Британският турист Джон Коуън е издъхнал само седмица, след като се завръща в дома си от курорта Слънчев бряг. Той е бил на почивка в хотел "Калофер". Според близките му той се е заразил с т.нар. легионерска болест и само седмица след завръщането си у дома в Хамилтън, е починал.

За случая съобщава британският таблоид Mirror. Публикацията е придружена със снимка на хотела. Мъжът е починал на 19 юни. Близките на 43-годишния Коуън са категорични, че той се е разболял именно по време на престоя си в 3-звездния хотел в българския курорт, а състоянието му се влошило у дома и вече са завели дело срещу туроператора Jet 2, организирал екскурзията.

След завръщането си, Коуън е бил няколко дни на легло, след това се появил остър недостиг на въздух. Личния му лекар е констатирал, че е болен от пневмония. Коуън е бил незабавно настанен в болница, но инфекцията е причинила блокаж на бъбречните функции. По време на наложилата се операция сърцето на мъжа е спряло за около 30 минути, което довело до фаталния изход.

Близките на покойния твърдят, че и други четирима негови приятели също са се разболели от легионелозата. В публикацията се посочва, че са взети проби от водата в хотела, но анализите за наличието на опасната бактерия са отрицателни.

"Всички сме съкрушени. "Нито Jet 2, нито хотелът ни съдействаха, изобщо сякаш те просто се опитват да потулят случая, а не да помогнат на опечаленото семейство. Туроператорът ни каза, че самолетът не е тестван и че не допускат, че това е източникът на заразата“, казва братът Бари пред изданието. Той твърди, че знае за две други семейства от Великобритания, поразени от същата болест, които също са почивали в хотел „Калофер“.

Снимка: Mirror

"Ние просто искаме отговори защо това се е случило, за да се знае, че никога няма да се случи на някой друг, както и да знаем защо туроператорът и хотелът не са направили нищо, за да помогнат“, допълва Бари Коуън. Той посочва, че пътническите застрахователи дори нямало да платят, за да помогнат семейството да възстанови разходите за погребението –оттам им казали, че не могат да покрият никакви средства, защото Джон е починал от болест, а не при нещастен случай.

„Това е някаква шега. Нямаме друга възможност, освен да предприемем правни действия, щом всички от тази компания ни тласка към това“, казва братът.

Цитиран е говорител на туроператора Jet 2, според когото компанията е била в постоянен контакт със семейството, за да предложи цялата помощ и подкрепа.

"Здравето и безопасността на нашите клиенти е абсолютен приоритет з нас. В отговор и в подкрепа на нашето разследване, двама независими специалисти са инструктирани да вземат проби от хотела и акредитираната лаборатория UKAS провежда тестване на водните проби за всякакви зарази, но те са отрицателни. Ще продължим да съдействаме на местните власти в разследванията им, както се изисква“, посочва говорителят. Според него компанията е предприела допълнителни предпазни мерки, както и други туроператори, работещи с въпросния хотел, са направили това.

Министерството на туризма се е самосезирало за случая с починалия британски турист, след като прочете публикацията ни. Оттам подчертаха, че ще информират всички компетентни институции и ще се извършат проверки.

Източник на заразата са предимно водоснабдителни системи. Заболяването не може да бъде предадено от болен човек на друг. То започва 2 до 10 дни след заразяването, с висока температура, втрисане и мускулни болки.