Поморие промени частичното бедствено положоение в бедствено, за да може да бъдат защитени лозарите, обяви кметът на града Иван Алексиев. Иначе обстановката след опустошителната буря в област Бургас вече се нормализира. Няма тежко пострадали. Осемнадесет са потърсилите лекарска помощ, но всички са с леки наранявания, съобщиха от Областна управа - Бургас.

1500 дка са унищожени от лозята в Поморие, това са над 90% от лозовите масиви, посочи той.

"Работи се по основното трасе, електрозахранването е възстановено. Голяма част от учлиното осветление снощи също е пуснато", обясни кметът.

Той добави, че най-радностното е, че няма жертви.

Оказва се, че голяма част от лозарите са млади, нямат и застраховка и искаме да им помогнем, отбеляза той.

Снимка: Фейсбук профил на кмета Иван Алексов

"Спешно уведомихме да се внесат заявления в Кризисния щаб. Днес започват три комисии, които да могат да обходят цялото землище и да опишат щетите. Търсим начин да обезщетим лозарите. Трябва да се намери вариант тези хора да бъдат защитени", поясни Алексиев.

По думите му в близките две години лозарите грозде не могат да очакват.

Щетите са големи, добави той. И уточни, че до седица ще се опитат да ги опишат.

Снимка: Фейсбук профил на кмета Иван Алексов

Тонове е унищожената реколта грозде в Поморие. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции, съобщих и от областната управа в Бургас. По разпореждане на областният управител на Бургас Мария Нейкова междуведомствена комисия ще огледа и остойности нанесените щети върху земеделските посеви в поморийското землище. За да бъдат обезщетени от държавата, засегнатите лозари и собственици на овощни градини, трябва в 7-дневен срок да подадат заявления в общинската служба по земеделие. Това условие важи за всички земеделски производители, чиято продукция е повредена или унищожена от опустошителната буря без значение в кое населено място се намира.

Производител от Поморие сподели пред БНТ, че е загубил гроздето от 200 декара. 100 декара млади насаждения също са изкоренени.

"Такова нещо за 72 години живот не съм виждал, щетите ще се установяват тепърва от комисия", разказа друг производител.

Снимка: Скрийншот от БНТ

Кризата в областта с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част, сочат данните на областната управа. Дванайсет са падналите в района на Бургас стълбове.

Единици са населените места без ток, като дейностите по отстраняването на повредите продължават без прекъсване. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят денонощно, за да може максимално бързо да се преодолеят трудностите в критичните участъци. Много доброволци активно участват в дейностите по почистването на училищни дворове, детски градини, улици, паркове.

Снимка: БТА

Снимка: Община Бургас

Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици.

Създадена е много добра координация между всички общински и държавни институции за бързото преодоляване на усложнената обстановка от бурята, отчитат още от областната управа.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Кметът Димитър Николов изказва благодарност към бургаските родители, които масово се включиха в дейностите по отстраняването на щетите, причинени от бурята вчера.

Снимка: Община Бургас

"Огромно благодаря и респект към всеки човек, който се включи доброволно в преодоляването на последиците от бурята, която връхлетя нашия град вчера. Вашата помощ е безценна. Вярвам, че с общи усилия ще успеем бързо да възстановим града ни и учебните заведения, пострадали след бедствието.", каза кметът Димитър Николов.

Снимка: Община Бургас

В премахването на падналите дървета и клони участват и фирми за озеленяване.

Целта на общите усилия е дворовете на учебните заведения да бъдат обезопасени и утре дeцата да водят учебни занятия в безопасна среда.

Най-силно засегнати от стихията са учебните заведения в комплексите "Изгрев" и "Славейков". В момента се извършва оглед и описване на нанесените щети.

По разпореждане на кмета Николов поддържащата фирма ще отстрани опасните ламарини от покривите на училищата и детските градини, които са увредени от вятъра.