Над 33 милиона души на планетата са серопозитнивни или вече са развили СПИН, сочат последните данни на Организацията на ООН за борба със СПИН. В Украйна има най-широко разпространение на СПИН в страните от Източна Европа, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на болестта в региона Ларс Калингс. Ако Украйна в най-скоро време не промени ситуацията с разпространението на СПИН на своя територия, тя рискува да стане първата държава в Европа с масова епидемия от СПИН. По данни на ООН на територията на Украйна 1,5% от населението са болни от СПИН. Това е 14 пъти повече от Полша, Словакия или Чехия.
У нас общият брой на официално регистрираните лица с ХИВ/СПИН в България към края на ноември е 791 души, като новорегистрираните през 2007 г. ХИВ–позитивни лица са 102. Значително е нараснал броят на инфектираните млади хора. Тази година 35% от заразените с вируса са под 25 години. Забелязва се критично понижаване на долната възрастова граница до 16 години и увеличаване броя на ХИВ-позитивните интравенозни наркомани предимно в големите градове като Пловдив и София.
68 души, които са се изследвали в Кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране (КАБКИС), са получили положителен резултат, съобщи пред "Фокус" д-р Тонка Върлева, национален координатор на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Повечето от тези хора изпадат в криза и тук е мястото на консултантите от КАБКИС, които помагат на попадналите в тази ситуация лица да се справят, коментира д-р Върлева. Всички хора, получили положителен резултат, са насочени за последващи медицински грижи в инфекциозните отделения в страната.
В момента в страната функционират 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.
От началото на годината до 31- ви октомври 35 820 лица са получили услуги в тези кабинети. 33 831 са консултирани и изследвани за ХИВ/СПИН с бързи тестове, при които лицата получават резултата от изследването за ХИВ в рамките на 10-15 мин. КАБКИС се посещават предимно от младите хора - 63% от лицата получили услуги в тези кабинети са във възрастовия диапазон - 18-29 години.
Днес доброволци от Българския младежки Червен кръст провеждат антиспин кампании в цялата страна. В София те са в акция от Централна гара до Народния театър (виж линка "В акция"). На всички посетители на гарата традиционно ще се раздават символни червени лентички, информационни материали и презервативи. Кампанията цели повишаване на сексуалната култура на младите хора и е апел за толерантност към живеещите с HIV/СПИН.