Ситуацията е овладяна. Към момента няма опасност за сезона. В момента, в който бъде определена сметката за изпомпването на мазута от потъналия кораб край Созопол, тя ще бъде одобрена. Това заяви министърът на екологията Нено Димов пред Нова тв. В понеделник той и министър Московски са били в Бургас, за да се присъединят към извънредния щаб към областната управа. Решението е било взето на заседанието на правителството.

"Там има 9 резервоара и още не е ясно в колко от тях има гориво. Все пак има 97 години ръжда", допълни Димов.

Първоначално се смятало, че корабът е бил на твърдо гориво. Едва след появяването на течовете станало ясно, че е мазут.

"Този кораб е една атракция. И добре, че водолазите са ходели там и са видели теча. Те са подали сигнала преди няколко дни", допълни той.

Димов коментира и казуса с лифта на Банско. "Първо няма влязло в сила решение на ВАС за Банско. И решението на 29 декември е в сила. Това е рамков документ и заради това не е необходима екологична оценка. И когато има специализиран план, тогава се прави такава екологична оценка. Комисар Вела няколко пъти заяви, че няма нарушения. А българското законодателство е съгласувано с европейското. Но не искам да коментирам съдебно решение, което не е окончателно", допълни Димов.

Министърът изрази учудване от омразата към тези, които влязоха в едно от рилските езера, а в същото време се пренебрегва незаконното сметище на Корал.

"Стига с тези двойни стандарти. Значи колите в Рила са нещо лошо, а тези в Корал са добро, когато са на плажа. Кметът на Царево смята да връзва контейнерите за боклук, защото ги местят. А видяхте ли и един кадър с кола на плажа? С какво е по-различна от тази в Рила?", каза още Нено Димов.