Стотици миряни имаше и в катедралния храм "Св. Александър Невски" , където Патриарх Максим води празничната пасхална служба за Възкресение Христово - Великден.
Негово светейшество излезе на площада пред храма и възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се стотици вярващи му отговориха с "Во истина Воскресе".
Минути след това започна и Светата литургия за Христовото Възкресение.
В катедралния храм "Св. Александър Невски" дойдоха президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, политици, дипломати, общественици, съобщи БТА.
Великден е най-големият празник за източноправославните християни. Празнува се в три последователни дни. Утре празникът продължава, като традиция е по мегдани да се играят хора.
Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе".
Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.
Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете, припомня БГНЕС. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.
Вижте снимки