Към 14 часа е станала експлозията в склад за готова продукция на Завод 3 към "Арсенал" АД, съобщиха от МВР, предаде БТА. По първоначални данни в склада са съхранявани гранати. При експлозията цехът не е бил в режим на работа и в района не е имало работници. Няма жертви и пострадали хора. Причините за взрива се изясняват. Една от версиите е, че той е предизвикан от пожар, причинен от мълния.
След експлозията повече от половин час взривове се чуваха от източната част на завода. Гъст черен дим се разнесе над селата Розово и Бузовград.
Въпреки, че от МВР съобщиха, че не са застрашени намиращите се в близост населени места районът около инцидента бе отцепен и движението спряно. Огънят бе овладян към 17.00 часа.
Началникът на Пожарната в Казанлък комисар Славчо Славов и кметът на града Стефан Дамянов изразиха възмущението си, че не са допуснати да влязат в завода, предаде БГНЕС. В завода е допусната само една кола на Пожарната в Казанлък.
В понеделник междуведомствена комисия ще разследва инцидента, реши Общинския кризисен щаб.
Въздухът на територията на общината не е замърсен над пределно допустимите норми, установиха експерти от екоинспекцията.
Екипи на пожарната на завод "Арсенал" ще дежурят цяла нощ, заедно с полицаи и екипи на "Гражданска защита".
Мълния по време на проливния дъжд следобед в неделя е станала причина за възникване на пожар в сграда на територията на завод "Арсенал". Това твърди инж. Николай Ибушев, директор на завод "Арсенал", пред БТА. Вследствие на мълнията складът се е подпалил и това е предизвикало взривяване на гранатите, съхранявани там. Помещението било междинен склад между два производствени цеха. То било пълно, защото в петък производството е спряло по-рано заради началото на Олимпиадата.
40 кг нитроглицеринов барут и около 50 кг пироксилинов барут, детонирани бойни глави, събрани гранати и дървени сандъци – това са нещата, които са се запалили в склада, сочат данните на инж. Николай Ибушев, цитиран от Дарик. Половината от сградата е унищожена. Щетите са в размер на 10 000 лв., каза инж. Ибушев. В понеделник ще започне вътрешноведомствена комисия да разследва причините за инцидента, каза още директорът на "Арсенал".
Вижте снимки от място на инцидента