Патентоваме луканката и пастърмата
Луканката и пастърмата ще станат български патент. Специален знак ще отличава истинската луканка от имитациите. Патентът ще се отнася за шест вида луканки и за четири месни деликатеса, съобщи Стандарт Нюз.
Обратно в новинатаКоментари - Патентоваме луканката и пастърмата | Днес.dir.bg
Коментари
Всички месни продукти от кренвуршите до скъпите луканки,суджуци, баби и дядовци се приготвят без санитарен и качествен контрол - както беше казал преди време една височайша особа всеки сам се контролира - та тези продукти се пригответ от една страна със стари меса от друга страна с меса от всякакви живи същества - кучета,котки и т.н - от умрели и от всякакви животинки - къде са онези РОДОПА със санитарните инспектори с инженер технолозите - всичкото производство механизирано и модерно - всичко се разруши за да се проивежда всеки кой къде намери.
Нали се сещате, че суровото месо в луканките и суджуците е предимно от мъжки животни. И после се чудим защо децата се разгонват още 10-годишни :(((
Za6to ne vzemem da si patentovame prostotiata ??? Tia e unikalna za nas, nikude niama takava po sveta
Идеята по принцип е добра. Но нека да кажат кои са фирмите, които ще произведждат тези продукти. Защото всички сме слушали рекламата на Меком - Силистра за качеството на продуктите им, износ в ЕС и т.н., но истината е, че работят с 20-годишно месо. От старо месо са и продуктите на КФМ и други производители. Къде е гаранцията за качество? Струва ми се, че пак всичко ще бъде побългарено. И пак няма да има контрол.
А мене тъпата бактерия първо от Lactobacillus bulgaricus ме направихте през 1984 г на Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus, и стене ме харизахте на евреите от Данон които през 1990-94 претарашиха цяла България за да изберат щамове без пари. На Запад всички фирми са коректни и ми пишат името, но не и Данон които се правят на срамежливи, щото изнасят мая-та директно от Сердика София и за това не кихат на държавата.
Пак ще се забърка някаква каша. Документите за регистрация на патент се подават в Патентно Ведомство на Република България, а не в министерства.
ДА НАПРАВИМ СПИСЪК С ТИПИЧНО БГ ПРОДУКТИ ЗА ПАТЕНТОВАНЕ. ОТ МЕН ТАРАТОР - вече се продава и в шишета.
Пропуснали са Карловската луканка на Бони,а тя е най-хубава.Все пак някакъв напредък.Време беше да се патентоват.
Останалите 20% ще са Шаро, Балкан или мац-пис-пис.. зависи какво успеят да хванат първо ;))
А нещо по темата лютеница ??? Че кой не обича лютеница и не се ли продава тя дори и в Щатите в разни малки частни бакалиики там ? А създармата, бабек... и др. такива ?
A Galevi shte stavat deputati .. ama na koi mu puka, sled kato ima hliab i zrelishta !
ама тва патенти, марки,означения за произход, ала бала за нищо ги нямат... сетили се да си защитават те марките, само дето първо да докажат връзката на името с качеството, щото целта на тея неща е да има разпознаваемост и да се знае, че само там се прави истинския продукт, пък ако само ще се регистрира марка, да забравят. Те тези всичките влизатв категорията общоизвестни-марки, а си залагам главата, че нито един от продуктите не се произвежда в близост до съответните места. Ама и аз говоря глупости, щото то без проучване няма да стане... ако платят достатъчно в патентно със сигурност ще минат метър... А пък за сиренето някой спомена, то специално не е българско, има го абсолютно на всякъде където е имало земеделие преди векове, а има не малко видове сирена които даже не могат да станат тук, заради някои географски особенности... така, че дълга и широка тема ;)
chalga. Purvo, burka se zapazane nmarka v BG i v Evropa (Brexelle). V BG moje da mine ama da se registrira i opazi regionalen produkt s kontrolirana apelacia (AOC) e neposilno za Bulgarskata chalga. Tuk improvizacii v styl mangojerry niama. Tova koeo v momenta moje da se kupi v magazinite pod imeto lukanka, Soudjuk ... e neprodavaemo za cenata si v BG na Evropaiskia pazar. Sushtoto se otnasia za vonoto, kashkavala (sirene) i prakticheski vseki produkt na hranitelnata prodihcia made in BG. Poviarvaite mi, jiveya v France ot >20 godini i znam kakvo tvurdia. Lukankata e obvita v hartieno a ne istinsko chervo. Kolichestvioto podpravka i sol e bezumno i naviarno za da skrie razvalenoto meso ot koeto e pravena. Takuv rezil ne bi mogul da se prodade v France i za 5 evro kilograma. Da ne govorim za taka narechenia balkanski kashkaval, ili oshte poveche vitosha. Absolutno neprodavaemi surguchi, i za 3 evro kilograma. Bulgarinut e ne samo naibeden i mizeren v Evropa ami i yade nai nekachestveno i skupo.
Прав си брато. Не съм от Варна,но мога да кажа че на Гюрлата правят най-хубавото шкембе в България. Бил съм няколко пъти там..... :-РРР
Ооох на батя !! Лубимият ми плод и зеленчук!! Да се чудиш как женките чдът марули и салата от целина !!
Нещо пропускат мръвкопроизводителит струва ми се! Не видях нищо за Карловската луканка. А от всички марки луканки, истинската Карловска на Бони е мезето най- най-!!!
Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да... - някой да обясни защо само тия ще са привилегировани? Ако допускат всеки кандидат в сдружението добре, но ако ще се правят на избрани и експлоатират нещо, което не са измислили...
Я каква излезе тя?Толкова години произвеждаха каквото им скимне и сега решили да се връщат към старите стандарти.Чудя се само от къде ще вземат качествено българско месо за такива деликатеси -сигурно от братския Китай или от Аржентина (отлежало 20 години опасно за кучета )или кенгурско от Австралия...
do :-) :-) :-) :-) - LOL!!!!! A kisleoto mlyako? Nyama li da yadem nyakoj den istinsko kisleo mlyako. Aman ot Danoni i yogurti!
az otivam da patentoval ljutenitsata i jajtsata po panagjurski, predi njakoj da me e prevaril!!! Che da ne zabravja i sharenata sol...
от италиянските колбасари - да не се бърка със салами или други местни сгоди, с които нямат нищо общо и са мнооого назад (в този си вид дито ги виждоми днес)
БРАВО,ДОБРЕ СЕ УСЕТИХА НАВРЕМЕ,ЧЕ МАКЕТАТА И СЪРБИТЕ ДЕБНАТ,РАКИЯТА ВЕЧЕ Я ПАТЕНТОВАХА,АМА ЛУКАНКАТА ЩЕ СИ Е САМО НАША,ХИ-ХИ
Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Останалите 20% какво ще са? Тайната смес на патента ли?
Значи писна ми от глупостите на журналята ПАТЕНТ и МАРКА са ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА Миналата година според същите журналя - се патентоваха нестинарските танци от царевския кмет. Еми прочетете малко преди да пишете.
27 firmi tolkova sa v AMB asociaciaq na mesoprerabtvatelite. mesoto ot kitai i arjentina otdavna ne go qdem tuk v BG zashtoto e skypo i se oblaga s mita...:)qdem samo evropeisko i nashe...a tova s lukankite trqbvashe da stane otdavna samo deto cenata sega shte e 40 lv za kilo...:)s tova se zanimavam i vqrvaite mi nqma nachin da e razlichno
Правилният израз е защита на географско означение - наименование за произход или/или географско указание, а не патентоване. Регистрацията на географско означение на земеделски продукт или храна се заличава служебно, когато географското означение на земеделски продукт или храна се впише в европейския регистър на земеделските продукти със защитени географски означения. В резултат на тоталното безхаберие на МОН за знания по въпросите на интелектуалната собственост цялото ни общество патентова марки, и географски означения. Чужденците ни се смеят на тази неграмотност. А журналистите когато има международни конференции присъстват първите 10 минути и бързат да бъдат първите и единствените, които ще съобщят за събитието .... Както бТВ първи съобщи и т.н.... http://www1.bpo.bg/i
abe hora , nqkoi imali ideq kakvi (soi, E-ta i pr. )slagat v salamite i s kakvo tretirat filetata.