум да влиза България в нато и да изпращаме аскер зад граница?? Ами ние не сме и никой не ни е питак!

Копейкин, прибрали си 30-те сребърника (в мечтите ти по скоро е 50-те копейки)? Ако си бил войник, а не слуга в щаба щото шурнайко ти е бил полковник, знаеш как е следваш заповед. Така правят войниците, дори и в совеЦкая армия. А колкото за гласуването не за всичко е нужен референдум. Ти гласува ли? Даже и тез които ти казваха "мили хора" са за НАТО - папкането е по-добро на по-голямата трапеза. Понимаеш? Руската цицка е пресъхнала - молоко нет, сега само въртят нагайката.

В Ирак отидоха доброволно. По-лошото е ,че отидоха необучени и то защото политиците и генералите въобще не знаеха или не искаха да знаят с какъв враг там ще се бият. Даже си мислеха,че няма да се бият а само ще разпределят помощи. Пълно невежество платено с кръвта на български момчета,а не с кръвта на дърти,нефелни пърдухели.

Мнение и коментари на невежи "диванни експерти" без нито един ден служба в армията или във фитнеса относно подготовката 80% от личният състав на контингентите в Ирак бяха военнослужещи със боен опит и мисии та точно тези хора не бяха послушани от командването което игнорира разузнавателна информацията за подготвяне на атентати в Кербала и игнорираните съвети и препоръки за изграждане на фортификационни съоръжения около база "Индия" от логистичната рота и останалият личен състав със наличното инжинерно обурудване сега стана ли ти ясно бе плюнчо недоносен със влачещ се лигавник че проблемите не са в подготовката

Поредните загинали на чужда земя. Така ни е тръгнало още от 1912 г. та и до ден днешен ...

Нерде Афганистан, нерде 1912г.!?!?!?

И какво правят там, стоят зад висока ограда на заплата, майката на единия се оплака, че само един килим са си купили.

Това са БЪЛГАРСКИ войници от БА не са наемници малоумници защитавали са БЪЛГАРСКИ интерес тъпанари.Български фирми след това работиха там и до днес работят,продадохме оръжие произведено от български заводи плащащи заплати на българи! Всички вие идиоти се ползвате от благата на тяхната жертва,ако не бяха те нямаше да има нато,ако нямаше нато нямаше да има ЕС и ся да ходите уйкрнда в ГЪРЦИЯ ПРЕЗ УЙКЕНДИТЕ,те защитаваха вашия интерес малоумници не са наемници а Български войници! Скоро и в САЩ,ще ходите без визи и то ще е благодарение пак на войниците тъпи хейтъри вие не сте Българи,ако бяха умрели руски или Американски войници крокодилски сълзи щяхте да роните тук!

Я недей да лъжеш .Америкаските окупатори ни накараха да опраостим 4 милирада дълг на САЩ . След това ни даодеоха стотинки за това . Окупацията на Ирак беше и е вонно престъпление в което участвахме и ние . Тези войници бяха там за пари които ние плащахме за да пазят америкаските интереси . Бог да ги прости -Аме те умряха за американските интереси

Поправям се -4 милиарда дълг на Ирак не на САЩ

Мир на прахът им без реакцията на караула на покрива и жертвата на колегите резултатите щяха да са още загинали и базата тотално срината(част от боеприпасите не са взривили а са били унищожени от взривилите се,впоследствие от останките бе остановено че камиона бомба марка "Урал" цистерна която бе със ошлайфана боя е бил снаряжен със мини,изстрели за рпг и спг родно производство)База "Индия"не бе достатъчно фортифицирана и защитена заради високомерието на нашето командване което не послуша офицерите срежантите и войниците със солиден опит и мисии в Камбоджа,Босна и Херциговина,Косово,Афганистан за изграждане на фортификациони заграждения още при настаняването на част от контингента във въпросната база,а не да рзчитаме на згражденията които така и не дочакаха,игнориране на разузнавателна информация подадена от румънските военни разузнавачи.Основната задача бе конфискуването на нелегални оръжия,боеприпаси,патрулиране,установяване на контролни постове,ескорти,охрана на складове и бункери пълни със боеприпаси собственост на бившата иракска армия,както и стиковане и обучение на новата иракска армия която в последствие се обърна против коалиционните сили и държаха под обсада бастиона "Кило" полицейският участък и "Сити холл" в кербала няколко седмици е там отнесоха плувката джихадистите със се търмъка със полячетата им пръснахме гамашите

Опростихме 2 млрд. дълг на Ирак, това ли ни е интересът.

Бизнесът ни с днешен Ирак въобще не се дължи на американците. Днес Ирак се управлява от шиити и усилията на американците са удар във въздуха. Резултата от войните на САЩ е,че 2/3 от Ирак днес се доминира от Иран. Виж от продажби на оръжие на "Ислямска държава" може и да сме взели някой долар,но пак сме към кривата страна.

"Тероризъм" е нападение срещу мирни, невъоръжени граждани.

Когато се биеш срещу редовна войска, но се преструваш на цивилен докато не натиснеш спусъка, какво е според тебе? Много хитра маневра ли?

Когато се преструваш на умен, докато не изръсиш глупостите си, хитро ли е?

Нападение срещу военна база, не може да се нарече "тероризъм". Пък ти си брътви, простотиите, ама ноу доволен от себе си.

Не стига,че ги пратиха за неморална кауза,но ги пратиха неподготвени и необорудвани. Безхаберието на тогавашните евроатлантици беше пълно. Да пииитам.....,ще се мернат ли няъде на панахида някои от тия дето ги пратиха в Ирак - Първанов,ген. Колев или ген. Златан Стойков?

Гледам тука всички са големи мъже, когато службата не е задължителна... Тези които бяха пратени в Чехия, те герои ли са? Или мислите, че там никой не е загинал... Поне един дето са му изболи окото с роза докато са ги обсипвали с цветя нямало ли е? Е, мен, никой не ме пита навремето искам или не искам. Пратиха ме, целувах знамена, клех се. И какво? Комунистите пак управляват. Само направиха малко реформи с изходящите визи, за да се отекат недоволните и спряха задължителните културно-масови мероприятия... Можеха да го направят отдавна, но го направиха, чак като свършиха парите, защото им харесва да ви мачкат. За да си знаете мястото. Това, че някои развиват Стокхолмски синдром е просто бонус за тях.

Затова ли сменихме режима, вместо в Чехия да ходим в Ирак, нали излезе видео със циничните подмятания на "героите" към местните момичета.

Няколко дни преди атаката, американците са разпоредили направените по-тежки заграждения пред базата да се премахнат. Из спомените на един от преживелите атентата.

Пълни глупости от болен комунист.

малоумието не е болест

Никът ти съответства на коментара. Пък това съм го чел в медиите, непосредствено след атентата.

Снемане на заграждения не е имало,но имаше негласно натрапено мнение да не се дразнят местните със заграждения,което си беше пълна глупост. Бяхме в полската дивизия. Имаше заявка за тежки заграждения но се бавеше уж поради многото заявки. Американците подобно на болшевиките си мислеха,че износът на демокрация ще бъде посрещнат от иракчаните с хляб и сол. За нашите хора това бе на първо време дюшеш,защото си имаха оправдание и ги отърваваше от копаене на противотонков ров в жегата. После тоя мързел им излезе през носа. Ако командването на батальона го е мързяло да се тормози,то поне на висши началници като ген.Колев и Златан Стойков трябваше да им светене да ги накарат да копаят искат-не искат. Висшите началници обаче нямаха собствено мнение,а спазваха политкоректност спрямо американците. Пълни шушумиги бяха защото американските и полските лагери си бяха укрепени,а на тия сладки приказки за политкоректност спрямо местните бяха са вързали само нашите шматки.

Случи се че пратихме окупационни войски в чужда държава която не е е нападла България. Значи 1968 като сме пратили войски в Прага сме били окупатори, когато сме с НАТО и нахлуваме с тях някъде за чужди интереси вече се нарича "мисия". А реално това са наемнически мисии - тоест плащат за да воюваме за тях! Хората начело на България които изпращат българи на подобни мисии са предатели и те трябва да носят отговорност за жертвите които се дават.

Като са отишли да убиват, колко ли милиона са спечелили?!?

И парите за самолетите и наемниците ни няма да ги видим, това е положението и всеки сам да преценява какво да прави за бъдеще.

О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш войник, а се наричаш "рейнджър"!?!?

Явно да умреш под званието рейнджър е по-рекламно и холивудски ама губиш парите за които си тръгнал.

Може би, щото са им промити мозъчетата с филмите за измисления "Рамбо". А, нямаме филми за истинското геройство на българския войн.

Жалко за момчетата, но не мога да се съглася, че трябваше да са там. Там трябваше да са новите евроатлантици пасито и расимчо та да се отървем от тях.

Е как си представяш тия измамници да се яват там? Щом няма яко пари без риска за живота тия които си споменал не ги търси за работа. Мишки!!!

В българската армия има войници хилядолетия наред, а тез "рейнджъри" от коя армия или банда са...

Там са били под флага на САЩ. И никой в Афганистан не е знаел че дори са от България. Смятали са ги за американски наемници.

Никой не го е интерсувало кой нашественик откъде е. Както когато османската армия ни е нападала, не сме правили разлика турци, татари, чеченци, арнаути, арапи...

Трудова злополука.. Кой ги е карал да ходят да се продават за 40 000 лева ?! А колко други българи отидоха и се върнаха, че направиха и по няколко мисии в Ирак и Афган ?! И защо се дават пари за да заминеш, като е толкова опасно ?! Айде тея работи с геройствата, подвига, патриотизма и т.н. другаде..

Защо не им раздадоха на всички военни по 40 000 лв. и тогава да ги попитат кой иска да замине без пари. :))))

как ще се чувствате ако тук дойдат иракски или авганистански войници, защото америка мисли че имаме химически оръжия?

ДИР.БГ тази тема не е подвиг за България а точно обраеното и както виждате не е хубаво да я патритизирате, защото няма да стане. Тези виенни са там за пари, което ги прави наемници. А са там в подкрепа на американската агресия в друга страна. Всички знаем че САЩ ползват НАТО и ООН за собственни интереси. За съжаление тези наемници умряха в полза на американските интереси и обратно пропорционално на българските.

Ни не признаваме народното ти събрание нито от 2003 година нито от 2019г. Всочки знаем че това са 240 измамника с водещ измамника от Банкя.

не признаваш ама им плащаш всишчки данъци и сметки редовно и те анемат д аим бачкаш без пари..ето кой е наемника!

Няма да е вечно поне и все още съм оцелял за разлика от тези наемнници.

Какъв атентат, това си е обикновена трудова злополука.

Чета тук 40 коментара и почти всички са от лайномети! Алоо, тези мъже (лека им пръст) са БЪЛГАРИ! А вие какво сте ?!? Ако и вие имате нещо българско, най-малко може да замълчите ! Кои сте вие да съдите?!? Май никой от вас не бил в армия и не знае какво е строй, команда, заповед и други такива. "Мъже" с характер на женски полов орган седнали да плюят истински мъже! Пропаднала работа!

Нещо съвсем си се объркал. Тия не са задължително служещи в армията, а наемници правещи това срещу тлъста заплата. И не са защитавали Родината си, а са окупирали чужда държава на 6 хиляди км от България.

а тези отидоха по решение на НАродното събрание от 29.май 2003 г. като чати на Българската армия! Дееба и боклици сте се събрали тук дано се намерят такива да плюят и вашата памет някога! Макар,че едва линпког ае бъдете пратени от Росината си където и да е мишки смотани!

Наистина си порнограф и както се изказа - лайномед. Редко хора са така крутични към себе си.

Уважаеми "порнограф", служили сме и още как, но в истинска и НАША АРМИЯ, а не като чужди наемници. Що за "българи" се тези, от чиито "подвизи" ни е срам? Виждал си жени и техните органи само на картинка, както и България ти е само една картинка в празната кратуна.

какво значи наша?!? Ти не си ли българин , чия е БА?!? Наемник знаеш ли какво е? А да те вдигнат по тревога и да те спуснат някъде без да знаеш дори къде, знаеш ли какво е като си бил в уж истинска армия?!? Смешник...дръж полата на мама и плюй, друго не е по силите ти!

"НАША АРМИЯ" под съвестко командаване :))) И кво и беше истиснкото пияндурниците старшники ли ?

Главната задача на Българската армия е да пази територията на България! Каква работа има в Ирак? Нима служейки в Ирак, пази българската територия? Нашата армия няма никаква, ама никаква работа, извън територията на страната ни! И без друго, тези жалки остатъци от армията едва ли могат да опазят страната ни, че да пращат хора по света, да гинат за чужди интереси...

освен главната задача има и други ангажименти, така както "НАША"-та армия е имала във Варшавския договор! Не си главнокомандващ и не определяш друга политиката , нали? А дали са жалки остатъци или не съвсем не можеш да прецениш защото нямаш нужните знания и информация по въпроса. Не мога да ви разбера, що за хора сте, за да си запълвате деня да плюете други , които нищо не са ви направили и олеква ли ви от това?

ПорНоГраф, ти си пълен глупак! Не знам колко са ти знанията по отношение на БА, но мога да ти гарантирам, че моите са доста повече. Първо, офицер от резерва съм, и второ, синът ми служи вече 15 години в същата тая армия, което значи, че информацията за състоянието на армията ни е значително повече от твоята! Пак повтарям, че нашата армия няма никаква, ама никаква, работа да се праща в чужбина да защитава чужди интереси, основно и главно американски! Пък и за такива, за каквито отиват последните години, е още едно унижение за истинските военослужещи. А доброволци отиват само и само да спечелят някой долар, щото и заплащането им е трагично...

Лека им пръст на момчетата. Но за кого умряха...

За американските интереси и кефа на минситъра им.

гурбетът с калашник крие своите рискове

их там нет

пожелавам и на вас такъв гурбет малоумници!

Е ние тоя гурбет го правим пак за тези пари на същите тези измамници ама чистим кенефите им и по трудно мрем.

Атентат от терористи? Я пак помислете: - САЩ започва война срещу Ирак заради мнима заплаха от иракски химически оръжия. В крайна сметка признаха, че такива никога не е имало. - Нападението срещу Ирак ( от САЩ и Коалицията на съгласните с тях, към която принадлежи и БГ) става без мандат на Съвета за сигурност на ООН, тоест нарушава точка 2 от Хартата на ООН и е военно престъпление.

андрешко, детето ми неуко, войната в ирак е плод на безумието на дрОгаря садам хюсеин! комунделското куче нападна кувейт, ограби банките и музеите и запали петролните кладенци!! аааа а малко преди това нападна и сега близкия до сърцетови иран, и и там нанесе доста поражения!

Бреййййй , ама тъй ли ? А Кадафито ??? Той какво запали ???

кадафито, неумнико гръмна локърбито, и замалко да обеси едни наши медици заминали там да лекуват харабеските!

Ирак - Кувейт беше през 1990 Споменатата в статият инвазия на САЩ беше през 2003, тоест 13 години по-късно. Правиш турлю гювеч с историята, попрочети малко в мрежата.

Каквото повикало - такова се обадило. Какво са правили там ? Каква работа имат българи в Афганистан ? Да не би Афганистан да е застрашил свободата и суверенитетът ни или да ни е окопирал ? По-скоро ние тях. Хората защитават земята си, а тези от снимката са окупатори.

в Ирак, драги...

Превърнаха България в американски резерват където за да изхранват семействата си някой са готови да жертват живота си за чужди интереси!!!!!!!!!!!

единствените войници на този свят които имат право да са с оръжие в чужда държава са российските солдати! те са освободители! всички други са терористи и поробители

честита коледа тъпако

благодаря, умнико! а натебе честит дет мороз!

Ми ние т'ва тук не го знаем , щото в НРБ никога не е имало и КЕЛЯВ Руский солдат ! ( за разлика от днес , когато си имаме цели ЧЕТИРИ хамерикански бази , които разполагат с всичко , но не плащат и ръждива пробита стотинка за това ) ...

келяв е нямало, ама въшливи колкото си искаш!

До той НАЙ ГОЛЕМИТЕ ОКУПАТОРИ СА ТОЧНО АМЕРИКАНЦИТЕ. Във всяка една държава в която са влезнали...те не са излезнали. И ако не си толкова ТЪП щеше зчда забележиш че американците нападат само слабите страни. Дори в Сайгон избягаха като мишки. Та може да си затвориш тъпия плювалник и да почнеш да се занимаваш с други неща

грузия армения беларус украина крим молдова все хамерикански войници са ги окупирали!

с това наемни убийци и те си били избрали! Говорите глупости без да знаете кое как е било! Като човек не знае нещо мълчи, а не плямпа глупости ,но вие не сте хора!

и КОЕ бре точно са глупости ??? Отишли са там БЕЗПЛАТНО така ли ? И що ??? Ааааа да бе ... сигурно милостиня са раздавали ...

можеш ли да кажеш защо се чувстваш задължен да плюеш?!? А че си живял в краварник и нямаш нищо човешко в теб личи от км.!

То си личи КОЙ е от Краварника ...

Добре де я обясни как е щом толйова знаеш.

Тъкмо щяхме да съдим участието ни в Чехословакия и се наложи да ближем друг задник с изпращане на българи да загиват за империалистически интереси

Това не беше атентат, а нормално военно действие на местни срещу чужд окупатор! Атентат щеше да е ако бяха убили невинни - в магазин, на някой площад и така нататък. В случая - убиха чужди военни на своя територия по време на война. Това е война - такива неща са (ако може да се каже) нормални за война - там убиват. Никой местен не ги е канил там, те са отишли да убиват и окупират.

Кой ги прати?Какво се спотайват сега тия демократи?

ми изпратиги триглавата ламя 3:5:8 дпс бсп ндсв!

Светла им памет на горките глупави млади мъже и жалко за почернените близки. Каквото са търсили, това са си намерили за съжаление. Какво са дирили в чужда и далечна страна, воювайки срещу народ, с когото не сме имали никакви проблеми? Я си представете да имаше у нас иракски бази и войници-нямаше ли и ние да ги взривяваме и щяхме ли да сме терористи а иракчаните да са герои? Що за служба за Родината е това да си наемник, воюващ за чужди и крайно съмнителни интереси? А кой ще почете паметта на незнайно колко загинали иракчани? Освен срам от България и нейната армия друго не изпитвам.

Да си горд с БА,ако се противопостави на продажниците,даващи земята ни на задокеански нашественици

При патриотична проява загинаха няколко наемници на терористична държава

Нали Гърция са в НАТО. Защо няма нито един гръцки войник в Афганистан или Ирак Иран. Те си го казаха чисто и ясно - това че сме членове не означава че гръцки мъже трябва да умират за чужда война.

Ти пък от къде знаеш,че няма гърци в Афганистан? Просто сте едни хейтъри които хал хабер си нямат от тея работи,ама всички се правите на компетентни!

Първанов няма ли да отиде да опява

Интересен е опитът ви да изкарате някакви наемници, сражаващи се в чужда страна и за чужда кауза, а също и за собствения си джоб, някакви национални герои. Смешно е.

Всички тия на снимката не са нищо друго , освен НАЕМНИ УБИЙЦИ ! Слуги и подлоги на НАТО ! Хайде сега някой да ме убеди - КАК точно са " служили на родината си " в далечния Ирак , с когото ние Българите НИКОГА НЕ СМЕ имали никакви проблеми ??? Отишли са да убиват за ЧУЖДИ интереси и ЗА ПАРИ ! И са си го получили ! Господ отдава на всекиму дължимото ...

А какви интереси имаше България в Прага през Пражката пролет или в Унгария 1944?

Ти първо вземи и си научи уроците по история , пък ЧАК ТОГАВА пиши по форумите , щото се излагаш като КИФЛАДЖИЯ ! Унгария през 1944 година беше под фашистки ботуш ! Както и ние ...

Така става, когато си си продал гъза за долари.

а когато е за рубли как става?

А тези българи какво правеха там, в чужда страна на хиляди километри от България ? И защо хората, които защитават страната си да са терористи, а чуждите наемници герои ? Задайте си тези въпроси и потърсете отговорите им !

Защитавали са американските интереси момчетата.

Да ама колко пари взеха за това, никой разбира се не казва!

Тези на снимката са наемни убийци, които са отишли там да убиват жени и деца за пари. България няма никакви интереси там.

Викаш - ако има интереси, може да ходят и убиват