Близо две десетилетия след падането на Берлинската стена визията за “цяла и свободна Европа“ остава непостижима, подчертава още “Фридъм хаус“.
“С течение на времето ние установихме ясно изразената връзка между растящите цени на петрола и рязкото влошаване от гледна точка на демокрацията, особено в Русия, Казахстан и Азербайджан“, заявил пред журналисти директорът на анализаторския отдел на организацията Кристофър Уокър. “Проклятието на богатите природни ресурси започна да се проявява“, подчертал той.
С нарастването на цените на петрола през последните десет години икономическият растеж в трите страни от бившия Съветски съюз започна да се определя изцяло от богатите им запаси от енергийни източници. Този период бил белязан “от стряскащо ограничаване на откритостта и независимостта на институциите“, се казва в доклада.
Експериментирането с “авторитарния капитализъм“, основаващ се на “железния триъгълник, образуван от държавната власт, шефовете на предприятията и службите за сигурност, води до упадък в изборния процес и засилен контрол върху политическите опоненти и средствата за информация“, посочва в анализа си Фридъм хаус.
“Независимите гласове бяха заглушени и не могат да се противопоставят на прищевките и ексцесиите на държавното ръководство“, заявил Уокър.
Що се отнася до медиите, представителите на властта “искат да си гарантират, че огромните средства, с които разполагат, и начина, по който ги използват, ще бъдат запазени в тайна и няма да бъдат иззети, а това подсилва репресиите“.
Все по-силно проявяващият се авторитарен стил на управление оформя и външната политика, в резултат на което се стига до “натиск и чести прояви на войнственост от страна на Русия спрямо съседите й“, се посочва в доклада на Фридъм хаус.