Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще отправи следващата сряда към Министерския съвет предложение за определяне на еднократна помощ за подпомагане на домакинствата, в които има починал близък. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на днешното заседание на ресорната парламента комисия в отговор на въпрос за подкрепата от държавата за пострадалите от бедствието в Царево.

"На този етап това са четири домакинства, за които предложението на нашия екип е да бъде всяко едно от тях подкрепено с 15 000 лева еднократна помощ. Вие знаете, че с тази помощ всъщност подпомагаме семействата, след като всички въможности са изчерпани и емоционалното и психологическо консултиране е започнало все пак с финансова помощ за посрещането на всички последствия от загубата на живота на близките", каза Шалапатова.

Към днешна дата са подадени 41 заявления за отпускане на еднократна помощ. Отпусната е помощ на едно пострадало семейство с максимален размер от 1512 лв., останалите заявления са регистрирани и са в процес на обработка, обясни министърът. Тя каза, че "в текущия месец, в максимално бърз срок се обработват заявленията". И добави, че когато заявлението бъде одобрено и е според критериите, плащането става в рамките на същия месец.

Шалапатова коментира, че практиката при бедствия, като това в Царево, показва, че в началото заявленията не са много като брой, защото хората са още под въздействието на случилото се. По думите ѝ след около седем дни заявленията за подкрепа се увеличават.

Министърът информира, че в петък и събота ще посети засегнатите места в Царево и ще провери изпълнението на мерките, предприети още след бедствието, когато там пристигна заместник-министър Гинка Машова.

По думите на министъра на труда и социалната политика кметът на Царево не е пожелал да се възползва от възможността безработни хора, регистрирани в Бюрото по труда, да съдействат за разчистване на материалните щети от наводненията или друг вид подкрепяща работа. Кметът е отказал и помощ по мярката за топъл обяд.

Междувременно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево, ще подпомогне оценката на общото състояние на територията след наводнението в региона като нанесени щети, количествени параметри на пораженията и засегнатите територии.

Заснемането на Царево е изготвено от Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии към Софийския университет "Свети Климент Охридски". Академичният център подпомага работата на временната междуведомствена експертна комисия, създадена от Министерския съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която извършва проверка на инфраструктурата след наводненията в община Царево.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е извършила заснемането на щетите в община Царево. В допълнение към фотограметричното заснемане е извършено и пълно лазерно заснемане с технологията LiDAR на двете дерета, чийто отток доведе до бедствието, сполетяло района.

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се прилага за наземно 3D лазерно сканиране. Подобно заснемане осигурява възможност да се установят причинно-следствените връзки между географската среда и водните количества преминали през територията. И двата модела са достъпни за свободно ползване на сайта на МОСВ.