Започна хайка за трудови договори

Главна инспекция по труда започна от днес масирани проверки за трудови договори като мярка срещу сивата икономика.

Обратно в новината

Коментари - Започна хайка за трудови договори | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

проверете работещите по морето там всечки работят нелегално сивата икономика е около 80 процента работното време е по 1ч 15 часа а тези които са назначени им плащат осигуровки върху минималната заплата на кого да се оплачеш там всички за вързани като свински черва например краун чейнч оод на слънчев бряг

проверете работещите по морето там всечки работят нелегално сивата икономика е около 80 процента работното време е по 14 15 часа а тези които са назначени им плащат осигуровки върху минималната заплата на кого да се оплачеш там всички за вързани като свински черва например краун чейнч оод на слънчев бряг

защо не проверявате колко часа работят по морето и върху какви заплати им плащат осигуровките там сега няма фирма по морето която е изправна ако там се направят проверки по един милиард приходи ще влязат в хазната ама те там всички са вързани като свински черва

защо не проверявате колко часа работят по морето и върху какви заплати им плащат осигуровките там сега няма фирма по морето която е изправна ако там се направят проверки по един милиард приходи ще влязат в хазната ама те там всички са вързани като свински черва

За сведение на някои от пишещите по тази тема, шефа не е длъжен да вднася цялата осигуровка на работника. Той плаща една част от нея, а другата се внася от работника. Работниците обаче си мислят, че нямат задължения към държавата и оплаквайки се от работодателя си всъщност се ощетяват. Защото държавата и.ма интерес да взема повече пари и въобще не интересува от работника, а работодателя предпочита да дава пари на работника, вместо на държавата. Колкото по- голяма осигуровка, толкова по- малка заплата.

проверете работещите по морето там всечки работят нелегално сивата икономика е около 80 процента работното време е по 1ч 15 часа а тези които са назначени им плащат осигуровки върху минималната заплата на кого да се оплачеш там всички за вързани като свински черва например краун чейнч оод на слънчев бряг

Не е ли всичко "Мижай да те лажам!" Някой обърнал ли е внимание на факта, че в обявите за работа най-често фигурира "чиста" сума. "Чиста сума" попълваш и в графата за очаквано възнаграждение, когато се регистрираш в "агенция за подбор на персонал" или "трудова борса"... Какъв е извода - ако някой от управляващите иска да свърже 2 и 200, да направи проверка за обявените свободни позиции (с "чистите" им заплати, разбира се) и след това - регистрираните трудови договори и платени осигуровки от същите тези работодатели. Не са нужни жалби, нужно е желание за работа.... А дали такова желание има или всичко е само популизъм?

Болничните ще се плащат от работодателя. Намялва се времето, през което съкратения работник ще получава пари от борсата. Вдига се прага за пенсиониране. Непрекъснато се намалят лекарствата, с които държават може да подпомага хронично болните граждани. Защо злобеете срещу собственика, който освен за вашата заплата се чуди в тези нечовешки условия, как да оцелява? Най- лесния начин да се разтоварим е като хвърляме обвинения към този, който ни осигурява работа, а никой от нас не работи на сила. Всеки един от нас се договаря, както за заплата, така и за условия на работа и ако не сме доволни имаме право на избор. Защо смятате, че шефа ви непременно е враг? Малоумни ли сте, че сте седнали да се оплаквате? Ако смятате, че е много лесно да си собственик на фирама, малка или голяма, станете собственик и вие осигурявайт работника, вие му давайте заплата, и се настойте да ви плюят ежедневно.

А как да платят работодателите заплати за свърщена работа, ако държавата не се е разплатил с фирмите вече повече от 6 месеца за държавна поръчка?

В много фирми изплащат осигуровките вурху минималния праг за професията.И всички министри,работодатели и служители в НАП го знаят.Не хвърляйте прах в очите на хората.Ако в една малка фирма не си съгласен да се осигуряваш върху минимума ще те принудят да си подадеш молба за напускане или ти да си внасят осигуровките...

че работодателите избягват както да сключват договори, така и да плащат осигуровки в пълния им размер. Те се имат за всесилните за деня и съответно гласуват правилата! А ако не си съгласен- прав ти път- и в пряк, и в преносен смисъл! Във всички фирми досега- положението е това и то не само с мен, а с абсолютно всички- и служещи, и работници- независимо от позицията ти в структурата, нито от бранша. Та изводите са ясни- при подобно извиване на китките- какво друго да правят хората, когато им се поставят такива условия?!? Лично аз напуснах няколко фирми защото не ми се работеше без договор или на смешни осигуровки. Равносметката- от година и половина съм без работа, защото предпочитам да не се подиграват с мен. Колко обаче от хората могат да си го позволят?!? Не казвам, че аз мога или че на мен ми е лесно. Но въпросът е принципен- щом знаеш цената си и цениш себе си и труда си, очевидно няма да си съгласен с унизяващи те условия. Мога да назова минимум 4 фирми, процедиращи по този начин, а защо се лъжем- колко са всъщност фирмите, не работещи така? Може би по- лесно би било да изброим именно тях?! Така че- нека хората, които сме от едната страна на барикадата не се ядем и хапем взаимно, а да съдействаме за съд на онези, които "диктуват" подобни правила, охранващи тях и унизяващи всички останали! Всички имаме семейства, учили сме и се нуждаем от основни и простички неща. И не искаме нищо даром- а да се трудим достойно и честно!!!

, че не само работодателя, а и ти трябва да си внасяш осигуровка? И че на колкото поголяма заплата те осигурява работодателя, на толкова трябва да се осигуряваш и ти? И когато ти кажат да дадеш от заплата си над 70 лв, доста ще се замислиш за претенциите си.

мислиш, че ще се откажа?!? Ако ти би се отказал, не означава, че твоята мярка и манталитет са и мои, нали така?!? Само за пояснение- говоря за заплата над 1 000 лв./ месечно. Много ясно, че осигуровката ще е доста над предполагаемите от теб 70 лв.

Има много лесен начин, да е вълкът сит и агнето цяло. Да се сключват трудови договори на нетна заплата (работодателят да си внася до 10-то число осигуровките, които той дължи, а работниците - осигуровките и данъците, които те дължат). Веднага ще е видно кой е без договор и какви злоупотреби се правят и кой ги прави и разбира се всеки да си носи отговорността. А на Тотю бих казала да се разплати с работодателите, че ми писна три месеца да му квалифицирам работещите, а не сме получили 1 стотинка, нито авансово, нито за реално свършена работа. Тези оперативни програми са си на Боковото правителство, да си налягат парцалите да работят те да са изрядни към фирмите и тогава да настройват работниците срещу работодатели и обратно... Чудя се с какъв акъл им се връзваме и се ядем едни други, а не се хванем за ръце и да ги заставим да работят или да си ходят...

Ами напишете в google "изчисляване на пенсия", и ще видите че за пенсията която ще получавате зависи от дохода върху който сте се осигурявали за последните 15г., т.е. какъв ми е стимула да се осигурявам на реалната сума която получвам, като във формулата влизат 36 месеца които съм избрал от последните 15г.

Условията за пенсиониране и здравеопазване се менят по два-три пъти в година. Като минат 20 години ще видиш пенсия каквато и тези, които не работят или са се осигурявали на минимално.. Първо защото всяко правителство променя правилата на играта, второ, защото пенсионерите са нужни само когато трябва да гласуват и трето завистта пак ще се окаже решаваща. И тези неработелите ще надават вой за твоята пенсия, която при добри прогнози ще получаваш около 10 години. Тогава какъв е смисъла?

Работя по 12 часа на ден,............въпрос къде е държавата , защо не се въведе по часовото заплащане;

Ще глобяват работниците.................Както винаги работника им е виновен, защото държаната , тотално не е в час или по точно липсва такава. Рибата се вмирисва от към главата.

В Бг управляващите винаги живеят в друга държава, а не в нашата. Как така всеки ден работещите виждаме, че все повече фирми минават в сивия сектор поради "кризата", а нашите управляващи си гледат измислените стъкмистики и се радват, че Бг излиза от сивия сектор?

Вижте французите - опитват се да вдигнат възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години и всички се излезли на площадите! А тук йезуитски ни прекарват да работим до 66 години и мълчим като трътки! Дали ще вдигнат осигурителния стаж или възрастта е все тая, целта е една. Писна ми от простотията ни, малодушието ще ни погуби. Гледайте новините по телевизията и вижте какво правят белите хора!

А знаете ли всички,които плюете работодателите,че много от нас месеци наред след като Ви платим заплатите и осигуровките в тези времена за нас не остава и толкова колкото получавате Вие-"почтените,точни и лоялни работници"!Държавата обаче казва че задъжително дължим осиг. на база 420 лв. нищо че не сме ги изкарали?Вдигайте,глобявайте а вие плюйте по форумите хората,които Ви осигуряват насъщния пък да видим ще се оправим ли?Вече си работя сама и нямам проблеми със тъпи извинения за закъснения,липси при ревизии/които са си явни кражби/,напускане без предизвестие в момент на усилена работа щото някой колега е подлъгал тиквата че ще и плати с 10 лева по-вече/докато не разбере че е попаднала на по-лошо място и ти скимти после да се връща/!Няма трудова медицина,инспекция по труда с прословутата декл.15,договори за постъпване,напускане,тровене с хронично недоволни работници!А ВИЕ уважаеми обичащи труда работници просто идете и си регистрирайте фирма -струва 2 лв.,излезте на пазара на толкова "силния-печеливш" бизнес в България и тогава плащайте всичко каквото Ви поискат търтеите!

не остава за Вас? Брей значи работодателите работят за работниците!Браво.

добронамерено- а тогава, след като за вас, нищо не остава, след като платите всички осигуровки и разходи, та защо вие тогава работите на загуба де факто и не предпочетете да закриете фирмата и да отидете да работите за някой друг, който да ви плаща същите смешни пари, които в момента плащате на хората си?? Ами направете го, така, както давате съвет те да открият фирма, така и Вие закрийте Вашата, щом е толкова на загуба все пак!

Това обикновеният работник, който в 17.30 излиза от работа и забравя за проблемите там не може да го разбере. Работодателят често няма избор - той не може просто така да удари ключа на бизнеса си, дори и да е на загуба, понеже е обвързан с редица договори за доставка и т.н. А и тези хора са от друго тесто - те са по-предприемчиви и много по - упорити, за да се оказват лесно от нещо, което са създали с толкова много усилия. Има и задници сред тях, но повечето са хора, които просто рискуват и работят много повече от останалите.

15 години ти се виждат малък срок за връщане на инвестициите и що годе печалба?А тези,които за 5 дена стават милионери,за тях какво?Няма такъв ,дето да ти създава бизнес,само за удоволствието да ти плаща заплата и да те осигурява.

Всичко е много елементарно. Договори за работа може да има но на прага за осгуряване за съответната професия. Проверете в действителност колко пари взимат работниците и на колко ги осигуряват. Нима не знаете, че в туризма под 600 лева не получават. а осигурровките им са до осигурителните прагове. Ревизирайте двете ведомости , едната официална, а другата под бюрото на касиера.

Човека работил не му плащали осигуровки и какво лош ли е човека .Защо да е лош да де управляващите ще кажат че е лош щото кретените не са му внасяли осигуровките .

Извадете си кодове от НОИ и ще можете да си проверявате по интернет социалните осигуровки;Също така и информация за болничните листи пак от там.Елементарно, стига сте ревали,ами вземете се ограмотете малко овце такива.Стига сте си мълчали,ами пускайте жалби и сигнали до Инспекция по труда, икон. полиция ; Уверявам ви,че има резултати.Един познат вече втори път му помагам заради забавени заплати . Като го питах защо досега нищо бил правил - отговора беше смайващ : СРАМ ГО БИЛО ДА ПУСКА ЖЛАБА В ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА " Викам му заради такива като тебе , България е на този хал , а работодателите са станали безскрупулни мошеници

НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА АБДАЛИ. ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ФИРМИ ОСИГУРЯВАТ НА НАЙ НИСКИЯ ОСИГ.ПРАГ. ТАКА,ЧЕ ПЪРВО СЕ ОПРАВЕТЕ СТЯХ.НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ НИКОГА . АМАН ОТ ВАС ЧАНТАДЖИИ.

Много си прост. Вместо да дават парите на теб, да ги дават на здравната каса, да ги дават на някакщви си чиновници, за да живеят те в лукс и да ползват привилегии на твоя гръб. Тожва ли искаш и смяташ за справедливо? Мислиш си, че като му дойде времето , ще получаваш пенсия? Държават е загрижена да издои нас и собствениц.ите колкото може, без да полага най елементарни грижи за поданиците си.

От 19 години съм работодател... малка фирма сме..един час няма служител при мен без трудов или граждански договор и осигуровки.. за 19 години съм закъснял само вднъж - 97' февруари с 24 часа да платя на хората... Г-н Министър, ако сте компетентен, направете нещо и за нормалните работодатели, защото вече не издържаме ....

господа управляващи не правете нещата по сложни и не търсете под вола теле.всичко идва от това - безпаричието.освободете хората от ваще задължителни договори на вас ви трябват вие сте длъжни да направите системата по елементарна и по плаваща.всеки сам да си решава колко и какво да плаща

Сигнализирам НАП, НОИ и икономическа полиция. И оставам без работа. И кво, бандит ли да стана. Явно. И пак се завърта колелото....

Абе с една дума ставаш доносник - сътрудник на ГЕРБ /заместващо сътрудник на ДС/

Ако министъра чака раотниците да излязат от сивата икономика - вятър го вее. Явно не е в час, може би им стана стил на работа- стрелба с халосни патрони.

Един от работниците ми се разболя серионо преди два месеца. Получи болничен от личния лекар за седем дни и след това си го прехвърляха без болнични. Водих го платен годишен отпуск и след това неплатен. Положението му стана сериозно и го взеха в болница. Сега си е в къщи и има още двадесет дни болнични. Човекът няма да е в състояние да работи поне още два три месеца. Работи при мен от десет години и никога не е ползвал болнични освен края на миналата година за операциа и сега. За да му дадат болнични дадох справка за ползваните дни. Дали има срокове и забрани за боледуване? И защо плащаме осигуровки?

осигуровки ли?за да може дерибеите да се возят в служебни коли, търтейки новите си секретарки.и така до 70- могат,те колите са с климатици.....

А когато работника получава по-малко пари а го осигуряват на по-голяма заплата кого ще глобите?

как кого?ми пак работника...

30% от народа си работи без договор с чисто съзнание. Хората бачкат от ден за ден и през ден, където видят, където намерят - майстори, занаятчии, чираци, наемници и прочие. На хонорар, без хонорар, с уговорка, на час, на свършена работа и так далее. Никога няма да вземете осигуровки за тези хора, защото системата ви ги кара да се препитават по този начин. Кат няма за памперси и топло ще търсят всякакви начини за осигуряването им и най-малкият им проблем ще е договорът! Каквото посяло - такова пожънало!

ИМА МНОГО ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО РАБОТЯТ С ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ ИМА МНОГО БЕЗРАБОТНИ МЛАДИ ХОРА, ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА ДА ИСКАТ ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАЩОТО ЩЕ СИ ПОЛУЧАВАТ ЧИСТИТЕ ЗАПЛАТИ. ИЗДАЙТЕ ЗАКОН - ДА НЕ СЕ РАБОТИ СЛЕД НАВРЪШВАНЕ НА ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ. НАПРАВИШ ЛИ ГОДИНИТЕ - НАПУСКАШ РАБОТА. ТАКА И МЛАДИТЕ ХОРА ЩЕ РАБОТЯТ НОРМАЛНО И ЩЕ ИМА ЯСНИ ДОГОВОРНИ ОТНОШЕНИЯ !

Това е глупост - за да работи младия некадърник, да се уволни този, който може. Ако младият човек е с добра квалификация, той ще си намери работа, а ако работодателят иска да се отърве от не много ценен работник, навършил години за пенсия, той ще го освободи, без да го пита (справка КТ).

Не си прав.Какво като съм пенсионер/150лв./.В момента работя.Осигурявам се на 420-чисто 320.Кой млад ще дойде за 320 да работи?

Едно голямо браво (за приплакването) и една чиста двойка на г-н Данев (глобите за работниците) .

гот ви е когато глобят работодателя ви с 15 000.00 лева, ама вас горките да не ви наказват, че му лижете гъза и не искате да си плащате удръжките. Искате по-висока чиста сума, лъжете, мажета пък да не ви глобяват. В края на краищата всяка монета има две страни

Само глоби и хайки в главите на управниците. Народа едвам връзва двата края, те глоби... Когато почнете да получавате колкото средностатистическия българин и плащате всекидневно растящите парно, ток, вода, храна и т.н., тогава ми говорете за укриване на данъци и трудови договори.

ХАХАХА!!!Докато си намеря работа при съвестен работодател,който да ме осигурява на реалната заплата ще умра от глад.Работника е съгласен на всичко само и само да вземе някой лев да си плати тока,да купи хляб,за да отцелее.

и да няма удръжки от заплатката забрави да посочиш, щото ако не знаете осигуровките са в съотношение между работник и работодател, ДОД е изцяло за сметка на наемника, така че и вие сте си чисти далавераджии

И как точно се крие печалба като се правят разходи, за които няма документи???? Вие май съвсем за балъци взимате народа? Кой работодател може да си позволи да не е регистрирал трудов договор, а да покаже разходи за заплати? Вие нормални ли сте изобщо? Поне четете какво сте написали, драскачи смотани!!!!

Браво. Най-после се намери човек, който да го каже... А иначе много неграмотни форумци, дявол да го вземе.

Писах го още в първите коментари тук най-долу.... Странното е, че такова твърдение излиза от хората, които треа да проверяват....че те са толкова некомпетентни, че не знаят дори какво да гледат... Смешници....

А защо не си представите, че и приходите, и разходите, са без документ? Или по-скоро с документи само за основните разходи + малка част от приходите? В заведенията (ресторанти, кафенета) как стоят нещата, според вас?

Нека да проверят фирма Стар Пост ЕООД.

"...повишаването на осигурителния стаж с 3 години ще стимулира работниците да се осигуряват и да излязат от сивата икономика." Бла, бла, бла! Що бре, Тотю, като вдигнахте преди 10-тина години поточково осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране не "стимулирахте работниците", като въведоха плоския данък и данъчните облекчения за чорбаджиите не ликвидирахте сивата икономика? Що бре, Тотю? Щото крадете, щото с осигуровките на хората издържате паразити, щото интересите ви са при чорбаджиите, а нас ни имате за роби. Ако младите поколения не защитят интересите си днес, ще го направят по-късно, когато схванат мародерствата ви. Но, Тотю, не посягай на днешните , които престои да се пенсионират, защото мамка ви, достатъчно кръв изсмукахте, няма да ви се размине!

АМИН!!!

работя на Златните - продавам плодове и зеленчуци - без трудов договор, без осигуровки, НЕЛЕГАЛНО!!!

Някак си предпочитам тея 100-150 лева да не ги давам на държавата която така и така ме кара да давам по 20 лева за преглед и още стотици такси и налози във всяко едно държавно учреждение, някак ми изглежда по-удачно да купя нещо на детето си. За всеки дето ще писне,че за това сме на такъв хал ще кажа едва ли стандарта на живота в БГ се контролира от 16 часовия работен на хора с 4 часов граждански договор

Подавайте сигнали, бе хора!!!!Ако ви е страх,че ще останете без хляб го правете анонимно до тогава, дакато се получи резултат......Но,че мафията е нечовешка, че по-голямата част от работодателите са "заиграли"с инспекторите от ИТ също е вярно, но вие пишете,пишете дакото им омръзнете.Не стоите като агне на заколение - БОРЕТЕ се срещу нечовешката експлоатация на човешки труд в България - в единството ни е силата на нас НАРОДЪТ!!!!!Дано публикуват това мнение,за да я бъде БЪЛГАРИЯ И НАС!!!!

работих за фирма 3 години,и в последствие като ме съкратиха,заради "кризата",разбрах че не са ми плащани социалните усигоровки.като отидох в нап и се оплаках поискаха да напиша обяснение иначе никои нямало да обърне внимание.и задължително да има подател .и така и си остана.дянков не си плаща осигоровките,а те нас ще гонят.глупаци мръсни

И ти защо не подаде жалба поименно? Нали и без това са те съкратили, какво губиш? И смяташ ли, че докато ние самите не си търсим правата, някой друг ни е длъжен да ни ги защитава?

в билкоизкупвателните пунктове се изплащат много пари, без да се издават някакви документи, без трудов договор , осигуровки, данъци, че даже някои соц.слаби получават помощи при доста стабилно заплащане.

в билкоизкупвателните пунктове се изплащат много пари, без да се издават някакви документи, без трудов договор , осигуровки, данъци, че даже някои соц.слаби получават помощи при доста стабилно заплащане.

АЙДЕ ПАК КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ!!!! ЗАЩО ВСЕ РАБОТЕЩИТЕ СА ВИНОВНИ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОГЛЕДНЕТЕ "ЧЕСТНИТЕ" ЧАСТНИЦИ !

Абсолютно те подкрепям. Мойта бивша фирма не беше внасяла осигуровките ни още преди да ни удари прословутата криза, какво остава да ги плати сега... Чу се, че щели и данъци да им опрощават на фирмите- току-виж и тях трябва да платим ние!

Имам семейство работодатели,които работят по 12ч във фирмата/ понякога и в къщи,за да оформят документи,поръчки и т.н./ казаха ми,че за работата която ми предлагат могат да ми отделят точно 300лв. без каквито и да е осигуровки,но аз действително имам задължения през деня и хамалогия до 5-6 ч.Съгласих се от раз,защото у дома ако стоя няма и толкова...Виждам,че не печелят,бизнесът им е за стотинки,от което издържат 3 деца-единият студент-Е,кажете как да се сърдя и да искам нужното по ЗАКОН??!!

И си права, Спасимира.На такива хора като твоите работодатели се крепи държавата - не крадат не лъжат, малко шикалкавят с единствената цел да не оставят децата си без издръжка и за да си платят кредитите. А бай ти Божидар дето акъл дава все, да вземе да поработи някъде, а не да се изявява медийно. Аман от книжни плъхове в тая държава...и от "добре облечени бизнесмени", дето крадяха с всички досега и продължават със сегашните от властта...Пази, Боже, България!!

Работниците нямат вина че са без договор, какъв е смисъла да се глобяват точно те! Аман от глоби!!!!!

смещна си. Как да нямаш вина след като всичко става с твоето съгласие. Ако си толкова невинна и принципна, не се гъзи и на постъпвай на работа без трудов договор или с фалшив трудов договор, в уговорката и далаверата на адрешковците участваш и ти. С какво точно си по-невинна от работодателите след като всеки месец си взимаш плика с парите и се кефиш, че не си платила осигуровки и данъци