Документите за запазване на марките вече се подготвят от сдружението "Традиционни сурово-сушени месни продукти".
След като патентът за луканките бъде получен, марките "Панагюрска", "Смядовска специална", "Търновска", "Трапезица", "Троянска" и "Чумерна" ще могат да се произвеждат само от членове на сдружението.
Те ще са длъжни да спазват всички изисквания за качествено и безопасно производство. Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да пускат и продукти с името "Пастърма", филе "Елена", роле "Трапезица" и врат "Тракия".
В означените със знака на сдружението, а по-късно с логото на Евросъюза за храни с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки. Соята и синтетичните подобрители ще са абсолютно забранени.
Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Ще има таван за солтта, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион. Рецептите са много близки до някогашния Български държавен стандарт, обясни Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите в България.
Около средата на юли документите за регистрация ще бъдат подадени към земеделското министерство. След това те ще бъдат изпратени в Брюксел. Очаква се първите продукти по новия патент да започнат да се произвеждат след година и половина.