Това съобщи Маргрета Анастасова, председател на сдружение „OHG”, благодарение на които се провежда фестивалът. Той е част и представя най-доброто от софийския едноименен фест, предаде "Фокус".

Общо шест са филмите, които от днес до събота ще се прожектират в Регионалната библиотека в залата на ул. „Булаир 10” и в чайната на пл. „Тройката 4”. Филмите в библиотеката са с начален час 15.00 часа в понеделник, сряда и петък, а в чайната са всеки ден в 19,30 часа.

Първият филм е днес в 15.00 часа в залата на регионалната библиотека – „Мирал” на номинирания за Оскар Джулиан Шнабел, а официалното откриване е в чайната с лентата от Иран „Моля не ни безпокойте”, филмът, с който бе открит фестът в София.

По думите на Анастасова един от по-интересните филми е „Микрофонът”, който идва от Египет, заснет през 2010 г.
„Той ще ни покаже за по-интересните неща от ъндърграунд живота в Александрия, за интересни неща от живота на младите хора там, за музиката, за графитите и изкуството.

Друг интересен филм, който е и премиерен за България се казва „История за Бейоглу”. Той е англоезичен, режисьорката е англичанка - Аманда Бърел, която прекарва известно време в Истанбул. Бейоглу всъщност е един от колоритните квартали на Истанбул и тя прекарва доста време там като изследва хората, порядките, изкуството, живота на жителите на това място. Филмът е документален и изследователски”, каза Анастасова.

Всички филми, освен с български, са и с английски субтитри. По думите й този тип кино не е толкова по-различно, въпреки че се свързва с войни, конфликти и религиозна тематика.
„Всъщност според мен това кино ни е и доста близко, защото разказва за нормални човешки взаимоотношения, които имаме всички хора като цяло любов, приятелство, привързаност, останалото е само фон и способи за разказ”, обясни още Анастасова.

Билетите, които се продават на място са на цена от 6 лв., а 4 лв. са за учащи, пенсионери и хора с увреждания, а цената на карта за всичките общо шест прожекции е 30 лв. и съответно 18 лева.