Архитекти: Да се конфискуват запалени исторически сгради

Обществен съвет за защита на културното наследство в Пловдив настоява в отворено писмо за спешни мерки по отношение на изгорелите тютюневи складове.

Обратно в новината

Коментари - Архитекти: Да се конфискуват запалени исторически сгради | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кога е решила дръжавата, че това са сгради - паметници на културата? Преди да ги "продаде" на търгашите или след това? Вината е държавна,а на оная измет в министерствата! Те са безхаберни, мързеливи, прости и лакоми за пари и власт. Търгашите го знатя и ги купуват. Сега искат МОЛ и си милят, че така ще стане добра търговия. Всички диванета да пазаруват само в техния магазин и то всеки ден, и от по една заплата минимум! А после скриване на оборота и лапане на пари! Да, ама не! Да ми лапат ХУ!

Всички сгради които се обявяват за паметници, трябва да се изкупуват от държавата. Тя е решила че това е паметник и трябва да полага съответните грижи. В противен случай, собственика на съответната сграда , трябва да може да прави с нея, каквото си иска. Как така решавате на някого да му забраните да си разруши къщата. Че това определено е нарушаване на правата на съответния собственик. Май нещо много се филмирате.

Но понеже сега наближават избори, управляващите гледат да не гневят избирателите с резки движения и затова "уйдисват" на акъла на "защитниците" на историческото и културно наследство.

Тъпако, в нормалните държави има места, където даже на собствената си обикновена къща не може да правиш каквото си искаш по фасадата, даже пердетата трябва да са определени. На който не му харесва - продава и отива да живее в гетото. От такава "свобода" да се прави каквото иска на терена, България прилича на модерно циганско обиталище

Всички грозотии наречени "културно наследство от тютюневи складове" трябва да бъдат незабавно разрушени всичките!!!!!!!!Тези сгради загрозяват Пловдив да не говорим се всеки момент ще се срутят сами-например на Сточна гара.Добре че единият склад го преобразиха много добре и до него направиха и отличен паркинг.кога ще направят и другите така?Ако ги вземе общината то ще да е да попаднат отново в ръцете на "наш" човек и там да построи друга сграда или поредния "чалга" клуб.Изобщо вече в Пловдив дали има Цигарена фабрика и защо трябва да има складове за тютюн?

Престанете да си показвате глупостта, омръзна ни вече. Тези сгради са проектирани от най-известните пловдивски архитекти по онова време. Когато са били нови, са били прекрасни. Комунягите ги откраднаха и ги ползваха без да ги ремонтират, изобщо без т.нар. грижа на добър стопанин. Няма сграда в света, която да не се поддържа и да не се руши. Така че проблемът не е в сградите, а в собствениците. Ако ги бяха възстановили, щяха да са 100 пъти по-красиви от новите МОЛ-ове - тях пък да ги видим след 100 години експлоатация без поддръжка на какво ще приличат, като са грозни още като нови и на 5-тата година имат нужда от ремонт. Добре, че няма да сме живи.

И аз ви казвам стига наистина с тая платена и вече изтъркана анти-комунистическа реторика. Добре, че беше Соца да декларира складовете като паметници на културата и запази Тютюневия град. По времето на Соца имаше железни правила за опазване на наследството, имаше и институции, които го пазеха. Имаше НПК в Пловдив дори. А фабрика "Родопи" отделяше от собствените си приходи за поддръжка на сградите. По това време, в една такава сграда се помещаваше и Музей на тютюнопроизводството. Така че, равносметката е, че по Соца повече се ценеше историята. Да не говорим, че най-големите далавери с наследството станаха по времето на вашия син кмет.

Не говорим за времето когато са ги построили,говорим за сегашния момент и в какво състояние са сега и за какво могат да се използват сега в този си вид?Искаме Пловдив да добие сегашния вид на София!

Трябва да се въведе закон, където сгради с такъв статут ако не се поддържат поне 5г. да се отнемат веднага, а не сега да се чудим какво да ги правим тези съборетини. Подпалвача дори направи услуга на пловдивчани,защото тези сгради са точно на 100г. Един ден просто щяха да рухнат и тонове дървения и камънак щяха да направят поразия.

Те са били държавни и преди няколко години са продадени на безценица, какво гарантира, че ако станат държавни нещо ще се промени или само ще плащаме за ремонти-далавери за усвояване на много големи суми за тоя що духа

А тези сгради защо са продадени предвид че няма инвестиционен интерес??? И за колко са продадени? Ясно е че става въпрос за схема, въпроса е с колко е ощетена общината? И трябва ли сградите да бъдат запалени за де се спре това кощунство.

обикновено се случва в територията на ДС-мафията, не са продадени, а подарени. Димитър Кудоглу е купил складовете за 15 млн. български лева със златно покритие, а тези подставени лица са ги получили за 2 млн. от сегашните хартийки, пък може и някоя и друга компенсаторка - другата нагла подигравка с хората.

вежди ряшидов разпореди сащото и март мецец, след като полуразрушиха другата сграда. нещо случи ли се? остана да стои така, изложена на слунцето и вятара, докато савсем се разруши. думи, думи, думи...на килограми се леят от нашите политици... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.