Във влак № 10116, който е тръгнал от гара Пловдив в 17.35 часа е имало 260 пътници, но няма пострадали, уточниха от компанията.
Към 17.50 ч. превозната бригада на пътническия влак констатира след заминаването на влака от спирка Прослав, че от единия шкаф с електрическо оборудване във втория вагон на електромотрисния влак излиза пушек. Локомотивната бригада своевременно спира влака и превозният персонал евакуира всички пътници, след което предприема действия за гасене на възникналия пожар с пожарогасителите във влака и незабавно уведомява противопожарната служба.
Пожарникарите пристигат на мястото на инцидента към 18.15 ч. Първите два вагона на влака са напълно изгорели, а вторите два вагона са обгорели, съобщиха за Дир.бг от Гражданска защита. В гасенето на пожара са участвали шест екипа на "Противопожарна охрана" и екипи на "Гражданска защита"-Пловдив, съобщи БТА. Пожарникарите са започнали да разчистват изгорелите вагони и да проверяват за евентуални жертви. Това каза говорителят на пожарната в Пловдив Георги Кунев. По думите на Кунев проверката за жертви е задължителна процедура, която се извършва независимо от твърденията на началника на влака, че всички пътници са евакуирани своевременно.
Движението по линията е прекъснато, а пътниците от запалилия се влак ще бъдат извозени от мястото на инцидента с автобуси към гара Септември.
Влакът е произведен преди 32 години. Пред Нова телевизия генералният директор на БДЖ Христо Монов съобщи, че във вагона е имало шест пожарогасителя. Причините за пожара в момента не може да кажем какви са, но назначаваме комисия, която да установи това и ще предоставим след това необходимата информация, допълни Монов.
Само един пожарогасител е имало във влака от Пловдив за София- Това пък твърди Ангелина Дачева, която е пътувала в един от вагоните, цитирана от Дарик. “Някъде от третия вагон се получи дим и замириса на бакелит. Казаха, че някакво елтабло се е запалило и придвижиха всички пътници при нас в първия вагон. Отвориха вратите само от едната страна, от към линията, защото тя е двойна. Учудих се защо не от обратната, където можеше да се слезе и да няма друг влак да мине. Казаха да не слиза никой, защото нямало опасност“, разказа тя. По думите й тя и още три жени слезли, защото започнал да "идва дима към нас и ние затова слязохме. Аз като казах, че влака гори някои се смееха дори. Не знам после как са слизали. Ние доста се отдалечихме, за да отидем до този разклон и аз се обадих на сина ми да не минава по надлеза, защото влакът спря точно под надлеза и там започна да гори".
Движението на на влакове по едната железопътна линия в участъка между Пловдив и Тодор Каблешков бе възстановено късно вечерта в понеделник. Композициите се движат с дизелови локомотиви, съобщиха от БДЖ.
Вижте снимки на горящия влак