КАТ: Шофьорите масово говорят или пишат, докато карат

Шофьорите в София масово говорят, или пишат на мобилните си телефони по време на движение. Такива са наблюденията на Пътната полиция.

Обратно в новината

Коментари - КАТ: Шофьорите масово говорят или пишат, докато карат | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз също забелязвам, че много хора говорят по телефона и карат кола. Стигам до извода, че това не е причина за ПТП. Повтарям за КАТ и шефовете му: ГОВОРЕНЕТО ПО ТЕЛЕФОНА НЕ Е ПРИЧИНА ЗА ПТП! Престанете да преследвате водачите за това.

Многократно съм писал писма до КАТ - обърнете внимание на младите хора извън София - карат без книжки защото цените за курсовете са непосилни за тях. Направете една дарителска компания, уговорете този "отк..." Йовчев или как се казваше там шефа на обучаващите да направят безплатно обучение за няколко региона. Ще видят, че стотици имат желание, но нямант финансова възможност. Тогава рязко ще намалеят водачите безкнижки. Другото е всеки със средно образование да може да завърши в училище курсовете и да се яви на изпит. Похарчените пари от мин на Кунева ще се възвърнат обратно в по-малко загинаи на пътя. Като гледам страницата на Комисията п безопасност - пак ще са над 700 убитите.

а във виена що не е така

Интересно, как в Европа успяват да ги превъзпитат, а у нас не. Къде е разковничето, дали пък там всеки път, като сгрешиш не намират начин да те санкционират, ефективно?

" От главата си пати" Изпържиха им се мозъците на повечето с тези мобилни телефони. Цъкат като зомбирани.Нищо не ги интересува, нито колко ще премажат, нито кой ще ги премаже. Важен е телефона! Майки с колички с бебета, бутат количките с корем и цъкат на телефона, други разходдат кучета, ама телефона им е на ухото. Кога ще осъзнаят ,че това е зависимост и ще се наложи да се лекуват!

А що стаа с тия без книжки? Пущат ги-па да карат?? И така доде утепат некой! Ма то на кой му пука- секи мисли"Нали нема да сам я!" И те така!

Не знам какво ги правят тука, но знам какво ги правят в САЩ. Туря ти прангите и - в кауша. Оттам - на съд. Там няма тън-мън. Ако нещо недоволстваш срещу униформения (не липсват такива и там), получаваш тейзър. Дали е правилно или неправилно не се наемам да съдя. Има такива които са пострадали от полицейско насилие - например хора със пейсмейкъри могат ли да бъдат усмирявани с ток? Въпросът е как е там и как е тук - нали все гледаме как е при тях. Еми хайде да направим така както е там и да видите как бързо-бързо всички ще започнат да спазват правилниците без мрънкане и как всички шофьори ще станат послушнички, така както са американските шофьори. Това дето го гледаме по филмите с екшъните няма да го видите по улиците на САЩ. Е, всяко стадо си има и черни овце, то няма как. Иначе нямаше да има нужда от law enforcement.

Признавам си - и аз като пешеходец, отказвам да минавам ПОД подлезите. Такова копане ме чака, че предпочитам да пресека през платното. Но в такива ситуации - винаги си слагам чорапите за спринтиране!

А какво пък да говорим за шофьорите, които работят като търговски представители. По цял ден говорят. Тук може да се въведе изискване колите да са обурудвани с вграден bluetooth. Слушалки и тип"свободни ръце" на ухото не вършат добра работа!

О, баба! Те и ебът, ама още нее станало масово!?

Най-жалкото е че на никой не му пука от това. Виждам ежедневно скъпи коли, който имат заводско хендс фри, но не го ползват. А пък за евтините коли има много прости и ефективни уредчета, с автоматично свързване, силна батерия и доста качествени на цена от 20-30 лв.

за пушенето в заведението няма да говорим....

Ал

Специално за говоренето по телефона: Някои ги разсейва, други не. Индивидуално е. Мен специално хендсфриито ме побърква - било докато оправя кабела на слушалките, било докато включа блутутовете. Намирам хендсфриитата за значително по-опасни от простото говорене по телефона.

2000 без книжка хванати - 2000 коли на трупчета, после 2000 такси за пререгистрация. Перфектно

то е писано по-надолу - българинът няма елементарна култура и оттам и проблемите. Това, което моля КАТ, е да си оптимизират ресурсите и да зпочнем да виждаме повече полиция по пътищата. Явно на този прост народ му трябва здрав контрол. Съгласен съм КАТ да ме спират по 2-3 пъти на ден за проверка само и само да се намали свободията на пътя!

A КАТ за пореден път масово се проваля в задълженията си.

И какво се оказва, че е по-безопасно да говориш по тел. със слушалката на ухото вместо да го държиш с едната ръка в скута или на волана със спийкъра...

Ниска е културата на българина,затова стават и катастрофи.Масово се говори по телефоните.Виждала съм майка с количка,води куче на каишка говори по телефона и пресича светофар.

За пешеходците нямам думи! Вчера чакайки на кръстовището пред английското посоство в София станах свидетел, как за 2мин минаха 3ма на абсолютно червено! Последната лелка си крачеше най-безцеремонно и си говореше по телефона! Чичко полицай който през това време управляваше светофара ръчно, изобщо не се впечатли от този факт!

Можеш да ядеш, да пушиш, да пиеш кафе, да си си правиш ножка, да се чешеш по задника....не виждам защо да не можеш да си държиш със същата ръка телефона....Малоумници.

Защото, Гоше, като трябва да смениш скоростите няма да ти хрумне да си пуснеш телефона, а ще си пуснеш волана...

дам, от позиция паркинг ще трябва да превключа на реактивна, нали? Може би някой имат автоматици, дай друга причина!

Карам автоматик, едната ръка ми е свободна, не виждам защо да не говоря по телефона!!!

ами, щот си ТЪП , моето момче ! Като има Правилник няма какво повече да се Напъваш, че да мислиш . Нищо не можеш да измислиш : има си Правила и трябва да ги Спазваш . И когато ВСИЧКИ ЗАПОЧНАТ ДА ГИ СПАЗВАТ инцидентите ще станат "Инциденти" - т.е. Случайности , от дъжд на вятър и няма да има така жалко загинали без време по пътищата и почернени семейства . Ама от ето такива тъпунгери , които "си мислят , че Могат да Мислят" стават белите и ужасните трагедии ! На такива волномислещи ви трябва не автоматик , а автопилотна кола, 'щото 100 на 100 ще "мисли" по-добре от такива , като теб .

в търново никога няма катаджии пред мола, където стартират гонките и после продължават по ул. илия янулов до магазин стиви и обратно участниците от години са едни и същи аудита и беемвета, но органите нехаят и когато сигнализираш ти казват - ми обади се на 112

най новата мода е да карат с качулки, което е много опасно защото нямат видимост, но отговорните органи не се интересуват от нищо не им пука

не разбрах какво стана с КТБ и 3-те МИЛИАРДА ДОЛАРА ?!

Ми ще говорят, те какво искат, да пеят ли?!

kirchevo

Не, явно на този етап имат някаква забрана за проверки, щото не виждам да спират никой иначе те илиционерите това чакат да си напънят малко личните портмонета.

Ами че глобявайте ги бе. Или вие от КАТ сте само статистици с добри доходи

То, и тези КАТ масово карат без колан, без светлини и си говорят по телефона!

Масово идиотизъм сред шофиращите и сред пешеходците! Сред велосипедистите също е доста разпространен. А какво прави КАТ с тези, които нямат книжки?! Абе държава на идиоти е това!

Че е масово,масово е. Един път ми се случи,да говоря,шофирайки.ПТП -то беше на косъм,по моя вина.Добре,че таксиджията срещу мен,беше с бърз и адекватен рефлекс,човекът.И понеже не искам да си пържа мозъка допълнително с хендсфри,от тогава-не говоря,не чатя,не пиша докато шофирам.Колкото и да е спешно,за 2-5 мин.,докато намеря място да отбия,за да се свържа,Светът няма да пропадне.

КАТ какво прави по въпроса?!? Само води статистика и констатира факти??? КЪДЕ е КАТ ?!? Защо не упражнява контрол ?!? Не е на пътя със сигурност ! Това го виждам всеки ден докато шофирам ....

"...Шофьорите масово говорят или пишат, докато карат..." - готино заглавие. Добре че не цепят дърва.

Никога не шофирам и не говоря. Накрая нито съм говорила качествено, нито съм шофирала качествено. Забелязвам, че моите познати, които обаче го правят - рязко влошават поведението си на пътя. Като се запонче през ровенето "къде ми е телефона", забиването на поглед "кой ме търси", после опити да се върти волана и сменят скоростите с 1 ръка и криволиченето на кола. Хендсфрито е вариант, но пак отклонява вниманието. За съжаление много хора работят и пътуват и няма как да не си вдигат телефона

Ти все пак си жена. Няма как да правиш 2 работи едновременно и то качествено.

Какво ли щеше да напишеш, ако постът ми беше в мъжки род?! ;) Факт е, че най-тежките катастрофи със смъртни случаи, употреба на алкохол и превишена скорост са дело на мъже. Така, че да замълчим

секистка свиня си ти Деяне - 90% от катастрофите са предизвикани от мъже, защото сте по-прости и агресивни.

в закона е добавено ....пешеходна пътека се обозначава на разстояние не по-малко от 250м...... Законно превърнаха улиците в населените места в скоростни отсечки за превозните средства, а горките пешеходци в дъжд и студ трябва за да пресекат улицата да вървят минимум 300 метра , а и на светофара чакат зеленото човече да светне 3 пъти по-дълго време...... В същото време водачите си пуснали климатика , на сухо и топличко , че и музика си имат и по телефона си приказват и цигари пушат, .... и няма глоби ........ От началото на годината на пешеходни пътеки са блъснати над 250 пешеходци ....... ТОВА СА "РАВНИ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ" ПО КОНСТИТУЦИЯ И ПО ЗАКОН, И ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ.

Точно така . Това са равните права . Не може пешеходците да са привилегировани от закона и това да се счита за равни права . . . Ще пресичат поне на триста метра по-нататък . Автомобилите няма да спират през сто метра заради пешеходни пътеки поставени там където трябва да се кара а не да се спира . Аз също съм пешеходец и водач на лека кола. Когато има безброй пътеки тогава и на шофьорите им писва от постоянното спиране и започват да не спират пред пътеките . И какво , когато шофьорите са на топло и сухо да направим пешеходни пътеки през петдесет метра ли ? Трябва да има забрана за пешеходни пътеки по-близо една от друга от триста метра . Същото узаконено беззаконие е даване на предимство на пешеходците пред дясно завиващите коли . Това е крайно неправилно ! Трябва кръстовището да се затвори изцяло за автомобили и да се пускат всички пешеходци . Тогава няма конфликтни точки . Така е по цивилизованите страни . Също и с трамваите . Не бива да имат предимство като са релсови ппс . Рядкост са страните с такова предимство . Равни права имат всички участници в движението , и трамваите също , и не е редно да са привилегировани !

1.Едно е да имаш едни дънки като защита - друго броня и купчина железа; 2. Във всички "нормални" страни пешеходците имат пешеходни пътеки, а колите спират на тях; 3. Човече в кой век живееш, трамваите отдавна са с равни права с другите учасници в движението.

Аз например си пея в такт с тежката музика по стереоуредбата и не ми пука как ме гледат тиквите отстрани, дето бързат за работа да не ги уволнят ако закъснеят. Но обикновено не съм сам и едната ми ръка е някъде върху черен чорапогащник - това нарушение ли е? Колко да ви платя или искате и вие да се уредите в натура?

Кичо

па бъркай си в чернатата дупка па ела ме обърши ти напълня тиквата с 9 мм черни мисли

Пъпчив тийн без кола, нали?

Така е обаче, реално погледнато и в Европа, поне за Германия знам от собствени наблюдения. По принцип на нормалният шофьор, не му пречи , на ненормалната блондинка например, и хендсфрито и е разсейващо, тя си отвлича вниманието дори, като се замисли за роклята на приятелката си!!! Всичко е индивидуално, един докато си настройва радиото , отива в канавката или като пали цигара, друг е концентриран, като Шумахер независимо какво или колко неща едновременно прави, ТОВА Е ИСТИНАТА!!!

Сигурно. Така един с "баничарка", в задръстване, говорейки по телефона ме натресе в теглича на джипа отзад. "Баничарката" - с дупка, аз без нищо. Не поиска да чакаме КАТ. Жалко! Бих се радвал да му направят акт, за неспазената дистанция, говоренето по мобилния и за това, че е тъп галош, като теб "концентрирания".

Хахаха, тъп галош не се бях сетил за галоши, защото за разлика от тебе съм пето поколение гражданин и не съм носил галоши.Относно това дали съм концентриран, при мене шофирането е просто генетически свързано, преди 100 години прадядо ми е закупил на дядо ми автомобил за 18 рожден ден и така е със всеки следващ наследник в нашата фамилия. Не знам за теб, дали си потомствен каруцар или файтонджия??? А пропо дядо ми е бил личен шофьор на инж Иван Иванов известен кмет на София, с личният си автомобил, защото тогава на кмета не се полагало държавен!!!

А пък моята жена, не стига че говори по телефона докато кара, ами дъвче дъвка, носи слънчеви очила и слуша радио.За червисване и грим по време на движение да не говорим.

Това "докато карат" е доста подвеждащо. Шофьорите в София обикновено си висят в задръстването, малко е спорно колко карат.

Ако има "полиция" и има санкции това няма да е така.

Преди десетина години и повече когато говорех по телефона или пишех ме спираха и ме глобяваха и ми пишеха актове. Сега катаджиите ме гледат как говоря и не ми обръщат внимание, за какво ви говори това?!

Попитай КАТ имали точка в закона да не се говори по време на движение . Но те не могат и да четът затова и не са прочели и закона за движение по пътищата.

Може да спорим кое е по-опасно. Новината която ще чуеш по телефона или ако някой се е надрусал от пушека на цигарата и лениво натиска някой от педалите. А бе да сте видели някой с цигара да дава мигач? Ами не държат си цигарите с лявата ръка тази с която трябва да тръскат цигарата през прозореца и да дават мигач. Тия с телефоните ползват дясната ръка защото от дясно е кабела за захранване и телефоните са пригодени за боравене с дясна ръка. Тия с телефоните може да се излъжат да дадат мигач обаче тия с цигарите никога.

Ехе навремето какви курсове карахме сегашните са смешка. Навремето инструктора ме гледа наближавам 18 години и вика ти не пушиш ама трябва да те науча да караш с една ръка. Я вика спри до тази количка със сладолед. Купува ми той един сладоледи и ми вика сега карай. Мигачи, волан, превключване на скорости всичко с една ръка. Е за какво ми е викам му аз. ами един ден като пропушиш да може да караш и да не правиш грешки. Така и не пропуших, обаче се научих да не ръчкам припряно скоростния лост. А да и си говоря без проблем по телефона. Навремето без проблем си сменях и касетката на касетофона. И да ви светна навремето курсовете бяха 3 месеца.

И не ви прави впечатление, че масово пушат и си хвърлят угарките през прозореца.

Де да бяха само угарките - чашките от кафе, хартийките от баничките, шишетата от безалкохолни и какво ли не. "Колата е моя, навън не." Там е чуждо място - България. Става наше само след 3 ракии.

Ни думай! Ами вий, тулупи, какво правити по въпроса? Експерименти за очевидни нарушения ли ? Намерихте ли антигравитацията или левитацията (за оная с левовете знам че сте намерили)?