Рила стигна чак до Брюксел

Представители на български екологични организации демонстрираха пред сградата на Европейската комисия в защита на Национален парк Рила, предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - Рила стигна чак до Брюксел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

SMATR ZA BOKLUCITE KOITO PRE4AT NA PANI4I6TE I SAPAREVA BANQ DA SE RAZVIE KATO NORMALEN EVROPEISKI KURORT!!!AKO VIDA NQKOI DOLNA UTREPKA-PSEVDOEKOLOG LI4NO 6TE GO PREBIE PUBLI4NO!!!VIE STE SRAM ZA BALGARIQ!!!SPRAVETLI ZA SAPAREVA BANQ I SMART ZA PSEVDOEKOLOZITE!!!

Нашето поколение ще се срамува ако не спре тази диващина. Царско турските комунистически мекерета трябва да бъдат спрени с железен юмрук. Да се пишат петиции до Брюксел, живи вериги в Рила от страна на природозащитниците и почиващите.

Това мисленето е трудна работа, не е за тебе и не се мъчи с нея.

До тоя под мен: За твое сведение, г-н офисна мишко, аз също не си изкарвам прехраната на полето, както се сещаш, попрочел съм нешичко, пък и говоря два езика, но не се бия в гърдите какъв велик профисионалист съм. А ти почваш от Алпите, минаваш пътом от тук и свършваш в Непал. Човек не може да ти хване безграничната мисъл. Толкова думи си изписал и накрая едно голямо нищо! На това му викам словесна полюция. Ама всъщност що се занимавам с празнодумци, дето само си чешат езиците, щото нямат дупе за нищо друго. Айде у лево!

Абе Поре, ьбе миризливецо, това че едни копат на нивата, а други работят в офиси е естественото положение на нещата. Въпрос на ценности, образование и др. сложни за тебе работи. Огромната част от човечеството всъщност това работи - оцеляване. И така трябва - човек трябва да се самоизхранва, ако не може да храни другите. Що не си вдигнеш задника и да отидеш в Непал, например, или в Индия и да видиш за какво става въпрос. Или ти, отворко, се мислиш за нещо повече от тия хора там - за велик предприемач ли се мислиш, нещастен картоф? Като плюеш тия, дето сме в офисите, може ли да сметнеш колко книги съм прочел за 50 години, колко езика говоря и колко букви ми минават на ден през очите. Тъпи сте в района, защото не си мърдате мозъка да измислите дейности и атракции, а само се надявате на кревати и кебапчета, на лифта и на ските. Не ви идва в тъпите кратуни, че лифта ще ви носи само разходи, че ще станете крайградски парк на София и който дойде горе ще се фотографира и ще се върне. Като дойдат ония с кинтите и си набодат апартаментите ще забравите и за Швейцария, и за екологията. Нали в Банско ги приказваха същите работи - каде са сега местните разбирачи. Като си гявол вземи да прочетеш днеска в Нощен труд как българите са ебавани с цените на пакетите по морето и как под български натиск чуждите оператори не продават на българи. И тогава ми се прави на патриот. И като пишеш за Австрия, вземи и отиди там или влез поне в Google Earth и сравни размера на Алпите с размера на мижавите ни планини. Тогава ще видиш какво е антропогенното натоварване на двете планини. Да не мислиш, че непалците са цъфнали. Що не отидат дупнишките мутри да накравят апартаменти в Непал, а? Знеш ли какви баири има там, какви писти ще станат, а? Ама не им стиска дупенцето щото може и са бедни, но иа държава и има ред . А не като вас - и оная работа да края - и душата в рая. Хем пей сърце в кръчмата и кинти от нивата, хем екология. Ако нямаш кинти за Австрия върви в Сопот. Виж там как от един умрял лифт са направили дейност, която пълни района с туристи, а като има състезания няма къде да спиш в радиус 20 километра. Защото човека там има акъл и не го мързи да мисли. Като си набодат мутрите хотелите и апартаментите, те първи ще ревнат срещу къмпингарите, щото целта на мутрата не е туризма, целта е да има място за напиване с преспиване, щото от това се печели. Ама акъл не може да ви набие човек в тъпите кратуни.

Е, нейсе - блесна и твоята интелигентност! Започваш с дълбокомислен анализ на ситуацията и завършваш с помия! Също както проектите на инвеститорите започват с благи приказки и завършват с бетонни гета!

Я вижте днешния Нощен труд от 9 май, как се ебават с българските туристи по цени. И посме говорете за милата си родина и как трябва да я обичаме. Не обичаш ли хората на радината си, камъни и дървета за обичане има по цял свят. А как да обичаш тия задници, които са описани в статията за цените оп морето.

Беше ми ясно, че ще почнете да плюете, но ние това много добре си го знаем и можем. На всички разбирачи по проблема искам да кажа само едно - никой от вас, г-да отворковци никога през живота си не е пипал мотика, нито се е опитал да обработва нива, нито пък се е опитал да реализира продукцията в нашата мила татковина. Така че, глупости не ми се слушат как местните трябва да се занимават със земеделие и животновъдство. Те старите и досега така преживяват, но не обвинявайте тях, че с тоя поминък наистина само се преживява. А е много лесно да си седнал в удобния офис с климатика и да даваш вещо мнение по проблемите на селското стопанство. Не е като да те пече жегата и да те плющи дъжда. Аман от дървени философи и разбирачи в тая държава. Ние и за това сме на тоя хал, де. А и още нещо искам да попитам плювачите - кой от вас, тикви, ако имаше ценен имотец в някой от посочените райони и можеше да му вземе парите, не би го продал, ами би се върнал, та да го обработва? Аз ще ви кажа - никой! Тъй че седете си в офисите и не си давайте великото мнение, като не ви го искат. И още нещо - не местното население осира и унищожава Рила, а тъй наречените граждани, които като дойдат да почиват, след тях остава кочина. Никъде не съм писал че съм против еколозите и природозащитниците - тъкмо напротив - те трябва да са спирачката на самозабравили се бизнесмени, които в стремежа са за печалба, са готови да съсипят всичко. Въпросът е друг и вие май не сте го разбрали - не става въпрос да не се строи, въпросът е да се строи както трябва и да се пази природата, иначе няма къде да почивате, г-да разбирачи. Едва ли ще се юрнете на палатки и голи поляни. Или хоне не мнозинството от вас. Навсякъде има курорти и навсякъде се строи - може би в Алпите не се строи и не се правят курорти и не се изсича гора? Да, прави се това, но го правят умно, така че природата да пострада минимално и това което е нарушено, да се възстанови. За това ми беше думата, ама понеже кой ли чете като хората, дай де плюем, че е по-лесно. СЧЕТОВОДИ гледай си тъпите цифри, нещастнико и не мисли много за природата. Тя ще се оправи и без тебе! Мисли за дебелия си гъз, който е приел формата на стола, на който седиш. Мисли си хемороидите и простата, мисли си защо женати се чукас комшията. Аз ще ти кажа - щото ти не можеш, а от хора на ниво ядене - сране- ядене, става само боклук!

И аз явно съм наркоман и пияница, защото съм категорично против застрояването на Рила и когато имам визможност участвам в екопротестите. И понеже съм участвал в протестите мога да ви уверя, че децата които участват в тях са най-доброто което Бълагария има в момента и единствената ни надежда че гражданското общество в тази страна все някога ще се случи. А що се отнася за поминъка на местните, то в Сепарева баня има достатъчно възможности за него - освен плодородна земя има и минерална вода с висока температура, което е чудесна възможност освен за балнеоложки търизъм и за интензивно земеделие. Но трябва и да се работи... А за този Граф, който се подвизава тук: Имаше един типец в казармата който твърдеше че прякора му в махалата е Графа, но впоследствие се оказа че всъщност е Лайното. Дали не е същия?

ГРАФЕ, ОСВЕН ЧЕ ВОНИШ КОФТИ И МОЗЪКЪТ ТИ СЕ Е РАЗПИХНАЛ И СКОРО щЕ ТИ ПОТЕЧЕ ОТ УШИТЕ .....

до Мееестното население Скъпи аборигени - като си нямате поминък трябва да осерете цяла рила за да изкарате пари за коли и апартаменти ? ами спрете се на друг начин - НАПРАВЕТЕ ДЪЩЕРОИТЕ СИ ПРОСТИТУТКИ а жените си пратете на село да Ранят сВиниети - а вие саите .. одете да копате? щотрябнва да осерете всичко наред? АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ НЕ МИ ПУКА ДАЛИ НА ДРУГИТЕ ИМ Е ЗЛЕ и кой мислите ще се юрне да идва в осраните и бетонирани комплекси

Това са наркомани и пияници,който само ни срамят пред европа.Няма ли работа за тази измет.

mi mesnite si syzdavat pominak nikoi nqma nyjda da im pomaga ma ne im pre4ete a prirodata e na vsi4ki ne samo na eko za6titnicite

дано да има някакъв ефект...тия идиоти съсипаха най-хубавото, което България има, ПРИРОДАТА. Не им стига, че застроиха черноморието, та само в морето още няма хотели, а сега и Рила...Никъде другаде няма такава природа...ВЪН НАГЛИ КОМУНИСТИ И СИ ВЗЕМЕТЕ ТУРЧОЛЯЦИТЕ С ВАС!!!

дано този път най-после се спре УНИЩОЖАВАНЕТО на нашата невероятно красива природа!!!!

Не мога да разбера защо на местните някой трябва да Ви осигури препитание !!!!!! На Вас ръцете да не би да са Ви заврени - отзад!!! Огромни усти да лапате кинти имате, а акъл да си измислите препитание - нямате!!! Някой да Ви го поднесе наготово.Хитро!! Има начин да се препитавате и без да унищожавате природата!!! Защото след 50-100 г. пак ще ревните, че няма какво да ядете! И не забравяйте, че природата не Ви принадлежи !!!! Тя е на всички българи, а не на местните само!!! Можете да развивате туризъм и без да съсипвате природата , само че се изисква време за да получите възвращаемост.За сметка на това природата ще ви храни поколения наред. Ама вие искате да кусате сега .......на секундата .....пък природата ......майната и.Единственото оцеляло богатство на тази изстрадала България е нейната природа и да оставим алчноста човешка да я унищожи??? НЕ .... Стига толкоз ......една кочина на Банско и една по Черноморието са ни напълно достатъчни!!!!! Нещата са прости - ако има спорен въпрос - да се взема винаги решение в полза на природата и точка!! ....BTW На Рибарица се заформя същата кочинка!!!

ne razbrahte li 4e nqma po ustoi4ivo ne6to ot betona! jivotnite sa prehodni, jiveqt nai-mnogo 50 godini. a betona moje da izkara 200. i da se pe4eli ot nego!

Приятелю, Лесно е да критикуваш, а ти къде беше като застрояваха Банско и Черноморието ?? Аз лично за себе си мога да кажа че съм активен в гражданските протести за запазване на природата от 2 години.... Тук не става дума за природозащитници а за разумни граждани дето разбират че сме нищо без порирода, просто не можем да съществуваме без нея. Хората от много места в БГ са рабрали какво е устойчиво развитие. Не може да обвиняваш някой че не обеснил на друг как да се изхранва. Много умни хора по селата се препитават точно със еко и селски туризъм. И то от много години. Въпроса е да не ламптиш за материални облаги които искаш да са твои още утре....става дума за хармония.... вместо да плюете тука във форумите и да обвинявате хората които правят нещо за да спасят България да не стане бетонна клоака, вземете един чувал и изчистете пред блока си! Успех и усмивки на всички, даже и на тия дето само плюят :-)

Поре, не плюй еколозите. не е тяхна работа да дават поминък на местното население. Местното лакомо население можеше да развива туризъм като си отвори къщите и прибира парите на туристите, като вземе заеми и направи лифт или каквото трябва, за да дойдат толкова туристи и скиори, колкото може да поеме планината и населеното място без значими щети. Можеше да не е толкова лакомо местното население и като няма туристи да продължи да си обработва нивите и да си пасе говедата по поляните. Райнхолд Меснер ни го каза по телевизията, примери по света бол. Ама кой да слуша. Големият проблем на местните е, че като си взеха нивите без даже да ги знаят къде са решиха за забогатеят бързо. Разбираемо е. Те не са ги работили, не са им мили, имане паднало от небето. Навремето комунизмът прибра народа по фабриките и като ги изритаха сега от фабриките земята не ги влече. Та ни е чужда. А всъшност хората от Сапарева баня и др. подобни места трябва да се изхранват предимно със земеделие и животновъдство, а не да сънуват туризъм. Туризмът може да им помага, а не да им е основния поминък. Ето затова нивите се оказаха толкова хубави - вземаш парите и бягаш. Ама от простотията си не можеш да избягаш. И строителните талибани, наречени инвеститори, знаят това великолепно. Затова ви строят апартаменти на нивите и поляните и даже от готовите хотели правят апартаменти за продажба. Не оперират хотели, защото това е сложен бизнес, има рискове, има разходи, иска се квалифициран персонал. Апартаментите са лесни - продаваш и бягаш. А нещастниците от атрактивните зони ще си станат с парите от нивите, с празните къщи и с мижавите заплати от хотелите, ако изобщо ги има и ако ги назначат за водопроводчици и чистачки. Айде, че се уморих, то не е х.. да ни го набие човек, акъл се налива бавно!

За какъв чеп ни е такъв прогрес - непрекъснато бълваме нови вещи, рушим природата, ставаме все по-кекави и дебели, храните хем скъпи, хем безвкусни, бъхтим все повече за да можем да купуваме още вещи! Пълна лудост и безсмислица! Забързаното ни ежедневие се дължи на нарастваща алчност - бързаме да получим веднага, ако може да го произведем вчера и продадем завчера! А Земята си се върти със същата скорост!

Тъй.... Не мислех да взимам отношение по тая тема, но понеже се чувствам пряко засегнат, като човек роден в полите на Рила, ще се изкажа. Първо, в България май няма/ или поне аз не знам/ туристически проект, който да е екосъобразен. Второ - къде бяхте г-да екозащитници, когато се застрояваше Банско, Черноморието или Боровец? Попречихте ли? Не. Дадохте ли алтернативи за поминък на т.нар. местно население? Не. Всички крещяха да запазим природата. Ок, съгласен. Но когато няма какво да ядеш или не работиш, природата е последното за което мислиш. Така че е нормално никой от местните да не ви подкрепи. Нито в Банско, нито в Сапарева баня, нито дори по Черноморието. Вие не давате алтернатива за поминък на тия хора и естествено че няма да ви подкрепят. От вас не падат пари. И още нещо - не казвам че проекта в Рила е екосъобразен, но е един от малкото, който се реализира по сравнително правилния начин - т.е. оправя се инфраструктурата на района - пътища, канализация, съобщителна система и чак после се строи. И още един въпрос - колко от пишещите тук са запознати с въпросния район и със самия проект, че да знаят какви вреди ще нанесе? Или по навик се повтаря папагалски нещо чуто и недочуто и дай да плюем, щото това си го можем най-добре. И още нещо, г-да еколози - почвам да си мисля, да ме прощавате, че едни заинтересовани люде, дето имат имоти в Банско и Пампорово, че и в други по-стари планински курорти, са сериозно загрижени да поспрат проекта в Рила, щото техния бизнес ще пострада. И последно, че много се разпрострях - колко от вас г-да и г-ци еколози живеят наистина природосъобразно - смисъл правят минимално количество боклук, разделно събират отпадъците, ползват рециклирана хартия, екологичен транспорт / велосипеди/ пестят вода и ел.енергия и т.н....

ne razbrahte li 4e nqma po ustoi4ivo ne6to ot betona! jivotnite sa prehodni, jiveqt nai-mnogo 50 godini. a betona moje da izkara 200. i da se pe4eli ot nego!

Депутатите ни биха продали майките си за проститутки - ако искате да спасите Рила, махнете тези продажници от Парламента!

ne razbrahte li 4e nqma po ustoi4ivo ne6to ot betona! jivotnite sa prehodni, jiveqt nai-mnogo 50 godini. a betona moje da izkara 200. i da se pe4eli ot nego!

eko teroristi, za6to pre4ite na planetta da se razviva i da pe4elim vsi4ki zaedno?! koi vi plati? prodadohte se za 2kibab4eta i 1 limonadka! Bezsramn Bog 6te vi nakaje! Koi vi pla6ta ???koi finansira???

не мога да разбера, защо като човек не разбира даден проблем или още по-лошо липсата на такъв, смее да прави коментари на всевъзможни теми...изобщо има ли някой от вас представа колко бетон ще се излее или може би просто вие обичате необезпокоявано да си похапвате гъби по полянките... А, аз не мога да разбера, защо като човек не разбира даден проблем или още по-лошо същността на такъв, смее да прави коментари на всевъзможни теми...изобщо има ли някой от вас БГ бизнесмени предства какво е защитена от алчността ви територия или си я представяте точно като в Кабул???!!!

това съсипване на природата и нехайство за бъдещето на България и българите се провокира и подържа от турчина доган,немеца симо,и евреина станишоглу.от тези алчни кратуни не може да се очаква нищо добро,напротив....са лошо ще идва! нека да им бием шута окончателно,пък и да дойдат нови със сигурност вече в европа имаме шанс да успеем в борбата за достоен живот!

от 681 досега си опазихме природата, сега за няма 10 години алчни идиоти ще я съсипят. наистина от както стана демокрацията и турците имаха възможност да участват в упралвението то не бяха обрачи от фирми, замени и какви ли не далавери!

Защо всички дето уж защитават проекта само нападат и плюят. Кой на кого и как плаща ти по добре знаеш сигурно. Аз познавам хора дето в Сепараве Баня са ги накарали на сила да дойдат на протеста в София....Кой ли им плаща ? Галеви брадърс ООД ? :-) Ех и стига с това смешното еко терористи ставате вече банални. Когато ви залеят с бетон и ви вземат за чистачки в хотелите тогава пак някой друг ще ви е виноен. Вместо да си развиете еко и селски туризъм, да си запазита уникалната природа, вие сами се прецаквате. Моля ви четете преди да ламтите за бързи пари... бързите пари никога не са били в помощ на устойчивото развитие. (за твое сведение тия хора работят и се издържат сами, и акциите са сиизцяло гражднаски , на вас ви плащат с кебапчета, тези хора на снимката са предимно вегитарианци ) Успех и светло бъдеще за България и българската природа!

Защо всички дето уж защитават проекта само нападат и плюят. Кой на кого и как плаща ти по добре знаеш сигурно. Аз познавам хора дето в Сепараве Баня са ги накарали на сила да дойдат на протеста в София....Кой ли им плаща ? Галеви брадърс ООД ? :-) Ех и стига с това смешното еко терористи ставате вече банални. Когато ви залеят с бетон и ви вземат за чистачки в хотелите тогава пак някой друг ще ви е виноен. Вместо да си развиете еко и селски туризъм, да си запазита уникалната природа, вие сами се прецаквате. Моля ви четете преди да ламтите за бързи пари... бързите пари никога не са били в помощ на устойчивото развитие. (за твое сведение тия хора работят и се издържат сами, и акциите са сиизцяло гражднаски , на вас ви плащат с кебапчета, тези хора на снимката са предимно вегитарианци ) Успех и светло бъдеще за България и българската природа!

eko teroristi, za6to pre4ite na planetta da se razviva i da pe4elim vsi4ki zaedno?! koi vi plati? prodadohte se za 2kibab4eta i 1 limonadka! Bezsramn Bog 6te vi nakaje! Koi vi pla6ta ???koi finansira???

Проектът Паничище - Езерата - Кабул предвижда изграждането на 27 ски ..... A sega 6e ostane MIZERIATA po hijite, Pianskite iztorii na hijarite, Kajete mi koia hija na Rila v momenta ima NORMALNA toaletna, a za bania...

За Паничище нещата са долу-горе ясни. Няма толкова луди инвеститори, които да се заблуждават, че там може да има хотелски бизнес. може да са продажни и корумпирани, но не са малоумни. Номерът с апартаментското строителство ще се повтори. Строителите продават и бягат надалеч. Хотелиерите и местните ще ядат дървото. Не се учудвам, че вече се продават апартаменти в Паничище на зелено. Даже и да допуснем, че някой има добре намерения в паничище, той ще бъде смазан от парите, бин и нае... . Злите езици по кръчмите в Сапарева баня настоятелно говорят, че компанията на яхтата в Монако дето е играла карти с един Иван Тодоров - Доктора (който пък даде фира в един джип) е в основата на планираното строителство на Паничище. Снимките бяха намерени в един взривен Мерцедес и публикувани в пресата. За медиите би трябвало да е детска игра да свържа лицата от карет за карти - трима бивши министри от царското правителство, един човек, на когото казват чичото на царските юпита и т. н. Интересно е парите на тоя Иван Тодоров - Доктора дали са част от инвестициите в Паничище или бившите министри инвестират спестеното от заплати. Ако, разбира се, е вярна мълвата на злите езици. Мистерия, като казва един закръглен котарак на една още по кръгла водеща!

Депутатите ни биха продали майките си за проститутки - ако искате да спасите Рила, махнете тези продажници от Парламента!

не трябва да са оставят някакви наркомани да спират бизнеса и прогреса!!!! А алчни тъпаци като варналия (08.05.2008 г. 10:37ч.) да съсипят планетата!

нИЕ ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ НАЛИВАМЕ ПАРИ В ТАРИКАТА КЛАНА ВЕЛЧЕВИ!? Нима не помните как Милев Велчев обърна дългът на Б-Г от долари в евро???Как постави на митниците приятели от Англия? И изобщо цялата му дейност бе цел за забогатяване на семейството на Симеон и неговото!? А брат му има Партийна помощ от милиони от тъстъ му от ЦК на БКП Стоян Марков!?Последният изнесе милиони от Партията!

Понеже се вижда, че с нашите управници управия няма, а гражданското общество го пиши бегало дано поне западняците ни помогнат да опазим природата като част от общия европейски дом.

eko teroristi, za6to pre4ite na planetta da se razviva i da pe4elim vsi4ki zaedno?! koi vi plati? prodadohte se za 2kibab4eta i 1 limonadka! Bezsramn Bog 6te vi nakaje! Koi vi pla6ta ???koi finansira???

Ти си глупак!

Дано някои хора и до затвор да стигнат ....ех мечтии.

не мога да разбера, защо като човек не разбира даден проблем или още по-лошо липсата на такъв, смее да прави коментари на всевъзможни теми...изобщо има ли някой от вас представа колко бетон ще се излее или може би просто вие обичате необезпокоявано да си похапвате гъби по полянките...

nedei da sazdava6 lo6o ime na varnenzi,za6toto to4no v momenta te pokazvat, 4e sa tvardo za zapazvane na prirodata!!! Javno ne si obikaljal sedemte rilski ezera i ne si se razhojdal v Panichishte, zashtoto sas sigyrnost sega 6te6e da si sre6ty tezi proekti. chyjdenzite idvat v Balgarija glavno poradi dve prichini- niski zeni i zapazena priroda.S tova tempo na zenite skoro parvata 6te otpadne. Prirodata po chernomorieto veche e na 70-80% ynishtojena, tova e na pat da vrahleti sega i nashite planini. Ami to ne ostana nishto s koeto Balgarija 6te privleche chyjdenzi, balgarite taka ili inache pochivat v posledno vreme izvan Balgarija, znachi shte ni ostanat samo betonenite postroiki i razryshena priroda ot zelija progres!!! ot dryg Varnenez

имайте предвид че вече в няколко сайта на агенции за имоти се продават апартаменти и къщи именно в Паничище

Прогрес се прави от мислещи, кадърни, с нужния морал хора, не от тези алчни хиени, които перат пари

Милен Велчев питайте за Паничище, той знае

дано този път най-после се спре УНИЩОЖАВАНЕТО на нашата невероятно красива природа!!!!

не трябва да са оставят някакви наркомани да спират бизнеса и прогреса!!!!

И като проектът нарушава сериозно законите, защо вие медиите не го раздуете ами покривате истината?! Тук има информация www.heliopol.com