Най-добрите градове за живот

Виена изпреварва Цюрих в класация на градовете с най-добро качество на живот в света, съставена от австралийската консултантска агенция “Мърсър“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и БНР.

Обратно в новината

Коментари - Най-добрите градове за живот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сидни трябва да е на 1 място!А от българските нито София,а още по-малко Варна не стават за живот.Може би Търново има някакви шансове.

Няма да влизам в излишни полемики. Просто приеми, е са такива астрийците - малко студени и затворени, мога да добавя и да - леко надменни. Но аз говорех за самия град Виена. Иначе хората по цял свят са различни и това е хубавато - не можем да очакваме всички да са еднакви- българи, австрийци, италианци и прочие. Мога да ти говоря много защо немскоговорящите са се капсулирали , но не за това е темата. Следващия път посети музеите- това е моя съвет и то не само за да видиш императорските златни съкровища, а и да се докоснеш до една друга култура. Приятен ден.

Сладка .... Нашият диалог придоби оттенък от по-миналия век. Пак накратко. Нито прането по балконите, нито яденето на семки ми харесват. Живея в София. Но има страни с балкони към улицата, на които има само цветя. А в Неапол има и прекрасни фасади на сградите виж само тях, а не прането и гледката ще е друга. Мръсните градове са много и не това предпочитаме, но има и велики между тях. Добре ще е да пътешестваме като Байрон. Той е бил много чистоплътен човек, но е знаел, че истинските пътешествия не са занимание за чистофайници. Избрах Неапол на посоки. И на мен ми се иска като стъпя на платното на кръговото движение, колите да спрират и у нас. А за музеите мога да кажа, че те трябва да се посетят. Нито трябва да отричаме България, нито да я превъзнасяме. Във всеки случай природата и климатът ни са прекрасни и разнообразни. Колкото до немскоговорещите страни, те имат около 100 милиона души. Нищо, че са в Европа, светът говори английски и други езици. Нацистите съсипаха авторитета на Германия (иначе велика страна) и това се получи. Жалко. Така немскоговорещите някак си се капсулираха, въпреки, че младите говорят езика на Албион. Това личи доста в Австрия. И сервитьорът в кафенето (имахме ранен полет) и сламенорусият събирач на боклук в центъра, имаха надменен поглед като ни видяха да се разхождаме по празните улици като туристи. Такива бяха и майката с дъщеря тийнейджърка в кафенето. Ха-ха. Трябва да се видят и музеите, и улиците и парковете. Все пак най-ценното е атмосферата на града. По-богат музей от нея няма. При това не е необходимо да се знае немски език за тази цел. Не може да се усети това в пълна степен във вътрешните подредени дворове, където вече могат да погледнат пришълеца с нормален поглед. Нали могат да се усмихнат или да се намръщат и на друг език? Все пак виенчани са симпатични, но при този възход на другите култури трябва да намерят подход към тях. Ето например джаз фестивала във Виена е стъпка в тази посока. Другото са изложбите на модерното изкуство, които се организират. Ако изпиеш едно кафе в града, за който аз си мисля в момента, ще видите разликата.

аз сам за виена

Посетител на Виена , може би неправилно се изразих, аз обичам българската природа, невероятни места, красота. България е прекрасна, но там където е стъпил крака на българина е много грозно, мръсно, неуредено, дразнещо, презастроено, омазано и т.н. и т.н.

Посещавала съм и Неапол и Рим. Моето лично мнение е, че те са ужасно мръсни. Що се касае до балконите те не са само за виенчани. Живяла съм в 5 ти бецирк( за твое сведение е в центъра този квартал), там имах именно такава гледка от балкона към вътрешен твор с тева и фонтан, хората от съседните балкони си бях сложили я масичка за закъска , я люлка градинска и беше страхотно тихо. Да фасадите откъм улиците нямат балкони, сателитни чинии и простирири , но и никога не съм разбирала този български еххибиционизъм да си простреш прането над улицата.Селяндурско е някак си, не мислиш ли?Така , че е въпрос на вкус - теб те дразнят голите фасади без балкони, на мен ми харесва правите , изчистени форми на сградите, без пране и боядисани в различни цветове като санираните апартаменти в Бг.Долокло съм ограничена - не смятам да го коментирам - едно юе ти кажа само - по цял цвят музеите се издържат от тези такси - И Лувъра и Британския музей, и музеите в Кайро.Едно е да зяпаш каманаци по улиците и да люпиш семки с презумцията Аз на тия 5 евро няма да им дам за да вляза, съвсем друго е да влезеш вътре и да се запознаеш отблизо с културата на дадена страна.Няма как да изложат световните шедьоври като прани гащи на улицата. След като си ходил в Италия навярно си запознат , че шедъври на Леонардо, Микеланджлело и дриги ренесансови творци се съхраняват в зали в които автоматизирана система следи за температура , влажност и т.н. и без никаква идея за печалбарство затварят залите с тях когато броя на посетителите стане прекалено голям, тъй като съдържащите се микроорганизми в атмосферата ги съсипват. И на последно място - нелепо е да ме обвиняваш в местен шовинизъм. Аз обичам България, именно затова се върнах. Иначе сега щях да си седя някъде навън като емигрант и да плюя родината. Това , че казвам колко добро място за живеене е Виена, не значи, че съм заразена от шовинизъм, заразена съм от патриотизъм и се дразня от такива , като теб и емигрант.

класацията е тенденциозна!Стар софианец съм,но тя няма качествата да се вмести в критериите на тази класация!Същото се отнася до всички български градове!Каква политическа стабилност,какво образование какво жилищно строителство,какви места за отдих!?Най-добри условия имат американските градове!На първо място Чикаго,след това Хюстън,Далас и т.н.Това са красиви градове,много озеленени,с първокласни университети,с много работни места,с добри и спокойни хора,с много природа-паркове,гори жестоки магистрали и много-много чисти!В Европа най-добър град е Барселона-с усмихнати и добри хора,чист,с приятни места за почивка,чудесен университет,музеи,бу и климат!Без да съм бил във Виена,допускам че е чудесно место за живеене!

Вие сте луди, бре, щом бъркате монументалност, подреденост, чистота и широки булеварди с еднообразие...живейт си на покрития с драсканици граф Игнатиев, радвайте се не теснотията и боклуците, ама не пишете врели-некипели за Виена (който настина е прекалено подреден за българския селски вкус....)

казах ли ви Аз, че ще направя от София - Виена!

Браво, Сладка!

Сладка, колко ограничен може да бъде човек, завършил образование във Виена. И как не може да вникне в написаното от другите. Местният шовинизъм замъглява погледа. Ти имаш ли го, госпожице/госпожо? Вътрешните бакони са за виенчани, почти голите фасади - за всички, които ходят по улицата. Звучи, а и е, нелицеприятно. Налага се да припомня африканската приказка за тримата слепци, които пипнали един слон. Първият казал, че слонът боде (пипнал опашката), вторият - че слонът е мек (пипнал ухото), а третият - че е твърд (пипнал нокътя на крака). Съветвам те да посетиш Неапол. там няма нужда непременно да даваш пари за музеи, колкото и това да ми е приятно. Музеят е на улицата. И най-важното: светът е голям, пъстър, многоезичен. Un tesis non tesis. Може да се перефразира и за градовете.

София е мръсен и гаден град. И как няма да е мръсен като нормалните хора останаха по родните си места, а пумиярите от всякъде се изсипаха да кендзат в София. Ей нещастницииии! Поне като ми живеете в града пазете чисто бе мам......

Ти най- вероятно си от селата, дори не тези около Варна , а около Шумен и Търговище. Имам много приятели от Варна и нито един не е неандерталец като теб. Спри да излагаш хората от този прекрасен град и се върни на село.

колко коментара питат къде е София... Не ги интересува собствената им клоака, важното е да се плюе по София.. Ех, село, село...

Защо изобщо си правиш труда да пишеш тук. Кой от нас го е еня къде ще ти отраснат децата? То и без това куражлии да се приберат малко. Отвън е много лесно да се плюе , по-трудно е да променящ отвътре.Кочината е създават такива като теб, и после бягат ние съвестните се връщаме и се бориме с това което сте оставили. Оставили сте една опоскана държава с преобладаващо население от турци и цигани , болшинството от които безумно мързеливи. А на посетителя на Виена ще му напиша нещео в качеството си на това че съм живяла 12 години и съм завършила там. Моето момче, следващия път не си хаби парите за екскурзии, безмислено е. Не си хаби паричките за входове на музеи като Шонбрун , Белвеере , Хофбург . Да доста е подредено, но мен това не ме дразнеше. Висшето образование може да е на средното ниво, ама само твоето, понеже си завършили селския Университет в Горно Нанадолнище. Малки улички със стринни къщи има в Гринциг - старинен квартал , ама екскурзоводката май не е стигнала до там, май само сте обиколили по Ринга. Освен Щефансдом има сдесетки други прекрасни катедрали. И не на последно място- Сградите не са без балкони, а балконите гледат към чудесно озеленени с цветя вътрешни дворове на които човек му е приятно да закусва и отмаря необезпокояван от чужди погледи.Да, най- близката планина ена около час път, но Дунава минава през града, драги ми пътешественико.

НАИ ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕ У ВАРНА!!!!!!!!!!

BULGARIA E KO4INA,VSEKI PUT KOGATO MI SE NALAGA DA SE VRUSTAM IZPITVAM OTVRASTENIE,RADVAM SE ,4E DECATA MI NIAMA DA ZIVEIAT VTOZI 4ALGAORIENT

В България най- хубавия град е Одрин

Посетител на Виена ....... Зелено е, но някак си прекалено подредено Мойто момче, друг път не се напрягай да излизаш от България. Живота в кочината е прекрасен, няма правила, на никой не му пука, никъде и нищо не е организирано и подредено. Просто получаваш оргазъм.

като не ви харесва София какво правите в нея? Като вие мръсна и гадна отидете си по родните места и си възхвалявайте градовете,какво сте седнали да пишете каква е София. Да тя е пренаселена и мръсна от такива като ВАС! Защо опреквате Бойко Борисов. Той ли ви изхвърля боклука през балкона и през прозореца???? Той ли е причината да горите кофите за разделно събиране????Защо не плашате данъци на обшината кто живеете в София, за да стане един по хубав град????? Защо замърсявате въздуха с милионите коли, с тоновете изгорели газове на ден и вредни емисии????? Защо непомислите че след няколко години ако продължава София да се става България, че ще плъзнат епидемии защото няма да има капацитет да се обработва мръсната вода в пречиствателните станции? За да е хубава София зависи от всеки нас, не само от Боико Борисов. ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ ВЪЗПИТАВА.ВЪПРОС Е НА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕКА!

Ами направете я вий

Точно така е!Следващата класация трябва да спечели Варна!!!Цюрих малко ще й се опъне, но все пак най-добрият град за живеене е морската ни столица.

Виена е супер!

На кое място е София???

Ето я пълната класация http://t

Плевен е най-добрият град за живеене в България.София е сметище,Варна е претъпкана,Пловдив е кварталосан,Бургас с меден рудник и с лоша вода,Русе е ветровит,Търново е струпан...Плевен е разкошен в цялото си величие, с хубавия си център, с парк Кайлъка, градски паркове и зеленина и не на последно място най-красивите и страстни мацки!

Хахахаха а българските градове са извън класацията, защото при тях не е имало - въпреки подобренията в инфраструктурата му

Забравили си са да сложат София на ПЪРВО място - градът, който никога не спи, с най-хубавите жени на света, с хората които се обличат най-модерно и карат най-скъпите коли. Не знам защо наистина са сложили Ню Йорк в тая шибана класация, но със сигурност София е по-доброто място за живеене. Така, че българи - не се отказвайте от българското, аз живея в САЩ, но съм тука само временно. Нямам търпение вече да си се прибера в София, да си видя 5-те кьошета и НДК-то. Кой каквото ще да говори, но България (и по-специално София) си е най-доброто място за живеене. Бил съм и във Виена - наистина е страхотен град, но по-яки хора от българите няма. :-D Обичам ви сънародници! Скоро ще съм при ВАС!!!!

A Sofia kade e w tazi klasaciya? Predpolagam 4e na posledno myasto!

koyto e pravil tazi klacacia siguren sam ne poznava tezi gradove 6tati ne moga da razbera stava vapros za washngton DC ili Seattle Wa.neznam kolko sa mu platili dir.bg

Re.haha-ne govori gluposti,dva nesravnimi grada...

Стига сте питали за тая София бе! Това е мангалски бантустан, не град, не столица, това се световно сметище.

София дето щеше да става като Виена чистичка,а? Какво стана? Неграмотния пожарникар изплувал от охранителния бизнес докъде добута така наречената столица на държавата?

Накратко: местата за отдих не са много и парковете не са толкова големи. Зелено е, но някак си прекалено подредено и в рамките на града. За стабилността - сигурно е така, не съм бил там нощем и за по-дълго. Образованието - предполагам, че е добро, но по-скоро към средното ниво. Няма много изтъкнати австрийци по света, освен Дракер. Забравих за Шварценегер. Жилищно строителство - който пътува от летището към Виена, вижда техните нови блокове. Може би това не е панел (не знам каква е технологията на строеж). Но отвън са сиви, без балкони и ужасно еднообразни. Ако грее слънце се понасят, ако вали дъжд... Край Виена има поле, но не знам да има планина или голяма гора. В самия град сградите са без балкони, а улиците са нито широки авенюта, нито малки криволичещи улички, останали от Средновековието. Хофбург е доста впечатляващ, но не до възторзи. Предполагам, че музеите са богати и наистина отличават града като културно средище. Следващият път ще ги посетя специално. Катедралата Свети Стефан е много хубава и автентична. Да не изброявам всичко. Като цяло в града има дух на дистанцираност, дори на самодоволство. Изпийте едно кафе рано сутрин в центъра и ще доловите този привкус. Кафето, между другото, не блести. Но ако се имат предвид възможностите за инвестиции, за търговия, за среща на неутрална територия, да, това е нужният град. Австрия е буферна страна между Изтока и Запада, както са я конституирали победителите преди шестдесетина, за да се срещат там на спокойствие.

Sofiq ne e v klasaciata - tova ne e grad a selo!

София няма за какво да участва.По добре е България да се представя от бате Бойко,от ГЕРБ и от Банкя като новата ни столица.

СОФИЯ, АКО УЧАСТВАШЕ В КЛАСАЦИЯТА, ЩЕЩЕ АД Е ГРАДЪТ С НАЙ-НИСКО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ, НАЙ-МРЪСЕН И НАЙ-НЕХУМАНЕН ГРАД.

в българия наи добриа град е ВАРНААААААААА

А на кое място е София? Подозирам, че е някъде малко преди Багдад? Или, о, ужас, някъде малко след него?

New York e edna dupka, vuobshte kakvo pravi v tazi klasazia?

София и/или някой български град участва ли в тази класация?

А ние на кое място сме ??

не знам, кой е правил тази анкета, но в Германия от 15 години класацията оглавява Щутгарт, следван от Мюнхен. А Frankfurt е направо ужасен за живееене и никога не е в предни позиции.

Ти най- вероятно си от селата, дори не тези около Варна , а около Шумен и Търговище. Имам много приятели от Варна и нито един не е неандерталец като теб. Спри да излагаш хората от този прекрасен град и се върни на село.

do,,balgarina,, smeni new york s njkoi drug grad ,no v sofija ne se vrastai tam e goljama mizerija.

А София на кое място е?