Изложиха 28 копия на картини с образа на Левски

Представяме 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Левски, за да може всеки един да се докосне до личността на Дякона.

Обратно в новината

Коментари - Изложиха 28 копия на картини с образа на Левски | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Фандъкова поясни, че Столична община и Националната художествена галерия са подредили тази изложба в съвместен проект- затова ли трябваше да ни я покажете отново?! тя да обясни как се правят ремонти за разваляне и "усвояване"...

НЕЧИСТОПЛЪТНО И НАГЛО Е ПОЛИТИЦИТЕ НИ ДА СЕ СНИМАТ С ОБРАЗА НА БОРЕЦА ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА,КОГАТО СЪЩИТЕ ТИЯ ЧОРБАДЖИИ ЗА НЕКОЙ ЛЕВ ПРОДАВАТ И МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО!!!ГНУСНО!!!

Ivan

Искам да цитирам един текст за иконографията на Левски: "Документалните му изображения правят доста по-различно впечатление. Малко са, сред тях е и груповата снимка от 1867 г., където Левски е сред другарите си от Втора българска легия. (Снимка 2 от галерията) Тя винаги се публикува с надпис вторият седнал отдясно. Причината за надписа е видима всеки, свикнал с традиционни изображения на Левски, трудно може да го познае. Казано другояче, художествената му иконография твърде много се е отдалечила от истинския му образ. Нагледната агитация често играе по-важна роля от писмената. Най-вече сред слабограмотните. Сталин го е разбирал прекрасно. В една от сериозните книги за него има специална глава Портрет на генералисимуса, в която пише: Било е малко приповдигнато челото, смален и леко уширен заострения грузински нос, изравнена успоредно на горната устна линия на ноздрите, свита извивка на лявата вежда и леко се издаде напред брадичката. Лицевият овал е станал много правилен. Не са се променяли само очите и мустаците, оставайки типично сталински. Нещо подобно е било направено и с Левски. Бил е до безкрайност разхубавен, излъчвайки направо нечовешки ум и воля. Познатият нам негов образ има за цел максималното му облагородяване и извисяване. Това си е чисто и просто една нарисувана пропаганда." Цитатът е от статията "Васил Левски - идеал или идол" на https://ids777.wordpress.com/

Един от най-великите българи. Умен и смел, жертвал живота си за нашата свобода. Поклон!

Това е Фандъка!!!! Поклон пред великия Фандък!

И много прост! Никой не ти говори за политика тук бе - марш в някоя друга статия, келеш! Ако беше някой от тия дето ти плащат за да повръщаш в нета щеше краката да му ближеш, мамкати продажна!

Имам един единствен въпрос - защо никой приживе не е смятал Левски за Апостол ?