Под заглавие “Инфлация от газопроводи през Черно море“ в. “Ромъния либера“ информира за появата на нов проект, наречен “Бял поток“, който конкурира подкрепяния от Букурещ “Набуко“.
Газопроводите “Набуко“ и “Южен поток“ имат от вчера нов конкурент: газопроводът “Бял поток“ - с американско участие. “Бял поток“ следва да свърже Грузия, Украйна и Румъния, и да доставя природен газ от Азербайджан по трасе с дължина 1000-1300 км, от които 650 км по дъното на Черно море, пише “Ромъния либера“.
В. “Адевърул“ пише по същия повод за “война на газопроводи в района на Черно море“. Предложението на украинския премиер Юлия Тимошенко към ЕС за изграждане на нов газопровод, който да бъде алтернатива на “Набуко“, получи подкрепа отвъд океана, посочва вестникът.
Американската компания GUEU-White Stream Pipeline Co. Ltd. обяви, че е започнала серия маркетингови проучвания и проучвания за осъществимост на изграждането и оперирането на газопровод, който да прави връзка между Грузия, Украйна и Румъния през Черно море. Според американската компания новият газопровод може първоначално да транспортира газ от Азербайджан, а впоследствие може да бъде свързан и с други доставчици.
В района на Черно море се води истинска енергийна война между Русия и САЩ, а в средата на всичко това се намира големият консуматор Европа, посочва “Адевърул“. Редица страни от ЕС, които зависят от руския газ, биха искали да се отърват от монопола на руската компания “Газпром“, но засега не са намерили изход, заради интересите на големи европейски енергийни компании, отбелязва изданието.
Докато Европа се опитва да разнообрази източниците си на доставки и да намали зависимостта си от руския природен газ, Русия опитва да укрепи позицията си на основен снабдител на ЕС, отбелязва “Адевърул“.
В. “Зиуа“ пише днес, че Турция отхвърля участието на Франция в проекта “Набуко“, който предвижда пренос на каспийски газ от Турция към Централна Европа през територията на България, Румъния, Унгария и Австрия.
Изявленията на румънски представители за включването на френската компания “Газ дьо Франс“ в проекта “Набуко“, направени по време на визитата на френския президент Никола Саркози в понеделник в Букурещ, предизвикаха изумление сред някои от страните-участнички в проекта, посочва “Зиуа“. Вестникът цитира представители на “Газ дьо Франс“, които пред френския вестник “Монд“, са заявили, че компанията не е взела никакво решение във връзка с участието си в проекта. Турция обаче е против включването на Франция заради позицията на страната по въпроса за арменския геноцид и искането на Париж Турция да получи статут на привилегирован партньор, а не на пълноправна членка на ЕС.
Официален турски представител, пожелал анонимност, заявил, че при нормални обстоятелства Анкара не би имала нищо против френското участие в “Набуко“. Изявленията на представителите на Анкара контрастират с подкрепата, изказана тези дни от официални представители на Румъния, България и Унгария, пише “Зиуа“.
Вестникът отбелязва, че изявленията на румънски представители по въпроса за включването на френската компания са оставили впечатлението, че Румъния взима едностранни решения и се е наложило министърът на икономиката и финансите Варужан Восганян да уточнява, че всяко решение по проекта трябва да бъде общо.
“Зиуа“ информира, че във вторник и българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров е заявил подкрепа за включването на “Газ дьо Франс“ в следваща фаза на проекта “Набуко“, а същия ден унгарската петролна група МОЛ също обяви, че подкрепя включването на френската компания, редом до германската Ер Ве Е.
“Зиуа“ представя подробно проекта “Набуко“ и посочва, че той е засенчен от руския проект “Южен поток“, в който бяха включени България и Сърбия. “Южен поток“ ще има същия маршрут като “Набуко“, с изключение на Румъния, посочва изданието. Изграждането на “Южен поток“ ще осигури на транзитните страни от Балканите големи приходи. Средната европейска тарифа за транзит е 2,4-3,2 долара за 1000 куб. метра на 100 км. Това ще осигури стотици милиони долари за местните бюджети, изчислява “Зиуа“.