Валери Петров: Заплашва ни страшно зинала пропаст

"Народът ни и страната ни имат нужда от огромни усилия в областта на духовното". Това каза Валери Петров, след като получи от премиера Сергей Станишев държавната награда "Паисий Хилендарски".

Обратно в новината

Коментари - Валери Петров: Заплашва ни страшно зинала пропаст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ZELUVAM VI RJKA.VIE STE SIMVOL NA MJDROSTTA.

кажи кажи и кои написа или преписа мъртво вълнение

кажи кажи и кои написа или преписа мъртво вълнение

Единият евреин дал на другия евреин награда, стиснали си ръци и си казали, че добре управляват гоите българи - и материално , и духовно.За това сме на този хал.Според Тората, еврейският духовен закон, неевреите не са хора, а са наравно с животните.Сега и риктора на Университета е евреин.Ще го втаса и българската наука, покрай материалното и духовното.

Ето, Аз ви пращам като овци сред вълци. И тъй, бъдете мъдри като змията и незлобливи като гълъби. /Евангелие от Матея, 10:16/... ХАНЕ, както виждаш, Христос не раздава шутове... ВИЛИ, филмите, театрите, медиите, сцената и т.н., НИКОГА НЕ СА БИЛИ И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ извор на Вярата... Не съществува позитивна и негативна /?!/ Духовност... Духът, е душата в действие, така както разумът, е умът в действие. А душата е матрицата, божествената частица, която е заложена във всеки от нас. ПОТЪРСЕТЕ Я!... Търсете другаде...

Ето, Аз ви пращам като овци сред вълци. И тъй, бъдете мъдри като змията и незлобливи като гълъби. /Евангелие от Матея, 10:16/... ХАНЕ, както виждаш, Христос не раздава шутове... ВИЛИ, филмите, театрите, медиите, сцената и т.н., НИКОГА НЕ СА БИЛИ И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ извор на Вярата... Не съществува позитивна и негативна /?!/ Духовност... Духът, е душата в действие, така както разумът, е умът в действие. А душата е матрицата, божествената частица, която е заложена във всеки от нас. ПОТЪРСЕТЕ Я!... Търсете другаде...

Лекотата и красотата - това са части от гениалността, а поезията на Валери Петров притежава тези качества. Радвам се, че го има. :)

Севодня седмова наября(7.11).Пазволь паздравлять балгарскава камуниста таваришча Петрова с гадавшчинъй Великай Актябрскай ревалюции в Рассии.Я желаю ему харошева здаровя.Он настаяшчий камунист,самай настаяшчий друг СССР-а и Рассии.

Има нужда от огромни усилия в областта на духовното, разбира се. Но за тази цел трябва поне тези, които уж се занимават с култура и духовност да разграничават позитивната духовност от другата !!!!!! А не да ни пробутват всякакво духовно рушене в театри, медии, от сцена и т.н. !!!!

Нещо за гражданската позиция на Валери Петров. Когато тези които го ругаят са ходили с пионерски връзки и са се клели на Партията, той заедно с Радой създаде импровизация - една епохална критика на Системата. Когато същите ругатели слушаха Свободна Европа със слушалки /да не ги чуе кварталния/, Валери публично отказа да заклейми руските дисиденти, за което си понесе последствията. Да всички комунисти да бяха като него...

Браво на: Maximus (07.11.2007 г. 11:37ч.)

Прав е Валери Петров, но пропастта не ни заплашва, ние отдавна сме си в нея. Неграмотно младо поколение, прехласващо се по една просташка, ориенталска музика, която циганизира и изражда морално народа. Обществения белег за успех е нагъл дебелак в скъпа кола. Критерият за успяла жена е пълна липса на мозък, гарнирана с изглед като на долнопробна проститутка /което се смята за красиво/. Отношението на мъжете към жените е: кифла, курва, собственост. Отношение на жените към мъжете: чичко-паричко, дойна крава. Масовото поведение в обществения транспорт и изобщо на публични места наподобява говежди вагон. Първобитна селска злоба, комплексарщина и тъпотия, които сякаш направо са пропили атмосферата в София. Повсеместна липса на добри обноски. Спомням си в детството ми беше нормално, ако някой те бутне на публично място да се извини и обратно. Няма вече такива работи. Селянията е на върха! Така че, ние сме си в бездната, или поне тук, в София. И да не забравя да допълня, че голяма част от заслугата за това не е само на политиците, а и на тези, които уж трябва да възпитават младото поколение и наскоро ревяха за големи заплати.

Браво на: Maximus (07.11.2007 г. 11:37ч.)

Допадна ми мнението на Maximus от 11,37.

Браво на: Maximus (07.11.2007 г. 11:37ч.)

БРАВО, Хан ТУКТУ... Поздравления: Ако не искаме омраза трябва да си изберем Любов, ако не искаме отчаяние трябва да си изберем Надежда, ако не искаме безпътица ни трябва ВЯРА.... Да си говорим наистина за етика и за нравственост. Те са и икономическа мощ, колкото и да изглежда странно това! Да говорим, да говорим... Има с кого... Но и КОГАТО ТИ СИ МОРАЛЕН, НЕ ТРЯБВА ДА РАЗЧИТАШ НА ВЗАИМНОСТ. - Просто това е твоят личен избор, твоята визитна картичка, твоето достоинство... ВЯРВАМ, че в нашето безвремие вече се натрупва нова критична маса Духовност... Усещаш ли я? - Тя не робува на клишетата, на шаблоните: ако всички мутри бяха като Агонцев, то аз си променям мнението за мутрите; ако всички тиквеници /вж.18.43/ бяха като Добрев, аз си променям мнението за тиквениците; ако всички свещеници бяха като отец Иван, то аз си променям мнението за клера ни; ако всички другари бяха като В. Петров, то аз си променям мнението за другарите... Но, СПРИ СЪРЦЕ!

до психиатър: (07.11.2007 г. 08:32ч.) На Вашето изявление:Боже Господи, каква безпросветност??!!! подхожда О, свещенна простота, защото невежеството ходи по хората. Животните, дори и дресирани, знаят своите интереси. Хората до такава степен са заслепени от ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА чрез безкрайни манипулации, че се изключват от процесите в РЕАЛНОСТТА, за разлика от животните. За животните ПАРИТЕ, НАГРАДИТЕ са нищо. За хората, които отиват на луната, също, не така стои въпросът с водата?! ВСИЧКО Е СУЕТА!

НЕ ЗАБРАВЯЙ ЧЕ СТАЛИН ПОЕ РУСИЯ ОТ РАЛОТО И Я ОСТАВИ С АТОМНА БОМБА. ТОВАРИЩ ПОНЕМАЙШ ЛИ как е развивал СССР ТОЙ.

Така е пълно е с МИЖЪТУРКИ в БЪЛГАРИЯ гладни боси голи духовно бедни които от носа си повече не виждат. Иначе искат да минат за интересни тази дрипава твар като раболепничат пред тези които окрадоха държавата. ВАЛЕРИ ПЕТРОВ Е КОЛОС ЗА БЪЛГАРИЯ.

Част от липсата ни на култура е неуважението и невслушването в по-възрастните от нас! Вижда се в доста от коментарите тук. Свикнали сме да си мислим че всички други са некадърни или ако са успели, то задължително са част от мафия или номенклатура(такива са били времената, дай да е нямало талантливи хора в България защото е били комунизъм). А непоглеждаме себе си, как се държим с околните, уважават ли ни другите, какво правим за да изразим недоволството си освен че негласуваме, поддаваме ли се на цялата простотия, която за 20 години измени нашия манталитет. Нямаме гражданско мнение и общество. Псуваме се един друг, бягаме навън(говоря за постоянните имигранти и си казваме като се оправи България ще се върнем). А това всичко не е решение, бягайки от тук, бягайки от проблемите е все едно да бягаме от себе си, а това е невъзможно и така тя няма да се оправи лесно. Най- малкото трябва да започнем с уважението един към друг, както е било винаги досега през годините, да вярваме в себе си и да не се поддаваме на антикултуризацията. Ходил съм по света и съм разбрал че дълбоко в себе си носим огромна култура, нещо което го няма в много от икономически развитите страни в момента, макар и да имат възпитание. И исторически това е доказано. Учим тяхните ренесанси, възраждане, Хамлет, Шекспир, а ние тук сме имали истински поети, истинско възраждане(ще имаме и в бъдеще), интелектуалци и ценности. Да, поставиха ни на колене, не ни дават да дишаме, не ги знам кои са тези Те(българи или не), но и ние самите им помагаме за това или поне си правим отношенията между нас по- проблемни. Защо да не се обичаме, уважаваме, оценяваме трезво постигнатото от нас, да даваме път на истинска музика, истинската поезия и интелигенция, на кадърните хора, а като пийнем масово ставаме да играем на кючеци, още ни тресе гъзарията, снобарството, още говорим само за политика, още си мислим че ще сме добре само ако другия е прецакан, неща които навсякъде другате са смешни, а и без тях дори и без пари ще живеем по-добре!

Гледах го и ми направи впечатление като духовно извисен българин/вие казвате че е евреин/ на който всички сме в краката.Казал е страшната истина до която слепците ще стигнат много скоро.А когато си в капана на заслепени от власт людоеди си длъжен да им посочиш пропастта в която ще паднат заедно с един цял народ.

из архивите - Зайчето Валери, пише и трепери. Радой ралин

Все по-малко са хората, които са символ на мъдростта на нацията. Много си отидоха от този свят огорчени и неразбрани, а други се самоизолираха в затънтени селца, близко до други мъдреци от народа, та да са далече от лакомията и безчувствеността на управници, политици и бизнесмени. Накъде отиваш българино ?

Никакъв поет не е той.Вий сте в голяма грешка.Какви брилянтни преводи на Шекспир?Какъв безспорен принос?Не съм чел такива неща от него аз.Стар партиен кадър е.Възхвалява БКП и всичко комунистическо.Има някви раболепни писанийца хвалещи Живков,Червенков,Дим и тавариш Сталин.Как ще се оправдае в деня на страшния съд когато господ го прибере при себе си?Как ще изкупи греховете си към българския народ?

ох омръзна ми от искукали комуняги с награди.затова нацията ще застарява за младите таланти няма такива изявени политиканти.

Nqkoi si misli, ce prost narod se upravlqva po-lesno, no ako nestata prodylzavat taka nqma da ima kogo da upravlqvat. Prosto ste izceznem.

Ако правилно съм те разбрал /22:32/, В. Петров е бил слуга на мафията . Не ми е ясно какъв смисъл си вложил в символосъчетанието ?!!!! , но ако мислиш така, гражданино психиатър, ти си за психиатър.

Никой не оспосрва таланта и творчеството на В.Петров.Аз лично имам резерви към гражданската му позиция и смелостпо времето на т.н.социализам,и също за морала му в този аспект.За жалост за мен той ще си остане номенклатурен на БКП интелектуалец,макар и много надарен и способен.Светът познава много неморални и много талантливи творци.В.Петров е от тях!

Разбра се, че затлъстелият министър на културата е получил тази награда преди В. Петров. Това само по себе си говори за механизмите за връчване на наградата. Ясно е, че В. Петров я заслужава, но тя му е дадена не защото я заслужава, а защото ... така са решили важните фактори, вероятно е натежала подкрепата за Гоцето напоследък, а не гигантският поетически труд.

Чел съм ги, НикиБ, вярвай ми...

Не ми е ясно този безспорно духовен човек дали все още е член на крадливата и безспорно материалистична БСП?

Поклон пред един от малкото останали ЧОВЕЦИ !!!

Боже Господи, каква безпросветност??!!!

Ех ако Д.Вълчев беше прочел в детството си произведенията на МАЙСТОРА на словото В. Петров!

Но на кой му пука? На Гоце, на Хамстера, на Мадридския крадец или на Доган- Секирата?

Говори за духовното,но с местенцето във ВАРНА и част от улица и половина е заграбил-колко нематериално!Реститу що!

По отношение на вьзраждането чрез духовност-аз заставам до теб. По отношение на принудата.. мисля, че ако образованието не беше толкова закьсало би могло да се вьведе по един час вероучение седмично. Не като принуда, а като осьзната необходимост. Много си прав. Вярата е сьхранила и националното и духовното у нас, а ние сме сьхранили вярата. И това за безвремието е сьщо вярно. Левски беше казал, че ние вьртим времето, и то вьрти нас. А ние стоим на едно място. Преведено от грьцки, икономиката е наука за управление на дома. Основното е домьт, но при нас той започна да придобива чертите на второстепенна величина. A в дом верания, духовното не се заьржа.

Всяка нация би се гордяла да има такав творец и такава личност ! Да оставим омразата и завистта за малко! БРАВО !!!

НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ?! КАКВИ СТЕ ВИЕ, КОИ СТЕ ВИЕ, ЧЕ СТЕ СЕДНАЛИ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ ДА МУ МЕРИТЕ ПРИКАЗКИТЕ?! Познавам го лично-приятел е баща ми. Толкова златен и добър човек няма никъде! Той просто не е за нашето време. Далеч е духновноста от вас. Вчерашни пикльовци, не можете и на нокътя му да стъпите. Дълбок поклон г-н Петров!

Edno govori...drugo priema.. 6to e to? V.Petrov:)))

Това все пак е голямо име в българската литература. Той сигурно има гражданска позиция, но нека ние да имаме предвид и възрастта му. Той направи каквото можа - даде ни култура, по начин по който малко творци можеха...все пак! Сега мисля, че дойде нашия ред.

Валери Петров е голям бьлгарски поет. Но той все пак е на 87 години и да се каже Мафията награди своя слуга е нещо дето не го разбирам. Тази награда се дава за цялостното му творчество и не виждам защо трябва да не я приема. Правителствата врьчват награди от името на народа. Някой от вас му казаха Благдаря, така че той я заслужава. Вие искате някой не-политик да каже много истини в очите. Но вие готови ли сте да застанете зад този, който ще ги каже? А че расте безздуховността, и че духовните ценности се подменят с евтини комерсиални сурогати е е повече от вярно. Мрьднете 10 сантиметра надясно и се радвайте на новата духовност- дупета и цици, манекенки-живи маси за ВИП гости, Ирен Онтева с псевдо-фройдистките си проблеми, дами ангажирани с благотворителност, дами ангажирани с чалга, дами сьс силикон и малко мисьл в главата, супермоделки, безвкусни мебели...Ккаво да му коментирам повече, освен, че някои искренно вярват, че това е културата на новото време. Омразата кьм не-етническите ближни се нарича ксенофобия. А прекалено разюзданата ксенофобия е белег на масова психоза. Майките на една част от нас са червени бабички, бащите ни са онези пенсионери дето ги храним, децата ни по време на стачката масово бяха наричани от част от гражданството дебили и кретени. Това какво е ако не нравствен упадьк и белег за болно общество. Софиянци приканват селяните да си вьрвят в провинцията. Будни граждани сьветват имигрантите да не се бьркат, ама докато пресмятат даньците изразходени за учителите последователно забравят да отделят някое кюше в икономиката за парите постьпващи в Бьлгария всяка година от имигрантите. 2004 мисля, че бяха един милиард долара. Тия пари да не отиват в полза на албанската икономика? Ами ниската раждаемост не води ли кьм национална катастрофа? Колко ще бьдем след 20 години? А колко ще бьдем след 50? В Куба продьлжителността на живот е с 3 -4 години по-висока от тази в Бьлгария. А детските домове, за които една жена беше писала, че са чисти, но децата са разнасяни като животни по липса на инвалидни колички? А че се извьршват порьчкови убийства посред бял ден? Че изборите са превьрнати в маскарад? Кьде го има това на Запад - засилено полицейско присьствие за да не се продават гласове или да не набият някой избирател? А че средната класа се изпари от социалната стратификация? Това белег на какво е? Сигурно на просперитет и национално благополучие? Може би трябва да се отвори Колорадския каньон из равното Софийско поле (с ударение на пьрвата сричка.

До:до страшна зинала национална пропаст (06.11.2007 г. 22:17ч.) Защо Вие не се прегледате, имате халюцинации от отблясъците на светлото бъдеще. А колкото до брилянтните преводи на Шекспир, приносът на В. Петров е безспорен. Другото..., другото е реално, но не се вижда. Човек вижда само това което желае, чува само това което иска да чуе. А Истината остава в не видяното и не чутото. МАФИЯТА награди своя слуга?!!!!

Е, това обяснява наградата на Валери Нисим Меворах.

Е, и какво от това? Талантливият си е талантлив.

До:до страшна зинала национална пропаст (06.11.2007 г. 22:17ч.) Защо Вие не се прегледате, имате халюцинации от отблясъците на светлото бъдеще. А колкото до брилянтните преводи на Шекспир, приносът на В. Петров е безспорен. Другото..., другото е реално, но не се вижда. Човек вижда само това което желае, чува само това което иска да чуе. А Истината остава в не видяното и не чутото. МАФИЯТА награди своя слуга?!!!!

Чета коментарите Ви не не мога да не запитам: Защо ние българите не можем да се понасяме едни други?

Валери Нисим Меворах е името на другаря с общите лафове, които всеки може да каже.