Студентите: Няма да плащаме за вашата криза

Държавната издръжка на студент през 2010 г. е по-ниска с близо 20 на сто от издръжката на ученик в средното училище.

Обратно в новината

Коментари - Студентите: Няма да плащаме за вашата криза | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Повечето от пишещите тук пак сънуват комунисти и незнам какво още. Абе кретени, че Бойко не е ли бил член на БКП.? А Дянковата рода не са ли били и те? А разните там ИванчоКостови и много други знайни и незнайни депутати министри и т.н.?

Защо ръководството на СУ протестира за орязаните субсидии, а години наред не спазва Закона за висшето образование и студентите задочно обучение учат 5 години само, за да им се вземе още една годишна такса, въпреки че същите са си плащали 50% от таксите на студентите редовно обучение през другите 4 години. Нека се изчисли колко пари Университетът е взел от студентите по този начин.

тия консуматори да не живеят извън българия.

От огромното количество ВУЗ-ове излизат полуграмотници! Не им трябват повече пари. И тези са им много. Нека и те малко да вкусят от "пазарната икономика ". Къде бяха протестират преподавателите, когато 20 години се съсипваше българската икономика и българското общество. За съжаление , българската интелигенция не изпълни ролята си на ЕЛИТ НА НАЦИЯТА. Нека сега да е гладна! Защото е недостойна.

deepdish

Светът се разделя на две. Високо-технологични държави и всички останали. България от кой отбор е?

И в интерес на истината в България семестъра ти е 150-200 лева и общежитието - 50 лева. Последното от което може да се оплаче човек е че излиза скъпо.

Аз все си мисля, че повечето студенти са отишли на протест, защото са им обещали, че ще им пишат присъствие да си компенсират за преди или нещо такова. Колкото до "лозунга", изключително е плосък. И аз съм студент, знам си стоката - ограниченост и посредственост навсякъде. Разбира се, не може да се поставят всички под общ знаменател, но тенденцията по моето скромно мнение е такава.

СУ не следи присъствия и отсъствия като някоя гимназия. Който отсъства си е за него.

Скъпа, моите уважения, но нещата не са такива, каквито Ви се иска да бъдат- съдейки от коментара Ви. Т.нар. висше образование е в много голяма степен лишено от стойността, която се опитват да му приписват. И това се прави с цел (най-вече), за да се прикрие фактът, че то е превърнато в едно търговско предприятие, както много други неща, за които се мисли, че служат на някаква благородна кауза! Отворете си очите и се осъзнайте!

Единственият начин образованието да бъде успешно - за държавата, както и за самите учащи, е то да бъде превърнато в бизнес. Но не по начина, който го правят нашите управляващи. Знаете ли, че сме на последно място в Европа по средства, отделени за научни разработки? Че почти не се обръща внимание да професионалното обучение и развитие на вече завършилите? Образованието трябва да бъде бизнес, но не само за самите университети, а за държавата, която да инвестира в него, защото да си кажем честно - тя няма в какво друго да инвестира, което да и донесе печалби.

Също така, по отношение на липсата на стойност на образованието. Не съм сигурна какво точно искате да кажете. Че образованието няма значение, защото не помага? Надявам се не е това, защото това е невъобразима глупост. Или искате да кажете, че е загубило стойността си, защото е страшно архаично и самите преподаващи са под всякаква критика? Ако е това, тогава съм склонна да се съглася донякъде. Българското висше образование (а и не само то) се нуждае от сериозни реформи - осъвременяване на учебните програми, на квалификацията на преподавателите, справяне с корупцията, подмяна на материалната база. Кажете ми обаче, как ще стане всичко това, когато от образованието се отнемат все повече пари? Преди известно време имаше статия за студентски протести, които искаха електронни изпити и нова технологична база. Тогава обществената реакция беше същата "Тия мързеливи келеши много искат". Е, после как искат от университетите ни да излизат добре обучени кадри, след като те нямат на какво да се учат? Живеем във високо технологична ера, няма как да спечелим, ако не сме в крак с времето. Преди да се преместя където съм в момента учих две години Сградостроителство в УАСГ. Знаете ли, че машините и компютрите в техните лаборатории са на повече от 30-40 години? Как се подготвят инженери, които да са конкурентно-способни на съвременният брутален пазар на подобна допотопна апаратура?

deepdish

Образованието и науката са стратегически отрасъл, пич. Науката е свързана с националната сигурност.

Твърдиш, че на запад се признава " семшнарията"-т.е - сигурно опитваш да напишеш Смешнария-та "и военно-морското у/ще" - да, сигурно е така, щом са лесна плячка за карибсите пирати, примерно:) Просто се опитвах да направя анализ на умните коментарии...

Всъшност имах в предвид семинарията, т.е. ВУЗа на духовенството. А иначе ш и и са една до друга в БДС-клавиатурна подредба. Ако човек не включи автоматична проверка на правопис, такива грешки стават и аз съм толерантен към тях. Що се отнася до българските моряци (от ВНВМУ) - да знаеш те са много добри. Заради това и ги наемат на корабите на толкова много държави. А за пиратите в Аден - това е бизнес - гледаш кой плаща и действаш. Спомни си само изказването на ББ от миналата година.

Храни куче да те лае.

Кризата е дълбоко човешка и изрази като "няма да плащаме за вашата криза", са очевидно неосъзнати. За жалост неосъзнати са и думите на повърхностните политици в България, които се чудя как ще прокарат мъдрост напред.

Не е вярно, че в България няма полезни изкопаеми. През парламента минаха много ценни и оригинални колекции.

Чета коментарите и ми става толкова страшно, че чак ми се плаче. Как е възможно да сте изпълнени с такава чудовищна злоба и омраза, откъде извира тази отрова? Защо не разбирате, че бъдещето на тази държава е именно в ръцете на тези, които отидоха да протестират? Какво друго има в България, което да я направи конкурентно-способна на западните (че и на преките ни съседи) държави, освен хора? България няма полезни изкопаеми в достатъчно количество. България няма достатъчно голяма територия, за да има конкурентно земеделие. България няма тежка индустрия - това, че предприятията бяха разграбени през последните 20 години е едно на ръка, но основният проблем е пак липсата на ресурси, за да върви тази тежка индустрия. Единственото, което България би могла да създаде са високо образовани специалисти и да субсидира научни и технически разработки. Откъде ще дойдат тези хора, щом непрекъснато се съсипва образованието? Истински специалисти се правят с много пари, а България е една от държавите с най-малък процент от бюджета, отделен за образование и това е така от много години насам. Никой не отрича, че висшето образование има сериозна нужда от реформа, но тя не може да се изразява в това само да се орязват още и още средства. Този не селски, а СЕЛЯНДУРСКИ манталитет да тъпчем и да се подиграваме на образованите хора е едно от нещата, които ни доведоха до днешното ни положение. Не може светът да върви напред, да се развива, а ти мразиш демиурзите на този прогрес и после да си мислиш, че и ти ще прогресираш и ще се радваш на облагите, които ще ти донесе това. Просто не става така. И още нещо - казвате "Ами да работят и да учат, аз защо да плащам?" Колко от тези, които го казаха, са работели и са учели по едно и също време, когато са били студенти? Не всички от нас купонясват по цял ден. Аз лично уча по 12-14 часа на ден, нонстоп, седем дни в седмицата, специалността ми го изисква - повече, отколкото вие работите и далеч не съм единствената. Така че мерете си приказките и не ни слагайте в един и същи кюп, само защото всички имаме студентски книжки. Подобни жалки генерализации само доказват на вас колко ви липсва образование, но последното не е особена изненада.

deepdish

Само за справка. Бюджетът на САЩ за т.нар. basic energy sciences (BES) е $1.835 трилиона. Това е планирано за 2011г. Американският бюджет за basic energy sciences (BES) се увеличава с 12.1% спрямо 2010. Правете си сметка БЪЛГАРИ.

Безплатното висше образование съсипва българската наука.

Да бе да, СДС- то стана изведнъж много мъдро, а Жоре?

"Много високи "пенсии,няма що!Всяко лято с пенсията на почивка в Майорка -през лятото ,в Алпите- през зимата,на санаториуми,всеки сезон нови дрехи и обувки,скъпи лекарства,нови бастуни.Е-е-х пенсионер да си в България!Живот ли бе,да го опишеш!Бием ги германските пенсионери!Да я духат супата!

А за пътувания в чужбина и ходене по кръчми няма криза.

Съгласен съм с Бойко Борисов, защоро пенсионерите излапаха парите за наука и образование. Вместо да се дават пари за бъдещето на българия, комунягите ги изхарчиха за миналото на страната. Сега вместо да има пари за бъдещето задоволиха прищевките на разни мухлясали ненужни старци.

Не е далече времето когато ще се наредиш в редиците на ненужните старци-ПОВеРВАЙ МИ-ВРЕМЕТО ЛЕТИ И ЖИВОТА Е МНООООГО КРАТЪК.

Уважаеми и скъпи студенти, деца! Този инспираран протест моного прилича на "смешен плач". Ако човек зане за какво става дума и е почтен, ще си даде с/ка, ч(е в случая отново се поставя ккаруцата пред коня и се разместват местата на причина и следствие. 1/ В цял свят висшето образование (с изключение на медицина, архитектура и стоителство, право и още няколко) е академично по своята същност, т.е. един своеобразен "лукс" и няма и не гарантира практическа реализация и комфортно битие в най-прекия смисъл на думата. Това се отнася за целия свят - от Америка до Япония. Който иска да бъде образован, т.е. с ерудиция и обща култура, трябва да си поеме разходите. Това образование му вдига стойността като индивид, но обществото не е длъжно да плаща, за да се чувстваме повече от средностатистическия човек. А и всеки един може да се образова много по-добре (ако разбира се и ма таланта и желанието за това), отколкото ако разчита на еднин ВУЗ. В този смисъл позицията на премиера (а той е преди всичко Премиер, и след това човекът Б.Б. - т.е. трябва да се уважават институциите) и коментарът му са напълно адекватни. А бълг. акедемичен "елит" се държи като меди5цинския елит: Засегнеш ли му интереса, се превръща в гърмяща змия...

Да бачкат и да си плащат образованието, никой не е длъжен да ги дундурка.

Като родител точно ти си длъжен да плащаш образованието на децата си. Ако не ти изнася, не се размножавай.

студентите не искали да учат...може и така да е. но за възпитанието на младото поколение са виновни възрастните. какво им показахме ние и политиците, управлявали България в последните 20 години: мутрите и далаверите са вездесъщи. всичко се прави за пари. политиците си пият питието с мутрите. не е важно да имаш много знания, важното е да имаш пари, няма значение как си ги изкарал. ако в Европа и САЩ знанията и квалификацията предполагат добра работа, добър живот и уважение в обществото, тук не е така. Не са виновни младежите, ние това им показахме, ние им дадохме този пример. Пак очудващо е, че са активни и протестиращи. Значи, има надежда за България... Борете се за да има България бъдеще!

Хайде сега,пак оправдания,че "лошия човешки материал "виновен за кризата в образованието.Тези студенти нали имат баби и дядовци и знаят какви пенсии получават и дали са големи или малки."Ами да ги противопоставим един на друг", казал премиера.Защото пенсионерите били гласували за Станишев,а пък той увеличил пенсиите ,и сега на...."виновни".Тези пък увеличиха възрастта при пенсиониране,като цяло калпава пенсионна реформа-правят се ,че работят в ущърб на хората и само оправдания,оправдания.....с предишните.Сякаш досега нещо свършихте.Освен да затъваме ,друго няма.Тъпи глави!

Намалете студентите наполовина , намалете университетите наполовина и ще има и пари и истинско образование. Естествено, следва да се намалят и преподавателите

Ще плащате и вие и ние! За да ставаме все по-богати!

Защо сте си внушили, че СУ е най-престижния? Склонен съм да вярвам, че сте сте слуги на снобизма, в смисъл: класиката е модерна или защото там е учила БАБА ви?

Защото откакто свят светува от Бг се признаваха НАВЪН само 3 ВУЗа - СУ, семшнарията и военно-морското у/ще..

Преди известно време министърът на образованието заяви, че част от таксите в частните училища ще бъдат поети от държавата. Въпрос: познайте от къде ще вземат парите?

Господин Аз, на мисия вярно се ходи много трудно. 1. Мисиите не са задължителни! 2. Трябва да имаш връзки. 3. Най-важното е да си платиш. Не всеки може да уреди.

"Студентите: Няма да плащаме за вашата криза" !!! Ама те не протестират ли, защото искат пари и не им дават, а не да плащат за каквото и да е? Смееееех!

Чета част от коментарите и си - мисля Бог да ни е на помощ! Съмнявам дали дори той би могъл да се справи в тази безумна държава... Опомнете се бе хора, казвате ни да не заминаваме и чак се палите, но погледнете се. Ако някои от нас заминават, причината се корени именно във вас - да вие същите, които си изхвърляте боклука през терасата, вие същите които обичате да отидете "на мол" по време на криза, вие същите чиито писания са меко казано неграмотно написани... Проблемът не е в неадекватните политици, защото те са пряко отражение на народа. "При демокрацията никой народ, не бива управляван по-добре отколкото заслужава."

Студент, не говори глупости! Вината е в политиците, тях никой не ги е избирал! Днешните политици са избрани по криминален начин с подмяна на вота на избирателите. В последните избори са гласували не повече от 30 % от всички избиратели, за ББ са гласували не повече от 10%. Това за твое сведение!

Момче, тежки обвинения ни отправяш, но не си прав. Ти осъзнаваш ли, че цялата ни надежда е във вас- студентите ? Ние, по-старите вече нямаме сили за нищо и чакаме оная с метлата да ни прибере, но сърцата ни болят, когато гледаме как децата ни бягат от родината си. Извинявай, но за мен това е егоизъм. И ако не ви го казваме това, то е защото желаем да живеете по-добре от нас.

Ако надеждата ви беше в нас, господине, защо са тези страшни нападки и подигравки към българските студенти? Само прочетете мненията в този форум. Защо да стоим в тази държава, където образованите хора ги хулят, а на мутрата с ланеца и силиконовата мутреса се възхищават?

Малко се чете, още по-малко се мисли, затова протестите са без идея и се дирижират от заинтересовани лица.

Задава се нов! Само ти не си разбрал още!

Ква криза ви тресе - няма никаква криза - всичко е изкуствено създадено напрежение и тормоз всякакъв на народа - ква криза - а ако има нека вземат от крадците крадените милиони и милиарди - криза , създадена за унищожаване на народа

Ами Бай Х*й как няма да напускат държавата тъпанари прости като с висше и пак няма работа , а ако има се подиграват със смешни и нередовни заплати. Как питам аз хората да не напускат държавата? Кой ще ги спре? Комунизма одавна избяга, границите са отворени и който е кадърен ще успее в чужбина, но в България - НЕ

"вашата капиталистическа криза". в ссср никога немаше кризи.

отиде си златня век на др. тодор живков

628 лв....ама някой друг път

Крайно време беше да се обрне внимание на Вишите училища,кото Т.Търновски университет кадето се ДАВАТ изпитите, без грам знания,неможе щом плащаш и да взвмаш изпити от там бълват Юристи без знания!На каде с такива псевдо вишисти сме тргнали?!

Искат! Защо не бяха на улицата миналата година?? Ние се чудиме децата с какво да си храниме- те реват! За да гепят тапиите- и на Запад, нали? Защо не завършват в Ню-Иорк например- където университета на година е към 100 000 долара и им скъсват задниците от учене и платил- не платил- за тапия гаранция няма! Ама тука е лесното, нали?? ДА СЕ НАУЧАТ КАТО ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ- ДА БАЧКАТ, ЗА ДА УЧАТ!!

"Единствено медицинският ВУЗ и неговите факултети -стоматологичен и фармацевтичен работят качествено като произвебдат стойностни кадри ... Пълни глупости!Аз съм пътувал със студенти, които се запасяваха със сноп пищови по ДИАГНОСТИКА и отиваха да се явят на изпит. Помогнах и на аптекарка /работеща в известна верига аптеки/ да прочете найменованието на продукта от рецептата на клиент пред мен - затрудняваала се да различава буквите, писани на латиница. По вида и личеше, че и с кирилицата би имала подобни затруднениа.

Б.БОРИСОВ казал .ВУЗ овете да протестират трябвало когато вдигали пенсиите. ОЗНАЧАВА ли това противопоставяне на пенсионери срещу студенти и защо.ГН.Премиер АКО СКОЧАТ ВОЕННИТЕ ЧЕ ВДИГАТЕ ЗАПЛ. НА МВР по същата логика.Какво ще стане.КОЙТО Е ПОСЕГНАЛ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ХЛЯБА НА ХОРАТА справка БГ историята.

Трябва да бъде доунищожено образованието. На ББ не му трябват учени защото образованите не го поддържат. Огледайте се вижте електората на ГЕРБ от какво се състои от няколко олигарха и останалото - чалгаджии. Обазованите не се хващата на простотиите които говори ББ.

Сергей Игнатов бил на патронния празник на университета "Св. Св. Кирил и Методий". Много ясно, че ще уважи поканата на един авторитетен университет, а няма да се блъска по разни сгански сборища с неясна цел.

Само по времето на социализма кризите подминаваха България. Днес никой не може да се скрие от кризата. Ако един студент наистина има мозък, ще го разбере.

Миризливите, зеленочорапести управляващи, възможно най-скоро трябва да се изметат!Тиквата,ако му се размине затвора-пожарникар в някоя пожарна!