Това каза пред БНТ адвокатът на семейството на починалия в ареста Пламен Куцаров Тодор Апостолов, цитиран от БГНЕС.
Братът на Пламен Куцаров Евгени заяви, че той не е употребявал наркотици. Едното обяснение за наркотика, открит в стомаха на Пламен при аутопсията, е , че като е ходил до тоалетна по време на ареста, го е приел, а другото е, че полицаите са му го дали. Братът каза, че няма обяснение, но той предполага, че са му го дали антимафиотите. Според адвоката е химера да се мисли, че амфетаминът е приет, докато Куцаров е бил в тоалетната, защото по правило той е под полицейски контрол дори и там. Куцаров е отведен без никакво право, фактически той е отвлечен, посочи Апостолов.
На въпрос дали брат му е бил информатор на полицията Евгени Куцаров отговори, не знае такова нещо. Адвокатът каза, че ако един час преди това е приел амфетамини, не може да се вярва на резултатите от детектора на лъжата. Ако наркотикът му е даден на сила и му е вкаран на сила, това означава, че се иска от него да каже нещо. Според него наркотикът му е даден в сградата на бившата ГДБОП.
Причината за смъртта не е наркотикът, а начина по който е бил конвоиран, категоричен е адвокатът. Ако има инструкция да се слагат белезниците на ръцете пред тялото, това е предумишлено убийство, посочи адвокатът.
Днес министърът на вътрешните работи Михаил Миков има среща с майката на Пламен Куцаров, която тя е поискала. Адвокатът каза, че семейството ще съди МВР и ще предявят граждански искове.
Апостолов попита защо непрекъснато трябва да се правят експертизи, защо вещите лица са привиквани непрекъснато на разпит, което показва, че срещу тях има натиск. Най-малко тези вещи лица от морална гледна точка е трябвало да си направят отвод, защото срещу тях се води друго разследване по случая Чората, уточни Апостолов. Би могло да се потърсят други вещи лица, например от ВМА.
Адвокатът не изключи версия за трети лица, замесени в случаи, които да са били заинтересовани от смъртта на Пламен Куцаров. По това разследване са били използвани СРС-та, но за Пламен Куцаров – не, уточни Апостолов. Според адвоката най-важният въпрос е този за отговорността на МВР – за конкретните извършители и техните ръководители.
Братът на Куцаров посочи, че не имало тайни между тях, те са се виждали всеки ден и той няма обяснение защо това се е случило.