Бургас се усъмни в журито за културна столица

Бургазлии са разочаровани от отпадането на града от надпреварата за Културна столица на Европа 2019. Част от тях са изразили недоумението си на страницата във Фейсбук, създадена за този конкурс.

Обратно в новината

Коментари - Бургас се усъмни в журито за културна столица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И тук искам да го напиша - класацията е субективна. Единият от журито си обясни по детски, че "просто Варна му харесвала повече", другият е преподавател във ВСУ... та така. Излезе наяве "ключът от бараката".

но в журито преобладаваха чужденци сякаш,а

ква култура алчния кмет на Бургас сьбори вкомбина с банкерите Цеко Минев ицБориславова 106 годишна цьрква от камьк строена от прочут италиански архитект

Твоята работа е типично българска; не ме интересува гредата в моето око, а сламката в окото на съседа... Та, за коя църква става въпрос иначе, дето толкова милееш?

Рекох да погледна случайно тук,а то какво се оказа - бургазлии ближат рани!Е,рабрахте ли реално къде сте,Бургас?! :-) За чужденците сте едно нищо,пък вие си се мислете колко сте велики. Хората искат европейска култура от векове,а не от 4 години насам! Искат се не скоро скалъпени наркомански сборища от типа "Spirit of Bourgas", a УТВЪРДЕНИ международни конкурси като музикалния "Варненско лято", кино-конкурси като "Златната роза", иска се театър и опера с традиции и с класически тип сграда като Варненската, иска се да градът да е град,т.е. с красив център,а не липсващ такъв,а не както Бургас - няма (уникален случай в света!), иска се свободолюбив дух на хората там,а не овце,които един протест не могат да скършат, искат се хора,ценящи култура,а не само чалга! Още - иска се нещо от СВЕТОВНАТА култура като Варненския некропол с най-старото обработено злато в света и първата цивилизация в света изобщо,както и най-големите Римски терми на Балканите, а не липсата и на един праисторически камък и на поне една римска тухла! И още, и още, и още...Това да не ви е Бойко да ви сипе кинти и правейки ви квартал на София вие чак да се главозамаете колко голяма работа сте станали.То не е само да асфалтираш 5-6 главни улици и да решиш,че си хванал Господа за шушлека! Щом едно село като Търново е пред вас,смятайте колко сте зле в културно,а и във всяко отношение!Както е казал тук един -спрете с вашата селска чест,защото още много,много ви липсва! Само с дива злоба към Варна не става! Не ставаааа!!!!!!!!

Пак ли тоз комплексар "варненеца" тука бе... Нищо, това е само временен удар за Бургас, даже не може да се нарече и удар. То е повече от очевидно, че е нагласено - щом са сложили в класацията град, който даже няма главна улица (Велико Търново). А, между другото, то стана ясно каква е работата - един от журито даде инфантилно интервю, в което каза че просто обичал Варна, а не Бургас и затова гласувал така. Другият в журито е преподавателка във ВСУ. Какво да си говорим повече? Сега, ако кажеш, че "не било заради това" - просто няма смисъл да се говори с тебе повече... П. С. Вече почвам да се убеждавам, че във Варна сте най-големите комплексари и че легендарната омраза Варна-Бургас се подклажда от Варна, не от нас.

Chefo77

Една омраза винаги се е подклаждана от слабия, мачкания, този, който няма нищо и този, който не може нищо ... Нарича се завист. Познай от един път кой е той. ДАВАЙТЕ МИНУСИТЕЕЕЕЕ!

много ти е несполучлив живота на тебе, щом такива новини те карат да се чувстваш значим. А, и между другото - София ще спечели, то е ясно.

Не мога да разбера как така Шумен, Варна или Пловдив продължават, а Бургас отпада. Оттук са тръгнали почти всички актьори и певци. Това е нереално и непочтено към славата на всички таланти от Бургас!

Кандидатурата на Бургас ми се стори доста интересна, мотото също ми допадна - Културен ускорител. И се учудих, че не минава на следваща фаза. Нека не се хващаме веднага, че някой друг ни е крив за неуспеха, че българските представители на журито са купени и нека изчакаме официалния доклад. Тематиката и фокуса на конкурса са доста сложни, пък и са непознати за българските екипи на градовете-кандидати. Оттук нататък всички непреминали трябва да решат дали някои от идеите от тези проекти наистина си струва да бъдат реализирани и да търсят сътрудничество с градове, които са преминали на 2ра фаза. Иска ми се и кметовете/ зам.кметовете да не говорят глупости като г-н Стоилов, кмет на Русе, че като не са минали, ще си организират Дунавска Столица на културата с техните партньори по Дунава. Звучи като 3та дивизия на лигата...

от кога бургас стана толкова културен град,че и на конкурс са се записали. като станат софя,варна и пловдив парво тогаца да се редят на опашката:) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Първоначално се ядосах, след това си казах, че не е неочаквано. При толкова българи в журито и при положение, че сме държава, в която управлява мафията, даже щеше да е неестествено Бургас да не отпадне. Този град има дух и това дразни. Този град се развива бързо и това дразни още повече. Какво пък, нищо не пречи на Бургас да е истински културен град, а той е, избраникът да се кичи с титлата. Това ще е само за една година.

Така е, не могат да спрат развитието на града ни и въобще на тази част от страната - колкото и да им се иска. Дойдоха онези боклуци пак и почнаха проблемите... ама нищо де, няма да се държат още много дълго. Очевидно е, че Велико Търново е сложен само, за да бъде изместен Бургас. Ама и онези от Европа явно са големи флегми, щом не са проверили за субективни оценки.

Стига с тази селска чест вече - това е конкурс и само ЕДИН град може да спечели! А тези чиновнички ако нямат конкретни доказателства срещу журито - по-добре да запазят съмненията за себе си!

Като се има предвид в конкурса "Най-добър град за живеене", как София надмина Бургас за 2 часа, при все, че Бургас водеше с 80%, като се имат превид всички конкурси от тип Златен ритон орел, костенурка.... Евровизии, всякакви други реалита и тем подобни, то изобщо защо си хабим клавиатурите.... Спорен ден.

Кандидатствате за кочина на Европа или злобари на Европа.

Добре де , как може ние да отпаднем , а да остане Шумен ??? Ей това сега ако не е гавра

Драги бургазлии, съгласен съм с вас дотолкова, доколкото въпросът касае вашия град, защото действително, сравнен с Варна, София и Пловдив, Бургас има редица преимущества. Но, нека разсъдим логично: в случая става дума за Културна Столица на Европа. Без да изпадаме в ступор, нека признаем, че България има един единствен достоен кандидат и това е В.Търново. Старата ни столица притежава всичко това, което други градове преди нея са имали и са били избирани: например, Толедо в Испания, Флоренция в Италия, Берген в Норвегия. Забелязвате, че това не са столици на самите държави, тъй като принципно столиците не се избират и за културни такива. За нашата сегашна столица, няма смисъл да говорим, това е най-грозният и мръсен град в Европа, но незнайно защо с толкова претенции. Пловдив също е доста изостанал, Бургас върви добре, но пак повтарям, изискванията за Културна Столица на Европа сочат само В.Търново у нас като потенциален избор. История, традиции, излъчване, атмосфера, музеи, галерии, два университета, невероятна архитектурна екзотика с накацалите по хълмовете къщи, улички с кафенета и изложби на художници, старата Самоводска чаршия, Янтра между Царевец, Трапезица и Света гора, уникално шоу "Звук и светлина", което има само още две подобни в света. Въобще, В.Търново е българската гордост, люлката на българщината, Първото Народно Събрание, Първата Конституция, едни от най-достойните българи в нашата история също са оставили дълбока диря за нашето национално самосъзнание. Нека оставим местния шовинизъм, да подкрепим В.Търново и да го превърнем в това, което заслужава да стане: най-привлекателният исторически, културен и туристически център на Балканите!!!

За архитектурно-историческа столица ли говорим или за културна?

Велико Търново даже няма главна улица. Да не говорим пък, че целият град има нужда от сериозен ремонт.

но пък бургас няма център..

Ало,без местен шовинизъм,наистина,без селския търновски шовинизъм! става дума за МЕЖДУНАРОДНА култура и история,европейска,а не само българска такава!В Търново няма такава.Една глуха,дълбока провинция като ВТ няма как да е столица,все пак...

Даже с учудване установих, че има толова българи в журито. Не е редно хора от участващите градове да са в журито. Все едно аз да съм тям и да не си дам гласа за Бургас, дори и да няма нищо културно тук.