Тонове мазут има в потъналия преди век кораб край Созопол. Това показва първият оглед на водолазите от специализираната фирма, която трябва да източи мазута и така да спре разлива в Черно море. Според водолазите обаче източването ще се забави заради бурното море.

В сряда запушихме голяма част от отворите, от които се излива горивото. Ще проверим дали тези запушалки държат и ако е необходимо ще сложим нови. За съжаление резервоарите са пълни", каза водолазът Михаил Заимов пред Нова телевизия.

По негова преценка в кораба има около 100 тона мазут, който изтича от много места.

"Запушването на местата, от които изтича горивото е временно решение. Положението е критично", допълни водолазът.

"Ситуацията е прекалено специфична и няма цялостно оборудване за моментално действие", каза капитан Живко Петров от ИА "Морска администрация"

Според Михаил Заимов операцията по източването на горивото, ще бъде много трудна.

Според министъра на околната среда Нено Димов обаче няма опасност за сезона и туристите в районите на разлива на мазут и ситуацията е изцяло овладяна.

Той призна, че разливът в морето е сериозно количество, но са взети мерки веднага, така че няма разпространение на петното.

Първоначално се смятало, че корабът е бил на твърдо гориво. Едва след появяването на течовете станало ясно, че е мазут.

 "Този кораб е една атракция. И добре, че водолазите са ходели там и са видели теча. Те са подали сигнала преди няколко дни", допълни той.

По думите му страната ни може да се справи със ситуацията, взето е решение да се действа веднага и е започнато ограждане на разлива, за да се спре мазутът. "Тези ограждения бяха 250 метра, към вчерашна дата са 500 метра", коментира министърът.

 По думите Черно море като цяло е много чисто тази година.