Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканските пътища, каквито няма и Бургас. Това е казал председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж.Дончо Атанасов на среща с жителите на Ахелой в сряда, цитиран от пресцентъра на Агенцията.

700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул."Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминава за около 3-4 минути. Срещата е била организирана, за да се отговори на въпросите, възникнали след пускането на 15 юни на движението по директното трасе на обходния път на Ахелой. В нея са участвали и кметовете на Ахелой Иван Георгиев и на Поморие - Иван Алексиев, заместник-областният управител на Бургас проф.Севдалина Турманова, представители на превозвачите, осигуряващи автобусния транспорт на жителите на Ахелой със съседните населени места и др.

Спирката за гражданите на Ахелой, пътуващи с обществен транспорт, както и досега ще е на ул."Цар Симеон". Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас ще влизат по ул. "Цар Симеон", ще преминават по улиците "Рила", "Черно море", "Струга" и след това отново по ул."Цар Симеон" ще достигат до настоящата спирка. По този начин не се прави опасен ляв завой, каквито твърдения има.

Инж. Атанасов и кметовете на Несебър, Поморие и Ахелой са обсъдили възможността за изграждането на допълнителна връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на път I-9 с пътя за Равда и по общински пътища. Дължината й е около 480 м.

Днес започват геодезическите заснемания и през следващата седмица се предвижда да започнат и строителните работи, които ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър. Разгледани са различни варианти и е избран възможно най-оптималният вариант за влизане от Слънчев бряг към Бургас.

С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация, преди началото на активния туристически сезон, се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг - Бургас и се повишава безопасността на движение. С построяването на обходния път интензивният транзитен трафик вече не преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти, категорични са кметовете от региона.