В София вече има паметник на цар Самуил

Скулптурният монумент Самуил – цар на България (997-1014) беше открит в парковото пространство пред базиликата "Света София".

Обратно в новината

Коментари - В София вече има паметник на цар Самуил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само ще цитирам мнение което подкрепям на 100%: Да си представим, че искаме да породим някаква гордост, някакво позитивно чувство към родината си. Не трябваше ли там да стои примерно Симеон Велики, според логиката на същите тези патриоти? Представете си, господа националисти, този площад, на който се правят военни ритуали на Гергьовден - българските войници ще се строяват между ослепените войни на Далчев и светещите очи на Хайтовия Самуил. Защо да си го причиняваме? Не е ли по-добре да се направи жест към някакво положително събитие от миналото, с което се гордеем и което дава поуки за бъдещето? Да речем Съединението, което е едновременно и събитие, и принцип.

лично на мен много ми харесва паметника и символиката с очите, оригинална идея! Светлина за ослепените ни войни, чрез очите на царя! Тръпки ме побиват само при мисълта да видиш тази гавра с войните ни, камо ли пък да съм жив свидетел.... Имаме да построим още много паметници и да се преклоним пред велики Българи! Да си спомним делата на всеки един. Да ЗНАЕМ, че БЪЛГАРИЯ единствена в Европа НЕ СИ Е СМЕНИЛА ИМЕТО, а може би и в цял свят

Напълно подкрепям и харесвам паметника и неговото място! Не обръщам изобщо внимание на разни говорители, които търсят начин да ги покажат по телевизора с абсурдните си тези - например някоя си Райничка от тази сутрин.

Браво! Страхотен паметник! Естествено на русофилите и олигофрените не им харесва! На русофилите не им харесва, защото руския посланик е против, т.е. такава е инструкцията! На олигофрените не им харесва, защото са ...олигофрени!

И русофилето и соросоидето имат един и същ марксиско-ленински произход.

Много е забавна цялата тази история със светещите очи! Искрено ще се смея всеки път, когато прочета някъде за статуята на Самуил (със светещите очи). Какъв кич! А най-забавното е, че уж било хрумване на архитекта! Страхотни творци имаме - да живее халтурата, която те популяризират и въплъщават!

Първо научете историята, след това пишете. Самуил не е последният български цар от Първата Българска Държава. В крайна сметка няма окончателна победа на Византия над България - след смъртта на последния български цар - проверете кой е за да се обучите повечето от българските феодали решават да се договорят с византийския император - минават подд негова власт и запазват владенията си. Примерно Кракра няма загуба от Византия и доброволно решава да стане византийски патриций. Само може да гадаем защо. Кракра може да се нарече всичко друго , но не и предател. Четете история преди да пишете.

Аз предлагам на негово място да има паметник на Ленин с поглед в бъдещето и вдигната ръка сочеща правилния път (априлският)

и със светеща ръка, насочваща ни към комунизъма, тамо нейде в светещото бъдеще!

Най добре е да му извадят очите,както са направили византийците.И без това в България няма истински българи.

Паметникът е отвратителен. Нямам нищо против да има паметници на нашите царе, но този специално е УЖАСЕН.

Сега е ред да се издигне паметник и на нашия велик държавник другаря Тодор Живков

Той си има жив паметник, живее в Банкя.

laplandetza

Това беше добро. обаче забранено е разглеждане на паметника в полунощ, нали/такова.........превръща се в........

Всички които са против този паметник са агенти на москва защото руснаците са били против България та са враг на България. Причината за това ,че България им е дала писменост и християнството.Защо търпите паметника на съветската армия поробителка без родственици ,бездарници скапани руски такива.агенти.

Казваш, че ако не съм фен на някакъв луд феодал плячкаджия, който се е самообявил за цар, /както Божо Вампира се самообявява за професор, какъвто никога не е бил/ значи съм руски агент???? Когато Василий II превзел Охридската крепост, открил несметни богатства, не противоречи ли това на легендата за 40-годишната защита на България; как забогатяваш, като се отбраняваш?

Най после в София да се сътвори реалистичен паметник.Този скулптор е със златни ръце и докоснат от бога!Дано вече и у нас естетиката в направата на скулпторите се наложи като приоритет.Стига с изчанчени и нереалистични статуи,за които децата ми ме питат какво представляват?Този скулптор показа как трябва да се твори!!!

Да, най-реалистични са светещите очи! Жалко, че не може да мърда ръце - да се хваща за главата и да стене все едно вижда ослепените си войни отново и отново.

дръжте крадеца! Така и соросоидите викат: соросоиди не искат паметник на цар Самуил? Защо ли? За да се покаже ,че противниците на тази статуя са много малко? А те са много. И не са соросоиди! Българи , които виждат лоша символика : 1.Покорно наведената глава 2.Самото излъчване на фигурата и и физиономията 3.Зловещите като на сатана очи, а като и засветят... Защо не започнаха с паметници на могъщите български царе и пълководци. Но трябва ли да се помни ,че българите са имали велика държава и велики царе. Нееееееее. Сорос НЕ позволява!

Ти си изрод, Божо, странно, че и тук те професоросват, както по сутрешните блокове. Самуил е нападал и грабил мирни гръцки градове, в които не е имало гарнизони. Задай си елементарния въпрос как е "защитавал България" в Пелопонес; и защо след завладяването на българите Василий не ги е избил, а по българските земи е настъпил мир!

До Ъхъ Традиция за строителството на паметници в България е доста стара. След Балканските войни се издигат паметници в много градове и села. Не е необходими да се търси прилика със съответната личност. Паметник се издига за да остане в памметта на настоящите и бъдещите българи делото на тези личностти.

Чудесно е, че бе издигнат паметник на един велик български държавник! Считам, че такива паметници заслужават кан Аспарух, кан Тервел, кан Омуртаг, кан Крум (с каменни плочи на законите),цар Борис покрастител, цар Симеон велики, цар Петър, цар Калоян, цар Иван-Асен II, цар Иван Шишман. Всички те заслужават паметници около църквата св. София!

има много предложения за паметници и на други наши велики ханове и царе. Със съпруга ми гледахме по ТВ откриването на паметника на цар Самуил и доколкото видяхме мястото, като че ли има място за още подобни паметници. Нещо като "Площада на героите" в Будапеща - защо да не се създаде и в София? Вариантите са два: - да се добавят паметници на хан Аспарух, на цар Симеон Първи и на други наши царе и ханове до паметника на цар Самуил, съобразени стилово като композиция; - да се изгради такава композиция на мястото на Мавзолея - това е най- подобаващото място, срещу двореца, на централен площад - там мисля, че няма да бъде проблем да се премести и новооткритият паметник на цар Самуил.

И дащо да не се направи паметник на великите български мъже отпреди много години?Че то в последно време има поплювконци, продажници и страхливци! ...и гей общност...

Oткога в България започна някаква "традиция" в строенето на бронзови паметници на царе живели преди 1000г+? На хан Аспарух няма ли да направят паметник или на Калоян? Нито може да претендира за историческа достоверност нито носи някаква символика. По соц. време се правеха някакви каменни композиции и стояха далеч по-добре ... това творение честно казано силно ми напомня някаква македоноидна тенденция и в България, особено с идиотското хрумване със светещите очи. Това си е гавра и намирисва на помпозна кичозност.

А кой каза, че няма такива паметници? Поне се информирайте, преди да пишете.

Къде са им бронзовите паметници в центъра на София, че нещо не мога да се ориентирам?

А бе Боко не се маишкари и не пиши под псевдоним "Ъхъ" Тъп си като джапанка а това не може да се скрие

София има нужда от паметник на Симеон велики пред парламента! Само така продажниците вътре ще излизат не през парадният вход, а през задният!!!!

и от задния вход трябва да влизат...

Този паметник и още много трябва да се направят в София! за да покажем на Руснаците че сме независима държава!!!!

С моча, следва Коня и много важно Ал. бах ли го коя река беше да стане Свети Иван Рилски!!! Не съм видял катедралите по Европа да се кръщават на чуждоземни владетели, срам, срам, срам и какво е това посолство все още у нас с размери на пентагона, докога ще слушкаме палучелавеките за всичко. Евала на чехъла, не го чувам какво говори, че е тихичък, но се опъна на путлерастоята в бг. А и Вазов, писал по поръчка, писал, та се олял, ни Ботев, ни Бенковски, ни Левски ги е викал тия, а Вазов къде точно се би 1876 та, че после славослови толкова монголоидите. Едно по едно трябва да се маха всичко, хубаво е че децата ми никога няма да научат думите "робство", "освободени", "задължени", "вечно" и други смазващи и превръщащи ни в плазмодии същества.

Наистина си болен мозък! По спокойно!Злобата те побърква. Не забравяй!Тук е България!Ние сме българите и при нас патриотът е и русофил. Русофобите винаги сте били малцинство ,а когато сте успявали да ни излъжете е следвала катастрофа. Помним 1915!

Какви мижитурки само са ГЕРБ.Да се уплашат от един паметник ха ха ха!

Че то именно сподвижници на соросидите искат да има паметник на Самуил. Точно на този слаб владетел никой родолюбец няма да пожелае да се издига паметник. А че бил отпор на македонската грандоманщина е пълна идиотия.

Паметникът изглежда величествено, бих казал, че е отличен момумент, а очите, ако наистина светят в тъмното са страшно оригинално хрумване на автора. Смятам, че в центъра на София трябва да се издигне момумент подобен на този в Будапеща с всичките ни успешни владетели през годината. Това ще е хем историческа атракция, хем няма да има българин, който да не получи един бърз урок по родолюбие и история на Отечеството. И това няма нищо общо с безвкусицата в Скопие. Погледнете площада на героите в Будапеща - топтуристическа дестинация, няма кич и пошлост, а дълбоко преклонение пред Унгарската история. София има нужда от нещо подобно! А на българофобите "критици" - да си го нач...т!

+++

Чета коментарите и се изумявам от мненията, което ме провокира да напиша два реда за тези, за които има смисъл това. Защо паметник на цар Самуил? 1. Защото имаше миналата година голяма негова годишнина. 2. Защото едни наши братя, забравили род и родина на запад от нас се опитват истерично да си го присвоят? Защо точно на цар Самуил, а не на някой друг цар? - Защото все от някой трябва да се започне. Имаме много. Дано скоро да вдигнем паметници и на другите велики български владетели. Защо точно в София и защо точно в градинката на св. София? 1. Защото е роден в София. 2. Защото е до паметника на незнайния войн и вечния огън, а неговите войници го заслужават. 3. Защото е центъра на София. Къде другаде? В някой квартал ли? Не е ли бил цар Самуил слаб цар щом тогава сме паднали под византийско управление? 1. Не. По време на неговото управление България отново е на три морета. Не само това. Той фактически я възстановява след погорома й от руския витяз Светослав и Йоан Цимисхий. 2. Това, че губи битката с Византия накрая след близо 40-50 години непрекъснати войни не го прави слаб и недостоен, а обратното - велик и непреклонен. 3. Загубата на независимост на България става не по време на управлението на цар Самуил, а по време на неговите наследници. В заключение. Срам е за всеки съвременен българин, който поставя под съмнение един български цар, прекарал целия си живот в неравни, то успешни битки с една възродена империя изживяваща точно в този исторически момент отново свой голям възход и успял да запази България до трагичната си смърт. Всеки друг народ би се гордял с него. А НИЕ?...

Браво!

Ей такъв един пергамент трябва да се постави временно до паметника да чете селенията като идва да се подиграва на очи, наведена глава или въобще творчеството на скулптора. Добре е, че коминтерновските троли ще ги отвее биологията скоро и ще можем да си наредим столицата и да сменим някои имена както трябва да е.

Искам да задам един въпрос на критиците на паметника - харесва ли им безумието пред НДК е защо не са писали срещу него при откриването му?

Аз съм против петохуйника при НДК и не съм протестирала, щото съм била на 2 г., примерно. Вие протестирахте ли? Или си траехте удобно, да не дойде милицията?

Нямаше dir тогава, и интернет нямаше ("нямаше още никакви хора около кафенето "Кристал", ако мога да затананикам). Нямаше още кой да ни каже, че можем да си коментираме на воля ;-) Да беше ни казал ти...

А бе смеехме се на македонците, а все повече заприличваме на тях! Да вземем да сменим лъва на герба с хипопотам, че до носа сме в л.йната, а сме отворили огромно "устище"!

Скулпторът Александър Хайтов постигна огромен творчески успех !! Поздравления за творбата му "Цар Самуил"! Успех и в бъдеще, Сашо!

Много ми харесва как изглежда паметника. Доста се отличава от всичкото соц-псевдо-изкуство. Не виждам нищо лошо да има паметник на цар, който македонците се опитват да си присвоят. На Сюлейман ли да сложим паметник или на Василий? Както вече сложихме на бомбандиралите ни американци през 1944г.?

ЦЪРКВАТА СВ. СОФИЯ Е ДАЛА ИМЕТО НА ГРАДА - ТЯ Е РАННО ХРИСТИЯНСКА БАЗИЛИКА (6. ВЕК)С ЕВРОПЕЙСКО ЗНАЧЕНИЕ !!! ЦЕЛТА Е ТОЗИ ИСТИНСКИ ЗНАЧИМ ОБЕКТ СИМВОЛ ЗА ГРАДА ДА БЪДЕ СКРИТ ОМАЛОВАЖЕН ЗАД 6 М ПАМЕТНИК ИМА ПАМЕТНИК САМУИЛОВА КРЕПОСТ ПРИ С. КЛЮЧ -ОБНОВЕН ПО СЛУЧАЙ 1000 ГОДИШНШНАТА; ЗАЩО ТОЧНО САМУИЛ ТРЯБВА ДА Е НА ПЛ. АЛ.НЕВСКИ ?

Драга ми Олга, Ако предпочиташ може да сложим там паметник вместо на цар Самуил - 6 метра на Ленин - 25 метра. Тогава може би ще си доволна. Или предпочиташ на княз Ал. Невский? Моля, загради правилния според теб отговор с кръгче.

Какъв е тоя Ал. Невски ма? Я чамаданата и марш в расията. Докога НАЦИОНАЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ ЩЕ СЕ НАРИЧА С НЯКАКВО ИМЕ НА СРЕДНОВЕКОВЕН МУЖИШКИ КАСАП НЯКАКЪВ СИ БИЛ СЕ СРЕЩУ ШВЕДИ ЛИ, ЕВЕМ ЛИ ГИ КВО СА БИЛИ??? Що в Белград катедралата им е Свети Сава, а у нас не е Свети Иван Рилски???

А паметници на руският войн, цар освободител, Альоша и всякакви други Евро или Руско нещо си може. А паметници на българска идентичност като царе, възрожденци и така нататък тук там силно забутани и неподдържани.

Важното е да се критикува и да се руши! А това, че нещо е създадено и има символика, какво значение има!?

Когато нещо не може да се защити, веднага прибягваме до бивш соц., русафили, русофоби. Да, ама не . Говорим за български цар, запомнен от учениците със страданието на българските войски...Нямаме ли Царе, велики с културните си постижения, с великите си победи и т.н.? Да не говорим за излъчването на фигурата и риптилските очи? А фигурите на двете влюбени риптилчета в морската градина във Варна? Какво става?????????????

Изцепвай към Турция да ти резант патока и да си оставай там ! Аман от резаци против БЪЛГАРСКОТО ! Като не ти харесва и нямаш почит към историята ни машр към минарето да си биеш главата в рогоската !

Напротив на твоите откровени просташки писания, аз съм ПРАВОСЛАВЕН българин, а ти си или евреин или соросоид!

Много сте елементарни ако се захващате за очите на паметника! Паметника е за да се помни какви сме били, а не програма на фешън тв! Имам чувството че руският социализъм ви е изпил мозъка!

Фигурата на български цар ли е, а очите на риптил и всяващи страх на човек ли са?????????

Ако баща ти можеше да те види какви глупости пишеш щеше да ти зашлеви такъв шамар, че да ти се завие сопола около врата.

"рЕптил" се пиши малограмотнико.....трябва първо да учиш а след това да се обаждаш от коневръза

Тези очи само плашат, човече! лудостта в тях не е художествено предадено внушение, а все едно е от лош холивудски хорър сериал...

Вие кога ги видяхте да светят, че вече имате и мнение, че плашат?