”За” и ”против” лятното часово време

Европейската комисия решава утре дали да премахне лятното часово време, дебатите "за" и "против" продължават от години.

Обратно в новината

Коментари - ”За” и ”против” лятното часово време | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Природата е" казала"кое време трябва да използваме,а то е зимното. Всички хора от стотици хилядолетия са живяли съобразявайки се със слънцето. Не случайно и първият часовник е слънчевия. Затова - зимното.

ТРЯБВА да остане ЗИМНОТО ВРЕМЕ...Ако остане лятното, децата ще трябва да стават един час по-рано...През зимата е още тъмно и студено...Ще бъдат будени рано, ще ги водим по ясли,детски градини и училища по тъмно и студено.И НАЙ-ВАЖНОТО-ПРИРОДАТА СИ Е КАЗАЛА ДУМАТА-ЗИМНОТО ВРЕМЕ Е АСТРОНОМИЧЕСКОТО....т.е. СЪОБРАЗЕНО Е С ИЗГРЕВА И ЗАЛЕЗА НА СЛЪНЦЕТО...По него се водят хората, животните, всичките живи твари...Решихме,че можем да променим всичко, та дори и пола си...Сега и въртенето на земята ще променяме...

това за мен няма никакво значение дали ще го премахнат или не .Той зависи от вселената как ще се върти земята около слънцето и само ако лятно той ще си има и 4-те сезона и нищо няма да промени. Ако е зима естествено че ще по къс деня и по рано ще се стъмнява. Затова няма значение как и кога ще променят времето.

Чо :)

Само лятното да остане! +3 Края на пролетта, лятото и началото на есента е по добре по-дълго да е светло привечер. Зимата и при двата случая все по тъмно ще се става и ще се прибираш по тъмно.

Разбира се лятното да остане, не искам лятото да се съмва в 4:30 сутринта, а зимата в 16:30 вече да е тъмно. Повечето от пенсионерите искат зимното, ама те нито работят и лягат и стават с кокошките.

На стрелките е в полза на нечии интереси- печалбите преди всичко. Животът и здравето на хората не са важни.

И кой ще накара ЧЕЗ, нощната тарифа да си е от 22:00 до 6:00 часа. Аз на работа ходя по часовник, а не по лятно или зимно, да си остане астрономическото, ама щом и за това чакаме ЕК, тежко ни, съсипахме си родните храни, пак по техни директиви и какво ли не, сега задължително и на гей паради ще ходим, като едно време на манифестации под чернобилски дъжд.

За какво и е на Р. България парламент, правителство, съдебна система, президентска институция? Приемаме всичко от Брюксел, както досега, нато ни пази, назначават от там един губернатор и толкоз. Щом елементарни въпроси не могат да се решат компетентно, айде...

След внимателен анализ на коментарите, се достига до следния извод: Пенсионерите искат да си лягат рано и да стават рано. Младежите искат да си лягат късно и да стават късно. Това е разбираемо защото първите няма какво да правят вечер, докато вторите правят секс и ходят по дискотеки.

Та ще е тъмно от 21 до 4, а ще спим от 23 до 7 и това е ОК, защото е стандартно според субективен стандарт от преди 200 години.

Нека да оставят зимното време а ДА ПРЕМАХНАТ ЛЯТНОТО!

Ако ще премахват смяната на времето то нека остане само лятното. Така е винаги вечерите и ще бъдат с един час по до късно светли. Сутрин като отиваме на работа ние все едно тъмно ли е, светло ли е

Е па не сички страдаме от махмурлук сабахлян!

И аз съм за лятното. Най-мразя сутрин в 5 часа, когато най ми се спи да ме напече слънцето!!!

kerelov@poshta.net

Пусни си щорите или завесите и няма да ти пече а ако наистина искаш лятното време точно това ще се случи - вместо в 6 часа слънцето ще ти напича още в 5.

Има щори или пердета. А малките деца които трябва да стават с един час по рано и да да ходят по студа зимата в тъмницата? Аз съм за астрономическо то време!!!

Нека си остане астрономическото, лятното е измислено, а зимите са дълги, студени, колко па лято имаме? Освен това Законодателство на ЕС:Решението за стандартното време е от компетентността на държавите-членки! Директива 2000/84 /ЕО. Да не лъжат нашите евродепутати (по нова гледах един нагушил се) безсрамно да лъже. Внимавайте кого избираме и пращаме да ни представлява там. Та по въпроса Правителството има думата, ма е заето с други неща.

Защото "астрономическото" не е измислено. Неее, изобщо, не са се събрали някакви нейде из Англия и не са решили Гринуич да е нулевият меридиан. Не, това господ и природата са го решили. :-)

Ако ще премахват смяната на времето то нека остане само лятното. Така е винаги вечерите и ще бъдат с един час по до късно светли. Сутрин като отиваме на работа ние все едно тъмно ли е, светло ли е

е без смяна на часово време, следователно това е неправилно! Смяната да си остане! Защо да се връщаме към приматите?

В Русия още от времето на СССР часовникът е преместен с 1 час НАПРЕД. Т.е. те са целогодишно на лятно часово време.

и Я си го премествам у другийо крачол

СМЯНАТА НА ВРЕМЕТО Е НАПРАВЕНА НАРОЧНО, ДА СМЕ В НЕПРЕКЪСНАТ СТРЕС, А СЕ ЗНАЕ КАКВО СЛЕДВА СЛЕД ТОВА!

Какъв е смисълът, заради два летни мисеца в годината да се въвежда Зловредното Лятна часово време? После трябва да ходим целогодишно, като ударени от мокър парцал и с Целогодишна "Пролетна умора". Пролетната умнора идва точно след въвеждането На Зловредното лятно часово време.

СТАВА ВЪПРОС ЗА 2-3 ЗИМНИ МЕСЕЦА, А НЕ ЛЕТНИ! ТВЪРДО СЪМ ЗА ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ!!!!

kerelov@poshta.net

Астрономическото е зимното, лятното е изкуствено въведеното и е неестествено. Каква е ползата вечер да се мръква чак в 22 часа?

от как Брюксела се напуни с джинжъри, мекотели, безделници и миндили не се и съмнявам, че ще ще махнат това хубво нещо наречено лятно часово време. Прибереш се от работа имитирал, че бачкаш свеж и отпочинал и на лозето или къра копнеш малко размениш лаф с комшията на чашка ракиица под чимшира и лаф до 22 часа или излезеш на разходчица с жената, любовницата ей така до светло.

Преди много годин, когато за първи път беше въведени "лятното" часово време. Журналист пита софиянци - "Забелязвате ли някаква разлика при преминаването на новото часово време?" Един отговорил - "Да има разлика. Преди ми ставаше в леглото, а сега ми става когато съм в трамвая." Весел ден на всички.

Един от най-великете умове живяли на Земята, чичко Айнщайн е казал, че времето е относително. Няма никакво значение местим ли стрелките на нашите часовници и накъде, напред или назад. Като се наспи човек, става и се захваща за делата си, като се умори, сяда да си почине, като огладнее сяда да яде, като ожаднее пие вода...и т.н. Когато иска да отиде някъде, намира си полет за по-далечните разстояния, купува си билет, но не определя кога да излети или да се приземи самолета, а просто си избира полета който му допада най-много. Така, че няма значение колко показва часовника, когато си пия сутришното кафе...седем или осем часа е!

Това го кажи на работодателя си

При ситуация да не го интересува в колко часа става и пие кафе, най- вероятно не работи.

Еквивалент на смяната на часовото време е да отидеш до Париж със самолет и да се върнеш. Някой да е против пътуванията до Париж? За всеки един час часова разлика е необходим един ден да свикне човек. Така че дискомфорта от смяната на времето е само един ден. А предимствата от смяната са осезателни и много повече.

Биологичен часовник - това е " нещото ", от което идва дискомфорта :) Няма нищо общо с полета Ви до Париж или Казахстан ... и определено да се пренастрои биологичния часвовник не Ви е достатъчен нито един ден, нито една седмица .... освен, ако не сте робот

Денят трябва да се бута колкото може по-към началото. През лятото става горещо и ако денят започва към обяд то работите на открито стават проблем и понякога трябва да се прекратяват. Ако започват рано заран ще има повече време - от 4.30 до 13.00 е почти пълен работен ден. За разлика от 9.30 до 13.00 което е половин работен ден и от 16.00 до 17.30. Губи се много време и се търпят загуби

По принцип за такава работа може да се въведе различно работно време.

Зад Финландия!!! Пълна безсмислица е да въртиш по два пъти годишно часовника и да мъчиш хората, да не говорим за последствията в индустрията и гръмналите инсталации при пренастройването. Само наште кретени упорито си я карат както си знаят по чиновнически. Иначе "приоритет" е "грижата за човека", но кой човек?

Този идиотизъм трябва да спре, не може да ни е по топло ако наречем зимата "лято", тази смяна на часовото време е измислена и наложена от идиоти.

Обичам тъмнината ;-)

Хора, Вие сериозно ли не можете да направите еилементарна сметка. В съвременния динамичен живот само на най-големите лентяи може да им направи впечатление дали стават 1 час по-рано или не. Не може да не Ви направи впечатление, че без промяна на стрелките, ще се съмва в 5.30 ч. и ще спим на светло до 7.30 - когато повечео хора стават за работа. Съответно - вечер, без промяната, ще се стъмва в 20.30, а иначе - в 21.30. На кого му е готино да спи сутрин рано на светло - цели два часа - кажете ми. Съответно, лятото, когато вечер сме излезли по бирарии и капанчета или просто се разхождаме с приятели - да вземе да се стъмни в 20.30. На всичкото отгоре и печелим енергия. Просто не е истина колко много объркани хора има днес. Явно и за това се появява Истанбулската Конфеция сега. (грешката е вярна)

Извинявам се! Като проверих, без преместването на стрелките, лятото ще се съмва още по-рано с около 1 час, т.е светлия ден ще е приблизително от 4.30 до 20.30. Ха сега кажете - чий ще го д....е по светло от 4.30 до 7.30 ч.

Става дума, да не се мести постоянно, ако ще да е на лятното но да не се пипа....Биологичния часовник на човек се прецаква, ама как да го разбереш........А за какво да е ден в 22 часа?

Аз мога да го разбера, ти - едвали! А то е елементарно - защото живем на тази географска ширина!!! Защото светлата част на деня се променя в големи граници - от около 9 часа през зимата, до около 17 часа през лятото. Защото е нормално човек да спи на тъмно - биологично доказано!!!! - абсолютно никой не може да го отрече!!! И за това, когато светлата част на деня през лятото се отдръпва към по-ранните часове, е нормално и часовника да се променя. Да, за отделни хора ще има известна доза дискомфорт, но за цялата маса физически активни хора, грам няма да им повлияе накакъв си един час. Не можем, не е редно, не е нормално всичките бизнес активни хора да се събразяват с отделни ЛАБИЛНИ индивиди на които целият свят им е крив. Отделно, през цялото си цивилизационно развитие човека е бил активен през светлата част на деня и обратно - е релаксирал през тъмната. (Допълнителна информация - В ОАЕ не един, а два пъти променят времето с по един час, т.е. примерно ако е 9ч. един път го сменят на 8, след месец и половина го сменят на 7ч.)

дреме ми, ставам като съмне, лягам като мръкне.

Минимално тъмнина..повече сигурност за дечицата! Педофили некрофил джендъри дебнат зад всеки ъгъл! Светлина за дечицата момчетата и жените на българия!

Ако махнат местенето на стрелките, лятото ще се стъмва в 8:30 ч, а сутрин ще се съмва в 3:30 ч, слънцето ще изгрява в 4:00 ч. Кому е нужно това, народе с лесно ранима психика от времевото ви разствойство. :)))

Направо да си оставаме на лятното и да не мърдаме никакви стрелки. Няма смисъл. Лятното е много, много по-подходящо за съвременният живот.

Да. И от Май-Април до Септ-Окт се събуждаш с кокошки по светло 2-3-4 часа преди работа. Какво да правиш? Фитнес, сутрешна гимнастика, чистене, някакви индивидуални задачи, тн. Като приключиш работа около 18ч и решите да излезете с приятели на кафе/ресторант/парк - тъмно или стъмващо се кат г*з. "Астрономическо" е наречено така от човек. НЕ от някакви Вселенски космически закони. А въвеждането на "лятно" е по икономически причини в други времена. Важен е витамин Д през деня от Слънцето. И от храна се набавя, но недостигът е най-изразен в държавите с много месеци липса на светлина. Хормон мелатонин за нощта и съня. Хората са устроени да се чувстват най-добре с максимално използване на дневната светлина.

Щото пряко ги касае кой къде ще вкарва! С други думи - кой кум, кой сват, кой на булката отзад!!!

Да го махат гадното лятно часово време! ВРЕДНО Е

Педофилите дебнат жените дъщерите и бабите ви в тъмното! Кажете ДА на летното ЧАСОВО ВРЕМЕ!

Паживьом павидим казва баба би

Абе хора, не разбирате ли, че то си е светло или тъмно винаги по еднакъв начин. Това, че ние му казваме че е 8 или 9 часа вечерта е само една заблуда. Защо не си оставите времето каквото е астрономически и не спрете да се правите на по-умни от господ?

Какъв Господ ви гони!?! Астрономическото също е измислено от хората. Господ, хахах

Какъв господ Ви е подгонил?!? Сигурно господ е казал, че Гринуич е нулевият меридиан. Всичко е измислено от хората. господ, хахаха

Всичко с промяната на врмето е просто един БЕЗМИСЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ ! Вършело е работа само през първата и втората световна война ! То и заради световната война е измислено това ТЪПО ЛЯТНО време !

Прочетох всички коментари до тук. Уважавам правото на всеки да има собствено мнение по въпроса. Не съм броил колко са за лятно и колко за зимно часово време, но мисля, че безспорно по-голямата част от хората искат да си останем на сегашното зимно часово време, т.е. истинското. Това определено е показателно за мнението на хората и дано тези, които ще решават този въпрос, да го имат предвид, за да вземат правилното решение по този много важен за много хора проблем. Дано поне този път се заинтересуват какво мислят хората, да прочетат какво пишат по форумите, какво искат и какво не искат. Нито ще им струва нещо, нито ще загубят много време, нито ще изисква големи усилия. Дано да вземат правилното решение и този вреден и безсмислен експеримент, наречен 'лятно часово време', да бъде прекратен завинаги.

Напротив. Повечето хора ще посикат да останат на лятното часово време. Няма исинтско и неистинско. И двете са измислени от хора. Предимствата на лятното часово време са безспорни в сегашните условия на живот. Зимното е измислено и нагодено за времената когато е нямало ток и хората са лягали рано и са ставали рано.

Ако не бяха въвели през 1979 година това глупаво лятно време, сега никой нямаше да му дойде на ум да мести стрелките за постоянно. Голяма глупост е това!

Се тая. .. трябва всички да мнемна UTC и да няма зони

За да остане лятното. Много по-приятно е за съвременните условия.

"...В България е изчислено, че се икономисват между 60 стотинки и 1 лев на човек годишно от потреблението на ток..." Тук влизат ли разходите на циганите, които не плащат ток и вода?

Колкото България влезна в Шенген, толкова и ще оставят точното Астрономическо време, без да се пипа на 6 месеца! Ако, беше нещо за ПРИЕМАНЕ на още повече мигранти, щеше да се приеме до сега, ама като е за ЗДРАВЕТО на хората, не искат.....Ако си остане, както до сега, ЧЕСТИТО на печелившите Погребални агенции, ще имат доста работа...целта е ясна намаленя на населението, както са тръгнали сега сме на земята 7.5 млр, не се ли намали, земята няма да и издържът ЕСТЕСВЕНИТЕ ресурси и пак ще загинем.

Какво толкова го обсъждат както си решат държавите нека си остане не слагат забрана

Вреди на здравето,винаги нееее . Също и ИК неееееееееееее . тя пък ще навреди на децата ни,а на идиотите не им пука

ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ САМО ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ! ЗАРАДИ НАШИТЕ ДЕЦА ДА ИМ Е ПОВЕЧЕ СВЕТЛОТО

То мозъчните им клетки пак ще са си ограничени

И как точно ще стане. Колкото и да местиш часовника слънцето свети еднакъв брой минути. Нищо не се променя. Нормално е 0:0 да е в полунощ - посредата на тъмната част и 12:00 да е пладне - по средата на светлата част. За да се постигне това и лято и зима не е нужно местене. От години живея в Аризона, там местене няма - хората стават когато си искат. Има хора които стават като е светло и отиват на работа между 6 и 9 сутринта в зависимост от месеца. Има хора които са решили че ще ходят на работа постоянно в 6, и си лягат в 22 без значение от месеца, има други които ходят на работа постоянно към 9 и си тръгват към 18. На кой както му е удобно. Часовника може и 0:0 да показва на пладне и хората пал ще са будни.

За всичко неграмотни : Астрономическото време е Изчислено Спрямо въртенето на Земята спрямо Слънцето ! Без значение кой кога му се пикае или пърди !

Стига глупости. Някакви хора сасе събрали и са решили това. Как точно е "изчислено" че Гринуич е нулевият меридиан?!? Освен това, какво значение има какво е "изчислено", ако всички работим с едно време /лятното/ няма никакво значение дали е "правилното" от научна гледан точка. Просто ще е по-удобното и продуктивно.

правилно време няма, като се вземе пред вид факта че държавите избират сами в коя часова зона да са. и това за половинките часове не е напълно вярно, има някои пояси в определени държави които са на половин час.

Ами не е изчислено, ами е прието преди около 200 години. Преди това също е имало Земя и Слънце. Че и Гринуич го е имало. Въпросът е дали това, което сме (са) приели за стандарт преди 200 години олицетворява днешния начин на живот или не. Т.е дали слънчевата кулминация в 12 часа на обяд е средата на активния ден или не е!

МНОГО Е ГОТИНА СМЯНАТА НА ВРЕМЕТО! КАКТО СИ СЕ ПРИБИРАЛ ПО ТЪМНО, ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ СЕ ПРИБИРАШ ПО СВЕТЛО! СТРАХОТНО Е! А ОСВЕН ТОВА И НЯКАКВИ ИКОНОМИИ СЕ ПРАВЯТ! НО ПОНЕЖЕ В РУСИЯ НЯМА ЛЯТНО И ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ НАШИТЕ ДЕБИЛИ ИСКАТ ДА Е КАТО ПРИ ПУТЛЕР! А НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е, ЧЕ И ДС-СИНОДЪТ ИЗКАЗВА МНЕНИЕ!?

Щом като в Русия няма зимно и лятно време, значи и у нас трябва да е така. Кат не ти аресва, ей го дей терминал 2.

Сега вече не ме е яд на глупостите които пишеш. Разбирам че няма умисъл. Не си виновен ти.

Едва ли ще отпадне. Аз също не искам да отпада, защото съм твърдо ЗА лятното часово време! Ако ще гласуват то да бъде целогодишно съм съвсем съгласен. Само така ще има дни през лятото, когато се стъмва в 22ч. и имаш време да се порадваш на деня. Пенсионерите може да искат, ама не ме касаят. Най-малкото Гърция няма да приеме, а май е нужно всичко да са единодушни.. :)

ЗА да остане САМО лятното време!!!!

Като искаш да ставаш и лягаш с кокошките никой не те спира ! Но истинското време е астрономическото ! Изчислени по въртенето на Замята спрямо Слънцето !

Нещо се бъркаш. Ставамето и лягането с кокошките е при зимното (т.е. Астрономическото време) .

Даваме по милиарди на година на Турция, без да се знае защо/ даваме на мигрантите също милиарди годишно без причина и без да знаем защо....даваме много за лечение на депресивни състояния от смяната на времето, а когато го сменяме на 6 мес.СМЕ ПЕСТЯЛИ 5 млн годишно....Да ти ева и 5 те млн ......пресметнете не е ли подигравка с хората това местене постоянно....да може да измираме ....това е най лошото за организма, хващат се сякакви болести от стреса на смяната на времето. За мене е напълно излишно! не трябва да се сменя. Отавя се на зимното и не се пипа....долу горе денят да е равен на ноща е най-добре.

Абе, Дебил!!! Само сметни колко часа му трябват на човек да спи на ден - около 8!!! След като през лятото се е стъмнило в 20.30, за чий х.. ни е да се съмва в 4.30, а да отиваме на работа в 8.30!!! (при условие да не сменяме)