Чиновниците ни стават слуги

Звената за обслужване на гражданите в държавните и общинските администрации ще са отворени по 40 часа седмично и може да приемат до 2 часа след края на работния ден, ако пред гишетата има опашки.

Обратно в новината

Коментари - Чиновниците ни стават слуги | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

най-лесно и просташко е да се каже напуснете...леля Пена все в нета стои и си оправя нещата с държавните институции

za 350lv. kak iskat da se raoti i kolko 4asa. Da pomislqt za zaplatite, 4e e sramota i podigravka s naroda.

ЯСНО Е ЗАЩО СИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР МОЕТО МОМИЧЕ.В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ ВЗИМАТ ХОРА КОИТО ПИШАТ ЧАСЕН И ИЗВАРЕДЕН.ТАКА ЧЕ СТОЙ СИ ТАМ И НЕ ДАВАЙ МНЕНИЯ КАТО НЕ РАЗБИРАШ.А ПО ПОВОД СЛУГУВАНЕТО ИМАМЕ ПРАВО ДА СЕ СЪРДИМ ЗАЩОТО Е ИЗМИСЛЕНА СПЕЦИАЛНА ДУМА И ТЯ Е СЛУЖИТЕЛ,А НЕ СЛУГА.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТОВА КАК БИЛО В ХОЛАНДИЯ И ДРУГИ РАЗВИТИ СТРАНИ НИКОЙ НЯМА НИЩО ПРОТИВ ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ ,СТИГА ДА Е СЪОБРАЗЕНА С ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.НО ДА ИСКАШ ХОРА С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ КВАЛИФИКАЦИИ КАТО ЕЗИЦИ И КОМПЮТЪРНА ГРАМОТНОСТ ДА БЪДАТ ЛЮБЕЗНИ ЗА МИЗЕРНИТЕ 300-400 ЛВ ТОВА Е БЕЗСРАМИЕ.В ХОЛАНДИЯ И КЪДЕТО И ДА Е ДРУГАДЕ СИГУРНО СА ГО ПРОЗРЯЛИ ОТДАВНА.ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В РАЗВИТИТЕ СТРАНИ.АМИ ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ-НАЛИ СЛУШАТЕ ЗА КАКВИ СУМИ СТАВА ВЪПРОС.АМА ЗЛОБАТА НИ УБИВА И ЛЕШОЯДИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ХРАНЯТ С ОСТАНКИТЕ НИ.ПО ПОВОД ОТПУСКИТЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ-ХИЧ НЕ СА НИ ПОТРЯБВАЛИ-ПРЕДПОЧИТ ДА НИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ,НО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ТОВА ДА НАСТРОЙВАТ ХОРАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ И ДА ПРИБИРАТ НАШИТЕ ПАРИ ЗА СЕБЕ СИ.

da vi se nevidi na skapanoto pravitelstvo vsi4ki da se mahat , s stari kurvi bardak ne se pravi. Bulgaria vinagi shte si e u kirecha neshastnici takiva

Купих си къщи в България. Продавам ги защото има много гладни и свирепи кучета. Не се разбира кой е човек, кой е куче. Всеки отвсякъде смуче. Бързат да правят пачки. И стават лесни играчки. Политиците правят сметки. Все са същите отрепки. Разрушен асфалт и зъби развалени, но на властника хич не му и дреме. Кариера ,службичка , алъш вериш. Мене, зетя, щерката си да вредиш. Туй се казва политика-да печелиш Лесно, без напън ,без мотика. Милата родина плаче, само за едно коматче. Няма изворчета, няма клонки. Далавери, износ , гонки. Седем милиона българчета. Столица пълна с наплач. Кой остава за в селата? Паметници буренясали. Изби стари и мухлясали. В центъра цимент стърчи. Казват паметник било. Потомците напред вървят. Строят, строят, строят. За делото си свое лично. Държавното отново е критично.

Прав си!. Навсякъде и във всички администрации/общинс НАП, НОИ и др./ трябва да работят висококвалифицирани и образовани служители с добри възнаграждения. Може ли някой да каже на чие подчинение е НОИ, държавни служители ли са и ако е така защо се назначават в структурите в страната му в големите градове хора със средно образование на длъжности основно инспектори и контрольори, които по ЕКДА са за служители с висше образование?. Защо само в НОИ в цялата страна не се извършват съкращения, а дори от миналата година се назначават още хора без необходимия образователен ценз?. Докога висшистите ще получават ниски възнаграждения, заради такива назначения?. Каква заплата получава един служител в НОИ със средно образование и там ли му е мястото?. Ако ги съкратят и тях частния бизнес няма да се задъхва от недостиг на работна ръка и няма да внасяме виетнамци!.

Хахаха да бре как не отиваш си с парите да 4акаш с часове и те карат да се чустваш все едно ти и им дължиш нещо....

Ами като не искате да сте слуги,идете в часния сектор!И няма да почивате по празници,отпуски ще имате на кукув ден,а за болнични и не помисляите!А заплащане на извареден труд-КАКВО Е ТОВА?!!!!Да видим дали ще ви хареса!!!

Ei, nai-nakraia se setiha!!! Pisma mi vseki pak kato tribav da svarsha neshto svarzano s darzhavnata administratsia da si puskam otpuskata, shtoto vidish li na, vaprosnata lelka raboti samo do 4,30 ili do 5! Eto i vchera mi se nalozhi da izliaza po-rano ot rabota za da uspeia da se vmesti v rabotnoto im vreme! A i da ne vi kazvam kolko biaha kiseli! Predi mene na opashkata imashe edna vazrashtna zhena, koiato imashe problemi s ochite i se podpisa na greshno miasto! Che kato se razvika taia chinovnichka... dumi niamam! Zhenata sigurno mozheshe da i e baba, ama taia 20 i niakolko godishna pikla se darzheshe otvratitelno! Vazmutena sam!

За сведение на незнаещите - министър minister в превод от френски означава - СЛУГА ПРИСЛУЖНИК.

az pak si mislq ,4e 6te bade nai dobre ,vsi4ki da se raskarat ot tezi poziicii i da se napravqt udobni razpla6tatelni smetki v neta.

Аз също съм държавен служител, но възнамерявам да напусна скоро. Не съм съгласен да си затварям очите и да се подписвам под разни фалшиви проекти за усвояване на европари и да съм слуга на нагли и корумпирани хора, да работя под заплаха, ако не стане така, както някой иска.

Щом се започва от чиновниците, яко ви дупеееееееееее. Мод държави намаляват чиновническите апарати, всички услуги са чрез интернет, от дома си получаваш информация и услуги. Службите са млади и динамични екипи, които се занимават с нови технологии , за улесняване на клиента, на гражданина. Вън лелите и чичовците с образование за телегледачи и с разни измислени селски дипломи. Държавният апарат е за висококвалифицирани служители, не за ограничени баби, които се надпреварват да си осигуряват карти до девето коляно по линията на НОИ.

не са слуги , а господари, а тия моажб ети са демагогия

Крайно време е да започнат да обслужват гражданите извън работно време- сутрин рано или вечер след 17 часа. Може да се осъществи много лесно - на смени, както става в частните фирми и в нормалните държави. И най-важното е да научат държавните служители да работят , а не да искат първо да им вдигнат заплатите а после те, ако евентуално са доволни от заплатата да работят. Защото няма нормална държава в която да чакаш на опашка часове за да дадеш пари на държавата. Но всичко ще стане много трудно защото държавни служители се избират по простотия- умни млади хора на управляващите не са им необходими, защото не могат да ги манипулират. Тъй ,че и този път нищо няма да се получи, слугите ще си останем ние данъкоплатците.

МИ ТО ВАСИЛЕВ НЕ ТРЯБВА ДА СПИ, А САМО ДА СЛУГУВА, ЧЕ ТОЙ Е МИНИСТЪР - ВИСШ ЧИНОВНИК. НА ЦЯЛ НАРОД Е СЛУГА.ЕДИН МАНДАТ НЕ СТИГА ДА СИ ИЗРАБОТИ СЛУГИНСКАТА РАБОТА.СРАМНО И ОБИДНО Е ГОСПОДИН ВАСИЛЕВ.ЧИНОВНИЦИТЕ СА ЧОВЕЦИ, БИЛО ТО И В АДМИНИСТРАЦИЯТА, А НЕ МАШИНИ.АКО НЕМОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ПРОБЛЕМИТЕ ПОДАИТЕ СИ ОСТАВКАТА.НЕЩО ЗА ТЕКУЧЕСТВОТО НА КВАЛИФИЦИНАНИТЕ КАДРИ, НЕЩО ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ В ПОСОКА НАМАЛЕНИЕ НА БЮРОКРАЦИЯТА. АМА ВИЕ СТЕ ГЛЪМИ СЛУГИ ТА СЛУГИ ...ЗНАЕТЕ ЛИ РОЛЯТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА ИЛИ СИ ПРАВИТЕ ИЗВОДИ ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО ВИ В МС.ЗАТОВА ЛИ В НЯКОЙ МИНИСТЕРСТВА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК НЕ СЕ ГОВОРИ

За колко ни се плаща, за толкова ще работим

АКЪЛА НА ГОСПОДИНА МИНИСТЪРА Е ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛЕН НА РЪСТА МУ, НО УСТАТАААААА......... АХ КАКВА УСТА, НЕ СПИРА ДА ПЛЕЩИ БИСЕРИ!

Не е ли по-добре да се направи така, че да имаме нужда от по-малко гишета и виснене пред тях! Да има добри заплати за ефективни и любезни чиновници, които да не трябва да работят по 40 часа+ на седмица, а по не повече от 22-30. Оптимизирайте държавата и отношенията държава-граждани! Тогава ще сме ви благодарни, а не когато ни обещавате, че ще имаме шанса да си киснем по гишета все повече. В много страни, например, изобщо бе е необходимо да се срещаш лице в лице с държавен чиновник, нито да плащаш нещо на държавата, когато се сдобиваш с кола от друг собственик, или я продаваш, унищожаваш. У нас е цяла епопея! И само това ли! За да станат такива работи възможни, обаче, трябат други хора със съвесм различен тип мислене от сегашните примитиви, влизащи в класациите за политически рейтинги и прочие.

Тук за да отидеш при данъчен си записваш час .Да не говорим ,че всички служби приемат само до обяд и никой на никого не е слуга-хората се уважават и никой не смята,че другия му е длъжен.Всичко е въпрос на възпитание и манталитет!

Има доби идеи в тази наредба. Но дребния Василев е пълен смешник. Стига сте ни плюли, че вече ставате смешни, все едно има граждани и някъв особен вид маймуни дебили наречени чиновници. На такива като Реалист само мога да кажа, че е далеч от истината, колкото от тук до Марс.

За 286 лева за 22 работни дни няма кой да му стои на този луд какъв беше министър

А защо да не са на смени. 24x7?

Към възмутен, Абе аланкоолу, откъде чиновниците плащат всички данъци, от кога те създават брутен национален продукт. Не се ли сещаш, че всичко което получават чиновниците е отнето от онези които създават стойностти. Разбира се , не става дума , че можем без администрация, но такава каквато имаме у нас / силно раздута и некомпетентна/ няма никъде по света, дори и в африканските страни. Час по скоро не, ами веднага трябват драстични мерки за не по малко от 50% съкращения и нови административни функции на останалите, в крак с изискванията на технологичните общества. Стига сме се влачили, винаги последни във всичко. Какво още трябва да се случи за да се вземат крути мерки. Та тук не останаха млади хора. Тежко ни ако продължаваме да се туткаме.

Знаех си че с влизането ни в ЕС администрацията ще се научи да работи, ще не ще. Сега ще бачкат, къде ще ходят.

В цяла европа е така - но тук не става въпрос кой ще е слуга на кой, а за правилно изпълнение на задълженията, което включва даване на правилни и точни отговори, любезно обслужване и търпимост спрямо стоящите от другата страна хора. Това не се нарича слугуване. А ние, гражданите имаме право да изискваме това, затова плащаме данъци - да бъдем обслужени от данъчната администрация подобаващо, а не да ходим там, все едно сме на война и да се връщаме от там все едно сме били на война. А колкото до недоразуменията с данъчната администрация - тя сама си е виновма, не може гражданите и фирмите да си подават съответните изисквани документи (като декл. 1 и 6) и след това, при поискване на съответния документ за задължения да ти пишат огломни суми, а администрацията да вдига рамена и да вика: ами подайте ги пак, те са се загубили някъде в нашата база данни - редно е да се помисли и за това, не да се бълват неработещипрограми и т.н. Иначе - откакто махнаха стъклата служителките са много по-усмихнати, по-услужливи и е много по-приятно да се ходи там.... не като на война ... нека така да продължава

Работя в системата от доста време и отговорно заявявам , че 10% са корумпирани 15% са некадърни а останалите си вършат добре работата - винаги ще има основателни и неоснователни нападкинападкисрещу нас. А сега с новият софтуер работим 2005- 2006 г. затова ,че някой гушна голямата комисионна, и по чия вина може би ще кажете - ами служителите са виновни........

Чиновниците по дефиниция са служители на гражданите в нормалните съвременни общества. Ако на някой чиновник не му харесва тази роля, да си намери друга работа. А този Н.Василев е само един малък хитрец, който за 7 г. в три министерства нищо не направи за обществото. Сегашното му министерство пък е просто излишно.

не пишете глупости! нищо не разбирате от администрация. положението е критично, всички кадърни хора отдавна избягаха от администрацията, а малкото останали са на път да избягат също. поради липса на административен капацитет държавата няма възможност да отстоява интересите на гражданите си и това е голямата трагедия. всички пюлят по администрацията, а тя е тази която представлява държавата и трябва да я уважаваме ако искаме да има държава. така както е тръгнало скоро няма има такава...

В Холандия чиновниците работят на смени и когато и да отидеш-от 8 до 5,а в някои дни и до по късно ще те обслужат.Така са си направили системата,че почивките им не са едновременно и винаги те обслужват,и то как...Добре е и при нас да се въведе системата с номерче навсякъде,понеже има толкова нагли хора,които се пререждат най-безцеремонно.Меч лято бях свидетел как в общината в Разград,разтакаваха хората като маймуни-чакаш 1 час за да влезеш,пращат те да платиш и като се върнеш се оказва че трябва да чакаш още толкова за да влезеш пак.А каква разправия стана между хората,без малко да се сбият.Абе изобщо всичко трябва толкова добре да се обмисли

Скъпа, май наистина сте елементарна, защото всичките ни частни фирми, задължаващи работниците си да работат почти денонощно и без отпуски и болнични - третират хората като РОБИ, защото на тях такива са им необходими. Е тези, които не искат да станат РОБИ стоят на държавната си работа и то за ниски заплати, не че частния бизнес плаща много големи. Дори там, където плащат по-високи заплати осигуровките са на минималната за страната, а тези РОБИ някога ще се пенсионират и тогава просто ще трябва да мрат, заради мизерните пенсии. По всичко личи, че Вие сте една от РОБОВЛАДЕЛКИТЕ, а ако сте робиня - жалко за Вас.

Това, че някой работи в сферата на услугите не означава, че е слуга на клиентите! Има си правила и тарифи. Ако работното време е съобразено с възможностите на гражданите, значи се подобрява качеството. Ама, че редакционни хрумвания имат в dir-а!

не зная в коя администрация работите вие, аз работя в общинска администрация- в деловодство! не само сме слуги, ами сме виновни за всичко, за което се сетите, едва ли не и за глобалното затопляне.виновни сме за цялата каша в държавата и като буфери поемаме цялото недоволство /в повечето случаи основателно/ на гражданите. и не за 400лв, не и за 300лв, а за 262лв заедно с компенсацията за плоския данък. ами не стигат парите от толкова данъци за нас. а защо пък да не работим и нощна смяна, нали сме слуги, трябва да сме на разположение по всяко време на денонощието!!! оплакахме се и г-н борисов, но файда никаква/той човека си гони други цели,това едва ли го вълнува/. така че който е недоволен от обслужването, да се обърне към по-големите шефове!!!

Някой казва напуснете като не Ви изнася заплащането, а ние за какво сме учели. Нали именно за това. А искате да няма корупциция. А пък други говорят: От нашите данъци си получавате заплатите - пълни глупости. В България само чиновниците си плащат пълните данъци. Всички други се осигуряват на минималната заплата, а другото си го получават на ръка. И ще Ви кажа аз работя в Държ. администрация за 450 лв., а съм ветеринарен лекар с 3 западни езика и специализации. И ако това е нормално май ще емигрирам

За проблемите с опашките, що не вземат да направят пропуски за бързо преминаване - fast pass които да струват примерно по 20-30 лв и да ти позволяват да се наредиш отпред. Така на който не му се губи време в чакане си плаща, а тези пари могат да се добавят към заплатите на чиновниците.

В Чехия всички започват работа в 6.00! Държавните служители работят на смени.Така ,че има ли желание може да се направи всичко!

Според мен, най-уместно е чиновниците да работят на смени както служителите на рецепцията на един хотел, например. Без нощни смени. Затова пък през целия ден да има чиновници на разположение на гражданите. Де да знаеш за кой гражданин кое време е удобно и кога човекът е зает? Може да ходи на две места на работа, може да му е зает денят...

Tipi4na balgarska zloba naso4ena v nepravilna posoka.Parvo kak si pozvolyavate da oka4estvyavate horata ,koito rabotyat kato sluguteli ta ako ste i na grobistata, kato slugi.be prost narod be.Vtoro stiga s tova revane-navsyakade po sveta ima nelubezni i drapnati slugiteli . Vmesto dda drankate tapotii naso4ete si vnimanieto kam drugi po-vagni nesta-kato mafiotskoto pravitelstvo koeto da napravite taka, 4e da si tragne, kato selskata banda nare4ena deputati, deto ne trybva da stapyat v Parlamenta nikoga ve4e, 4e decata vi sa negramotni-da im kipute kniga i da sprete da si krestite s isteri4nite vi saprugi pred tyah, za da ne ostanat s vpe4atlenie ,4e tova e semeistvoto i t.n. Vie sami ste se setiti ,no ste e kasno

Проблем на администрацията не е само работното време, а подбора на кадрите! Мислещите не се толирират, а точно обратното. Предпочитат се некомпетентни хора, защото се манипулират лесно!

До гошо (08.05.2008 г. 12:30ч.) А не, Гошо, грешиш! Началниците на служителите са повече - те са паразитите с големи заплати. Обикновените служители не тежат, те вършат работа - често неблагдарна и ниско платена. Не се хващай на уловки, с които някой си трие кирливите ръце. Ако си забелязал, щом нещо в държавата се разтресе все чиновниците са виновни, но никога управниците. Проблемът наистина е в недобрата квалификация, но там квалифицирани не държат - уволняват ги или ги прогонват. За да не изместят политически или шуро-баджаншки назначаваните началници и да не им подяждат заплатите. Нали знаеш, за добри специалисти трябва да се плаща повече. Това е само част от проблема.

Кьорфишеци! Наближават избори и след като триглавата ламя лапа три години, се сети че може и да остане гладна през следващите четири. Затова сега започват да се правят на социални и справедливи. Въпросът е, дали има още балъци да им вярват. Не вярвайте на продажните политици! Не вярвайте на купените социолози! Не вярвайте на лизаческите медии! Вярвайте на собствения си джоб! Но задължително излезте и гласувайте! Да изметем тези боклуци от топлите им местенца!

ще работят без да мрънкат. като не им изнася да се изнасят от там и без това администрацията е раздута

Недопустимо е да се прокарват подобни изрази още повече ако са произлезли от устата на един министър,защото е обидно който и да е човек да бъде наречен слуга на някой друг.И без това министърът не прави нищо за да оправдае претенциите към служителите за ценз,езици,компютърн грамотност и т.н. като настоява за достойно заплащане на труда им,ами позволява да бъдат унижавани с обиди по медиите.В България думата чиновник е мръсна дума и министърът би трябвало да прави всичко възможно за опазване на авторитета на служителите.То си има точка за освобождаване от работа в нормативната уредба-уронване престижа на предприятието,а за уронване престижа на държавния служител какво следва?

Tartei i vrazkari-napysnete shte doidat drygi vrazkari

Ако някой може да накара чиновник да работи - да ми се обади. А иначе това е поредния фишек на малкото Ники - да прибере (усвои) малко парички. Откакто е на политическата сцена само това прави това корумпирано леке!!!

Най-добре да се направи възможност по Интернет да се извършват колкото се може повече услуги за граждани. То ясно. че в малките градове и селата това няма да има полза, но поне в големите да се отървем от чиновнически простотии и грубости. Сега те си знаят, че нямаш избор и щеш - не щеш ще ходиш при тях и са много курназ.

Are begai,tova ne e bilo u nas i nema da bude niikoga!To4no obratnoto,naroda im e sluga!

Вярно е, че изискванията са много големи, а заплатите-много малки. Но всеки, който е работил в държавната администрация знае, че на малкия министър само изискванията са му големи. Естествено за свои хора са по-различни. А що се отнася до работното време-за моята заплата в ЕС се работи точно три дни по осем часа. Аз отдавна правя същото. През останалото време гражданите да се оправят както намерят за добре.

Подкрепям идеята, но подкрепям и чиновниците. А също мисля, че проблемите на администрацията са един форт бояр. Работното време , не е ключ към решаването им. Трябват повече ключове. Хубаво е отбор от трима или четирима отговорни, амбициозни и мотивирани хора да се налегнат задниците и да поработят здраво, за да няма вързани ръце на техните подчинени. Защото единствената им мисъл ще бъде как да вземат паричките. Прави са тези от чиновниците, които искат повече ефективност в администрацията. Крайно време е интернет да се използва пълноценно. А това че много чиновници пишат възмутено и страхливо във форума, показва, че министъра може би е прав за работното време. Според мен обаче, то трябва да бъде добре уплътнено, а не увеличено Хайде със здраве