Обувна фабрика фалира, 200 остават без работа

Над 200 работници от пловдивска обувна фабрика остават на улицата, след като получиха заповеди за уволнение, съобщи БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Обувна фабрика фалира, 200 остават без работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква ви е фирмата? Пловдив ли?

Ще се опитам да дефинирам и вторият основен закон в Замундата. НЕ СЕ ПРАВИ НА МАЙМУНА, НО ПОМОГНИ НА МАЙМУНИТЕ! От гледна точка на науката, точните науки, са необходими за едно инженерно образование. Някои учени смятат , че понеже маймуните можели след дълги тренировки да се научат да броят от едно до девет и го правели по добре от човека, те били в това отношение по - интелигентни. Други обаче контрирали, че става дума за механична памет без да се осмислят нещата. Вероятно тези им способности може да им помогнат да се справят по - добре от човека при бране на ягоди в оранжерии - мечтата на всеки втори българин да отиде в Европа и да бере ягоди . Но като става дума за аритметика се отбелязва , че те могат да събират до осем. Това би могло да има приложение при оразмеряването на един нагревател за бойлер , печка или осветление във връзка със соларно захранване на един дом. Бойлера или котлоните на пецката да имата три реотана със съпротивления в отношение 1 2 4 и респективно мощност 4 2 1. И това да се задава с три ключа на бойлер или плоча на пежка. Ако имаме 5 панела свързани последователно с 48 волта на празен ход , то те достигат 240 волта напрежение на празен ход, но при около 180 волта е максималната им мощност. Та когато падне напрежението под 180 волта трябва да се изключват степени , ако се качи деа се включват. Това може да се направи да става автоматчно , но може и да се прави ръчно с цел икономия на средства.

ей това ще се случи скоро. Щом тръгнахме да се съгласяваме с ЕС да не продаваме на Русия, да нямаме контрол на вноса и защита на собствените производители. Д ане подпомагаме земеделските производители. Д асе правим на ударени че сме отворен пазар и той щял пазара да ни отвори. Хаха направо ще ни затвори то япазар като народ и държава.

Из нета: "Според Закона за приватизация и следприватизационен контрол Флавин поема ангажимент да запази предмета на дейност, да инвестира 1 800 000 щ. дол., да запази и поддържа търговските марки на дружеството и да запази състава на заетите лица по трудов договор - 1665 души. " ... "До 2007 г. Флавиа е в пика си. Изпълнява нонстоп поръчки не само за Европа, но и за Америка. Година по-късно настъпва обрат. През есента на 2008 г. пазарът на нашите изделия показа не спадове, а сривове. Бяхме едни от първите, които почувствахме кризата по реакцията на нашите английски клиенти. Сред тях имахме шестима партньори, петима от които фалираха. " ... "Оцеляването в условия на криза налага през 2010 г. да се извърши преобразуване, при което Флавин АД се влива във Флавиа АД. Новото дружество, в което участват някои от старите акционери, става притежател на 96% от общия капитал. С най-големи дялове - с по 44,97%, са изпълнителният директор Борислав Гунев и Георги Мутафчиев, бивши управители във Флавин. Георги е брат на Ивайло Мутафчиев, а двамата братя са акционери в Първа инвестиционна банка (ПИБ) заедно с Цеко Минев, който освен банкер е и в управата на Българската ски федерация. Обувната фабрика е заложена в ПИБ срещу няколкомилионен кредит. ДАКСИ показва, че тандемът Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев преди години е имал за кратко интереси към пловдивската шивашка фабрика Брилянт, която е съсед на Флавиа. Акционерът от Флавин Димо Атанасов има още по-малко участие във Флавиа, което сега е в размер на 1,90%. След него с 1,43% от общия капитал е Георги Шопов, а Веска Рибанчова е с най-малък дял - 1,42%. Останалите 4 процента са собственост на физически лица."

Всичко е командвано отвън. България не трябва да изнася, а да внася. Като с конфекцията, селското стопанство, много храни и т.н.

Да вземем например селското ни стопанство.Непосредствено преди войната 1935 1939 год. селското ни стопанство изйвява един подем за който по политически причини не се пише. Политизира се израза фашизъм и че хората са се борили против монархо фашизма и капитализма. Тоест борбата е била срещу монархията , фашизма и свободното пазарно стопанство. Ако обаче се отчете , че земеделците , които не са били с комунистите и ссср са били аграрфашисти, социалдемократите социал фашисти, монархистите монархофашисти , националистите просто фашисти. Явно става ясно че под фашизъм се разбирало най - вече несъгласни с комунистите , левите земеделци и приспособенците (ОФ). Толкоз по политиката. Подемът в селското стопанство се е дължал на заменянето на дървеното рало с железен плуг, навлизане на селскостопанска техника и плурализъм във формите на собственост и начин на производство. Например добивите от пшеница са били 136 кг от декар, а в Германия 213 и в Холандия 300. Сега у нас са към 450 , а в Германия , Франция и Холандия 800 + - 60. Но цените тогава са били 3 пъти по високи , та в парично отношение е същото като у нас. Сега обаче разходите за торове хербициди , машини , горива са големи и стопаните отбелязвт че са на загуба , ако добивите са под 300 кг на декар, а преди разходите са били ниски и два три пъти се е печелело повече. Това което не се отбелязва е , че сега сме внесли от Турция и Гърция 80000 тона домати за 76 милиона долара . Тоест на цена долар за килограм , адобивите от домати са по високи от тези при пшеницата и цените няколко пъти по високи. Като се отчете и трагедията ни в животновъдството, овощарството, гроздето , виното, излиза че няколко пъти сме намалили рентабилността в селското стопанство и крахът в колективизацията по съветски образец и индустрията също по съветски образец определя дереджето ни.

JЯвно се робува на идеологеми. Една от тях е за раздробеното селско стопанство дървеното рало и животинската тяга с която се еобработвала земята. Истината е друга, ако трябва да се нахранят много хора ( храна и поминък), най - рентабилное с оборски тор и животинска тяга. Ако имате 200 и повече декара , изгодно е да използувате машини, по - големи печалби, но относително ( на човек по ниски - по малко заети, но по - добре платени) Ако сте комунист , може да експериментирате в някакво подобие на колхоз и със щедро дадена (данайски дар)съветска техника, да се радвате на еди евентуален бъдещ строй , вместо да взривявате църкви. Излиза че основно трудулюбието и предприемчивостта на селянина ( дребен , среден или едър ) е основна предпоставка за финансовият му успех , а не насилствения колхоз.

е имало също програми за обучение на земеделци да използват трактори и др. машини. Имало е и държавно изкупуване на продукцията. Това също се забравя. Вярно част от продукцията е била по искане на Германия. И до сега май не е платена тая продукция.

Държавата е лош стопанин, не се грижи за работниците - не го ли разбрахте. Чуждестранните инвеститори вкарват свежи пари в нашата икономика и полагат грижи за работниците - почивни станций, санаториуми и безплатни медицински услуги.

Не разбрахме ли вече, че на никой от Европа не му отърва да имаме производство. Нашето беше качествено и по-евтино от тяхното. Няма как да ни оставят да им взимаме пазарите. Затова вече нямаме нищо + заляти сме с техни вериги и стоки на супер долно качество.

Всъщност ни "утрепаха" , но не защото нашето е по качественно. Просто отворените пазари си свършиха работата. Както един малък магазин фалира, защото огромната верига супермаркети го е смазала . Така нашата икономика е смачката от "западната" .

Започна се с снижаване изискванията на БДС, за да може боклуците на ЕС да ни заливат. След това или едновременно-продажни политици, както са си и сега. Останалото е следствие.

Това което пишете не е вярно. Леката промишленост текстил , обувно производство и прочие е основен клон на промишлеността ни. Предимно чужди , но и наши капитали инвестират в нея. Но продукцията се реализира на пазар , където има най - голяма печалба. Ако това което казвате е вярно , че нашите стоки са по качествени, вие сам несъзнателно назовавате причината за това, да ги няма тук. Явно стоките ни се реализират в чужбина на по - добри цени, на които българският гражданин не може да купува, а у нас се реализират по - евтини стоки, които са с по ниско качество и са произведени най вече там, където трудът е по - евтин и от нас. Това е смисълът на пазарната икономика. Преди изнасяхме електрокари за Япония , но те ни ги купували заради оловото. Та специално за тяговите оловни акумулатори е много важно колко цикъла на зареждане издържат. А за обувките, колко бързо се късат. Та пазарът е един безмилостен регулатор. В случая трябва да се разчита на социалното ни законодателство за помощи на останалите без работа.

С тази разлика, че всеки си пази индустрията чрез регулаторни механизми, например държ. дотации, ДДС регулации, държавни помощи - напр. земя на безлихвено изплащане, безлихвени кредити за напр. 10 г. и т.н. Затова полските и френските картофи идват в БГ по-евтини от българските, английските ягоди - също, както и доматите, въпреки, че тука е райско кътче. Същото и с фабриките . А по вашата логика излиза, че например Германия/като върха на веригата по кач. стоки/ или Япония просто не трябва да продават нищо, защото няма кой да им купува скъпите БМВ-та, Мерцедеси и Лексуси. Или Щатите. Има нещо друго сбъркано в цялата работа и то е мръсната игра на всички останали регулатори на пазари и валути, освен честната България.

"Над 200 работници от пловдивска обувна фабрика остават на улицата..." Е да, но пък хората има на какво да се радват в тоя град - градинки, фонтани, палми, нови тротоари, нови молове, нов гребен канал, нов бизнес център, археология, еееееее.... Дет се вика - духовна храна; пък който е гладен - филийка с мас, малко картофки да си отгледа, туй-онуй, питайте баце, да ви каже...и мамин Ваньо. Няма шменти, няма капели!!! Просто ОСТАВКА!!!!

Жалко, страхотно качество, изнасяха за Англия, Италия, Германия. През годините се сдобих с десетки чифтове техни обувки и нямам никакви забележки. При поредната покупка преди няколко месеца попитах за резервни капачки за токчета, продавачката сподели, че собствениците са продали машините за капачки, а и не само тях. Подозренията ми се оправдаха.

Ако това е бившия завод "Петър Ченгелов"може ли някой да каже колко хора по времето на соца са работили ,получавали заплати издържали семейства,,,А сега????

Сигурно е имало поне едно 300 души администрация. Партийната и комсомолски организации отделно.

Защо в тази държава не се намери структура, която да закрепи българското производство - за каквото и да е било. Ние изнасяме за Европа, в същото време внасяме "ментета" и накрая нашето производство фалира. А ние се храниме, обличаме, обуваме с боклуци. Защо та зи "държава" допуска това да се случва вече над 25 год.???

Защото някой има интерес. Както по време на приватизацията съсъпаха и унищожиха ПЕЧЕЛИВШИ предприятия, за да се напълнят няколко джоба. Корейците са решили проблема с това. Цитирам от блога на Д. Неделчев: "В Южна Корея има ред. Всяка вносна стока има 30% мито. Повечето, които имат корейски еквивалент имат 300% мито. За това местните ползват само местни стоки. Имат обаче масов, държавно субсидиран Интернет, и гледат какви красоти има по света, но като цяло се задоволяват само с това. От време на време някой организира нелегален внос, но за кратко. Аз винаги съм се чудил защо Самсунг има толкова непоследователна политика в производството на мобилни телефони. Произвеждат застъпващи се модели, с противоречиви софтуери, които си подбиват пазарите един на друг, и никой друг производител няма толкова хаотично производство като тях. Бях решил че просто нямат стратегия. Но като ми обясниха, вече гледам по друг начин. Имат стратегия. И тя никак не е толкова хаотична. За да се пресече необходимостта от нелегален внос, държавата натиска не само да има силен митнически контрол, но местните производители да правят еквиваленти на всяка глупост, която се появява в другите държави. Така корейците си имат локална алтернатива и си я купуват, без да полагат извънредно много усилия да подкупват митничарите. В този смисъл продуктите на Самсунг може да изглеждат конкуриращи се по между си, но това е защото на Самсунг му се налага да копира продуктите на конкуриращи се западни производители." П.С. Като поотраснало дете съм ходила с майка ми в складовете на Петър Ченгелов - огромни, и хилядите палета с обувки бяха все за износ.

трудовото законодателство и въобще уредбата на отношенията между работодател и работник в българия са просто смешни. Като цяло се очаква работника да поема част от риска на предприемача, но никога не получава рискова премия за това. Трудовата инспекция е неква формална несъществуваща власт. Аз виждам така нещата - в момента, в който едно предприятие забави плащания на заплати 2 месеца, в него трябва да влезат квестори, последвани от ликвидаторите. точка. По-добре да няма инввеститори и индустрия, отколкото тя да се изгражда по този грешен начин.

искам само да добавя - инспекторите препоръчали да се заведат дела - когато един човек е получил 100 лв за 6 месеца мисля, би му било доста трудно да завежда дела. Защо няма механизъм, който да предвижда държавата да оказва правна помощ на хората чрез служебни адвокати? В същото време призовавам някой добросъвестен адвокат от пловдив да помогне безплатно на хората да си подготвят документите за завеждане на дело.

И какво ще вземат от фалирала фабрика? Нали знаеш, че банката е с предимство, после кредитори, доставчици и накрая служителите?

Ама това е гавра с хората.Не плаща ли заплати-директно в затвора.

Флавия е въпросната фабрика.

много жалко, че фабрики за добри български обувки фалират, докато хората масово си купуват китайски...

Това искат хората - това получават. Надали обувките са толкова добри за цената, за която се продават. Иначе трябва да се криминализира неплащането на заплати. Отнемането без заплащане на другите две ценности в оборота - материални обекти и "трафик" - пренасяна вода, ток, кабел и интернет са кражби, но отнемането на труд не е.

Ще заведат дела ако има съд в БЪлгария

Тайна ли е името на обувната фабрика или просто не го знаете?

Пише го под снимката

Страх ги е да не му направят реклама:)