Водолази доброволци откриха пробивите на потъналия кораб "Мопанг", за който преди три дни беше подаден сигнал, че е източник на мазутния разлив край Созопол. Водолазите участваха в операцията за локализиране на замърсяването, която започна рано тази сутрин в присъствието на министъра на транспорта Ивайло Московски и шефа на Морска администрация кап. Живко Петров, съобщи БНТ.

Екип от водолази доброволци се спусна на около 25 метра дълбочина. Те трябваше да прикрепят още 500 метра бонови заграждения към носа и кърмата на потъналия кораб. Влекач от Бургас и катер на Морска администрация се включиха в операцията, а пет часа по-късно плаващите бариери бяха стабилизирани и пробойните открити.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектира района на разливапреди началото на операцията.

Имаме разписана процедура, която в подобен авариен режим се задейства, това ще бъде допълнителен разход, но имаме уверението и на министър-председателя, че ще бъдат осигурени необходимите средства, е коментирал Ивайло Московски. Той съобщил, че вчера е взето категоричното решение да бъде изцяло източен мазутът от потъналия още през 1921 година кораб "Мопанг", който е източникът на замърсяването.

Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри, информирал изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров.