Последното решение е от 24 юни 2009 г. То е пето поред, като се брои и първата оправдателна присъда от Софийския градски съд от далечната есен на 1999 г., съобщава в. "24 часа".
Новото решение ще бъде обжалвано от близките на жертвите. До него се стигна, след като на 26 януари тази година Върховният касационен съд (ВКС) върна за трети път делото за ново разглеждане. Основният аргумент на висшите магистрати бе, че колегите им са издали решение с "явен защитен уклон към подсъдимия", проявили са "избирателен подход при оценката на доказателствената съвкупност", "изопачили са събраните доказателства, като им е придадено друго значение и правна логика - единствено оневиняваща".
От ВКС смятат, че часът на убийството е възприет твърде произволно, че не е правилно напълно да се отричат самопризнанията на Димитър Кънчев (по време на убийството той е на 18 г. - б.р.) за това как е застрелял с пистолет "Зигзауер" баща си Николай, жена му Миглена и е заклал брутално с кухненски нож "Солинген" братчето си Николай.
Магистратите съветват също, след като заради процесуални грешки съдът не приема за доказателство как Кънчев отвежда разследващите до контейнер, където е изхвърлил окървавени предмети на жертвите, поне да бъдат разпитани полицаите, които са присъствали.
Понеже заради други груби протоколни грешки съдът не приема за доказателство и следствения експеримент - в апартамента подсъдимият обяснява как е извършил убийствата, от ВКС настояват да бъдат разпитани вещите лица, станали свидетели на това събитие. Общо 11 указания и забележки дават магистратите на колегите си от Апелативния съд.
В новото решение обаче те не се съобразяват с тях, а отделят 5 страници, за да обяснят доколко препоръките на ВКС не могат да бъдат задължителни за тях и напълно потвърждават първата оправдателна присъда на подсъдимия.
Георги Лазаров, брат на убитата жена, коментира, че следствието е допуснало недопустими пропуски.
"Димитър бе веднага разкрит, призна си, заведе полицията до контейнера, където бе хвърлил окървавените вещи, а това място е знаел само той, и всички решиха, че делото им е в кърпа вързано. Смятам, че следствието е направило много грешки. Това е направо мазало. Поведението на следователя граничи с престъпление", коментира той.
Най-важният гаф по делото е протоколът за изземването на вещи от контейнера.
"Първо, следователят, прокурорът и полицаите е трябвало да тръгнат с поемни лица още от столичната полиция, за да се удостовери недвусмислено, че точно Димитър ги отвежда до този контейнер. Освен това не осигуряват защитник. Не карат Димитър пред тях да посочи контейнера и накрая не го обръщат на земята пред самите поемни лица. Другият голям гаф е следственият експеримент - в апартамента Димитър показва как е извършил убийствата. Най-голямата простотия, която не позволява този видеозапис да бъде гледан в съда, е, че касетата не е запечатана в плик с подписи отгоре на Димитър, на адвоката, на следователя", казва столичанинът.
Той разказва, че преди убийството Димитър не е ходел на училище, крадял пари от баща си Николай Кънчев, който тогава е проспериращ оръжеен търговец, и ги проигравал нощем на покер машини. Скандал за откраднати пари са и мотивът за убийството според обвиненето.
"Беше отишъл с газов пистолет на училище и дори бе стрелял с него там. Заради това го изключиха. Почти нищо не е прочел през живота си. Той пише сделка със "з" и от с "д". И в крайна сметка при всички тези обстоятелства съдът го оправдава "поради добрите характеристични данни". Е, къде ги видяхте тези "добри характеристични данни", господа съдии", пита Георги Лазаров.
Той разказва, че в мотивите на Апелативния съд почти дословно е преписано предишното оправдателно решение.
"Има цели абзаци от по няколко страници, идентични с предишното решение. Останали са си даже и правописните грешки в текста. Отделно от това има поредица от макар и дребни несъответствия в решението - сбъркани свидетели например, което показва категорично, че съдебният състав не е бил добре запознат с делото", казва още потърпевшият.
12 години след зверското престъпление, независимо дали е Димитър Кънчев или не, убиецът остава на свобода, коментира в. "24 часа".