Столичани искат войнишки пантеон пред НДК

Група във Фейсбук събира подписи за възстановяването на мемориала на загиналите от 1-и и 6-и пехотен полк в София.

Обратно в новината

Коментари - Столичани искат войнишки пантеон пред НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не смятам,че съм възрастна,защото нямам 50 години,но си спомням за паметника.Къщата на баба ми е била разрушена от бомбандировките,имам и убити роднини за България,но за съжаление сегашните управници ни отнемат дори и паметниците.Не могат да ни изтрият спомените!!!

Един от най-забележителните и впечатляващи паметници в София, за съжаление изключително недооценен и оставен в това окаяно състояние, което допълнително допринася за негативното мнение на хората за него. Ще е голяма загуба, ако бъде разрушен, най-малко че да се унощожават подобни монументи е нелепо и варварско. Да не говорим и, че (колкото и да не ви се вярва) туристите се радват на подобни неща от нашето соц минало, а като "туристическа дестинация" не би било в наш интерес да премахваме то що ни 'рани.

Предлагам да издигнат поредната чалготека.Брей как ли не са се сетили досега? :p

соред мен пространството пред ндк е за развлечение и отдих. не е място за пантеони и паметнизи, а да си почиват дезата и отрудените,бедни софянзи,които нямат вили и имоти. аз бих построила воден атракзион,както в страните като сингапур. хората по света се развиват и првят красоти и забавления,за да си почиват,а тука само простотии- пантеон на тупотията !!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Каквото и да си коментираме учителката пак ще "храни" своите фирми по един или друг начин. Оправия има и то една - изборите. Иначе ще продължават да се мотат с ремонта на Цариградско, Малинов, ще продължават да "пътуват" премахнатите павета към вилите на "наши" хора, ше се прави "ремонт" всяка година на бул. Витоша, за кварталите ше има все по-малко пари!

С една дума - тъпак!!!

НЕ може ли да направим паметник на братския Руски народ? Руски войник побиващ реско знаме в Донцек? Руски войник гледащ на запад с мерак? Руски танк преследващ терористи из Украйна? Има място и а и на София и е нужен по голам и по масивен паметник на Москва!

стига с тези паметници и войни, никой не е искал голяма бг тъй като бг са диви, агресивни и войнствени, трябва да се мисли за мир и любов направете паметник на Майкъл Джексън

Kalin

помня стария паметник но на мястото на този който искат да премахнат просто ще седи никак и грозно.До музея ще е по добро място.А и още нещо паметници на българския войник има стига човек да се интересува.

Ние сами не уважаваме миналото и героите си. Затова и никой не уважава нас.

Напоследък се засилва присъствието на военни теми...!?!?!? Срам и позор - военни паметници. Вместо на обществени места да има всякакви символи олицетворяващи мир, сега новата мода е военната. Пак агитация и промиване на мозъци, внушения и патология. То българинът бива закърмян с идеята за насилие - всичко дели на чуждо и свое, на бяло и черно, на топло и студено... Защото до там му стига "интелектът"!

Оставете всичко друго и сложете Хан Аспарух ,защото за негов паметник аз не съм чувал.

военното министерство, защото си построи военното НДК дето стои празно вече десет години и се руши. И никому не е нужно. Но пък парите са "усвоени" от КОЙто трябва. И паметник на американските летци, бомбардирали София има до НДК, ама на българските войници, които са я защитавали няма. Като деца играехме около стените с имената на загиналите войници и на никой не му хрумваше да рисува по тях. Но сега времената са други, и ценностите са други.

Идеята е добра, а и трябва да се разглежда от общонационален мащаб. Все пак това е центъра на столицата и е подходящо да има паметник с национално значение. А че сегашния паметник е добро олицетворение на текущото състояние на държавата, спор няма. Но ако искаме това, ще е още по-добре да го заменим с онова шеговито предложение за герб - две изправени магарета, които са си кръстосали онези работи.

Стига трупане на паметници по Центъра!Това си е жив кич. София е достатъчно голям град за да се намерят и други места където да се възстановят Стените.Защо да не е в горния край на Южния парк?Или пък в Западния Парк?

Личи си,че си "Друг софиянец", от тези "в повече", налазили София като хлебарки. Тези стени-паметници с имената на войниците дали живота си за България бяха там и комунистите ги премахнаха,за да построят НДК. Според мен трябва да се върнат там, но на мястото на тази грозотия.

Ти от кои Софиянци си? Дето мама и тате са я налазили ли?

Не се пиши по католик от папата.След Освобождението София е имала ок.11хил.жители,повече от половината турци,евреи и цигани.Моите прадеди са "налазили"София преди войните и т.н.Това не е тема с която можеш да ме уязвиш.Дразни ме примитивния начин по който се спори: 1."Вие защо биете негрите..." 2.Комунистите .... 3.Елитът на нацията... Тъпи клишета. Факт ли е ,че центъра е претъпкан с паметници?Нуждаят ли се по-новите квартали от свои обособени центрове? А да не задълбавам. А,да израснал съм край Гара Перловец и добре помня градинката и стените.Беше забутано,сградите на казармите съвсем не бяха архитектурен паметник.Ако се върнат сега,пак ще бъде така.Тези хора заслужават спомена за тях да бъде на по представително място,в центъра на парков комплекс,а не в Центъра.

Комунягите разрушиха паметниците на българските войници, но не дават и прашинка да падне върху паметника на съветските окупатори.. Вечен позор за родоотстъпниците!!! Няма да забравим!!

Да, и в това число е другаря Бойко Борисов от комунистическата партия ГЕРБ. Близо четири години дерибейства, но нито премахна съветския паметник, нито изгради български мемориал. Помислете си добре пак за кого ще гласувате сега? Пръсна луди пари за спортна зала, да ги беше дал тия пари за мемориала по-добре, сега щеше вече да го има!

Това недоразумение, което в момента стърчи там, е чудесен символ на това, което в момента България представлява. Добре че поне в 1300 годишната си история, на чието основание е направено - това нещо, България не е била такъв разпад, както сега.

Съжалявам, но това, което пишеш е просто добре научено клише, в което доста "българи" сляпо вярват. Истината е съвсем друга - за много голямо съжаление, разбира се. Българската държава, страната на българите се е разпаднала още при Борис I - покръстването. Това е първият акт на унищожаване на автентичната българска култура и ценности. Езикът, който говорим в момента също не е онзи български, който трябва да бъде. Константин Кирил философ - грък и по-точно византиец, дошъл по нашите земи да ни поучава, натикал ни в езическике ритуали на "гръцкото православие"... И така нататък. Така че за разпад на е уместно да се говори. Ако бяхме истински българи нямаше да живеем изолирани един от друг, да си убиваме един друг, да се ограбваме, изнасилваме и т.н. и т.п. НО..! Уви! Липсата на истинска цялостна ценностна система е факт отпреди векове.

Паметника представлява "шестстенен петохуйник"

Аз мисля че требе да си седи, нали реввехрте, че сме разтурили всички паметници на комунизма, а хората по света си ги държали още. ТОЗИ Е ИДЕАЛЕН. ОТВРАТИТЕЛНО ГРОЗЕН И ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, спомени кво да праиш

За грозотията "осмоъгълен петохуйник" на времето "великия творец получи на ръка 85 хил. лева,когато заплатите бяха по 150 лв.Когато Кеворк питаше Старчев,защо не одобряват паметника му отговорът беше потресаващ : "Аз съм по-велик от Микеланджело,защото той пресъздава идеално гънката на дрехата и вената на ръката,но това не кара този който гледа творбата ДА МИСЛИ КАКВО Е ТОВА.При моите творби трябва да се замислиш какво съм искал да кажа,да отгадаеш моето виждане и идея??! Със своите творби аз карам човека ДА СЕ НАПРЕГНЕ И МИСЛИ,А НЕ САМО ДА СЪЗЕРЦАВА".

Колко пъти вече ВСИЧКИ - искат да се махне тази грозотия при НДК. Само "творецът" не ще. Да се събори и тогава да се реши какво да се прави. така ще минат години и нищо няма да направи. Имам чувството, че в общината са глухи и слепи за 100% желание на всички да се СЪБОРИ ТАЗИ ГРОЗОТИЯ!

Грозотията върви САМО в пакет с МОЧА. Всичко или нищо

Говориш глупости. Аз, както и много други съм твърдо ЗА възстановяването на този паметник.

Кви с тия 1 и 6 полк. Оше един паметник на СЪВЕЦКАТЪ АРМИЯ ЧЕРВЕНА требе. Да има кво да се боядисва, че инак скука

Не става само с чалга, трябва и да се чете ...

Ние Варварите, подкрепяме идеята! Стига ченгета и доносници.

Правилно. Иначе "столичаните в повече" искат на морето и мазна чалга до дупка.