В. Хюриет: Втора женска революция в Турция

Турция преживява втората голяма женска революция според изследване на неправителствената организация Европейска инициатива за стабилност, пише турският вестник “Хюриет”, цитиран от "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - В. Хюриет: Втора женска революция в Турция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До Тигър (28.12.2007 г. 10:31ч.), Не само според Плевен (28.12.2007 г. 15:02ч.), а и ти знаеш че, има много инакомислещи, към които той се обръща с допълнението и СИЕ! Като инакомислещ, искам да допълня (не да Ви оспорвам мнението за мюсюлманския фанатизъм), че както и да го наречем злото, познато ни като фанатизъм, постиган чрез целенасочено манипулиране съзнанието на общности от хора, посредством различни религии, идеологии, или каквито и да е други инструменти за въздействие, използвани от хора, жадни за богатства и власт, не носят нищо хубаво на никого в дългосрочен план! ЗАТОВА СЕ ОБРЪЩАМ КЪМ ВСИЧКИ: ДА НЕ СЕ ПОДДАВАМЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ (ОТ КЪДЕТО И ДА ИДВАТ ТЕ), С ЦЕЛ ДА НИ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ ВОЛНИ ИЛИ НЕВОЛНИ ПРОВОДНИЦИ ЗА НАСАЖДАНЕ НА КАКЪВТО И ДА Е ВИД ФАНАТИЗЪМ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2008 година!!!

Подкрепям Тигър срещу Плевен, за които характерна черта е войнстващата простотия! Евала на НАГЛОСТ ОНАГЛЕДЕНА - споделям абсолютно същото мнение (До БОТЕВ): ПО-ВАЖНОТО ТУК, Е ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ДА НЕ СЕ СТИГА ДО КРАЙНОСТИ, ОТ КОИТО МОЖЕ ДА ПОСТРАДАТ ДОРИ ОТДЕЛНИ ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА НИ!

A ti znae6 li 4e Raqna Knqaginqa e bila prostitutka v İstanbul.Vednuj edin klient-tur4in,ne i platil tova koeto pojelala i togava namrazila turcite(do togava mnogo gi obi4ala,za6toto i davali tova koeto pojelae) i re6ila da vustane sre6tu sultana.

А ти нещо много просветен се бараш - да не си от ДПС(отдел КГБ) ...?

до do Tigur (28.12.2007 г. 18:28ч.) и до do Plevenchanka (28.12.2007 г. 17:52ч.) Абе анадолци смотани - като ви споменаваме,най-добр се покрийте,а не да бързате да си покажете осраните задници!

Pleven ne e toq,a tqa,ot kude 6te e 4uvala taqa tupa selqandurka za Tanzimat,za Mladotursko dvijenie(Jönt&# turski)i dr.Tqa e 4uvala samo za kradeca na kone Asparuh,koqto osnoval uj velika Bulgariqa.

Atatqurk si e chist turchin,istinskite bulgari sa kradliva,podla i prodajna sgan!Na vsi4ko otgore sa nehigien4ni,mirizliv i li6eni ot elementarna kultura,ne slu4aqno Bulgaristan e naq-bednata i mizerna durjava v EU,a bulgarite ne gi broqat za hora i 4istqat kenefite na Evropa.Mejdu drugoto,ti si edna tipi4na bulgarka,bledolika s pojulteli i okapali zubi,s uvisnali cici i golqam nabrazden ot celuliti zadnik,a muja ti s golqam mazen korem(ot qadene na mazni svine) i po4ervenqali buzi(ot piene na evtino vino),na koqto ne mu stava i ne moje da te iz4uka za da se uspokoi6 i da ne bude6 tolkova zlobna.

Плевенчо, случайно знам произхода на Ататюрк. А ти случайно да знаеш, че озападняването на Турция започва още по време на Османската империя? За Танзимат нещо да си чувал? А с твоите малоумни обиди наляво и надясно най-добре си стой у Плевен, пий си евтината бира и си слушай любимата чалга! А наздраве!

Тегърченце умничко,случайно да знаеш че Ататюрк е помохамеданчен българин,осиновен от българо-мохамеданин паша?Завършил е Солунската мъжка гимназия,владеел е перфектно български и е имал българско самосъзнание:смени им физиономиите на читаците от раз:събу им шалварите,детронира ходжите,смени им АЗБУКАТА...Е,какво остана от турската им физиономия?!Забрани многоженството.Ха-ха диваците им писна от собствената им дивотия !И го нарекоха дори свой баща!Е кой кого е променил?Ние не обухме шалвари ,а ти ги събуха ит.н. и т.н.

На какво да им завиждаме на читаците бе,тигърче малоумничко?На простотията,на дивотията или грознотата?Ти ,обрязано тигърче,не смятай че всички които се движат по турските друми са все турци.Не забравяй,че това е Константинопол и доста бели хора живеят там,нищо че диваците от Анадола ги опредалят като турци.

Разбира се, просперитета си дължат на революцията на Ататюрк. Ако удържат светската държава, ако утвърдят европейските демократични принципи в обществото си, един ден може да станат член на ЕС. Мюсюлманският фанатизъм не е донесъл нищо хубаво на никого.

Разбира се, просперитета си дължат на революцията на Ататюрк. Ако удържат светската държава, ако утвърдят европейските демократични принципи в обществото си, един ден може да станат член на ЕС. Мюсюлманският фанатизъм не е донесъл нищо хубаво на никого.

Абсолютно прав си!!!Ала пътът е двустранен - нека и турците да извървят своята част от пътя.А не да живеят със спомени от преди век и половина.Защото голяма част от просперитета си го дължат на западната цивилизация,а не на анадолското си малоумие.

Обяснявам си злобата на някои сънародници към Турция единствено с грозна завист. България има интерес Турция да е светска и там да важат колкото може повече европейските принципи. В никакъв случай не ни трябва съсед като Иран. Така че, стига сте злобеели срещу Турция, дребни душици. Що се отнася до бомбардировките над кюрдските терористи: ами това си е съвсем нормална реакция срещу терористи. За сведение, освен с тероризъм кюрдите се занимават и с трафик на дрога и хора. А що се отнася до туркините, всяка сама си избира как да се облича. По улиците там може да се видят две приятелки, едната със забрадка, а другата съвсем модерно облечена. В крайна сметка на нас какво ни дреме носят ли забрадки туркините или не?!

Ето ви европейската мода след 10 години-на снимката!Каква красота!Каква напредничавост!Госпо ни!

Грешка сте!По-благородни,по от турците няма-а-а....!!!

Брей,че интелект и красота лъха от снимките !Пък каква цивилизованост...Свя да ти се завие!!!

Ех,нещастни манговци-що не се погледнете в огледалото-кривоноси квадратни глави и дебели,обърнати устни,провиснали шкембета,пълни с болести,синеят ви се венците...Неблагодар че ви търпим пряко силите си,дори предимства ви даваме,та дано поне малко се очеловечите!За каква Европа бълнувате,нещастници освен да убивате,да си тъпчите циганските търбуси с лой и баклави,да крадете и се развъждант-нищо друго не умеете.Потуранковци!

До БОТЕВ (27.12.2007 г. 01:26ч.) Разбирам болката ти, но имам чувството, че ще е трудно да ти помогне някой, по-различен (във вижданията си за живота) от теб! Първо отказвам да си служа с рядко срещани изрази и стил, предпочитани от един или двама депутати в РОДНИЯ НИ ПАРЛАМЕНТ, които не уважавам достатъчно, именно заради това, че малцина разбират какво казват! Нали знаеш кои обичат да използват такива изразни средства и стил на общуване с широката публика!!! Второ на въпроса, който ми поставяш: В коя друга държава в света по такъв начин като в ВГ се толерират всячески етносии т.н.? ще се опитам да ти отговоря, но искрено без заобикалки, с думи прости и на разбираем чист български език! Във всички страни, които не са боледували до скоро от така наречените червени, кафяви, черни и всякакъв друг вид чуми, се толерират еднакво всички етнически групи или човешки индивиди, стига да спазват законите, валидни за съответната страна! Но по-конкретно в твоя въпрос, така зададен, се съдържа и отговора, който търсиш! А той е, че наистина само в страните, извън тези, които визирам по-горе, се наблюдава периодично толериране на различните етноси, от определени политически сили по такъв начин като в ВГ (със свръх доза лицемерие!!!) за постигане на политическите си цели в своите стратегически планове за увековечаването им във властта! Естествено, че това не се отнася еднакво за всички етноси, съставляващи цялото население, на която и да е страна, навсякъде и във всичко си има изключения! ПО-ВАЖНОТО ТУК, Е ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ДА НЕ СЕ СТИГА ДО КРАЙНОСТИ, ОТ КОИТО МОЖЕ ДА ПОСТРАДАТ ДОРИ ОТДЕЛНИ ГРАЖДАНИ НА СТРАНАТА НИ! ТОВА Е МОЕТО ВИЖДАНЕ ЗА ЖИВОТА!

..до събуден (27.12.2007 г. 10:43ч.) Абе само не ми говори ,как е в държавната администрация!За справка:Мин. на земеделието ----то от турскоговорящи и воня на овнешка лой може да ти прилошее.

Ааа, Аха, не се измъквай, ти го каза по повод, че БГ жените едва ли не стоят като досадни конски мухи и броят чашките на мъжете:))) А това, че богинята трябва да слугува, а друг да купонясва, не е в синхрон с моите възгледи, а твоите европейски концепции изглежда го намират за не толкова лошо :)

Ами имат хората собствени фирми и ще си слагат,които и каквито искат!Имай и ти!А как е в държавната ви администрация,макар, има много турчета висшисти,все вие се уреждате!?Така ще е и в турските фирми,не очаквай друго!

В коментарите при подобни теми, се забелязва една особенна част от пишещите. Значи: говорим за политика, за куртурни РАЗЛИЧИЯ (а не коя култура е по-ценна!), говорим за социално съзнание и пр. И ни в клин, ни в ръкав някои започват да скърцат, че едните мразят другите и разговорът изпростява. В подобни изказвания прозира личност с ниска самооценка, която не може да се освободи от емоциите си и не е в състояние да мисли по същество. Тук не става въпрос за чувства (мразя или не) и е излишно те да се обсъждат. Въпросът е, че Турция си има своите проблеми, които произтичат от специфичния мироглед на обществото и не зависят от един два държавни закона, с които държавата само демонстрира активност с цел присъединяване в ЕС. Разбира се, всеки има право на свои мироглед, стига да не пречи на другите да имат и те своя. По темата - питам аз, защо първата женска революция не успя, та се налага и втора? И колко революции са нужни на това ощество, за да се доближи по манталитет до европейското? И накрая - нужно ли е това общество изобщо да променя своя манталитет, само за да угоди на политиците? Или е по-добре всяка жаба да си знае гьола?

Стари пропагандни трикове се опитва да пробутва Турция на Европа.Ние сме свикнали на тези работи още от Татово време а и сега у нас подкупните медии ни сервират подобна вкисната манджа.На тези които вярват ,чеТурция и турците се култивират, демократизират и искрено се опитват да станат европейци им препоръчвам за известно време да поработят в някоя от турските фирми у нас.Там нагледно ще видят какво е най - нагла дискриминация по етнически , верски и полов признак.Прилагайки правилото Разделяй и владей !поставят дори циганите въпреки малограмотноста им в доминиращо положение спрямо българите. Това се прави с цел привличането им на своя страна в плановете за асимилация на българската нация и завладяване на страната.

Дядо Йоцо, Великата френска революция не беше ли 1789 г.?!? ;-)))

еееи много злоба лъха тук...типично за нас българите... зашто не идете да видите Турция та след тва да приказвате...ние кат не сме добре и другите не трябва да са добре...е тва сме...

ДО наглост онагледе....21.16 ч. Уважаеми, понеже визираш стила и особата моя бих искал на ниво емпатия да развиеш схващането си по един само въпрос-В коя друга държава в света по такъв начин като в ВГ се толерират всячески етноси дистанцирани от интравертна интеграция в обществото като за целта се ползуват политически, верски и др.средства. за сега само този въпрос,ако ме устрои отговора ще помисля сериозно върху основната ти изложена теза.Благодаря авансово.

Много се кефя, как турците в този форум пишат и коментират на чист Български език. Евалла! Как грамотно, на чист Български казват:-вашата България и нашата Турция. Това ме кара да се чувствам горд и както е казал Вазов-...и в нас чувства силни, големи плоди..., че и ние, българите сме дали нещо на света.

Bravo na tzivilizovanite tutzi, boreshti se za demokratzia!

До дедо Йоцо гледа (26.12.2007 г. 14:49ч.), (26.12.2007 г. 17:58ч.) и другите като него! За да имате и моето одобрение на написаното от вас, опитайте се да се отърсите от злобата, омразата, арогантността, изопачено показване на широко известни нам факти на полуграмотно ниво, чрез вмъкване на собствени ТВЪРДЕНИЯ (или ТАКИВА, базирани на речите на вашите любими вождове), безпричинното демонстриране на грандоманско самочувствие (но без съдържание). С други думи, добре е да се отърсите от всичко, което не се вписва в практиката на добронамерения стремеж към обективното отразяване на заобикалящият ни свят! Ако трябва сам да отсявам достойното от недостойното в изложеното от вас и накрая да се произнеса с обобщен извод бих казал, че това не никакъв коментар, а изразяване на злобно, злъчно, неадекватно отношение не само към една съседна нам страна, а и към собствените ви сънародници! Мога да бъда много конкретен за всяка ваша дума, но не си заслужава! Всеки непредубеден ще ме разбере добре! Даже много внимание ви отделих! А що се отнася за съседката ни, мога да ви напомня, че в момента върви кампания по набиране на средства за укрепване и ремонт на уникалната българска желязна църква св. Стефан в Истанбул! Знаем също, че църквата св. София е възстановена отдавна като исторически музей и че вселенската патриаршия на православните църкви се намира също в Истанбул, а не в София, Атина или Москва! Така, че ако някой е истински загрижен за вярата, то нека престане с хулите и сеенето на раздори, а да пристъпи към полезните дела, като истински подпомогне с нещо собствената си църква, т.е.вяра!!! И още нещо, ако някой се опитва да характеризира ПРАВДИВО една страна, независимо от мащабите й, само едно изречение, то винаги ще се оказва невъзможно! Дори, ако си я обиколил на шир и на длъж, да си изчел всичко написано за нея, ще бъде още по-трудно! Затова си мисля, че всички които пишат само хубави неща за съседката ни, не са обективни! По същия начин мисля, дори още по-силно важи същото за тези, които пишат само лоши неща за тази страна!

Napqlno sqm sqglasen s Vas. Tozi forum zaprilichva na kvartalskata garajna krqchma kqdeto ima dvama klienti - piandeto ot vhoda i piandeto ot sqsedniat vhod. Ediniat vika 'ti mene uvajavash li ma', a drugiat vika 'vsichkite sa maskari'. Niama nito smisleni argumenti, nito ediniat chuva drugiat i tn. Mislia, che e vreme Dir-zite da izmisliat kak da si spasiat foruma ot spomenatite ot Vas, dve grupichki ot uzurpatori.

Каква памет имате! Трябва да внимавам какво пиша. Честно, не си помням дори по какъв повод съм го споменал. Грузинската традиция е такава, но доста се е променила. Особено в големите градове, вьпреки, че все още си има и разделно чисто мъжко напиване. Как да я обесня? Вероятно защото там в миналото МНОГО и дълго се пиело, а грузинците са по-ревниви от нас, лесно им кипва кръвта на тема чест и освен това много държат на приятелството и на гостоприемството. А един направен в пияно състояние по-недвусмислен комплимент или по-опознавателен поглед вероятно би развалил не само приятелство, но би имал и много по-сериозни последствия. Мисля, че затова са стигнали до извода, че е най-добре жените и мьжете да се забавляват отделно. Жената е била много уважавана в Грузия. В миналото, ако двама мъже са се карали, или са се канили да се сбият, или да се убият дори, ако жена е хвърлeла шала си между тях традицията е била да спрат и да се разотидат. Аз не харесвам, когато разговорът достигне фаза Чисто мьжки, и мъжете спират да се съобразяват с това какво говорят или как изглеждат. Наистина мисля, че тогава мъжете трябва да се забавляват сами. От това печелят и двата пола. Това не е дискриминация срещу жените, това е просто така да се каже мероприятие да ги държи на пиедестала им. Всеки има нужда от богиня.

Лелеее,каква злоба се лее тука! Вие май забравяте,че всички сме хора и сме тук за малко. Всички сме излезли от едно място и всички ще отидем на едно място. Я се вземете в ръце и мислете трезво- утре може да нямате възможност. Не се хабете и не слугувайте на ОНЕЗИ,които това и чакат . Усмихвай се- така отделяш онова вещество,което удължава живота ти.

Zasto li si misleh, che ste procheta nesto novo.....goliama zabluda! Stom se napishe nesto kasaesto Turcia i Balgaria vednaga iznikvat kato feniks dve grupichki - ednata na Dedo Ioco i potdrajnici drugata Murat i samislenici. Dotuk dobre, samo deto gi vartiat edni i sasti prikazki do bezkrai.....Ako ne viarvate napravete spravka sas zadna data. Tochno kato edno si mi Penke peeshe....Ta poneje sega sa praznici malko se posprete....Izviniav se, no prosto mi pisna...

Това за мен са пълни глупости. С това излесдване турците иската просто да се изкарат пред ЕС колко са толерантни към жените !

И мислиш,че ако не бяхте под турско робство щяхте да сте добре?Колко се лъжеш!Много отдавна не сте,но пак сте си зле!С този ваш манталитет няма и да бъдете добре!Имате доста лоши черти на характера ,като завист,злоба,мързел, на готово,неграмотност (справка -форума),желанието за прецакване на някой и др. Махнете ги ,всичко ще си дойде на мястото,но много се съмнявам!

Много ме развесели,както прави Сидеров с глупостите си!Е и ,каква армия сте имали?А знаеш ли Турция каква армия има,най-голямата сухопътна войска!И затова много не смеят да я закачат,че знае ли се ,може на следващия ден да ги няма!Турската армия да пръднат само и няма да ви има!Ни армия имате,ни полиция!Ей,голям смешник си!А днес не е 1-ви април!

Вземи се събуди бе,малоумнико.Само Османска империя в жалкия ти мозък има.Кога се върнат Фараоните в Египет,тогава и Османската империя ще я видиш.

Пак гледаш и нищо не виждаш?Не ми отговори с какво България заслужи да е в ЕС?Сигурно с престъпленията,с корупцията,с тромавата държавна администрация,със спящите и четящи вестници депутати в парламента,с пътищата ,които сякаш били минирани,с производството равно на или по-малко от нула,със сринатото образование и здравеопазване,със законите,които не се спазват от никого,с какво?Колкото и да не искаш да си признаеш,в Турция тези изброените са в такова състояние,че имаш само да си мечтаеш!А за религията смятам,че всеки има право да си я избира!Явно си далече от България и затова не знаеш,че бълг. университети са пълни с бълг. турци и турци от Турция!?Напротив ,българите все повече не искат да се образоват!И бъди сигурен,че пишем на български по-грамотно от вас,дори!То и България в учебниците е представена като рай,ама май не живееш в този рай,а?Защо ли?И защо се лъжеш,че ако не сте били под турско робство,щели сте да цъфнете и вържете чак!?Напротив,ако не са били турците,още по-зле щяхте да бъдете!Много неща ви останаха от тях!Например някои важни републикански пътища и много важната жп линия,която и бе първата тук!Първите фабрики ,банки са открити по това време!Защо тълкуваш историята така,както на теб ти харесва?Но и колкото да се измъчваш с празните си приказки,България е около 50 години назад от Турция!И това нито ти,нито аз мога да променя!Просто хората се развиват във всяко отношение!

До дедо Йоцо (26.12.2007 г. 14:49ч.), (17:58ч.), гледа, ама все нещо не вижда! Дедо, сложи си очилата с най-големия диоптър, ако имаш такива под ръка и прочети цитата от коментара, който си писал: Съвременна Турция продължава да си живее с ИДЕИТЕ на Османската империя и нейния див национализъм и шовинизъм. Цяла Европа сега с ужас наблюдава варварските бомбардировки на Турция над Северен Ирак и избиването на стотици мирни граждани се пита- И това е страна, която иска да стане част от нас и Европейския съюз??? Прочети и коментара на БОТЕВ (26.12.2007 г. 15:27ч.), но няколко пъти, за да го проумееш, разбереш правилно!!! Виж общото в двете мнения! Има ли разлика? Ако има, тя е само в изразните средства, които използвате! Сега разбираме с какви идеи се зарежда увреденият ти от склерозата мозък! ИДЕИТЕ, претенциите за които пишеш, ги има най-вече в главите на такива като тебе! Не знам за какъв продължаваш да се имаш, но ти си малък, много, дребен човечец, колкото и всички останали като нас, за да можеш да се изказваш от името на Съвременна Турция , Цяла Европа , както и да говориш често от името на нашия народ! Въпреки, че и според мен правилно изразяваш загриженост за кюрдите, но пак ще ти припомня, че ГЛЕДАШ МНОГО ИЗБИРАТЕЛНО, ПРЕЗ МРЕЖЕСТИ ОЧИЛА, през погледа на една идеология, която е насаждана на самите кюрди в продължение на десетки години от такива като теб! Защо не осъждаш кюрдската ПКК, за извършваните зулуми по цялата територия на Турция през всичките тези години! Да не би да призоваваш за организиране на подобни действия, като тези на ПКК, в България, та ги защитаваш! С по-късните ти излияния - 17:58ч въобще няма защо да занимаваме допълнително публиката! Всеки по-добре запознат с материята знае, че не си в час, особено за последните 60 години от историята! И няма как да си в час! Та нали сам си промиваш мозъка и си вярваш! Налага ми се да повторя пак: Всеки, който прочете няколко от коментарите ти, ще усети, защо никой до сега не ти отнемал първото място по принос в изясняване на въпроса ЩО Е ТО НАГЛОСТ ОНАГЛЕДЕНА! Но внимавай, май че се задава конкуренция! Виж писанията на твоя последовател (БОТЕВ), пази гърба си от своите, пази титлата си!

..izkufeliqa:Dedo,tu obrazovanie otdavna se priznava v Evropa.Dqadoto i 4i4oto na lqubimiqa vi Sarkozi-Benedict i Asher Mallah sa bili podanici na Osmanskata İmperiqa. 4i4o mu e zavur6il gimnaziqata Galatasaraq,i sled tova e jivqal i rabotil vuv Franciqa.Malko se obrazovaq be sanitar smotan i togava pi6i gluposti po forumite!

Лично турци от Анкара са ми споделяли че не одобряват западния начин на живот и мислят че доста пороци ще навлезят от там

Споделям мнението ви за Турция и пожелавам на жените (не само в Турция) да извоюват не равни права, ами да имат много повече права от мъжете изобщо! Аха, веднъж ме учуди мнението ти за грузинките - не стояли на главите на мъжете си докато пият?! Останах с впечатлението, че ти харесва тази равнопоставеност :)

България може и през задната врата на ЕС да е влязла,ама вие ще влезете с гъза напред и със събути гащи .А пък за революционерките на снимката нямам думи,с тоя вид приличат на пингвини,не на хора.

Dobre, che i Murat se izaka na metenoto, che beshe skuchno bez nego ...

ДО МУРАТ И ПОД НЕГO-абе фес негоден какви ги бълнуваш за РОМЕЛИЯ, първо се научи как се пише и после пии зелев сок поганецо отвсякъде Турция е обкръжена с държави мразещи я-ИЗРАЕЛ ИРАН АРМЕНИЯ КИПЪР ГЪРЦИЯ ИРАК РУСИЯ БЪЛГАРИЯ ВЕЛИКА КЮРДИЯ АМИ ИНДИЯ И КИТАЙ А-тя е държава обречена единствено американците я толерират и въоръжават защото имат интереси но и те са християни ще дойде времето ви да се закрие тоя вилает и да се върнат почистени земите на гърци кюрди и т н а наши земи са до БОСФОРА. ако не бяха немците такъв тупаник ви чакаше на ГАЛИПОЛИ и ако сърбите не ни удариха в гръб бяхме на 20 км от КОНСТАНТИНОПОЛ.