Заповедта на правосъдния министър Цецка Цачева влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2018 г. , съобщиха от Министерство на правосъдието. 

Това решение бе взето след близо половин година на постоянни протести и призиви за подкрепа. Цачева обясняваше, че това няма как да се случи, но на 21 март премиерът Бойко Борисов на среща със синдикатите и правосъдния министър обеща вдигане на заплатите

От министерство на правосъдието съобщиха, че в изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на 15 млн. лв. допълнително за Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО), днес министърът на правосъдието Цецка Цачева подписа заповед, с която се изравняват възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. 

Със заповедта, която е съгласувана с ръководствата на синдикатите, сумата за специфични условия на труд от 95 лв. става 190 лв.

За постигнатия напредък в преговорите по поставените искания двата синдикати отправиха благодарност към министър-председателя Борисов и министър Цачева. На днешното съвещание, което продължи над 5 часа, се набелязаха насоки и бяха обсъдени предоставените до момента документи, с които технологично ще се определят следващите стъпки за увеличаване на основните месечни възнаграждения на служителите. Уточнена бе необходимостта от допълнителна информация, както и формата, под която тя ще бъде предоставена. Работната група ще продължи дейността си на 2 април.