По време на инцидента с нея и княз Кардам на 15 август децата на семейството се намираха във Великобритания, съобщи БГНЕС.
Вече стават известни някои подробности около катастрофата,съобщават испанските медии. Мириам и Кардам били на сватба в Сантандер и на връщане към Мадрид се отбили да пренощуват във вилата си в Риаса. На следващия ден те продължили пътя си и тогава станала катастрофата. От тогава княз Кардам е в кома с тежка черепно-мозъчна травма и фрактури на ръцете, а съпругата му не е толкова силно пострадала, но също има сериозни рани - натъртвания в прешлени, две фрактури на ръка, контузии в областта на белите дробове и по лицето, както и многобройни хематоми.
В пресата е поместена нейна снимка, направена на излизане от болницата - тя е със специална яка на шията, с превързана дясна ръка и с голяма рана на челото. Тогава княгинята заяви, че възстановяването й протича бавно, но все пак чувства подобрение, и добави, че не помни нищо от катастрофата и че ще посети съпруга си в болницата "12 ноември", когато лекарите й разрешат.
Първоначално княгинята не беше информирана за състоянието на Кардам. Въпреки умората от тежкото изпитание българското царско семейство не губи оптимизъм относно здравето на княз Кардам.