Това каза пред журналисти лидерът на партията Волен Сидеров, който беше на среща с магистрат N1 в Съдебната палата.
Вчера по време на протест на привърженици на "Атака", заловени с оръжия, за кратко до Пето РПУ в София беше отведен и Стоянов, който е син на съпругата на Сидеров - Капка. От МВР съобщиха, че там са пострадали трима полицаи, двама от които са били ударени с дръжките на знамена.
По думите на Сидеров, Борис Велчев "се е съгласил, че задържането на Стоянов е нарушение на закона". Лидерът на "Атака" каза още, че главният прокурор се е позовал на решение на Конституционния съд, според което задържане на депутат по какъвто и да е повод, е недопустимо.
Пред Велчев е представена съдебномедицинска експертиза, според която по тялото на Стоянов има 34 наранявания. Самият той също присъства на срещата във Върховна касационна прокуратура. Според Волен Сидеров служителите, задържали Стоянов, са били от Специализирано поделение за охрана (СПО) към Столична дирекция “Полиция” (СДП). Лидерът на "Атака" допълни, че това звено е под прякото ръководство на министъра на вътрешните работи. Според Сидеров полицейските служители, които задържаха евродепутата, трябва да бъдат освободени от работа и след това съдени. Той е представил и снимков материал, на който се вижда как полицаи задържат депутата от “Атака” Павел Шопов.
След срещата самият Борис Велчев не направи изявление.
По-късно днес Сидеров има среща и с Михаил Миков, на която щял да му зададе въпроса защо е издал заповед “да бъде нападната група на “Атака”.
От прокуратурата обаче съобщиха пред БТА, че на двама симпатизанти на "Атака" са повдигнати обвинения за хулиганство и за това, че са попречили на органите на реда по време на протеста. Двамата ще бъдат съдени по бързо производство.
Часове преди срещата Миков каза пред журналисти: "Става въпрос за вандалско поведение на хора, които са избрани от народа да бранят законността. Същото ще кажа и на Волен Сидеров по време на срещата ни днес".
По-късно, след близо час и половина среща с вътрешният министър , лидерът на "Атака" обяви пред журналисти, че е получил уверение, че в МВР ще бъде съставена комисия, която ще се заеме с изясняването на фактите от вчерашния инцидент с активисти на "Атака" в Пето РПУ в столицата, предаде БТА. Сидеров коментира, че проверката на МВР трябва да има резултат в рамките на около седмица. Трябва да е ясно кой е давал заповеди за действията на служителите на реда вчера, каза лидерът на "Атака". Той отбеляза, че на срещата с министър Миков днес не е получил отговор на този въпрос.
Вижте Сидеров и Стоянов ден след сблъсъците