Това съобщиха от МВР. Снощи около 22.50 часа, на бул. ”Петко Каравелов” 38 в столицата, пред ресторант “Кипарисите” в безпомощно състояние е намерен 54-годишният главен редактор на електронното издание Frognews.
Сигналът в полицията е подаден от съпругата му, която го придружавала. Тя разказва, че на излизане от ресторанта по пътя към автомобила им, той бил нападнат от четирима непознати, облечени с тъмни дрехи и шапки. Според информация, публикувана в сайта, мъжете са се представили за полицаи.
Стефанов е настанен във ВМА в много тежко състояние, неконтактен, с две счупени подбедрици, лакетна кост и два прешлена.
Той е загубил 2 литра кръв, съобщават негови близки. Нападателите са го били с чукове и метални прътове. Мозъчната му дейност е добра и вероятно той ще оживее, каза журналистът Иво Димитров от вестник „168 часа“, който е негов приятел, цитиран от БГНЕС.
Най–малко две операции ще бъдат направени днес на журналиста, каза ген. Стоян Тонев, директор на ВМА, цитиран от БГНЕС. В момента Стефанов е на командно дишане.
По-късно от пресслужбата на ВМА обаче заявиха официално, че по настояване на съпругата на Стефанов – Мария Стефанова, за здравословното му състояние няма да бъдат давани никакви сведения.
Името на Огнян Стефанов стана известно неотдавна, когато той бе свързан със сайта opasnite.net63.net. В интернет страницата бяха публикувани скандални материали срещу известни личности. Две спецслужби - ДАНС и ГДБОП, работеха за да разберат кой стои зад сайта и той бе спрян. ДАНС обаче отрича да е спирала "Опасните новини".
Спецслужбите се намесили заради наличието на елементи на класифицирана информация в част от публикуваните текстове. Предстои да се установят източниците на тези информации. Особено внимание в сайта бе обърнато на бившата барета Алексей Петров, който в момента е съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов.
Според публикации в медиите зад “Опасните новини“ стоят бизнесменът Младен Мутафчийски и самият Огнян Стефанов, предад БГНЕС. В съдружие двамата управляват и агенция Frognews. Преди месец, Стефанов написа статия в сайта си, в която се оплака, че е бил притискан от службите и подслушван, тъй като подозренията клоняли, че той списвал “Опасните новини”. Стефанов обаче отричаше да е автор на публикациите. Там се появи материал, в която Стефанов и Мутафчийски признават, че са пускали лъжовни информации, за което се извиняват. Двамата обаче отрекоха да са писали подобно писмо. По-рано стана ясно, че човек от техническия персонал е бил разпитван 7 часа от служител на ДАНС.
"Нападението над Стефанов е свързано с работата му. Последното му разследване е свързано с корупция", каза пред Дарик Младен Мутафчийски. Според него журналистът не е бил заплашван. "Напротив, даже винаги е бил лъчезарен човек, вчера сутринта разговаряхме, той ми казваше какви планове има, какво иска да прави, как иска да разшири Frognews, за да го направи още по-аналитичен", разказа още бизнесменът.
Софийската градска прокуратура ще поеме случая с пребития журналист, каза градският прокурор Николай Кокинов.
Вижте още снимки