Всички страни в Европейския съюз местят  стрелките. В световен мащаб обаче го правят само 76 от общо 245 държави. У нас е въведено през 1979 г.

Причината за въвеждането на лятно часово време е пестене на електрическа енергия - до 3% от общото потребление на ток, и насочването ѝ към военната индустрия. В България е изчислено, че се икономисват между 60 стотинки и 1 лев на човек годишно от потреблението на ток.

Според противниците на смяната на времето това е кражба от съня и здравето на хората, води до намалена работоспособност и така до загуби на бизнеса и не на последно място – тази мярка вече не е нужна във времето, в което живеем.

Биологичният ни часовник е много точен и едно силово разместване на стрелките му не се отразява добре, казват експертите. Смените влияят сериозно на качеството на съня, а влошаването му е фактор за развитие на депресии.

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова организмът не може да свикне с промяната, независимо на колко години е човек.
 
"Тревожностите, напреженията, паническите атаки могат да зачестят при пациенти, които ги имат, изобщо всички хронични заболявания могат да се обострят вследствие това сменяне", обяснява Гълъбова пред БНТ

Компромисни предложения също не липсват. Например да се превъртят стрелките на часовника с половин час напред и да се застопорят.

"Но пък една такава мярка би била малко странна, тъй като с половин час напред знаем, че часовите пояси - часовите зони, на които е разделен географският глобус са през един час. Така че с половин час разлика би изглеждало малко странно", казва физикът от Института по астрономия Пенчо Маркишки.

Смяната на времето обърква и църковните канони. "Когато се смени и изтегли времето, изрично в устава ни е казано, че "Христос Воскресе" трябва да се каже в неделя, а то се казва в събота", казва отец Касиян от манастира "Благовещение" край Кюстендил пред bTV.
Духовниците там не местят стрелките.

"Не бива да има никакво такова вмешателство в човешкия организъм, в тази хармония, която е създала природата. Човек трябва да се прекланя, а не да се намесва там", категоричен е отец Касиян.

И у нас, като в цяла Европа, мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. 

Печели ли икономиката - въпрос на разчети. По-дълъг ден и повече похарчени пари от туристите, отчитат държавите с развит летен туризъм.

Евродепутатите утре вероятно ще призоват Европейската комисия да предложи премахванена  лятното часово време. Резолюцията ще се гласува към 13 ч. българско време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва да има промяна в часовите зони.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време.

Процедурата за отмята на двойното часово време е доста тежка. Ако Европарламентът се обедини зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да направи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те одобрят предложението. Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното. Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.