Топ архитект е консултант за визията на София

Екипът на световноизвестния урбанист Ян Геел ще консултира изработването на дългосрочната визия за развитие на София като зелен град.

Обратно в новината

Коментари - Топ архитект е консултант за визията на София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 1891 г. е приет "Закон за минералните води" В чл. 5 са дадени правомощия на Българската столица да разработи минералните находища на нейната територия. По този закон, въпреки неблагополучните три войни, в София се изграждат 5 основни балнеоложки центрове и има всички предпоставки да се превърне в голям световен курортен център, но....Идва 9.9.1944г. и съветските лакеи премахват през 1946г. закона и започва разрухата на минералните бани и физиотерапевтичните центрове към тях. ЗАЩО ЛИ? Резултатът го виждаме всички..., един безличен град с никаква визия. И почва се едно преливане от пусто в празно и канене на чуждоземни светила, които хал хабер си нямат какъв е всъщност характерът на този град Средец или Сердица, преименуван от руската администрация, след освобождението, с гръцкото име София. Та тук е регистрирано най-старото човешко селище в Европа - 6 000 години преди Р. Хр.

Проблема на София все още не е във визията, а в детайла. Визионерски булевард "България" е отличен. Трамваите по средата, по метър трева и храсти от двете страни, следват три платна в посока, пак по ивица трева с храсти с по някое дърво, широки тротоари и на всеки около 400 метра подлез. Само дето всеки дъжд стоварва кал на платното, образуват се локви, настилката е напукана. Тротоарите са невъзможни за движение на детски колички поради сложния си релеф. По тях е трудно да се ходи. След всеки дъжд се покриват с нова кал. Подлезите са зле поддържани, оскъдно осветени, с неработеща канализация и съответно тук таме наводнени след всеки дъжд. Детайла ни липсва, детайла!

Лондон, Мелбърн, Стокхолм, Сан Франциско, Ню Йорк - все са бетонни джунгли, където зеленото е в саксийка зад прозореца. Това ли искаме? да досъсипем зеления ни град? Те и без това от Озеленяване само режат, не садят нови..

Първото нещо което трябва да се направи е да се разкарат автомобилите от града. Ще ходите пеша. После вече може и да се помисли и за нещо друго. Помня когато в София автомобилите бяха 10 пъти по-малко от сега. Тогава в София поне можеше да се диша. Това за мен е най-големият проблем. Нека първо почнем да дишаме а после да мислим как да премахнем сивотата.

Виждате ли какво пишете!? София не е курорт, а град с работещи хора, бизнес и предприятия. Тези хора трябва бързо да се придвижват за да работят - за себе си и за да плащат данъци! Парковете трябва да се запазят, но трябват и улици.

София е имала само един архитект, хидро-инженер - Иван Иванов. Той е дал и визия и посока, които всички след него се опитват да съсипят, като до някъде успяват за съжаление... Какво ще направят тия пуяци за няколко дена? Ще вземат едни пари, бандата на Фандъчката ще открадне другите и готово...

Крадлива Йорданка лапа на много фронтове

града е ужасен,кварталите са кални и грозни/виж цветната борса на димитър петков/.ако го разходят из софия ще се откаже и от хонорара

"...качествени публични пространства..." и се сещам за ремонта на Витошка ...

Фон'Дък, а фактурата, която ви представи, за колко е?

Дано се вслушат нашите байганьовски архитекти в съветите на този датчанин. В София всичко се прави на парче , без никаква идея и визия. Градът е заприличал на нищо

След дъжд качулка. Да го беше поканила в началото на първия си мандат още, а не когато нацвъкаха града, като разстроени гугутки!