В строителството на отсечката, с дължина 4,5 км, ще се инвестират около 23,2 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет.

Започваме един от най-важните обекти, защото макар и с малка дължина обходният път на Ахелой е с национално значение. През активния туристически сезон трафикът е около 30 000 автомобила за денонощие, подчертал председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, цитиран в съобщението. Ще направим и невъзможното през лятото част от трасето да се използва, за да улесним пътуването между Поморие и Слънчев бряг, заявил още председателят на УС на АПИ.

Обходният път ще е по изцяло ново трасе. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, за връзка между село Тънково и Ахелой, а другото е мост над р. Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково - Ахелой и път I-9 Слънчев бряг - Бургас.

Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "Трейс Груп Холд" АД. Стойността на договора е 23 241 167,05 лв. с ДДС пишат от АПИ.

На символичната първа копка вчера следобед са присъствали председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, представители на строителя и надзора и др.