Няма пострадали хора, потвърди директорът на Гражданска защита инженер Веселин Кузманов, цитиран от Дарик.
Инцидентът е станал в бл. 27 в кв. „Казански”, като е паднал панел на апартамент от 6-тия етаж върху паркиран лек автомобил "Роувър", съобщи БГНЕС. Хората от последните етажи на блока са били евакуирани още през нощта.
Инцидентът е станал пред очите на собственика на апартамента - 32-годишния Иван Момчев, съобщи Фокус. В стаята е бил сам, съпругата му и 4-годишното му дете са били в спалнята. "Гледах телевизия и панелът просто падна. Чу се страшен трясък и виждате какво стана и с колата", обясни Иван. Семейството му живее от 4 години в апартамента и не са правили никакви ремонти, които да причинят падането на стената. Жилището не е застраховано.
Няма застраховка и смачканата до неузнаваемост кола на негови съседи, които са я купили преди месец и половина. "Имах чувство, че става земетресение, започна нещо силно да бучи, след това се чу падане", разказа домоуправителят на входа Люси Мергеран. Тя живее сама в малък апартамент на 5-ия етаж и не посмяла да излезе навън.
Няма опасност за обитателите на жилищния блок. Това е констатирала комисия от специалисти от общината, която е разгледала пострадалото жилище. Причината за инцидента в панелния блок е, че стената не е добре заварена и не е защитена от корозия, заяви заместник-кметът на Стара Загора Димитър Динев. Общината не може да помогне на семейството, което живее в пострадалото жилище, ако то не е застраховано, допълни той. В апартамента живее младо семейство с малко дете. По думите на Димитър Динев трябва да се търси възможност за помощ съвместно с Гражданска защита.
Блокът е построен през 1980 година от КЕЧ и СМК, организации, които днес не съществуват и не може да им се търси отговорност за лошо строителство, каза още заместник-кметът на Стара Загора. Панелният блок е изграден чрез пакетно-повдигащи плочи и не е класическа панелна сграда, уточни той. Димитър Динев препоръча на семейството от пострадалия апартамент да изгради нова стена, но от тухли.
След Великден нова Комисия на Община Стара Загора ще обследва състоянието на панелния блок.Вижте снимки от мястото